Schuttevaer.nl

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

VIC 96 steekt na 200 jaar Kanaal over voor Dordt in Stoom (video)

DORDRECHT [update]

De VIC 96, een kolengestookte coaster uit Engeland, stak speciaal voor Dordt in Stoom Het Kanaal over. Op het evenement, waar de ViC96 voorop voer in de vlootschouw, werd herdacht dat 200 jaar geleden het eerste stoomschip Nederland binnenvoer.

1 / 5
VIC 96 stak na 200 jaar Kanaal over voor Dordt in Stoom (video)

VIC 96 stak na 200 jaar Kanaal over voor Dordt in Stoom (video)

Dordt in Stoom, om het jaar het grootste stoomevenement van Europa, had vrijdag 27 mei een zonnige start met de traditionele vlootschouw. Het hele weekend trok het evenement vele tienduizenden bezoekers.

Eerste stoomschip

Op 10 mei 1816 meerde de kolengestookte stoompakketboot Defiance met kapitein William Wager als eerste stoomschip vanuit Engeland af in Nederland, met als doel ook hier de stoomvaart te introduceren. Veere was destijds de eerste ‘port of call’, om kolen te bunkeren. De VIC 96 maakte deze historische reis opnieuw. Ze vertrok 14 mei uit Chatham, voer via Ramsgate, Oostende en Vlissingen naar Veere om kolen te bunkeren en vandaar naar Dordt in Stoom.

De VIC 96 werd in 1945 gebouwd naar het beproefde model van deze meestal aan de rivier Clyde gebouwde kustvaarders. De Victualling Inshore Craft werden jarenlang ingezet om de vele eilanden rond Groot Brittanië te bevoorraden.

Stoomfluitconcert

Op de Merwede lieten de sleepbootkapiteins tijdens de opening van de vlootschouw hun stoomfluiten volop horen, tot groot genoegen van de drommen mensen overal langs de waterkant op het Groothoofd, de Merwekade en op de oevers van Zwijndrecht en Papendrecht. In de stad was het dringen geblazen bij de stoomwalsen, stoomtrekkers, stoomtreinen en alles wat zich voortbeweegt op stoom.

Bekijk de reportages die RTV Dordrecht maakte en de vele foto’s van Per en Robin Bos. (DvdM)

Compilatie 3 dagen Dordt in StoomDe vlootschouw op vrijdagavond.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook