Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Joustra laat grootste pijnpunt in Noordzeeakkoord liggen

DEN HAAG

Verkenner mr Tjibbe Joustra lijkt er niet in geslaagd de partijen in het Noordzeeoverleg nader tot elkaar te brengen. De visserij blijft het hartgrondig oneens over het Noordzee-akkoord. Joustra adviseert minister Schouten van LNV voldoende geld uit te trekken voor vlootsanering en innovatie.

1 / 1
Mr Tjibbe Joustra: ‘De sluiting van visgronden waar vissers soms al generaties lang vissen, voelt als een zwaar verlies.’ (Archieffoto Schuttevaer)

Mr Tjibbe Joustra: ‘De sluiting van visgronden waar vissers soms al generaties lang vissen, voelt als een zwaar verlies.’ (Archieffoto Schuttevaer)

Schouten vroeg Joustra in overleg te gaan met alle partijen in het Noordzeeoverleg, nadat dat was gestuit op ondertekening van het uitonderhandelde akkoord. Bedoeling was het ruimtegebruik op de Noordzee voor de komende decennia vast te leggen, waarbij onder meer een verdeling nodig is tussen visserij, natuur en windparken. Duidelijk werd dat de visserij substantiële visgebieden moest afstaan. De vissers reageerden hierop verdeeld. De leden van Visned gingen aanvankelijk met tegenzin akkoord, maar die van de Vissersbond en ook de PO Urk weigerden in te stemmen met de inlevering van visgronden waar men al sinds mensenheugenis zijn brood verdient.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(Patrick Naaraat)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook