Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Snuffelwaarden Nijmegen actueel online

NIJMEGEN

Inmiddels is het webadres bekend waar de gegevens van de acht meetpunten aan de Waalkade te bekijken zijn. Dat is https://pdok.smartemission.nl/waalkade . Te zien zijn de metingen van fijnstof, geluid, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Ook is het beeld van een webcam met een overzicht van de kade te zien.

1 / 1
Momentopname van de meetwaarden langs de Waal in Nijmegen op maandagochtend 16 april. (Schermopname)

Momentopname van de meetwaarden langs de Waal in Nijmegen op maandagochtend 16 april. (Schermopname)

Alleen de actuele waarden zijn op de site te raadplegen. Er is geen mogelijkheid om terug te kijken of na te gaan binnen welke grenzen de metingen zich over een bepaalde periode hebben afgespeeld. Mogelijk komt die mogelijkheid er nog wel. Er wordt via een link verwezen naar een aantal applicaties waarmee dat mogelijk in de toekomst wel zou kunnen, maar die zijn nu zo te zien alleen voor ingewijde deskundigen te bedienen.

De waarden op zondag 15 april waren voor wat betreft het fijnstof allemaal binnen de categorie 'goed', behalve op één moment aan het eind van de ochtend. Toen schoten de metingen voor fijnstof PM10 en PM2,5 beide in het rood met waarden van boven de 100 µg/m3 (slecht). Omdat we niet de hele dag gekeken hebben, kan het zijn dat er vaker sterke pieken zijn geweest.

Voor het geluid werden voor zover wij gezien hebben geen abnormale waardes gemeten. De gemeten geluidsterkte lag steeds tussen ongeveer 50 en 65 dB. Dat staat voor het geluid in een rustige woonwijk (50 dB) tot dat van een stofzuiger (70 dB). Maar ook hier geldt: we hebben niet de hele dag gekeken. (BO)

Reacties (5)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

 • j Teunisse

  Als is maakbaar. Zijn de "snuffel"palen door een onafhankelijk gecertificeerd meet bureau gekeurd ? Hoe "zuiver"zijn de online geleverde meet staten. Wie zich verdiept in de gebeurtenissen in de diverse ICT wereld van de laatste tijd ( hacken, desinformatie ) mag oprecht twijfelen hoe integer deze door Groenlinks geleverde dienst zal zijn .

 • j Teunisse

  Waar zijn de snuffelpalen van het Stationsplein en Oranjesingel/ Trojanusplein? Die daar gemeten waarden kan ik nergens vinden. Oh wacht .....

 • G.M. Noldes

  Das raar, als de wind zzo is, dus recht over de stad aan komt waaien is paaltje 6 plots matig. Toen de wind west was van over de waal waren alle paaltjes prima??????

 • G.M. Noldes

  Denk ook dat er niets vaart sinds de paal aan het snuffelen is, ik zie alleen maar goede waarde, het kan zelfs niet beter.
  Dit was vast niet de bedoeling van die palen, aantonen dat de vervuiling van de binnenvaart reuze meevalt.
  Zit te wachten op het artikel dat de palen niet werken;-)

 • Jim Grooten

  En dit is geloofwaardig ?
  Nr 8 heeft de laagste geluid dBA ,en deze snuffelpaal sta het dichts bij de spoorbrug.
  Rijden er geen treinen meer?

Lees ook