Doden en arrestatie na aanvaring met rondvaartboot in Boedapest (video)

De Hongaarse politie heeft donderdag 30 mei de kapitein gearresteerd van een cruiseschip dat was betrokken bij het dodelijke ongeluk met een rondvaartboot op de Donau. Het ongeluk woensdagavond kostte ten minste zeven Zuid-Koreaanse toeristen het leven toen hun boot, in het Hongaars genaamd Zeemeermin, kenterde.

Bij de Margitbrug laat een vrouw een roos in de Donau vallen, waar vermoedelijk 18 opvarenden van een rondvaartboot om het leven kwamen. (Foto EPA/Balazs Mohai)
2019-05-30 09:45:30 epa07612107 A woman throws a flower from the Margaret Bridge during the search operation on the River Danube in Budapest, Hungary, 30 May 2019, following a collision of a hotel ship and a smaller cruise ship on the previous evening. The cruise ship sank with thirty-three South Korean passengers and two Hungarian staff on board. At least seven people died and nineteen are missing. The shipwreck has been found at Margaret Bridge. EPA/BALAZS MOHAI HUNGARY OUT

De aangehouden kapitein is een 64-jarige Oekraïner uit Odessa. Hij is aangehouden wegens roekeloos gedrag in het waterverkeer dat tot meerdere slachtoffers leidde, aldus de politie. De verdachte is kapitein van de 135 meter lange Viking Sygin, die de 26 meter lange rondvaartboot aanvoer. De laatste kapseisde en zonk binnen enkele seconden. Vast staat dat het slecht weer was in de regio, met harde wind, veel regen en een sterke stroming. Zeven opvarenden zijn uit het water gehaald en naar een ziekenhuis gebracht.

Officieel aangeklaagd

De kapitein is  zaterdag officieel aangeklaagd, zo blijkt uit gerechtelijke bronnen. De advocaat van de kapitein zei dat het hof hem niet op borgtocht wil laten gaan. De kapitein moest zaterdag in Boedapest voor de rechter verschijnen in een onderzoek naar ‘criminele nalatigheid op een openbare waterweg’.

De kapitein ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan. De advocaat van de Oekraïner meldde vrijdag in een verklaring dat de man geen regels heeft overtreden. De raadsman noemt het voorbarig om de man al als verdachte te behandelen, aangezien de oorzaak van de aanvaring nog niet duidelijk is. Het incident gebeurde op een druk deel van de rivier, van waaruit bezoekers de stad en het parlementsgebouw kunnen zien, dat in het donker wordt verlicht.

Geen hoop meer

De Hongaarse reddingsdiensten hebben intussen weinig hoop dat er nog overlevenden worden gevonden. Een overlevende werd drie kilometer stroomafwaarts van de rampplek uit het water gehaald. Naar andere opvarenden wordt nog gezocht met onder meer met een blusboot van de brandweer. Volgens Hongaarse media waren de 33 passagiers toeristen uit Zuid-Korea. Dat land stuurde intussen een bijstandsteam naar Hongarije.

Officieel worden 21 opvarenden vermist. Onder de vermisten zijn ook de twee Hongaarse bemanningsleden. De gezonken rondvaartboot was zaterdag nog niet geborgen.