Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

De Batavia wordt gedraaid

LELYSTAD

De replica van het VOC-schip Batavia in Lelystad wordt maandag 16 juli losgemaakt van de steiger en gedraaid. Dat was vorig jaar al de bedoeling, maar toen bleek dat het water ter plaatse te ondiep was geworden.

1 / 1
pers Batavia

pers Batavia

Afgelopen week heeft Rijkswaterstaat gebaggerd rondom de Batavia, meldt de Stichting Erfgoedpark Batavialand. ‘Hopelijk is er voldoende slib weggehaald, om de Batavia te keren.’
De laatste keer dat de Batavia is gedraaid was met de terugkeer van het schip van het Markermeer, waar het lag voor opnames voor de film Michiel de Ruyter in 2014.
Het draaien is nodig voor een gelijkmatige verdeling van de weerbelasting als zon en regen. Daarnaast is het voor het onderhoud efficiënter omdat er nu gewerkt gaat worden aan de stuurboordzijde van het schip, die dan eerder vrij is van douw en in de luwte ligt. Een bijkomend voordeel is dat de spiegel van de Batavia dan weer volop te zien is voor bezoekers vanaf de steiger.
In verband met het draaien zal de Batavia maandag niet toegankelijk zijn voor de bezoekers. De klus neemt waarschijnlijk de hele dag in beslag. De binnenlocatie van Batavialand en de buitenlocatie met haar ambachten zijn deze dag gewoon geopend.
Het draaien van de Batavia is live te volgen vanaf de dijk, daarnaast zal Omroep Flevoland online live verslag doen. (PN)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook