Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Zaak Waldhof na zeven jaar opnieuw voor de rechter

KEULEN

Het Oberlandesgericht in Keulen heeft zich 6 maart in hoger beroep opnieuw gebogen over de zaak van de Waldhof. Inzet is de eventuele aansprakelijkheid van een opvarig schip dat passeerde toen de tanker kapseisde. De rechter in Sankt Goar wees zo'n aanspraak vijf jaar geleden al af. De rechter liet deze week doorschemeren dat de claim nu opnieuw weinig kans maakt.

1 / 1
Het achterschip van de Waldhof in de takels van de bok Amsterdam. (Archieffoto Dirk van der Meulen)

Het achterschip van de Waldhof in de takels van de bok Amsterdam. (Archieffoto Dirk van der Meulen)

De met 2378 ton zwavelzuur geladen Waldhof kenterde in de vroege ochtend van 13 januari 2011 bij Sankt Goarshausen. Twee van de vier bemanningsleden kwamen om het leven, twee konden worden gered.
Het ongeval zorgde voor de langste stremming ooit op de Rijn: 33 dagen kon er niet worden gevaren.

Slecht beladen
Onderzoek wees uit dat de Waldhof slecht beladen was. De zeven ladingstanks waren allemaal slechts deels gevuld, waardoor het schip onstabiel was geworden. Maar dat alleen was niet voldoende voor de kentering. Het schip was zonder noemenswaardige problemen van Ludwigshafen naar de Lorelei gevaren. Het Bundesanstalt für Wasserbau (BAW) dat het onderzoek uitvoerde constateerde dat een onderstroom op de plaats van het ongeval mede had bijgedragen aan de kentering. De casus van de Waldhof heeft snel daarna geleid tot het toevoegen van een extra module over stabiliteit bij de ADN-opleidingen.

De eigenaar van de Waldhof, de Duitse rederij Lehnkering Rhein-Fracht GmbH, had al een 2013 een zaak ingesteld tegen de eigenaar van het Belgische schip Acropolis. Lehnkering stelde dat de schipper van de Acrolopolis, dat in de opvaart was, vlak voor het ongeluk een gevaarlijke manoeuvre uit had gevoerd. De Acropolis zou daardoor mede aansprakelijk zijn. Lehnkering begon een zaak bij de rechtbank in Sankt Goar met als inzet een claim van 1,5 miljoen euro tegen de eigenaar van de Acropolis, maar verloor de zaak.

In Keulen kwam de zaak dinsdag 6 maart in hoger beroep opnieuw voor de rechter. Het gerechtshof stelde tijdens de zitting dat de Acropolis zich volgens haar geen verwijtbaar gedrag had getoond. 'Integendeel, de Acropolis had op de beruchte plek de optimale route gevaren.' Daarom zien de rechters geen aanleiding voor het betalen van een schadevergoeding. Het gaat nog om een voorlopig standpunt. Op 20 maart komt het Oberlandesgericht met een definitieve uitspraak. (BO)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook