Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Botter UK-12 weer als nieuw

Lelystad

De botter UK-12 Jonge Jan van Loo werd na het aanvaringsdrama van ruim drie jaar geleden total loss verklaard. Maar met de inzet van vrijwilligers en met ondersteuning van de Bataviawerf in Lelystad besloot de eigenaar, de Stichting Urker Botter, het schip toch te restaureren. Ze kan nu weer bijna te water.

1 / 1
Botter UK-12 weer als nieuw

Botter UK-12 weer als nieuw

  • Total loss na dodelijke aanvaring

Door Menno Smit
De Urker botter UK-12 werd 24 september 2009 op het IJsselmeer overvaren door het cementschip Leliegracht van Rederij Cement Tankvaart. Daarbij is een van de opvarenden van de UK-12, de 72-jarige Kees (Cornelis) Kaptijn uit Urk, verdronken. De tweede opvarende, zijn kleinzoon Sjoert (toen 19 jaar), werd onderkoeld en met een gebroken arm uit het water gered.

Restauratie

Bij de aanvaring is eerst bij het voorschip geraakt en de botter is daarna gedeeltelijk onder het binnenvaartschip door gegaan. Van voor tot achter was de schade aan het houten schip groot. Aan bakboordszijde was een deel van het achterschip helemaal weggeslagen. De verzekering verklaarde haar dan ook total loss.

Lees het hele artikel in Weekblad Schuttevaer (nr. 18, 1 mei 2013). Behalve in de papieren krant is het online te lezen in de Schuttevaer e-paper, de elektronische krant die gratis toegankelijk is voor abonnees. Niet-abonnees kunnen tegen betaling toegang verkrijgen. Neem nu een proefabonnement.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook