Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Containervaart België naar nieuw record

HASSELT

De binnenvaart in België heeft vorig jaar 559.029 teu vervoerd, een recordhoeveelheid en bijna 6% meer dan in 2013. Dat heeft Promotie Binnenvaart Vlaanderen (PBV) bekendgemaakt. Het containervervoer zit daarmee ook al geruime tijd boven het niveau van voor het crisisjaar 2009.

Vooral in de grote zeehavens blijft de binnenvaarttrafiek toenemen. Ook hier werd afgelopen jaar een record geboekt met een totale overslag van 119.328.000 ton (+1,6%). In Antwerpen wordt intussen meer dan een derde van alle maritieme tonnage per binnenschip afgevoerd naar het binnenland. Over de periode van 1995-2013 is er een stijging van 72% van het binnenvaartvervoer en voor dezelfde periode 156% meer containervervoer.
Desalniettemin daalde het totaal vervoerde ladingvolume per binnenvaartschip in Vlaanderen vorig jaar licht naar ruim 67 miljoen ton (-0,8%). Er werd langs de Vlaamse vaarwegen 9.063.056 ton geladen en 29.389.234 ton gelost, een daling met respectievelijk 5,21 en 1,48%. Dat verwonderd PBV niet in het licht van de wereldwijde economische ontwikkelingen. Een andere factor is het wegvallen van de staalproductie in de regio Luik.

Watersnelweg

‘Een grote rem op de groei van de binnenvaart blijft onder meer een gebrek aan kennis bij het bedrijfsleven over de mogelijkheden die binnenvaart biedt’, zegt PBV-voorzitter Patrick Moenaert. ‘In 2015 gaat wij onverminderd verder met het programma Watersnelweg. De initiatieven worden uitgebreid via een matchmakingtool waarbij bedrijven hun bestaande trafieken kunnen optimaliseren; speeddatings voor binnenvaartgebruikers, waarbij kansen kunnen worden gecreëerd voor nieuwe samenwerkingsverbanden;  en in samenwerking met verenigingen zoals Voka en Unizo zenden we "ambassadeurs van de binnenvaart" uit. Dit zijn bedrijven die de voordelen van de binnenvaart al hebben ontdekt en die deze boodschap willen uitdragen.’ (PN)

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook