Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Forse verkoopdaling pleziervaartuigen

AMSTERDAM [persbericht]

De economische crisis laat zich nog steeds sterk voelen in de makelaardijbranche voor pleziervaartuigen. Jachtmakelaars aangesloten bij HISWA Vereniging rapporteren na het eerste kwartaal van dit jaar een daling van 27% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

1 / 1
Forse verkoopdaling pleizervaartuigen

Forse verkoopdaling pleizervaartuigen

Het laatste kwartaal van 2012 toonde de markt volgens HISWA Vereniging nog een licht herstel met betrekking tot de verkochte aantallen. Over heel 2012 werden zelfs 7% meer gebruikte jachten verkocht dan in 2011.

Het verschil tussen zeiljachten en motorjachten is marginaal. Er is wel vraag naar gebruikte boten, maar de prijzen staan onder druk. Het moeilijkst blijkt de verkoop van ex-beroepsschepen als recreatievaartuig of woonschip. Bij de kleinere open boten was daarentegen een voorzichtige stijging in het eerste kwartaal waarneembaar. Zo blijkt uit de cijfers van de HISWA Makelaars.

Ook komen aspirant-kopers moeilijker tot een beslissing. Het moeizamer verkrijgen van een financiering speelt daarbij een rol. Daarnaast is de lang aanhoudende winter medeveroorzaker van de terugloop in het eerste kwartaal van 2013.

Toch is de situatie niet ‘hopeloos’ volgens HISWA. Op basis van eerste contacten in april rekenen de HISWA Makelaars op een herstel van de verkoop. ‘Met name vanuit het buitenland trekt de vraag naar goede gebruikte jachten uit Nederland aan. Die belangstelling gaat uit naar zowel motorjachten als zeiljachten. In toenemende mate vinden gebruikte jachten hun weg naar Duitsland, België en Frankrijk. Maar ook vanuit verder weg gelegen landen zoals Rusland en Kroatië, melden zich kopers. In april zijn er dan ook al meer boten verkocht dan in die maand vorig jaar. Dat kan betekenen dat het in 2012 gestarte herstel toch wordt voortgezet.’

Reacties (1)
  • Rob Waage

    Door ziekte van mijn vrouw zoek ik een mogelijkheid om de motorboot beachcraft 11.50×3.80 m te verkopen, misschien is er iemand die wat sugesties heeft.

    Rob.

  • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

    Lees ook