Dan werkt het zo

Als het werkt: bevrijdende binnenvaart

Er zijn boeken volgeschreven over de Tachtigjarige Oorlog, waarin Nederland zich na een lange strijd wist te bevrijden van het juk van de Spanjaarden en een onafhankelijke staat werd. Daarbij is wel aandacht besteed aan de Nederlandse zeevaart, maar erg weinig aan de rol van de binnenvaart. En dat is vreemd, want veel strijd had plaats juist bij de grote en bevaarbare rivieren, die vaak een grens vormden tussen Spaansgezinden en Staatsgezinden.

bevrijding door binnenvaart Als het werkt
Rond Nijmegen hebben in de loop der tijd talloze forten gelegen, omdat de rivieren niet zelden de scheidslijn tussen twee legers vormden. Zo ook het Fort Beneden-Lent, dat een Rijksmonument is. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: bevrijdende binnenvaart | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: bevrijdende binnenvaart

Er zijn boeken volgeschreven over de Tachtigjarige Oorlog, waarin Nederland zich na een lange strijd wist te bevrijden van het juk van de Spanjaarden en een onafhankelijke staat werd. Daarbij is wel aandacht besteed aan de Nederlandse zeevaart, maar erg weinig aan de rol van de binnenvaart. En dat is vreemd, want veel strijd had plaats juist bij de grote en bevaarbare rivieren, die vaak een grens vormden tussen Spaansgezinden en Staatsgezinden.

bevrijding door binnenvaart Als het werkt
Rond Nijmegen hebben in de loop der tijd talloze forten gelegen, omdat de rivieren niet zelden de scheidslijn tussen twee legers vormden. Zo ook het Fort Beneden-Lent, dat een Rijksmonument is. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer