Boomkorvisserij aan zijden draadje

De toekomst ziet er slecht uit voor de kottersector, ook al wordt met man en macht geprobeerd de vloot boven water te houden. Met uitzondering van de pulswing en pulskor, die voor enig succes zorgen, zijn er geen revolutionaire ontwikkelingen aan de gang waaruit zou blijken dat de hele vloot straks met vertrouwen het volgende decennium ingaat.

vloot

Door W.M. den Heijer
De toekomst van de boomkorvloot hangt niet alleen af van de vraag of iedereen duurzaam vist, wel of niet MSC-gecertificeerd is en fiks op brandstofverbruik kan besparen. Dat laatste heeft pas invloed op het voortbestaan van het kotterbedrijf als een reductie is behaald van meer dan de helft van de hoeveelheid die met de traditionele boomkor wordt verbruikt. En dan nog kan een stijgende gasolieprijs roet in het eten gooien. Factoren die daarnaast een rol spelen bij de overlevingskans van de boomkorvisserij of een variant hierop, zijn de visprijzen, het eigen kapitaal, de bemanning en opvolging.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer