Wat eten we vandaag? ‘Ik ben het aardappels-vlees-groentetype’

Henriëtte (31) en Derk Posthumus (44) zijn gezelligheidsmensen. Ze genieten van hun varend bestaan, elke dag weer. Koken en eten, en dan vooral samen eten met vrienden, speelt een grote rol in hun leven. ‘Bij ons is het altijd de zoete inval.’ De meeste vrienden kennen ze uit de vaart. Henriëtte is ziek, maar laat zich daardoor niet uit het veld slaan. Ze blijft koken, voor Derk en voor hun vrienden.

fam. Posthumus

RECEPT
Aardappelsalade met bonensalade en Ardenner kabeljauwfilet

Ingrediënten voor 4 personen:
700 gram aardappelschijfjes
400 gram sperzieboontjes
200 gram kerstomaatjes
20 gram verse kervel
20 gram bieslook
zout en peper
2 potjes zure room
1 bakje Hüttenkäse
beetje kruidendressing
500 gram kabeljauwfilet, vers of uit de diepvries
1 ons dungesneden Ardenner ham
4 grote spiesen of 8 kleintjes

‘Dit recept is goed voor te bereiden en daarom gemakkelijk met gasten. De salades kunnen van tevoren worden gemaakt en de vis is zo klaar op de grill of barbecue, of op kleinere spiesjes in de koekenpan. Ideaal als je een drukke dag hebt.’
Snijd de boontjes in circa 4 stukken en kook ze 8 minuten. Snijd de gewassen tomaatjes in tweeën en doe de helft van de kruiden erbij en een beetje dressing. De boontjes erdoor mengen en koud weg zetten.
Kook de al voorgekookte aardappelschijfjes 5 minuten en laat afkoelen. Meng voor de aardappelsalade de zure room met de Hüttenkäse en zout en peper en de rest van de kruiden en voeg de aardappels toe. Ook koud weg zetten.
De kabeljauwfilet in 20 stukjes verdelen en om elk stukje vis een half plakje ham rollen en vervolgens de vis aan de spiesjes rijgen. Vijf minuten bakken, grillen of barbecuen.

Door Marja de Vet

‘Ik heb sinds begin dit jaar een darmziekte’, zegt Henriëtte. ‘Ik heb PDS, het prikkelbare darmsyndroom en kan heel weinig eten verdragen. ’s Ochtends en ’s middags eet ik brood met een klein plakje ham of kaas en ’s avonds een warm pitabroodje met ham en kaas. En verder drink ik een flesje Actimel en veel water, ranja en thee. Ik ben al tien kilo afgevallen. Soms probeer ik weleens iets anders, maar dat moet ik meestal bezuren met buikpijn of misselijkheid. Op mijn zeventiende heb ik ook al PDS gehad. Ik heb ook al vier jaar artrose, een bijverschijnsel van PDS. Maar het gaat goed en ik blijf optimistisch. Sinds april slik ik geen medicijnen meer voor de artrose en ik hoop ook binnen een jaar van PDS af te zijn.’

Uitproberen

Hoe minder ze zelf eet, hoe meer energie ze in de maaltijden van Derk steekt. ‘Ik ben zelf het aardappels-vlees-groentetype. Rijst met kip in kerriesaus is zo ongeveer het meest exotische wat ik lust. Maar nu ik alleen voor Derk kook, probeer ik van alles uit. Ik heb laatst stamppot raapstelen gemaakt en ook voor het eerst verse asperges. Vanavond krijgt hij ratatouille met gemarineerde biefstukreepjes. Dat zou ik zelf nooit eten, maar ik vind het leuk om wat aparts te maken en Derk vindt alles lekker.
‘Ik kom zelf niet uit de vaart en toen ik 10 jaar geleden aan boord kwam, kookte ik veel teveel. Dat heb ik afgeleerd. Ik kook nu op maat en is het toch nog teveel, dan gaat het naar de honden. Ik heb ook moeten leren om maar een keer in de week boodschappen te doen en zeven maaltijden in het voren te plannen. En dat lukt nu aardig. Ik haal meestal vrijdagavond of zaterdagochtend boodschappen. Heel af en toe haal ik wat bij op het Servicecentrum in Lobith. Ik vind het leven aan boord prachtig. Wij genieten er elke dag van en hebben een goed leven. Jammer dat er zoveel wordt geklaagd in de binnenvaart, alles is zo negatief de laatste tijd.’

Barbecuen

Ze varen met hun drie honden op de 80 meter lange Mia Amore. Vast werk; zand en grind van de Duitse Beneden-Rijn naar Almelo, Hengelo en Enschede, meestal twee keer in de week heen en weer. ‘We liggen vrijwel elk weekeinde in Goor of Eefde en als het dan mooi weer is, gaan we op de wal barbecuen. We hebben vorig jaar een skottelbraai gekocht en die bevalt heel erg goed. Ik ben niet zo’n voorstander van gas aan boord, maar dit moet dan maar. Meestal barbecuen we karbonaadjes, speklapjes en worstjes. Wat sla of salade, stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter erbij en soms wat fruit. Ik maak er vrijwel altijd zelf sap bij met de blender. Dirk houdt van de combinatie druiven, aardbeien en perziken. Soms doe ik er een beetje yoghurt bij, soms vanille-ijs en soms ook ijsklontjes. In de zomer is dat een lekker drankje.
‘Als je dan bij zo’n barbecue de tafel een beetje aankleedt, ziet het er meteen heel gezellig uit. Toen Derk in juni jarig was, was het prachtig weer. We hebben met een man of 30 uitgebreid gebarbecued. We hadden net nieuwe meubels gekregen. De oude meubels en nog wat oude stoelen en tuinstoelen gingen op de kant, zodat iedereen kon zitten. De skottelbraai erbij en een zwembadje en campingbedjes voor de kindertjes. Supergezellig was het.’

Wokken

Aan boord van de Mia Amore wordt ’s avonds warm gegeten. ‘Dat bevalt ons het beste.  Ik wil ’s ochtends altijd wat doen, buiten of binnen, er is altijd wel werk. En als je dan tussen de middag eet, moet je al zo vroeg beginnen met koken. Ik heb ’s middags gewoon meer tijd om te koken.
‘We hebben dit jaar voor het eerst drie weken stilgelegen. We zijn een paar dagen met vrienden op vakantie naar Duitsland geweest en voor de rest waren we op het schip. Ik heb de wok van de skottelbraai uitgeprobeerd. Voor gerechten met wokrijst, vlees, groente en een sausje. Of biefstuk grillen met aardappeltjes in de schil en wokgroenten. Ik maak ook vaak een bruinebonenschotel. Ik marineer een in stukken gesneden speklapje in knoflook en sambal en bak dat met wat ui en prei. Vervolgens gaat er een blikje Hongaarse goulash door, een blikje tomatenpuree en een blik bruine bonen. Derk is daar gek op.’

Dubbel

‘Ik ben lid van het forum Dubbel en daar ken ik veel mensen van’, zegt Henriëtte. ‘We delen lief en leed en zien elkaar regelmatig. Daarnaast is er veel aanloop van de familie van Derk. Hij komt uit een binnenvaartfamilie, maar is de enige die nog vaart. De familie blijft meestal eten. Dat was vroeger bij Derk zijn ouders ook al zo. ’s Winters liggen we met de Kerst altijd in Zwolle, waar Derk vandaan komt. Heel gezellig. En ’s zomers hebben we regelmatig meevarende gasten, vrienden of familie. We hebben een leuke woning voorop, met een wc’tje. En in het weekeinde eten we vrijwel altijd samen met vrienden.’
Henriëtte is bezig met de opleiding voor schipper met Rijnpatent. ‘We hebben mijn broer Richard lang aan boord gehad als matroos, maar hij vaart nu zelf op een schip en we zijn weer met ons tweetjes. Ik ga deze winter de studie weer oppakken, want we hebben besloten voorlopig met z’n tweeën te blijven varen en dan is het wel handig als ik ook alle papieren heb.’

Wat eten we vandaag? ‘Ik ben het aardappels-vlees-groentetype’ | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? ‘Ik ben het aardappels-vlees-groentetype’

Henriëtte (31) en Derk Posthumus (44) zijn gezelligheidsmensen. Ze genieten van hun varend bestaan, elke dag weer. Koken en eten, en dan vooral samen eten met vrienden, speelt een grote rol in hun leven. ‘Bij ons is het altijd de zoete inval.’ De meeste vrienden kennen ze uit de vaart. Henriëtte is ziek, maar laat zich daardoor niet uit het veld slaan. Ze blijft koken, voor Derk en voor hun vrienden.

fam. Posthumus

RECEPT
Aardappelsalade met bonensalade en Ardenner kabeljauwfilet

Ingrediënten voor 4 personen:
700 gram aardappelschijfjes
400 gram sperzieboontjes
200 gram kerstomaatjes
20 gram verse kervel
20 gram bieslook
zout en peper
2 potjes zure room
1 bakje Hüttenkäse
beetje kruidendressing
500 gram kabeljauwfilet, vers of uit de diepvries
1 ons dungesneden Ardenner ham
4 grote spiesen of 8 kleintjes

‘Dit recept is goed voor te bereiden en daarom gemakkelijk met gasten. De salades kunnen van tevoren worden gemaakt en de vis is zo klaar op de grill of barbecue, of op kleinere spiesjes in de koekenpan. Ideaal als je een drukke dag hebt.’
Snijd de boontjes in circa 4 stukken en kook ze 8 minuten. Snijd de gewassen tomaatjes in tweeën en doe de helft van de kruiden erbij en een beetje dressing. De boontjes erdoor mengen en koud weg zetten.
Kook de al voorgekookte aardappelschijfjes 5 minuten en laat afkoelen. Meng voor de aardappelsalade de zure room met de Hüttenkäse en zout en peper en de rest van de kruiden en voeg de aardappels toe. Ook koud weg zetten.
De kabeljauwfilet in 20 stukjes verdelen en om elk stukje vis een half plakje ham rollen en vervolgens de vis aan de spiesjes rijgen. Vijf minuten bakken, grillen of barbecuen.

Door Marja de Vet

‘Ik heb sinds begin dit jaar een darmziekte’, zegt Henriëtte. ‘Ik heb PDS, het prikkelbare darmsyndroom en kan heel weinig eten verdragen. ’s Ochtends en ’s middags eet ik brood met een klein plakje ham of kaas en ’s avonds een warm pitabroodje met ham en kaas. En verder drink ik een flesje Actimel en veel water, ranja en thee. Ik ben al tien kilo afgevallen. Soms probeer ik weleens iets anders, maar dat moet ik meestal bezuren met buikpijn of misselijkheid. Op mijn zeventiende heb ik ook al PDS gehad. Ik heb ook al vier jaar artrose, een bijverschijnsel van PDS. Maar het gaat goed en ik blijf optimistisch. Sinds april slik ik geen medicijnen meer voor de artrose en ik hoop ook binnen een jaar van PDS af te zijn.’

Uitproberen

Hoe minder ze zelf eet, hoe meer energie ze in de maaltijden van Derk steekt. ‘Ik ben zelf het aardappels-vlees-groentetype. Rijst met kip in kerriesaus is zo ongeveer het meest exotische wat ik lust. Maar nu ik alleen voor Derk kook, probeer ik van alles uit. Ik heb laatst stamppot raapstelen gemaakt en ook voor het eerst verse asperges. Vanavond krijgt hij ratatouille met gemarineerde biefstukreepjes. Dat zou ik zelf nooit eten, maar ik vind het leuk om wat aparts te maken en Derk vindt alles lekker.
‘Ik kom zelf niet uit de vaart en toen ik 10 jaar geleden aan boord kwam, kookte ik veel teveel. Dat heb ik afgeleerd. Ik kook nu op maat en is het toch nog teveel, dan gaat het naar de honden. Ik heb ook moeten leren om maar een keer in de week boodschappen te doen en zeven maaltijden in het voren te plannen. En dat lukt nu aardig. Ik haal meestal vrijdagavond of zaterdagochtend boodschappen. Heel af en toe haal ik wat bij op het Servicecentrum in Lobith. Ik vind het leven aan boord prachtig. Wij genieten er elke dag van en hebben een goed leven. Jammer dat er zoveel wordt geklaagd in de binnenvaart, alles is zo negatief de laatste tijd.’

Barbecuen

Ze varen met hun drie honden op de 80 meter lange Mia Amore. Vast werk; zand en grind van de Duitse Beneden-Rijn naar Almelo, Hengelo en Enschede, meestal twee keer in de week heen en weer. ‘We liggen vrijwel elk weekeinde in Goor of Eefde en als het dan mooi weer is, gaan we op de wal barbecuen. We hebben vorig jaar een skottelbraai gekocht en die bevalt heel erg goed. Ik ben niet zo’n voorstander van gas aan boord, maar dit moet dan maar. Meestal barbecuen we karbonaadjes, speklapjes en worstjes. Wat sla of salade, stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter erbij en soms wat fruit. Ik maak er vrijwel altijd zelf sap bij met de blender. Dirk houdt van de combinatie druiven, aardbeien en perziken. Soms doe ik er een beetje yoghurt bij, soms vanille-ijs en soms ook ijsklontjes. In de zomer is dat een lekker drankje.
‘Als je dan bij zo’n barbecue de tafel een beetje aankleedt, ziet het er meteen heel gezellig uit. Toen Derk in juni jarig was, was het prachtig weer. We hebben met een man of 30 uitgebreid gebarbecued. We hadden net nieuwe meubels gekregen. De oude meubels en nog wat oude stoelen en tuinstoelen gingen op de kant, zodat iedereen kon zitten. De skottelbraai erbij en een zwembadje en campingbedjes voor de kindertjes. Supergezellig was het.’

Wokken

Aan boord van de Mia Amore wordt ’s avonds warm gegeten. ‘Dat bevalt ons het beste.  Ik wil ’s ochtends altijd wat doen, buiten of binnen, er is altijd wel werk. En als je dan tussen de middag eet, moet je al zo vroeg beginnen met koken. Ik heb ’s middags gewoon meer tijd om te koken.
‘We hebben dit jaar voor het eerst drie weken stilgelegen. We zijn een paar dagen met vrienden op vakantie naar Duitsland geweest en voor de rest waren we op het schip. Ik heb de wok van de skottelbraai uitgeprobeerd. Voor gerechten met wokrijst, vlees, groente en een sausje. Of biefstuk grillen met aardappeltjes in de schil en wokgroenten. Ik maak ook vaak een bruinebonenschotel. Ik marineer een in stukken gesneden speklapje in knoflook en sambal en bak dat met wat ui en prei. Vervolgens gaat er een blikje Hongaarse goulash door, een blikje tomatenpuree en een blik bruine bonen. Derk is daar gek op.’

Dubbel

‘Ik ben lid van het forum Dubbel en daar ken ik veel mensen van’, zegt Henriëtte. ‘We delen lief en leed en zien elkaar regelmatig. Daarnaast is er veel aanloop van de familie van Derk. Hij komt uit een binnenvaartfamilie, maar is de enige die nog vaart. De familie blijft meestal eten. Dat was vroeger bij Derk zijn ouders ook al zo. ’s Winters liggen we met de Kerst altijd in Zwolle, waar Derk vandaan komt. Heel gezellig. En ’s zomers hebben we regelmatig meevarende gasten, vrienden of familie. We hebben een leuke woning voorop, met een wc’tje. En in het weekeinde eten we vrijwel altijd samen met vrienden.’
Henriëtte is bezig met de opleiding voor schipper met Rijnpatent. ‘We hebben mijn broer Richard lang aan boord gehad als matroos, maar hij vaart nu zelf op een schip en we zijn weer met ons tweetjes. Ik ga deze winter de studie weer oppakken, want we hebben besloten voorlopig met z’n tweeën te blijven varen en dan is het wel handig als ik ook alle papieren heb.’