Dan werkt het zo

Als het werkt: kanaalwater

Een oude wijsheid zegt dat rivieren stromen en kanalen niet. Dat is maar gedeeltelijk juist. Er bestaan inderdaad kanalen die helemaal niet stromen, maar veel kanalen stromen wel, zij het meestal niet al te hard. Het ene kanaal is het andere niet. Wat maakt dat een kanaal stroomt en waar komt dat water dan vandaan? Elke rivier heeft een bron, hoe klein ook, maar de meeste kanalen moeten het zonder bron doen.

Kanaalwater
Toen de laatste meters van het Suezkanaal werden weggegraven, was het maar de vraag of er geen ramp zou optreden, omdat de Middellandse Zee met veel geweld zou leeglopen in de Rode Zee. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: kanaalwater | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: kanaalwater

Een oude wijsheid zegt dat rivieren stromen en kanalen niet. Dat is maar gedeeltelijk juist. Er bestaan inderdaad kanalen die helemaal niet stromen, maar veel kanalen stromen wel, zij het meestal niet al te hard. Het ene kanaal is het andere niet. Wat maakt dat een kanaal stroomt en waar komt dat water dan vandaan? Elke rivier heeft een bron, hoe klein ook, maar de meeste kanalen moeten het zonder bron doen.

Kanaalwater
Toen de laatste meters van het Suezkanaal werden weggegraven, was het maar de vraag of er geen ramp zou optreden, omdat de Middellandse Zee met veel geweld zou leeglopen in de Rode Zee. Foto's Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer