Wat eten we vandaag? Zondagavond recepten uitzoeken

Salade van meloen, rivierkreeftjescocktail of langevingertaart. Stefanie Kuup van het ms Nivoma (85 x 8,50 meter) houdt van koken. Zo erg zelfs, dat ze zondagavond al samen met haar gezin de recepten uitzoekt voor de komende week. Ze struint daarvoor in tijdschriften als Allerhande, Boodschappen of De Proef, het blad van de Keurslager. Ook haar vele kookboeken zijn een bron van inspiratie.

Koken

Aardappeltjes van Stefanie

Het menu van Stefanie Kuup: aardappeltjes uit de oven, vis in ham en sperziebonen anders. Alles voor 2 personen

Aardappeltjes uit de oven

Benodigdheden:

 • 800 gram aardappelen
 • Wokolie (Conimex)
 • peper en zout
 • paprikapoeder

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van circa 1 cm. Meng in een kom 2 el. olie met peper, zout en paprikapoeder. Doe de aardappelblokjes in de kom, goed roeren. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verspreid de aardappel over de bakplaat. Circa 25/30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Als de aardappeltjes bruin worden zijn ze gaar. Simpel, maar lekker.

Vis in ham

Benodigdheden:

 • 2 tilapiafilets (vers of diepvries)
 • 6 plakjes ham of bacon
 • peper en zout
 • paprikapoeder,
 • eventueel mosterd

Snijd de vis in ongeveer 6 stukken. Snijd de plakjes ham door de midden. Bestrooi de vis met viskruiden of met peper, zout, paprikapoeder en eventueel een likje mosterd. Wikkel elke stukje vis in een reepje ham. Verwarm een beetje olie in een koekenpan en bak de vis in enkele minuten gaar.

Sperziebonen

Benodigdheden:

 • 4 ons sperziebonen
 • 1 kleine ui, fijngesneden
 • 1 teentje knoflook uitgeperst

Kook de sperziebonen gaar. Snipper de ui en knoflook in een beetje olie tot ze glazig zijn. Voeg de sperziebonen toe en bak even mee.

Door

Erik van Huizen

‘We doen dit voor de lol. De recepten worden wel hier en daar wat verbouwd. Mijn man Adri houdt bijvoorbeeld niet van paprika. Dat wordt dan geschrapt’, vertelt Stefanie. ‘Geen zin in koken komt niet in mijn woordenboek voor. Door de week ben ik alleen met Adri aan boord. In het weekend en de vakantie zijn de kinderen Alwin (12) en Tamara (11) erbij. Meestal kook ik. Maar op zondag koken Adri en ik samen. Dan doet de één het voorgerecht en de ander het hoofdgerecht. Soms helpt Tamara mee.’

De boodschappen doet Stefanie elke maandag en vrijdag als de kinderen van en naar het internaat gaan. ‘Als ik veel tijd heb, haal ik de groenten bij de groenteboer, brood bij de bakker, vlees bij de slager en kaas bij de kaasboer. Anders ga ik alleen langs de supermarkt. Het vlees haal ik wel graag bij de slager. Aan de kiloknallers doe ik niet meer mee. Die beesten hebben vast geen fijn leven gehad. Ik hoop dan maar dat die van de slager het beter hadden.’

Vegetarisch

Er komt zeker een keer per week vis op tafel. Stefanie eet graag zalm, Adri houdt meer van een witvisje met een korstje, bijvoorbeeld tilapia. ‘En ik probeer één keer per week vegetarisch te eten. Als we allemaal iets minder vlees eten, dan hoeven minder dieren te lijden, is mijn gedachte. Maar Adri doet niet mee.’

Het vlees komt regelmatig uit de grillpan. ‘Ik gebruik alleen vloeibare boter of olie. Nadeel is, dat je dan geen lekkere jus hebt. Maar omdat we niet vaak gekookte aardappelen eten is dat meestal geen probleem.

‘Sausjes maak ik maar af en toe. Ik wil een beetje van de pakjes en zakjes af vanwege de vele kunstmatige toevoegingen, maar in zelf sausjes maken ben ik niet zo goed. Als ik dan een recept lees vind ik het veel teveel werk of er zit veel teveel boter in.’

Meestal vers

De familie Kuup is meer verse groenten gaan eten. ‘Toen we nog naar Duitsland voeren en de kinderen nog aan boord waren, moest je voor twee, drie weken voorraad hebben. Nu is dat heel anders, dus meestal eten we verse groenten. Alleen rode kool komt uit de diepvries en de doperwten uit een potje. De kinderen zijn gek op witte bonen in tomatensaus. Die komen ook uit pot. Mijn man is gek op spinazie, maar ik helemaal niet. Dan eet ik witlof of asperges die Adri dan weer niet lust. En bloemkool en wortels komen er hier helemaal niet in.’

Stefanie maakt het liefst Chinese gerechten en de kinderen vinden Italiaans erg lekker. ‘De Mexicaanse keuken is hier in opkomst. Taco’s bijvoorbeeld. Ik bak wat gehakt op met tacokruiden en doe er bruine- of chilibonen door. Daarmee vul ik de taco’s. Iedereen kan dan zelf sla, tomaat, komkommer en tacosaus toevoegen. Een knoeiboel met eten, maar erg lekker. Wraps, buritos of tortillas vinden we ook lekker. Bijvoorbeeld met een vulling van sperziebonen, roergebakken runderreepjes en een bosuitje. Of fijngesneden ijsbergsla met stukjes kip.’

Vooraf en toe

De voorafjes zijn voor de zondag en de toetjes zijn volgens Stefanie meestal niet zo spannend. ‘Door de weeks een schaaltje yoghurt, ‘s zondags ijs. Mijn nieuwste keukenaanwinst is een ijsmachine, maar dat is nog even wennen. De eerste keer was het ijs erg dun, de tweede keer te hard. Dus we moeten nog wat experimenten. Pas had ik nog een toetje van rabarber, banaan, kwark en suiker gemaakt. Maar dat was zo anders dan onze standaard yoghurt dat we nog niet verder zijn gegaan met alternatieve toetjes.

‘Op zondag doen we vaak een voorafje. Laatst hadden we rauwe ham met kwark, beetje zoetzure selderij uit een potje, plukje rucola en dan oprollen. Of een salade van meloen met gerookte kip en fijngesneden rode ui en een dressing van yoghurt, mierikswortel, peper en zout. Of een rivierkreeftjescocktail met wat komkommer, augurk en whiskysaus.’

In het weekend komt er gebak op tafel. ‘Het familierecept van mijn schoonfamilie is langevingertaart. Dat zijn lange vingers besmeerd met een laagje mokka-botercrème en hagelslag erover.’