CBS: ‘Sterkste omzetstijging binnenvaart in deze eeuw’

De binnenvaart liet het vierde kwartaal 2018 een omzetgroei zien van ruim 30%. Dit is de sterkste toename in deze eeuw, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De waterstanden in de rivieren waren in oktober en november extreem laag, lager dan in het voorgaande kwartaal. Er werd per reis minder vervoerd, voor de hele sector kwam het vervoerde tonnage in oktober en november 11% lager uit. Binnenvaartondernemers konden door de krapte aan scheepsruimte hogere vrachttarieven en laagwatertoeslagen bedingen. Pas vanaf december normaliseerden de waterstanden en vervoerde tonnages. Door de sterke omzetstijging in het vierde kwartaal kwam de omzet over heel 2018 13% hoger uit dan in 2017.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

CBS: ‘Sterkste omzetstijging binnenvaart in deze eeuw’ | Schuttevaer.nl

CBS: ‘Sterkste omzetstijging binnenvaart in deze eeuw’

De binnenvaart liet het vierde kwartaal 2018 een omzetgroei zien van ruim 30%. Dit is de sterkste toename in deze eeuw, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De waterstanden in de rivieren waren in oktober en november extreem laag, lager dan in het voorgaande kwartaal. Er werd per reis minder vervoerd, voor de hele sector kwam het vervoerde tonnage in oktober en november 11% lager uit. Binnenvaartondernemers konden door de krapte aan scheepsruimte hogere vrachttarieven en laagwatertoeslagen bedingen. Pas vanaf december normaliseerden de waterstanden en vervoerde tonnages. Door de sterke omzetstijging in het vierde kwartaal kwam de omzet over heel 2018 13% hoger uit dan in 2017.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer