Wat eten we vandaag? ‘Garnalencocktailtje is zo gemaakt’

‘We maken er wel werk van, van het koken’, zegt Sjany Volker. ‘We koken allebei graag en proberen vaak nieuwe dingen uit. Recepten uit tijdschriften of van internet. Ik kook doordeweeks. In het weekend maken we aparte dingen en kookt mijn man ook.’ Sjany (56) vaart met haar man Lies Volker (58) op een 1500-tons duwcombinatie bestaande uit de duwboot Rheine en het sleepschip Panta Rhei.

Sjany en Lies Volker

RECEPT
Clafoutis van Sjany

Voor 4 personen:
250 milliliter Griekse of volle yoghurt
5 theelepels maïzena
4 losgeklopte eieren
50 milliliter honing
zakje vanillesuiker
250 gram bosvruchten, doosje uit de diepvries, ontdooid

Roer de maïzena glad met een paar eetlepels yoghurt. Klop de rest van de ingrediënten (behalve het fruit) in een ruime kom tot een glad mengsel. Vet een ovenschaal in en leg de helft van het fruit erin. Schenk het yoghurtmengsel erover en verdeel de rest van het fruit erover. Dan 30 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden gaar laten worden. Bestrooi met poedersuiker en serveer warm of koud.
‘Een gezond toetje, niet te vet en met ingrediënten die je vaak wel in huis hebt. In de meeste recepten wordt het met bloem gemaakt, maar het kan dus ook met yoghurt, dan is het iets lichter. De eieren en de maïzena binden het mengsel. Het zit een beetje tussen een taart en een toetje in. Als het koud is, kun je er puntjes van snijden.’

Door

Marja de Vet

Ze varen met z’n tweeën, binnenlands en in België. Als het moet eten ze in de stuurhut, maar het liefst stoppen ze om 6 uur, half 7 en gaan dan op de Panta Rhei lekker koken. ‘Voor in de stuurhut maak ik meestal iets gemakkelijks. In de winter vaak een stamppotje of een quichetaart of zoiets. Als het vies weer is, gaat het in de tas mee naar de stuurhut. Maar we eten liever op de Panta Rhei.

‘Mijn man kookt ook graag. Hij houdt van experimenteren met nieuwe recepten. In het weekend hebben we vaak gasten die mee eten. Maar ja, als je vaart is het wel moeilijk afspraken te maken. aarom heb ik altijd een aantal vaste dingetjes aan boord, zodat ik altijd lekker kan koken, ook voor gasten. Zoals crème fraîche, dat blijft lang goed. In de vriezer zitten doosjes spinazie, erwtjes en peultjes en ik heb ook altijd een zak garnalen van de Makro in de diepvries. En dan verzin ik wat.

Een garnalencocktailtje vooraf is zo gemaakt. En ik doe ook nog weleens leuke dingen met aardappelen. Bijvoorbeeld in blokjes in de magnetron laten garen, dan met wat rozemarijn en olie erover even in de oven. Dan heb je al een apart gerechtje. Of hele aardappelen in de schil koken, het kapje eraf snijden, uithollen en vullen met een lekker mengseltje met crème fraîche.
‘En als we doordeweeks koken, ga ik vaak even gauw op de fiets naar de supermarkt om verse dingetjes te kopen. Ik weet precies waar de supermarkten zitten bij de ligplaatsen.’

Mosselen

Mosselen, die eten we vaak. Vroeger lustte ik ze niet, maar ik heb ze leren eten. Ook omdat mijn man er zo dol op is. We liggen nu in Lochem en gisteren heb ik op de fiets mosselen gehaald. Van die jumbomosselen, extra groot. In een beetje arachideolie bak ik een fijngesneden preitje, een uitje en een teentje knoflook en 100 gram magere spekblokjes. Ik doe de gewassen en uitgezochte mosselen erbij en een half bosje gesneden bladselderij. Dan giet ik er een flesje bokbier of een Belgisch biertje over en schep alles om en kook het geheel vijf tot zes minuten. Af en toe even opschudden. Voor een sausje meng ik een klein beetje kookvocht met een bekertje crème fraîche en doe er een flinke lepel mosterd door, even warm maken. De andere helft van de gesneden bladselderij gaat over de mosselen en ik schud alles even door. Heerlijk met een bak lekkere krulsla en met een ciabattabrood of een stokbroodje.’

Quiche

‘Italiaans vinden we ook erg lekker. Bijvoorbeeld minestronesoep met witte bonen en spekblokjes. Met een blik tomatenblokjes en veel verse groente.
‘Of de quiche met tomaten en kaas voor in de stuurhut. Daarvoor bekleed je een ingevette vorm (24 centimeter doorsnee) met zes plakjes bladerdeeg die je even hier en daar inkerft. Je klopt vier eieren schuimig en mengt dat voorzichtig met een bakje ricotta, een fijngesneden teentje knoflook, een theelepel rozemarijn en 50 gram grana padano of belegen kaas. Peper en zout naar smaak toevoegen. Je verdeelt er twee bakjes cherrytomaatjes over en daaroverheen nog eens 50 gram grana padano. Je bakt de quiche in een op 180 graden voorverwarmde oven 40 tot 45 minuten. Ik maak er meestal verse spinazie bij die ik even in de wok roerbak met een teentje knoflook en zout en peper. Heel erg lekker en gemakkelijk.’

40 reizen

‘We varen best veel, zo’n 40 reizen per jaar en zijn daar ook behoorlijk druk mee. Het laatste jaar was het minder druk, maar nu gaat het weer beter, er is meer vracht en er wordt beter betaald. We varen vrij, voor een bevrachter in Rotterdam en een in Amsterdam. Ze hebben vrijwel altijd werk voor ons. Nu (eind november – red.) liggen we een dag of 10 in de OVO in Lochem. Even tijd voor ons zelf, dat hebben we het laatste jaar niet vaak meegemaakt.’

Wat eten we vandaag? ‘Garnalencocktailtje is zo gemaakt’ | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? ‘Garnalencocktailtje is zo gemaakt’

‘We maken er wel werk van, van het koken’, zegt Sjany Volker. ‘We koken allebei graag en proberen vaak nieuwe dingen uit. Recepten uit tijdschriften of van internet. Ik kook doordeweeks. In het weekend maken we aparte dingen en kookt mijn man ook.’ Sjany (56) vaart met haar man Lies Volker (58) op een 1500-tons duwcombinatie bestaande uit de duwboot Rheine en het sleepschip Panta Rhei.

Sjany en Lies Volker

RECEPT
Clafoutis van Sjany

Voor 4 personen:
250 milliliter Griekse of volle yoghurt
5 theelepels maïzena
4 losgeklopte eieren
50 milliliter honing
zakje vanillesuiker
250 gram bosvruchten, doosje uit de diepvries, ontdooid

Roer de maïzena glad met een paar eetlepels yoghurt. Klop de rest van de ingrediënten (behalve het fruit) in een ruime kom tot een glad mengsel. Vet een ovenschaal in en leg de helft van het fruit erin. Schenk het yoghurtmengsel erover en verdeel de rest van het fruit erover. Dan 30 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden gaar laten worden. Bestrooi met poedersuiker en serveer warm of koud.
‘Een gezond toetje, niet te vet en met ingrediënten die je vaak wel in huis hebt. In de meeste recepten wordt het met bloem gemaakt, maar het kan dus ook met yoghurt, dan is het iets lichter. De eieren en de maïzena binden het mengsel. Het zit een beetje tussen een taart en een toetje in. Als het koud is, kun je er puntjes van snijden.’

Door

Marja de Vet

Ze varen met z’n tweeën, binnenlands en in België. Als het moet eten ze in de stuurhut, maar het liefst stoppen ze om 6 uur, half 7 en gaan dan op de Panta Rhei lekker koken. ‘Voor in de stuurhut maak ik meestal iets gemakkelijks. In de winter vaak een stamppotje of een quichetaart of zoiets. Als het vies weer is, gaat het in de tas mee naar de stuurhut. Maar we eten liever op de Panta Rhei.

‘Mijn man kookt ook graag. Hij houdt van experimenteren met nieuwe recepten. In het weekend hebben we vaak gasten die mee eten. Maar ja, als je vaart is het wel moeilijk afspraken te maken. aarom heb ik altijd een aantal vaste dingetjes aan boord, zodat ik altijd lekker kan koken, ook voor gasten. Zoals crème fraîche, dat blijft lang goed. In de vriezer zitten doosjes spinazie, erwtjes en peultjes en ik heb ook altijd een zak garnalen van de Makro in de diepvries. En dan verzin ik wat.

Een garnalencocktailtje vooraf is zo gemaakt. En ik doe ook nog weleens leuke dingen met aardappelen. Bijvoorbeeld in blokjes in de magnetron laten garen, dan met wat rozemarijn en olie erover even in de oven. Dan heb je al een apart gerechtje. Of hele aardappelen in de schil koken, het kapje eraf snijden, uithollen en vullen met een lekker mengseltje met crème fraîche.
‘En als we doordeweeks koken, ga ik vaak even gauw op de fiets naar de supermarkt om verse dingetjes te kopen. Ik weet precies waar de supermarkten zitten bij de ligplaatsen.’

Mosselen

Mosselen, die eten we vaak. Vroeger lustte ik ze niet, maar ik heb ze leren eten. Ook omdat mijn man er zo dol op is. We liggen nu in Lochem en gisteren heb ik op de fiets mosselen gehaald. Van die jumbomosselen, extra groot. In een beetje arachideolie bak ik een fijngesneden preitje, een uitje en een teentje knoflook en 100 gram magere spekblokjes. Ik doe de gewassen en uitgezochte mosselen erbij en een half bosje gesneden bladselderij. Dan giet ik er een flesje bokbier of een Belgisch biertje over en schep alles om en kook het geheel vijf tot zes minuten. Af en toe even opschudden. Voor een sausje meng ik een klein beetje kookvocht met een bekertje crème fraîche en doe er een flinke lepel mosterd door, even warm maken. De andere helft van de gesneden bladselderij gaat over de mosselen en ik schud alles even door. Heerlijk met een bak lekkere krulsla en met een ciabattabrood of een stokbroodje.’

Quiche

‘Italiaans vinden we ook erg lekker. Bijvoorbeeld minestronesoep met witte bonen en spekblokjes. Met een blik tomatenblokjes en veel verse groente.
‘Of de quiche met tomaten en kaas voor in de stuurhut. Daarvoor bekleed je een ingevette vorm (24 centimeter doorsnee) met zes plakjes bladerdeeg die je even hier en daar inkerft. Je klopt vier eieren schuimig en mengt dat voorzichtig met een bakje ricotta, een fijngesneden teentje knoflook, een theelepel rozemarijn en 50 gram grana padano of belegen kaas. Peper en zout naar smaak toevoegen. Je verdeelt er twee bakjes cherrytomaatjes over en daaroverheen nog eens 50 gram grana padano. Je bakt de quiche in een op 180 graden voorverwarmde oven 40 tot 45 minuten. Ik maak er meestal verse spinazie bij die ik even in de wok roerbak met een teentje knoflook en zout en peper. Heel erg lekker en gemakkelijk.’

40 reizen

‘We varen best veel, zo’n 40 reizen per jaar en zijn daar ook behoorlijk druk mee. Het laatste jaar was het minder druk, maar nu gaat het weer beter, er is meer vracht en er wordt beter betaald. We varen vrij, voor een bevrachter in Rotterdam en een in Amsterdam. Ze hebben vrijwel altijd werk voor ons. Nu (eind november – red.) liggen we een dag of 10 in de OVO in Lochem. Even tijd voor ons zelf, dat hebben we het laatste jaar niet vaak meegemaakt.’