Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Einde voor Onderwijs Centrum Binnenvaart

ROTTERDAM

Het Onderwijscentrum Binnenvaart (OCB) wordt per 1 maart 2015 opgeheven, zo heeft het bestuur van de Stichting OCB besloten. Bij gebrek aan een cao voor de binnenvaart raakte het OCB z’n structurele financiering kwijt. De activiteiten waren al sterk teruggebracht. Voor wat er nog over is, zoals de praktijkexamens voor schippers en matrozen, is een goed heenkomen gevonden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (2)
 • Karel Engel

  If you think education is expensive, try ignorance.
  (Prof. Derek Bok)

  Iedereen heeft recht op het maken van zijn eigen fouten. Het is jammer dat in dit geval gebruik wordt gemaakt van dat recht.

 • H Van Roozendaal

  Het is niet het uitblijven van een CAO die ervoor gezorgd heeft dat de st OCB genoodzaakt is te stoppen. nee het zijn CNV en Nautilus die schuldig zijn aan het einde van een met zorg opgebouwde stichting OCB. Door binnen de st CAO, die de belangrijkste subsidie gever was, de gelden te blokkeren eind 2013 is het einde van het OCB ingeluid. Er was in het verleden geld geoormerkt om de naleving van de CAO te kunnen controleren. De werknemers hebben binnen de st CAO dit geoormerkte geld opgeëist en hiermee de toekomst van de st OCB op het spel gezet. Met dit geld had de st OCB nog ongeveer 2 jaar kunnen bestaan. Hiermee was er in ieder geval tijd gewonnen om een te zoeken naar structurele oplossingen om het bestaan van het OCB te kunnen borgen.
  De komende periode komen de NN gelden vrij, het sloopfonds geeft ruimte, en er staan een aantal Europese subsidies in de wacht. Helaas heeft het OCB van de werknemers organisaties niet de tijd gekregen deze mogelijkheden te onderzoeken.
  Naast dat de werknemers de gelden geblokkeerd hebben heeft ook de st CAO een al toegekende ESF subsidie laten lopen. De st OCB is slachtoffer van het vasteland politieke spel. Het vrijkomen van Europese subsidies, NN gelden en sloopfondsen kunnen bijdragen aan het voortbestaan van belangrijke organisaties in het binnenvaarthuis zoals, EICB, BVB en OCB. Helaas zitten deze organisaties gevangen in de machtspolitieke van het vasteland.
  Ook nu blijkt maar weer hoe belangrijk een branche organisatie voor de binnenvaart is. Ik roep alle leden van de organisaties op om snel te kiezen voor de toekomst. Doekle Terpstra, de vakbondsman, refereerde in zijn afscheidsrede als bestuurder van in Holland al aan het feit dat vakbonden gezien hun leden aantallen teveel invloed hebben op het beleid. We zien dit nu ook in de binnenvaart. Werknemers organisaties, Nautilus en CNV , hebben 5 jaar opbouw van het OCB omzet geholpen.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook