Andere Tijden

Abel Tasman uit Lutjegast ontdekt Nieuw-Zeeland

Abel Tasman krijgt in 1642 opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) om een oostelijke zeeroute naar Zuid-Amerika te ontdekken. De VOC hoopt zo meer zilvervloten op de Spanjaarden te veroveren. Bij toeval ontdekt de Groninger het huidige Nieuw-Zeeland.

Daar in de verte moet Abel Tasman 380 jaar geleden als eerste Europeaan de kust hebben verkend. Hier op het Noordereiland bij Kaap Reinga durfde hij niet aan land te gaan, nadat eerder vier van zijn bemanningsleden waren omgebracht door Maori. Foto Marius Bremmer

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Abel Tasman uit Lutjegast ontdekt Nieuw-Zeeland | Schuttevaer.nl
Andere Tijden

Abel Tasman uit Lutjegast ontdekt Nieuw-Zeeland

Abel Tasman krijgt in 1642 opdracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) om een oostelijke zeeroute naar Zuid-Amerika te ontdekken. De VOC hoopt zo meer zilvervloten op de Spanjaarden te veroveren. Bij toeval ontdekt de Groninger het huidige Nieuw-Zeeland.

Daar in de verte moet Abel Tasman 380 jaar geleden als eerste Europeaan de kust hebben verkend. Hier op het Noordereiland bij Kaap Reinga durfde hij niet aan land te gaan, nadat eerder vier van zijn bemanningsleden waren omgebracht door Maori. Foto Marius Bremmer

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer