Pioneering Spirit verlegt opnieuw haar grenzen (video)

Offshoreaannemer Allseas heeft met de Pioneering Spirit, in het kader van de eerste fase van het grote Johan Sverdrup project, opnieuw een wereldinstallatierecord gevestigd. Deze keer met het plaatsen van de 26.000 ton wegende topside van het processingplatform. Het Johan Sverdrup veld bevindt zich in blok 16/2 in de Noorse sector van de Noordzee, op zo’n 160 kilometer ten westen van Stavanger.

Pioneering Spirit verlegt opnieuw haar grenzen (video)

Allseas was door operator Equinor gecontracteerd om in het Johan Sverdrup veld twee grote topsidemodules op al eerder in zee geïnstalleerde jackets te plaatsen. Het betrof de topsides voor het processingplatform en het accommodatieplatform. De eerste had een lengte van 139 meter, een hoogte van 72 meter en een gewicht van maar liefst 26.000 ton.

Nadat deze topside op 16 maart in de Digernessundet aan boord van de Pioneering Spirit was genomen, moest eerst 36 uur worden gewacht op goede weersomstandigheden. Hierna kon koers worden gezet richting Johan Sverdrup veld. Elf uur later was het transport ter plekke.

Deininggecompenseerd

Nadat de boegsecties van de Pioneering Spirit om de jacket waren gepositioneerd, kon in slechts vier uur tijd de enorme topsidemodule, door middel van de deininggecompenseerde hefbomen van het vaartuig, nauwkeurig op de al eerder in zee geïnstalleerde jacket worden geplaatst. Hiermee had de Pioneering Spirit haar oude  wereldinstallatierecord scherper gesteld.

Maar het project was nog niet ten einde, aangezien in de Bømlafjorden op een ponton de 105 meter lange, 65 meter hoge en 18.000 ton wegende accommodatiemodule lag te wachten. Twaalf uur later was ook deze module door de Pioneering Spirit opgepikt. Eenmaal aangekomen in het Johan Sverdrup veld, had Allseas maar 3,5 uur nodig om deze op de al eerder in zee geïnstalleerde jacket te plaatsen. Het gehele project, waarbij in totaal 44.000 ton aan gewicht was geïnstalleerd, was in minder dan drie dagen met succes afgerond.

Op herhaling

Het vorige wereldinstallatierecord had de Pioneering Spirit in juni 2018 eveneens in het Johan Sverdrup veld gevestigd met het op een jacket plaatsen van de 22.000 ton wegende topsidemodule van het boorplatform. Een en ander betekent dat Allseas met haar vlaggenschip drie grote topsides voor het Johan Sverdrup veld met succes heeft geïnstalleerd. Het plaatsen van de drie kleinere topsidemodules voor het riserplatform heeft de Thialf van Heerema Marine Contractors voor haar rekening genomen.

Het avontuur in Noorse wateren zal later voor Allseas worden vervolgd, want na afronding van deze eerste fase gaat Equinor nu van start met de fase twee van het Johan Sverdrup project . Hierbij zal het wederom om een uit vier platformen bestaand complex gaan. Hierbij kan de Pioneering Spirit in 2022 opnieuw haar grenzen verleggen met de installatie van een 27.000 ton topsidemodule voor het tweede processingplatform. Voor het uitvoeren van het recente installatiewerk in Noorse wateren moest de Pioneering Spirit het leggen van pijpen voor het twee NordStream project in de Oostzee tijdelijk onderbreken. (PAS)

YouTube-videocompilatie Herbert Geusgen