Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Uitglijden in de douche is geen bedrijfsongeval

ROTTERDAM

Uitglijden na het douchen op een werkschip is geen bedrijfsongeval. Zo oordeelt de kantonrechter in Rotterdam in een zaak die was aangespannen door een kapitein van een zeegaand werkschip. De rechter vindt dat sprake is van een huis-tuin-en-keuken ongeval, waarvoor de werkgever niet aansprakelijk is.

1 / 1
Een shoalbuster van Gareloch Support Services. (Foto GSS)

Een shoalbuster van Gareloch Support Services. (Foto GSS)

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Bart Oosterveld)

Reacties (3)
 • Henri.Derksen

  Ook in een haven is een schip aanzienlijk veel beweegelijker dan een huis, denk aan getijden, golven en zuiging, en vergeet de wind niet, dus slingeren.
  Ik had op een passagiersschip op de Moezel in 1997 hinder van slagzij tijdens het douchen. Het water liep van de afvoer weg i.p.v. er naar toe. Derhalve extra werk met schoonmaken dus.
  Het rivierwater was daarbij in een uur tijd meer dan een meter gestegen en er kwam veel vaart voorbij (zuiging/golven). Ik waag te betwijfelen of mevrouw de rechter wel eens op schepen aan boord komt? M.a.w. hoger beroep is te overwegen, met tevens de vraag om eens poolshoogte door een rechter te laten nemen. De praktijk is weerbarstiger dan de theorie.

 • fvanderkruk

  In het artikel staat dat het schip op het moment van het ongeval in de haven
  lag. De situatie verschilt dus niet met thuis douchen.

 • Henri.Derksen

  Een douche in een bewegend schip lijkt mij toch een groter risico dan een douche in een stilstaand huis?
  M.a.w. hier worden appels met peren vergeleken.
  Is de douche in een werkschip vergelijkbaar met die op passagiersschip zoals een ferry? Want daar wordt meestal meer rekening gehouden met extra risico’s.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook