Wat eten we vandaag? Op vrijdag eten van de internaatskok

Koken is een hobby van Jane (32). Ze is getrouwd met Jurgen van Hasselt (38) en vaart met hem op de 85 meter lange Avena. Dochter Silke (6) heeft bijna haar eerste jaar internaat erop zitten en komt elk weekend naar boord. Jane: ‘Ik probeer graag nieuwe recepten en meestal smaken ze goed. Jurgen kan ook goed koken. Toen hij begon met varen, kookte hij aan boord. Maar hij heeft er vaak geen zin in. Als het moet, doet hij het wel. Hij bakt de biefstukken hier aan boord. Als ik dat doe, zijn ze of te gaar of te rood en hij kan dat perfect.’

Jane en Jurgen

RECEPT (voor 4 personen)
Spinaziespaghetti van Jane

Ingrediënten
grote pot spinazie of pond diepvriesspinazie
300 gram spaghetti
500 gram gehakt half om half
3 of 4 fijngesneden teentjes knoflook
grote zak pastasaus, pittig van Bertolli
1 ons jongbelegen kaas
oregano, peper en zout

De spinazie in een zeef laten uitlekken en een grote ovenschaal invetten. De spaghetti koken (‘doe ik meestal in een groentebouillontabet’). Het gehakt rul bakken en de knoflook en peper en zout toevoegen. Op de bodem van de schaal de spinazie scheppen en gelijkmatig verdelen, dan alle spaghetti erover en daaroverheen het gehakt. Tot slot de zak saus erover gieten en afmaken met kaas en een beetje oregano. ‘Je kunt de schaal van tevoren klaarmaken, dan de oven 10 minuten voorverwarmen op 220 graden en vervolgens 20 minuten op die stand warm laten worden. Als je het gerecht meteen in de oven doet, hoeft de oven niet te worden voorverwarmd en dan is 20 minuten op 200 graden genoeg. Soms doe ik ook nog een paprika of een uitje door het gehakt. Het is een simpel maar lekker gerecht.’

‘Wij eten meestal pasta of rijst. Ik koop af en toe wel een zak aardappels van 3 kilo, maar 9 van de 10 keer gooi ik daarvan weg. Ik maak vaak stoofpotjes, dat vind ik gemakkelijk. We eten ook veel vis en vrijwel altijd verse groente. Pasta met zalm en vierkazensaus, dat eten we vaak. Kabeljauw is ook een gemakkelijke vis waar je veel mee kunt en tilapia vinden we ook erg lekker. En als ik van tevoren weet dat we een dag veel sluizen hebben, dan houd ik daar rekening mee met eten. We zijn tenslotte maar met ons tweeën, dus ik moet veel aan boord doen. Vandaag is zo’n dag en daarom staat er goulash op het menu. Ik snijd dan het vlees en de uien en paprika’s tussen de bedrijven door en laat het een paar uur sudderen. Tussendoor ga ik steeds even kijken. We eten altijd ’s avonds warm. In de stuurhut als we nog aan het varen zijn, maar ook wel vaak beneden. Nu Silke niet meer aan boord is, wordt het soms wel wat later. Het is maar net hoe het met varen uitkomt.’

Aanvaring

‘Jurgens ouders komen niet uit de binnenvaart, maar zijn familie heeft wel wat met varen. Zijn oom is van De Gerlien, een andere oom had een duikbedrijf.
‘Mijn vader heeft vroeger gevaren bij zijn oom. Maar in de nacht na het huwelijk van mijn ouders werd het schip van die oom aangevaren bij Rossum en zonk. Mijn vader is toen gestopt en vrachtwagenchauffeur geworden. Mijn ouders zouden voorop gaan wonen en kregen met hun huwelijk veel cadeaus op 24 Volt, zoals een koelkast. Jammer. Toch wel grappig dat ik nu met een schipper getrouwd ben.’
Jane heeft haar papieren voor stuurman en is nog wel van plan de cursus Groot Vaarbewijs te gaan doen. ‘Maar ik las laatst dat het ook wel moeilijk is en vooral het technische, dat vind ik moeilijk. Kijk, als er nou ook een onderdeel koken zou zijn, maar helaas…’

Van de kok

‘Op vrijdag eten wij vrijwel altijd van het internaat. Silke zit op De Meerpaal in Capelle en de kok daar vriest het eten wat hij overhoudt in. Wij als ouders kunnen zo’n bakje kopen voor 2 euro. Van dat geld doen ze dan iets extra’s voor de kinderen, zoals ijsjes kopen als het warm is. Vaak krijg je wat die dag is overgebleven, maar als je dat niet aanstaat, valt er wel wat anders te kiezen in de vriezer. Rijst met kipkerrieragout, een lekkere roerbak, boerenkool of macaroni. Je moet toch vaak ver rijden en anders zou je langs de fritestent gaan of een pizzaatje bakken en dan is dit veel gezonder en lekker goedkoop, want met twee bakken zijn we klaar. We zijn inmiddels vaste klant.’

Dubbeldaten

Jane heeft sinds 3 jaar de website www.msavena.nl met daarop haar weblog en het forum Dubbel. ‘Ik was daarvoor al veel aan het bloggen, maar ik werd er een beetje flauw van dat ik steeds alles van het varen aan het uitleggen was en zo ontstond het idee om een forum voor varenden op te zetten. Het zijn bijna allemaal vrouwen, de meeste tussen de 30 en 40 en we praten overal over; over de kinderen, het weer. En ook als je ergens mee zit of iets moet weten kun je er goed terecht. En af en toe liggen we bij elkaar opzij, Dubbeldaten noemen we dat. Heel gezellig. Er zijn leuke vriendschappen ontstaan.’

Wat eten we vandaag? Op vrijdag eten van de internaatskok | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Op vrijdag eten van de internaatskok

Koken is een hobby van Jane (32). Ze is getrouwd met Jurgen van Hasselt (38) en vaart met hem op de 85 meter lange Avena. Dochter Silke (6) heeft bijna haar eerste jaar internaat erop zitten en komt elk weekend naar boord. Jane: ‘Ik probeer graag nieuwe recepten en meestal smaken ze goed. Jurgen kan ook goed koken. Toen hij begon met varen, kookte hij aan boord. Maar hij heeft er vaak geen zin in. Als het moet, doet hij het wel. Hij bakt de biefstukken hier aan boord. Als ik dat doe, zijn ze of te gaar of te rood en hij kan dat perfect.’

Jane en Jurgen

RECEPT (voor 4 personen)
Spinaziespaghetti van Jane

Ingrediënten
grote pot spinazie of pond diepvriesspinazie
300 gram spaghetti
500 gram gehakt half om half
3 of 4 fijngesneden teentjes knoflook
grote zak pastasaus, pittig van Bertolli
1 ons jongbelegen kaas
oregano, peper en zout

De spinazie in een zeef laten uitlekken en een grote ovenschaal invetten. De spaghetti koken (‘doe ik meestal in een groentebouillontabet’). Het gehakt rul bakken en de knoflook en peper en zout toevoegen. Op de bodem van de schaal de spinazie scheppen en gelijkmatig verdelen, dan alle spaghetti erover en daaroverheen het gehakt. Tot slot de zak saus erover gieten en afmaken met kaas en een beetje oregano. ‘Je kunt de schaal van tevoren klaarmaken, dan de oven 10 minuten voorverwarmen op 220 graden en vervolgens 20 minuten op die stand warm laten worden. Als je het gerecht meteen in de oven doet, hoeft de oven niet te worden voorverwarmd en dan is 20 minuten op 200 graden genoeg. Soms doe ik ook nog een paprika of een uitje door het gehakt. Het is een simpel maar lekker gerecht.’

‘Wij eten meestal pasta of rijst. Ik koop af en toe wel een zak aardappels van 3 kilo, maar 9 van de 10 keer gooi ik daarvan weg. Ik maak vaak stoofpotjes, dat vind ik gemakkelijk. We eten ook veel vis en vrijwel altijd verse groente. Pasta met zalm en vierkazensaus, dat eten we vaak. Kabeljauw is ook een gemakkelijke vis waar je veel mee kunt en tilapia vinden we ook erg lekker. En als ik van tevoren weet dat we een dag veel sluizen hebben, dan houd ik daar rekening mee met eten. We zijn tenslotte maar met ons tweeën, dus ik moet veel aan boord doen. Vandaag is zo’n dag en daarom staat er goulash op het menu. Ik snijd dan het vlees en de uien en paprika’s tussen de bedrijven door en laat het een paar uur sudderen. Tussendoor ga ik steeds even kijken. We eten altijd ’s avonds warm. In de stuurhut als we nog aan het varen zijn, maar ook wel vaak beneden. Nu Silke niet meer aan boord is, wordt het soms wel wat later. Het is maar net hoe het met varen uitkomt.’

Aanvaring

‘Jurgens ouders komen niet uit de binnenvaart, maar zijn familie heeft wel wat met varen. Zijn oom is van De Gerlien, een andere oom had een duikbedrijf.
‘Mijn vader heeft vroeger gevaren bij zijn oom. Maar in de nacht na het huwelijk van mijn ouders werd het schip van die oom aangevaren bij Rossum en zonk. Mijn vader is toen gestopt en vrachtwagenchauffeur geworden. Mijn ouders zouden voorop gaan wonen en kregen met hun huwelijk veel cadeaus op 24 Volt, zoals een koelkast. Jammer. Toch wel grappig dat ik nu met een schipper getrouwd ben.’
Jane heeft haar papieren voor stuurman en is nog wel van plan de cursus Groot Vaarbewijs te gaan doen. ‘Maar ik las laatst dat het ook wel moeilijk is en vooral het technische, dat vind ik moeilijk. Kijk, als er nou ook een onderdeel koken zou zijn, maar helaas…’

Van de kok

‘Op vrijdag eten wij vrijwel altijd van het internaat. Silke zit op De Meerpaal in Capelle en de kok daar vriest het eten wat hij overhoudt in. Wij als ouders kunnen zo’n bakje kopen voor 2 euro. Van dat geld doen ze dan iets extra’s voor de kinderen, zoals ijsjes kopen als het warm is. Vaak krijg je wat die dag is overgebleven, maar als je dat niet aanstaat, valt er wel wat anders te kiezen in de vriezer. Rijst met kipkerrieragout, een lekkere roerbak, boerenkool of macaroni. Je moet toch vaak ver rijden en anders zou je langs de fritestent gaan of een pizzaatje bakken en dan is dit veel gezonder en lekker goedkoop, want met twee bakken zijn we klaar. We zijn inmiddels vaste klant.’

Dubbeldaten

Jane heeft sinds 3 jaar de website www.msavena.nl met daarop haar weblog en het forum Dubbel. ‘Ik was daarvoor al veel aan het bloggen, maar ik werd er een beetje flauw van dat ik steeds alles van het varen aan het uitleggen was en zo ontstond het idee om een forum voor varenden op te zetten. Het zijn bijna allemaal vrouwen, de meeste tussen de 30 en 40 en we praten overal over; over de kinderen, het weer. En ook als je ergens mee zit of iets moet weten kun je er goed terecht. En af en toe liggen we bij elkaar opzij, Dubbeldaten noemen we dat. Heel gezellig. Er zijn leuke vriendschappen ontstaan.’