Hollands lintje voor Vlaamse ‘Donau-ridder’ Pierre Verberght

De Vlaamse nautisch cartograaf Pierre Verberght werd donderdag 25 april volkomen verrast met een Nederlandse koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Het lintje werd hem opgespeld door de Nederlandse consul-generaal Bert van der Lingen in zijn ambtswoning in het Antwerpse stadsdeel Wilrijk.

Hollands lintje voor Vlaamse ‘Donau-ridder’ Pierre Verberght

‘Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd’, vertelde Van der Lingen aan het eind van zijn lovende toespraak. Verberght (80) was een paar uur later nog steeds verbouwereerd: ‘Ik wist van niets! Mijn vrouw zei dat ik nette kleren aan moest, want we gingen samen op pad. Maar ze zei niet waar heen… Bij de consul thuis werd ik door een heel rijtje bekenden opgewacht: de oud-schippers Jan van Strien en Albert Verdoren die het hadden georganiseerd, Jan Timmer van Post Dordt, aalmoezenier Van Welzenes, de baas van Imperial… En ik kreeg een mooi lintje… Echt, ik viel uit de lucht van verbazing.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer