Pim Visser in Studio Schuttevaer: ‘De visserij zoals het nu is, is eindig’

Pim Visser, voorman van VisNed, zat vrijdag bij Studio Schuttevaer. Hij had het met hoofdredacteur René Quist onder andere over Greenpeace, windparken en de kotter van de toekomst. ‘Het enige wat we weten is dat de kotter zoals hij nu is, eindig is’. 

Pim Visser in Studio Schuttevaer. (Beeld uit video)
Pim Visser in Studio Schuttevaer. (Beeld uit video)

Het gesprek begon met de actie van Greenpeace van afgelopen week. De milieu-activisten gooiden rotsblokken bij de Doggersbank in zee, om zo vissers te hinderen. Meerdere vissers deden al aangifte tegen de organisatie. ‘Het Natura 2000-plan over de Doggersbank ligt al anderhalf jaar in Brussel. Greenpeace maakt dus nu alleen maar amok puur om vissers te hinderen en in gevaar te brengen,’ zegt Visser erover. ‘Het hoort niet dat je collega-zeelieden in gevaar brengt. Greenpeace vaart met een Nederlands schip, dus onze overheid moet tegen deze mensen optreden.’

Volgens Visser past de actie van Greenpeace in het kader van Brexit: ‘Het is schaamteloos meeliften met xenofobische Brexit-gevoelens’. 

Tjibbe Joustra

Ook vroeg Quist hem naar het Noordzeeakkoord en de brief van Tjibbe Joustra eerder deze week. Daarin kwam naar voren dat de verschillende partijen in het akkoord het niet lukte om akkoord te gaan. ‘Wat is de toekomst van de visserij?’, vraagt Visser zich af. ‘Dat die Noordzee verandert is een gegeven, de vloot moet meeveranderen.’

Joustra vindt dat er meer onderzoek moet komen naar visserij in natuurgebieden. ‘Die kaart moet gemaakt worden. Waar kan gevist worden en waar niet? Het ministerie gaat ermee aan de slag, maar voordat die kaart rond is zijn we weer een paar jaar verder.’ 

Taskforce emissiearme kotters

Ook werd er Visser gevraagd naar de taskforce emissiearme kotters. Hoe gaan die viskotters er dan uit zien? ‘Dat weten we niet, we moeten inoveren. De kotters die er nu zijn, die zijn eindig. Maar hoe moet het schip dan in elkaar zitten?’ Om die vraag te beantwoorden, wordt gekeken naar drie zaken: minder emissie, minder impact op de bodem en meer veiligheid voor bemanning.

Ook de woede die Nederlandse vissers oogsten in Europa door onder andere de pulsvisserij kwam aan bod. ‘Ik denk dat Nederlanders economisch gedreven zijn, die willen vissen om te leven en een boterham te verdienen. Daar werken ze keihard voor. Daarin zijn ze succesvol en kennelijk zet dat kwaad bloed.’

Kijk de aflevering hier volledig terug.

Pim Visser in Studio Schuttevaer: ‘De visserij zoals het nu is, is eindig’ | Schuttevaer.nl

Pim Visser in Studio Schuttevaer: ‘De visserij zoals het nu is, is eindig’

Pim Visser, voorman van VisNed, zat vrijdag bij Studio Schuttevaer. Hij had het met hoofdredacteur René Quist onder andere over Greenpeace, windparken en de kotter van de toekomst. ‘Het enige wat we weten is dat de kotter zoals hij nu is, eindig is’. 

Pim Visser in Studio Schuttevaer. (Beeld uit video)
Pim Visser in Studio Schuttevaer. (Beeld uit video)

Het gesprek begon met de actie van Greenpeace van afgelopen week. De milieu-activisten gooiden rotsblokken bij de Doggersbank in zee, om zo vissers te hinderen. Meerdere vissers deden al aangifte tegen de organisatie. ‘Het Natura 2000-plan over de Doggersbank ligt al anderhalf jaar in Brussel. Greenpeace maakt dus nu alleen maar amok puur om vissers te hinderen en in gevaar te brengen,’ zegt Visser erover. ‘Het hoort niet dat je collega-zeelieden in gevaar brengt. Greenpeace vaart met een Nederlands schip, dus onze overheid moet tegen deze mensen optreden.’

Volgens Visser past de actie van Greenpeace in het kader van Brexit: ‘Het is schaamteloos meeliften met xenofobische Brexit-gevoelens’. 

Tjibbe Joustra

Ook vroeg Quist hem naar het Noordzeeakkoord en de brief van Tjibbe Joustra eerder deze week. Daarin kwam naar voren dat de verschillende partijen in het akkoord het niet lukte om akkoord te gaan. ‘Wat is de toekomst van de visserij?’, vraagt Visser zich af. ‘Dat die Noordzee verandert is een gegeven, de vloot moet meeveranderen.’

Joustra vindt dat er meer onderzoek moet komen naar visserij in natuurgebieden. ‘Die kaart moet gemaakt worden. Waar kan gevist worden en waar niet? Het ministerie gaat ermee aan de slag, maar voordat die kaart rond is zijn we weer een paar jaar verder.’ 

Taskforce emissiearme kotters

Ook werd er Visser gevraagd naar de taskforce emissiearme kotters. Hoe gaan die viskotters er dan uit zien? ‘Dat weten we niet, we moeten inoveren. De kotters die er nu zijn, die zijn eindig. Maar hoe moet het schip dan in elkaar zitten?’ Om die vraag te beantwoorden, wordt gekeken naar drie zaken: minder emissie, minder impact op de bodem en meer veiligheid voor bemanning.

Ook de woede die Nederlandse vissers oogsten in Europa door onder andere de pulsvisserij kwam aan bod. ‘Ik denk dat Nederlanders economisch gedreven zijn, die willen vissen om te leven en een boterham te verdienen. Daar werken ze keihard voor. Daarin zijn ze succesvol en kennelijk zet dat kwaad bloed.’

Kijk de aflevering hier volledig terug.