Justitie nog weken druk met ‘uitbuiting in de binnenvaart’

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Arbeidsinspectie (AI) hielden van vorige week woensdag tot zondag een grootschalige actie tegen wat werd genoemd ‘uitbuiting in de Nederlandse binnenvaart’.

Door Dirk van der Meulen
In het hele land waren vorige week ruim 100 schepen geselecteerd voor gerichte controles en zijn invallen gedaan bij uitzendorganisatie Gyron Crew in Werkendam en Delft. Het NOS Journaal vertoonde woensdagmiddag beelden van het in beslag nemen van de administratie van Gyron Crew.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (187)

  • ik ben 23+ en heb het netto loon van 1200,- € p.mnd voor 2 op 1 af systeem als lichtmatroos met ongv. 12 u p dg, 7 dg p week. Ik ben nieuw in de binnenvaart met 2 j vaartyd mee van zee. Ik heb zelf z’on rot idee dat ik zwaar genaait wordt en wat denkt u,u reactie alstublieft. BVD gr koos

    Geplaatst door: koos dirksen op
  • @Marco het was ondertussen ook al door een medewerker van het CBRB per mail bevestigd dat het bruto bedragen zijn, wat in principe ook handig is aangezien de werknemers in verschillende belasting tarieven kunnen vallen……….. maargoed we zijn ondertussen ook al “way of topic”

    Geplaatst door: MatroosVincent op
  • @Marco, als dat zo is, bruto, dan klopt het tabel niet, dan ligt het loon van een lichtmatroos lager dan het wettelijke minimum……. en dat kan technisch gezien niet…….

    Geplaatst door: MatroosVincent op
  • @vincent brutolonen dus ongeveer 1230 euro netto in de maand.
    http://www.nu.nl/binnenland/2644193/consumenten-onwetend-slavernij-in-nederland.html
    zeer intresant

    Geplaatst door: marco op
  • Ik volg nu de discussie over onze Filipijnse medewerkers al een tijd via vaartforum en schuttevaer en ik blijf mij verbazen over de kortzichtigheid en hypocrisie die er is.
    Nautilus heeft hier zeker zijn doel bereikt zijnde veel publiciteit waarschijnlijk afgekeken van de vervoersbond FNV .

    Buitenlandse medewerkers hebben net zoals elke Nederlander een keus ,als men er voor kiest om in de binnenvaart te gaan werken mag ik toch aannemen dat men weet waar men aan begint ,wat het salaris is ,arbeidsvoorwaarden enz enz betreft.
    Anders als men hier wil doen geloven deze mensen zijn niet dom en kunnen ook rekenen , regelmatig doet men voorkomen dat Filipijnse matrozen zielig zijn uitgebuit worden en wat al niet meer hetzelfde gold ook vaak voor oost Europese matrozen maar is inmiddels achterhaald ,ga maar eens bij deze mensen thuis kijken !

    Ik ben wel nieuwsgierig wat onze Filipijnse collega’s ervan vinden dat ze eigenlijk als zielig of dom worden beschouwd door velen .
    Deze mensen zijn zeer goed in staat om voor zichzelf op te komen.
    Zo slecht kan het voor hen nu ook niet zijn want ze komen toch weer terug.
    Zolang men de regels naleeft wat betreft loon en arbeidvoorwaarden staat het iedere ondernemer vrij om te kiezen wat voor personeel men wil .
    Als dat financiële voordelen oplevert wat de loonkosten betreft ten opzichte van NL personeel dan moet men NL misschien eens denken aan fiscale maatregelen zoals inmiddels ook in de zeevaart gebeurd.
    Zoals reeds eerder gezegd
    Die ondernemers die de laatste jaren hun schip in het buitenland hebben laten bouwen o.a in China waren die ook zo begaan met het lot van de Chinese werfarbeiders of was de prijs van doorslaggevende factor .
    In Nederland zijn tenslotte ook voldoende scheepswerven en niemand dacht aan de toekomst van de Nederlandse werfarbeider zonder werk.

    In de meeste gevallen ondernemer tevreden en Filipijnse matroos tevreden !,er zullen altijd uitzonderingen zijn maar zijn die niet in elke bedrijfstak?
    Echter deze slechte uitzonderingen moeten worden uitgebannen maar daar ligt de verantwoording toch bij de ondernemer zelf en heeft niets meer te maken met buitenlands of Nederlands personeel.

    Er word door verschillende scholen nieuwe instroom geleverd echter de praktijk leert dat men selectief is waar men deze plaatst de 1e keus gaat vaak de rederijen waar men vaak goede relaties mee heeft de 2 keus word bij de particuliere ondernemer geplaatst.
    Dit is een zorgelijke ontwikkeling niet leuk voor diegene die als z.g 2e keus worden geclassificeerd en ook voor de particulier die zich ook 2e keus voelt met als resultaat Nederlandse matrozen zijn afgedaan en dat is voor de toekomst van de NL binnenvaart een slecht vooruitzicht.

    Robert Jorritsma

    Geplaatst door: Robert J op
  • De, in het hieronder genoemde loontabel, hoogtes van de lonen Loontabel moeten wel netto bedragen zijn….

    in het loontabel 1 Juli 2100 staat:
    LICHTMATROOS leeftijd 23 jr. of ouder 1.424,40

    dat bedrag kan nooit lager zijn dan:

    Het wettelijk brutominimumloon (WML) voor werknemers van 23 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt per 1 juli 2011:
    € 1.435,20 per maand

    BRONNEN:

    http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/06/07/wettelijk-minimumloon-per-1-juli-2011.html

    http://www.cbrb.nl/publicaties/78-informatie-voor-werkgevers/423-loontabellen-1-juli-2011

    Maar als ik uit de berichten hier opmaak is het wettelijk minimum maandloon niet alleen de maatstaf voor de salariëring voor nederlandse medewerkers in het goederenvervoer over het water en wordt ook nog eens omschreven als “heel dik betaald voor die luie Hollandse matrozen”, een goede reden om huis en haard te verlaten ……… ???

    ‘T IS 2011

    Elke baas krijgt het personeel dat hij verdient….

    Geplaatst door: MatroosVincent op
  • Dat vindt ik dus erg zwart wit Want er is geprobeerd te organiseren maar dat werd de kop ingedrukt Het riedeltje hoeft toch niet weer herhaald te worden
    Dan hebben de Filipijnen ook keuzes Niet tevreden dan kunnen ze ook weg gaan
    Maar daar zal de mentaliteit niet anders zijn als voor de ondernemers Helemaal niets is niets en iets is toch wat
    En natuurlijk hangt veel af van je rug recht houden Maar als je door toedoen van zaken die vroeger normaal waren Dus gewoon faillissementen zouden krijgen waar nu zogenaamd meer eigenbelang bij het beargumenteren om de hoek komt dat dat niet kan (nu levert een schip ook niets op want je verdiend niets)Vertel mij nu eens hoe je daar mee en tegenop kan werken als mensen gewoon verplicht worden om door te blijven varen wetend dat je op den duur toch “gepakt” wordt Zou ik ook niet weten waar ik me best voor zou doen Nu alle luxe om me heen en aan de wal moet ik het dat nog maar eens zien (is overigens niet mijn manier van doen maar het gebeurd wel)

    Geplaatst door: Schippersvrouw op
  • @Schippersvrouw

    Zolang binnenschippers weigeren zichzelf te organiseren en tevreden zijn met 100,- boodschappen salaris per week buiten zij zichzelf uit door steeds maar weer voor een paar cent per ton minder te gaan varen.

    Dus op het het moment dat de binnenvaartondernemers samen zeggen we varen niet meer voor die veel te lage tarieven stopt de zelfuitbuiting

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Wanneer gaan ze wat doen aan de uitbuiting van de binnenschipper

    Geplaatst door: Schippersvrouw op
  • @Jansen

    Natuurlijk zullen de exacte netto bedragen iets af kunnen wijken. Ik heb het brutobedrag per maand genomen + 14 dagen toeslag. Dus dit salaris hoort bij een 14/7 dagen op/af systeem Het bruto bedrag wat daar uitkomt kun je via diverse websites omrekenen naar een nettobedrag.

    Groet,

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Beste vaartbinnen ,

    Ik weet niet waar je die bedragen hebt zien staan , ik wil hier ook niet over twisten maar je praat altijd over bruto en dan je toeslagen erbij en van dat bruto bedrag gaat weer je belasting af nagelang ieder zijn persoonlijke situatie .Is de des betreffende persoon getrouwd of is hij alleen verdiener enz
    nogmaals mvg

    Geplaatst door: jansen op
  • @Jansen

    Nee hoor dit zijn netto bedragen inclusief onregelmatigheidstoeslag. Bekijk de loontabel anders eens goed kaal brutoloon ligt inderdaad rond de 16/1700 euro maar er komen nog een paar toeslagen bij.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Daar komt nog wel continue toeslag bij in de 5 daagse werkweek een 1500 bruto en in de Systeemvaart een 750 bruto .
    Dit is in de continue in de dagvaart heb je die toeslagen niet ,misschien een 12 procent zodat ze je flexibel kunnen indelen .
    Mvg

    Geplaatst door: Jansen op
  • Beste vaartbinnen ,
    De lonen die je daar neerschrijft zijn bruto bedragen voor een bemanning van een tanker niet netto.
    Mvg

    Geplaatst door: Jansen op
  • Heb zojuist papieren versie gelezen en heb de spijker heel juist op zijn kop geslagen zien worden: NORM-VERVAGING !!

    Voor de mannenbroeders van het Vasteland 12 heb ik slechts hoofdschuddingen. Als je ziende blind en horende doof bent, kan dat bij mijn weten alleen als je dat bewust wíl zijn.

    Wij stadsen moeten al jaren een Arbeidstijdenwet(ATW) eerbiedigen. Wanneer gaat de Binnenvaart arriveren in de 21-eeuw?
    (De goede werkgevers, óók bij de particulieren niet te na gesproken!)
    Er zit rek in buiten de ATW, maar dat kan alleen middels een (algemeen verbindend verklaarde?) CAO!

    Geplaatst door: ; – ] op
  • @Karel

    Heb het even voor je opgezocht onderstaand loonoverzicht is van toepassing op de continuvaart:

    Een volmatroos 23+ hoort minimaal 1742,75 netto te verdienen
    Een matroos 23+ hoort minimaal 1724,84 netto te verdienen
    Een lichtmatroos 23+ hoort minimaal 1532,44 netto te verdienen.

    Als je exact wil weten wat je je personeel minimaal betalen moet: http://www.cbrb.nl/publicaties/78-informatie-voor-werkgevers/359-loontabellen-1-januari-2011

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Ik dacht dat Dhr Robert Tieman van t Cbrb zich ging inzetten voor een nieuw Cao??? dus iedereen colectief organiseren en aan t Cao houden ben je van alle gezeik af!!!.

    Geplaatst door: ikke op
  • @Karel

    En is dat dan voor een lichtmatroos een volmatroos hoelang is hij/zij in dienst. Ik vind het namelijk vrij mager als je het vergelijkt met wat je met een walbaan verdient. Je vergeet dat je gedurende die 14 dagen aan boord ook het weekend werkt en in de avonduren. Dus het hangt er helemaal vanaf wat de situatie is. Beginneling prima salaris. Een ervaren volmatroos hou je daarmee niet aan boord.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • makkelijk hè, zo’n CAO.

    Geplaatst door: ;-] op
  • Dat is concurentie vervalsing.
    Geintje!

    Geplaatst door: blablabla op
  • @ karel,

    Ik ben het helemaal met je eens.. wij hebben een stelletje aan boord, die graag aan boord wilden wonen en alleen met kerst naar huis gaan…die betalen wij 2800,- p/m

    Geplaatst door: frits op
  • Kijk de salarissen zijn misschien wel ok? maar worden ze ook betaald als ze de maand o.i.d. vrij hebben. Wij werken ook 2 op 2 af maar nemen een maand salaris mee naar huis

    Geplaatst door: Karin Lusink op
  • @ Frits

    Ik vind 1400 a 1500 Euri per maand netto kost reizen vrij gewoon netjes betaald.
    laten we eens kijken wat jij vind.
    dit bekijk ik door de uren die ze werken keer een normaal uurloon tarief te doen.
    65uur per week x 26 weken gedeeld door gemiddeld 1450 ,heb je netto 10,29 per uur netjes toch

    Geplaatst door: Karel op
  • @wesley…… wat vind jij een hoog salaris?… ben ik gewoon eens benieuwd naar!?

    Geplaatst door: frits op
  • 2 Blauwe kegels in de gepolijste mast is tegenwoordig meer regel dan uitzondering, gelukkig gaat het meestal goed maar dit kan ook gevaar op leveren. Op de droge lading zijn de gangboordjes ook niet al te breed en hekken zijn niet mooi, in de winter lig je zo op je bakkes te kijken. De handjes mogen best wapperen als je 7/7 of 14/14 werkt maar is een hoog salaris niet terecht met dit risicovolle werk??

    Geplaatst door: wesley op
  • Daar doe je niks aan, en nu kunnen we gelukkig zelf kiezen of we filpijnen willen of niet. De wereld moet schijnbaar achterstevoren draaien. Maar mijn matroos zal geen baas op mijn schip worden.

    Geplaatst door: ? op
  • Vroeger was er ook geen ARBO.
    Toen mocht je nog je rug verzieken.
    Met -15 de verf van de boeing steken want dan springt het zo lekker makkelijk.
    En jezelf wassen in met een puts water en je behoefte in een emmer doen,
    we sliepen lekker onder een paarde deken met het ijs tegen de ramen aan de binnenkant.

    Kom word eens wakker mensen het is 2011.
    Er zijn zat Nederlandse jongens (en meisjes) die willen werken in de binnenvaart maar de tijden zijn veranderd.
    Daar doe je niks aan .

    Geplaatst door: Kobus op
  • @Karel

    Je geeft goed weer wat er mis gaat in de binnenvaart door te refereren aan vroeger (vroeger was asbest ook prima spul) en door te stellen dat een binnenvaartondernemer zijn personeel gedurende de 7/14 dagen dat hij/zij aan boord toch ook maximaal mag (mis)/(ge)bruiken. De matroos mag immers toch 7/14 dagen naar huis na 7/14 dagen werken. Ik ben bang dat veel binnenvaartondernemers de realiteitszin compleet zijn kwijtgeraakt als ik zo de pro-Filipijnse reacties zie.

    Nogmaals het probleem ligt niet bij de werknemers maar bij de binnenvaartondernemer die altijd maar weer beknibbelt op personeel om te kunnen blijven varen voor een dubbeltje of kwartje minder.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • @vaartbinnen.

    Nee zelf geregeld buiten gekeken naar het werk en mee geholpen.
    en 20jr geleden als matroos stond je s,nachts in de stof ook te scheppen en om 8 aan dek boenen.
    ten opzichte van 7 of 14 dagen vrij mag je toch zeker wel gewoon werken voor je geld. Nee dat is tegenwoordig echt eigenlijk belachelijk ze willen gewoon veel loon en weinig werken.

    Geplaatst door: Karel op
  • @Karel

    En daar wringt nou precies de schoen! De schippers zien niet in wat het probleem is vanuit hun comfortabele stuurstoel in hun met goud beklede stuurhut. Als men nou eens zou stoppen met het varen voor absurd lage vrachtprijzen, dan kon je een aantrekkelijk salaris betalen waar ook Nederlandse matrozen hard voor willen werken.

    Nee wat doet de binnenvaartondernemer? Die huurt een altijd lachende goedkope Filipijn in. Kom eens uit dat stuurhuis en kijk eens een programma waar de arbeid in dat soort landen word getoond. Deze mensen lachen nog als ze 20 uur per dag op een vuilnisbelt blikjes moeten verzamelen.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • @ Jan
    Ik zou het zo niet zeggen maar je heb 110% gelijk: Ik las “Maar ‘we kunnen geen Nederlanders krijgen’ moet je eigenlijk vertalen in ‘we willen geen Nederlanders betalen’.” en daarmee sla je precies de spijker op zijn kop. Elders als ik ook: “Maar weinigen hebben door dat dit eigenlijk een boos sprookje is rond een hele sluwe Vos. Rheinard kan misschien nog wel zijn haren verliezen, maar zeker nooit zijn sluwe streken. In zijn eigen woorden: “Inmiddels is in Singapore een justitieel onderzoek gaande tegen de bij het onderzoek betrokken ambtenaren van de Arbeidsinspectie.”..” ook dat klopt als een bus.

    En varen maar weer

    Geplaatst door: – – – – op
  • Het enigste wat ik aan concurentie vervalsing vindt is dat deze mensen niet de vrije tijd regeling hebben maar enkel alleen vergoed worden met een minimum loon.Maar onze ooster buren kennen überhaupt geen minimum loon,ontslag recht,e/d, en dat al decenia.Daar hoor ik nooit iemand over.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ms Revisio op
  • Aan allen die steeds blijven zeuren.
    Vele nederlandse matrozen hebben er voor gezorgd dat we naar andere mogelijkheden aan het zoeken zijn gegaan. Hoe vaak we het niet hebben meegemaakt na 11 uur werken op een dag goh moe hard werken kortom gezeur, er zijn 14 dagen vrij die een beetje werken genoeg compenseren. Het lijkt er steeds meer op dat werken voor je geld apart en bijzonder is, en ja dan heb je met filipijnen een vrolijke lach met een inzet aan dek lopen, laat het maar zo blijven of leer van hun en loop niet zo te zeuren en werk voor je geld DAT IS NORMAAL

    Geplaatst door: Karel op
  • Hetzelfde is in de zeevaart zo’n twintig jaar geleden begonnen. Er is nu geen Hollandse matroos meer te bekennen op de vloot. Daarna zijn de reders aan de stuurlieden begonnen en uiteindelijk deed de buitenlandse gezagvoerder zijn intrede. De Nederlandse zeevarende is een uitstervend ras, met dank aan onder andere Neelie Smit Kroes. Dat ging toen ook onder het mom van we kunnen geen Nederlanders krijgen. Hetzelfde zie ik nu gebeuren in de binnenvaart. Maar ‘we kunnen geen Nederlanders krijgen’ moet je eigenlijk vertalen in ‘we willen geen Nederlanders betalen’.

    Goeie vaart, Jan.

    Geplaatst door: Jan op
  • van assedelft heeft wel een punt zijn wel veel sukkeles en gepraat maar doen ho maar en vooral veel kupas die niet willen betalen.. wel veel goede ook maar nog meer slechten die de hele vaart kapotmaken! en dan nog een grote mond met filipeien aan boord!

    Geplaatst door: john op
  • Met toenemende verbazing verbaas ik me over het lage niveau in de Rijn- en Binnenvaart. Insinuaties, taalkundige gebreken en scheldpartijen over- en weer.

    Heren, alstublieft! U wordt in de gehele transportwereld al niet serieus genomen, maak het niet erger dan dat het al is! Een lage algehele ontwikkeling en een communicatief gebrek is een groot nadeel, wees daarvan bewust!

    Allen een goede vaart gewenst!

    Ltz.1 b.d. van Assendelft, den Helder

    Geplaatst door: Van Assendelft op
  • Kijk en dat is nou wat de meeste vergeten die denken hij heeft 8 geschuurd of andere werkzaamheden gedaan en zijn arbeidstijd telt niet door en daar word straks iedereen op getackelt ,ze leggen je vaartijdenboek naast de loonstrook van je filippijn en dan is het gewoon een reken sommetje.
    Want de justitie zal hier gewoon zijn gelijk willen halen , wat ze natuurlijk ook hebben.

    Geplaatst door: Jansen op
  • @ Johan

    Hoeveel Schippers ken jij die van 8:00 tot 17:00 varen? We kennen 14 uurs vaart 18 uurs vaart en 24 uurs vaart. Deze mensen zijn 8 maanden aan boord en de meeste schepen varen 7 dagen in de week. Reken zelf maar uit hoeveel mensen je dan nodig hebt. Kan je nu al vertellen dat je niet eens zoveel bedden aan boord hebt..

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Hee Johan ,als jij op zaterdag en zondag niet vaart is er niks aan de hand ,dan hoef je geen overuren of zaterdag ,zondag toeslag te betalen .
    Maar dat moet wel blijken uit je vaartijdenboek ,wil jij die jongens flexibel indelen moeten je ze 12 procent onregelmatigheidstoeslag betalen .
    Als dit allemaal gebeurd worden ze correct betaald ,alleen denk ik dat de nl regering het niet pikt dat er geen sociale lasten in nederland betaalt worden ,ik denk dat daar ook het grootste probleem zit.
    Er zal wel een gat in de wet zijn maar die zullen ze wel proberen te dichten .
    Wij hebben 20 jaar geleden ook personeel via ruba ,moldou trade enz gehad was ook volgens de advocaten en uitleners niks aan de hand ,maar totdat we ze zelf in dienst namen met sofienr enz was het gezeur pas over en niet eerder.
    Mvg

    Geplaatst door: Jansen op
  • Johan heeft het recht op een lintje jongens… applaus voor deze man. Die heeft de wereld veranderd.

    Geplaatst door: Luuk op
  • `@Vaartbinnen

    Ik weet niet in wat voor wereld jij leeft,maar dat jij je mensen de rambam laat werken min 10/12 uur per dag.

    Deze jongens hebben dezelfde werk uren dat als jij NL of CZ of wat voor matrozen je ok hebt hoor.

    Gewoon van 8:00 tot 17:00 . Dat staat overigens ook in hun contracten.Zondags vrij en Zaterdags tegen overuren mogen ze zelf aangeven of ze aan het werk willen ja. Word er s’nachts geladen /gelost / sluizen,hebben ze recht om hun uren in te halen met volgende dag uitslapen,in ons geval krijgen ze gewoon dag van te voren vrij,of erna. En het verhaal flikker een paar balen rijst en kip naar binnen en ze eten hahahahah jullie zijn zo dom!!!!

    Ze eten gewoon hetzelfde als ons hoor.Dus niks lekker goedkoop,nee gewoon varkensvlees/indd veel rijst , maar ook biefstukken/speklappen/kippepoten/halve kippen/aardappelen/lekker brood eierenen noem alles maar op.

    Laat gewoon iedereen in zn waarde voor welke soort matrozern diegene kiest.

    Ben alleen wel van mening,check die jongens hun loon wat ze gestort krijgen,neem het voor ze op,want zelf doen ze het nml niet. Zoals eerder ik heb op Kantoor bij Gyron crew geweest om die jongens hun loon normaal op peil te krijgen.Daarna was in orde.

    Geplaatst door: johan op
  • Haha jullie zijn ook prutsers van de bovenste plank zeg.

    En Jansen…( natuurlijk ook he )

    JE vaart normaal met 2matrozen 14/14 systeem : Dus 4matrozen in dienst in de maand.je hoefty geen eens een rekensommetje te maken.

    De 2 Filipijnen die je aan boord heb,betaal je ook per maand,maar je betaalt er dus altijd maar twee per maand,wanneer ze van boord gaan,krijgen ze geen salaris!!!!

    Dat is het hele verschil!

    Nu:! Er zijn inderdaad filipijnen bij die dus schijnbaar onder de maat betaalt kregen vanaf Gyron Crew! Ik zal je vertellen ik was er per ongeluk achtergekomen,heb hier meerdere ruzies over gehad bij Gyron Crew! Hun lonen zijn hersteld,en ik houd alles in de gaten of deze jongens krijgen waar ze recht op hebben.

    NU 2 : kan ik me zo voorstellen dat er zelfs schippers zijn die totaal ontwetend zijn over wat de jongens betaald krijgen van Gyron crew.

    De schippers moeten elke maand de 14/15/16e de salarissen overmaken,waarna Gyron crew ff dag of 12 rente kan trekken en t vervolgens overmaakt op de filipijnse rekeningen van de jonjgens,ik zou zeggen schippers controleer dit,klopt t niet maak er een melding van,dan is het hele verhaal ( concurrentie vervalsing / onderbetaling 0 van de baan.

    Druktemakers!!!

    MvG

    Geplaatst door: johan op
  • Kom, die lui weten donders goed dat die mensen een schijntje krijgen van die bureau,s.
    Ze hebben er gewoon schijt aan en voelen zich geweldig omdat die mensen lopen te lachen, waarschijnlijk uit angst om van boord getrapt te worden.

    Geplaatst door: LLLL op
  • Beste mensen als ik het verhaal een beetje volg in de media.
    dan betaald de scheepseigenaar ongeveer 3000 euro per maand voor een matroos/stuurman. iemand die op een schip werkt.
    En het uitzendbureau die mensen levert betaald die mensen een paar honder dollar???
    Dan ligt het niet aan de binnenvaart ondernemer maar aan het uitzend bureau.
    Het enigste wat je als binnenvaart ondernemer kunt doen is niet met zulke uitzendbureaus in zee gaan maar een ander betrouwbaar uitzendbureau gaan zoeken.

    Geplaatst door: marco op
  • @Karel

    Dus met andere woorden: muil houden en werken! En als je je niet dag en nacht een slag in de rondte wil werken voor een salaris waar de gemiddelde timmerman niet zijn nest voor uitkomt moet je maar wat anders zoeken. Dan kan die fijne topondernemer in de binnenvaart mooi een Filipijn in dienst nemen die dan 12 tot 16 uur per dag zonder morren 8 maanden lang tegen een hongerloon zich de rambam mag werken. Nee dan heb je het voor elkaar. Zo krijgt iedere simpele ziel het voor elkaar om een beroep om zeep te helpen.

    Dan krijg je van zelf het rijtje: Vuilnisman, Schoonmaker, Binnenvaart, Putjesschepper

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Bedankt Karel voor je positieve commentaar

    Geplaatst door: blij op
  • Aan allen.

    Werken in de binnenvaart kan nog steeds leuk zijn wezen.En ja mag het dat je moet werken meer als dat je een baan aan de wal hebt. Je bent toch ook 14 dagen vrij , nee dat gezeik o ik moet zo hard werken, 10u per dag kan eigenlijk niet want o we zijn zo moe. steeds meer gezeik geven die nederlandse matrozen, en bij buren zie ik filipijnse matrozen met plezier en inzet.
    laat ieder vrij in zijn keuze.

    veel succes allemaal

    Geplaatst door: Karel op
  • @lucas, “Kijk het wegtransport pakt het anders aan” Klopt dit doen ze al jaren veel langer dan Gyron Crew. MAAAAAAAAAAAR dit heeft wel betekend dat er geen bijna nieuwe instroom van nieuwe NL truckers was. en er binnen nu en 7 jaar 15.000 met pensieooen gaan en dat gat KAN NIET door de oost europese truckers aangevuld worden…. Alleen al omdat ook daar de economie vooruit is gegaan. Ook is het -buitenlandse- personeel mondiger geworden en vragen nu steeds vaker gewoon dezelfde voorwaarden als Nl personeel en krijgen die dan ook…….. want een truck MOET rijden….

    Misschien een wijze les voor de binnenvaart.?

    Trouwens ik vind het niet stoer dat mijn werkgever voor het gemak hier in de reacties over een grote kam wordt geschoren en een KUPA wordt genoemd dat heeft hij niet verdiend…

    Betere vrachtprijzen en ene goede CAO Ga je dara beter voor inzetten graag….

    Geplaatst door: MatroosVincent op
  • @ Hans

    Een verhoging van de vrachtprijs afdwingen omdat deze nu te laag is om de exploitatie van je bedrijf te dekken is geen prijsafspraak.

    Je zegt dan gewoon: Ik neem die lading niet aan want je betaald te weinig

    Dan kan de bevrachter 2 dingen doen. Of hij zoekt een andere oplossing (weg of spoor kan dat nooit opvangen) of hij betaald het bedrag dat jij nodig hebt om een gezond bedrijf te voeren.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • @vaartbinnen,

    Staken heeft geen zin, want als je ergens voor staakt moet je tijdens de staking ergens over onderhandelen.
    In ons geval is dat een betere vrachtprijs, maar je mag toch geen prijsafspraken maken in een “vrije”markt?

    Geplaatst door: Hans op
  • @ o_O Staken is een ultiem middel en kan alleen ingezet worden als er een meerderheid is die meedoen. Het is ook niet een middel dat je te vaak in moet zetten maar ik ben wel van mening dat het water de binnenvaartondernemers dermate aan de lippen staat dat zij er straks niet aan ontkomen. Je kunt niet blijven besparen op personeel en je eigen onderhoud. Dat houdt ergens een keer op.

    De verdeeldheid in de binnenvaart zorgt er voor dat men niets bereikt. En degenen die wel willen organiseren bereiken niets door gebrek aan animo van collega’s.

    Helaas gaat deze verdeeldheid straks echt ten koste van de sector. Maar maak dat al die eigenwijze schippers maar eens wijs die dag en nacht blijven varen voor een duppie minder.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Ho, ik denk dat je me verkeerd begrijpt.
    Het wordt staking heb ik nooit gebruikt, daar ben ik ook absoluut geen voorstander van.
    Je kan ook de dialoog aangaan met de juiste instanties en bevrachters.
    Alleen de juiste mensen moeten daarvoor aangesteld worden en iedereen daar ook achter staan.
    Niet zo lukraak de zooi stilgooien, dat is niet slim en kan alleen tegen je werken.

    Geplaatst door: o_O op
  • Voor diegenen des te meer reden om orde op zaken te stellen, mooie glimmende uitlaatjes en toch een slaaf van je eigen portefeulle, goeie zakenlui dan.
    Doet me denken aan een raadseltje; wat doet een binnenvaartschipper die een loterij wint ? die blijft net zo lang doorvaren tot het op is !!
    Maargoed, als je een bank hebt die niet mee kan gaan in het verhaal om ons proberen sterker te maken kan ik echt niet bij…is het echt zo zwart-wit ?
    Maar we dwalen af..jammer dat er teveel reply,s zijn om elkaar de zwarte piet toe te spelen en niet over mogelijke oplossingen..die zullen echt niet uit Den Haag gaan komen.
    Daar zullen we zelf voor moeten knokken.
    Over het waar dit mee begint kan ik kort zijn..Hollandse schepen, Hollandse condities.

    Geplaatst door: o_O op
  • Iedereen loopt maar te janken, dat het personeel duur is. Waarom kan men dat wel steeds roepen…en staken ho maar????

    mensen: denk eens 1 x met elkaar mee, en leg de boel naast elkaar neer in Lobith ! samen staken is de enigste oplossing! Help elkaar voor maar 1 of 2 weken! En iedereen heeft het weer goed. waarom durven jullie dit nou niet te doen????
    Je hebt maar 25 schepen nodig, en de hele rijn ligt stil. Wie durft????

    Geplaatst door: Jaap op
  • V.O.C.
    Tja wat een gezeur over 10 uur die er gewerkt wordt?
    Toen ik matroos,stuurman was keken wij nooit naar uren,Werk is werk,geen werk? dan had je massel slapen vanacht.Om 00:00uur ten anker gaan en om 4 uur weer gaan varen.Wie kent dit niet?
    Het hoort er bij,als je weet wat dag en nacht werken is weet je ook wat Binnenvaart betekend,je kunt er tegen of je stapt er af.
    Zaligmakend is het al helemaal niet meer maar we moeten het er maar mee doen.Wij kunnen niet anders.Iedereen betalen via de Nederlandse CQ Europeese wetgeving en is zorgen voor een Goed CAO
    Zou een stuk uitmaken om weer lekker met NL Personeel te kunnen varen.
    Regering schrap de WW & Sociaale dienst,geef ze 3 maanden en stop er dan mee,geen werk?onzin als je wil werken is er altijd werk.Ook in de Binnenvaart
    Nerderlanders het Volk Der Wateren Verenig U en U zult oogsten in naam der Koningin.
    Succes er mee.

    Geplaatst door: Piraat op
  • @…

    Ach,we hebben 1 van onze zonen op het STC zitten,zijn sinds enkele jaren reeds een erkend leerbedrijf dus ook aan de nederlandse afdeling wordt aan gewerkt.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ms Revisio op
  • Ja gek hoor dat het persoonlijk wordt als je eerst allerlei termen gebruik wat niet echt normaal is.
    Je laatste reactie is iets meer menselijk zonder de bekende termen.
    Het was en is je eigen keuze om met naam de boel op te blazen. Mijn keuze is dat niet.
    En ik ben er ook voor om onder Nederlandse voorwaarden een Filippijn te laten werken.
    Alleen gebruik u termen die voor mijn (en vele andere) niet echt normaal overkomen en dan krijg je zulke reactie,s.

    O-o u heeft gelijk.
    Het gaan lukken van dat doel zal moeilijk worden.
    Als je alleen al de onderstaande reactie,s neem dan zal dit niet meevallen.
    Een mooi voorbeeld is eigenlijk meneer de …..
    Maar vooruit daarom zullen we dit nooit bereiken ben ik bang voor.

    Geplaatst door: **** op
  • @ o_O Inderdaad binnenschippers zouden oppermachtig zijn als zij gezamenlijk op zouden trekken. Leg de boel maar eens een weekje stil met zijn allen moet je kijken wat er met de vrachtprijs gebeurt.

    Helaas krijg je de schippers die 24 uur per dag via camera’s en satelliet door de bank in de gaten gehouden worden niet mee. Als die alleen maar denken aan de regulateur terug halen gaan de zwaailamp en de toeter in de stuurhut al loeien.

    Ik zeg u: 1 week de boel stil gebroederlijk zij aan zij zal u allen in staat stellen een fatsoenlijk loon te betalen zodat ook Nederlandse jongelui weer zullen overwegen te gaan varen.

    Want waarom zou je tegen minimumloon 80 uur in de week op een schip gaan werken als je in 32/40 uur voor hetzelfde geld of meer aan de wal kunt werken?

    Veel binnenvaartondernemers willen nee kunnen helemaal geen Nederlands personeel aannemen omdat ze boekhoudtechnisch incompetent zijn. Maar ze varen dan tenminste wel de klok rond met een ruim vol vracht die eigenlijk voor het dubbele verscheept zou moeten worden. Met een goedkope Filipijn voorop en een tasje boodschappen salaris als dank van de bank dat u hen schathemeltje rijk maakt als zijnde incompetente ondernemer op een miljoenenschip.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Misschien is de tijd wel aangebroken om onderlinge vetes over wantoestanden opzij te zetten en ons eens goed te organiseren.
    Zeer moeilijke taak maar niet onmogeljk lijkt mij.
    Vuist op tafel en afgelopen met slechte vrachtprijzen, vergeet niet hoeveel macht we kunnen hebben !!!
    Dan heeft iedereen waar die recht op heeft en hoeft niemand meer mensen op slinkse manieren meer in te huren en kan de tak weer gezond worden.
    Ik weet, nobele hoop..gebeurt er niks zal het alleen maar slechter worden !!!!

    Geplaatst door: o_O op
  • @ ****

    Probeer dan eens eerst een paar leerlingen te krijgen voor het minimum loon.
    En er dan ook nog van te maken.
    Zoals ik al zei,u wilt voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.
    En ik heb al vaak genoeg gezegd dat ik er op zich niets op tegen heb dat men buitenlands personeel aan neemt,echter wel onder NEDERLANDSE voorwaarden.
    En aangezien u al weer met de dooddoener komt dat de Filipijnen het hier zo goed hebben,zou ik u weer willen adviseren misschien over te stappen naar Somaliërs, die zijn al heel gelukkig als ze elke dag te eten hebben.

    Maar aangezien het langzaam een welles- nietes spelletje wordt,en de aanvallen steeds persoonlijker,waarbij de “collega’s”anoniem blijven,stop ik nu met reageren.

    In de hoop op een goede en eerlijke afloop.
    C de Vette

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • @ ?

    Geen angst,met de talen heb ik geen probleem hoor,
    Het is overigens wel interessant dat de anonieme reacties steeds persoonlijker worden

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • meneer de Vette,

    Reageer is op mijn vragen die ik gesteld heb:

    Nu reageer u dat je een 16 tot 18 jarige niet mag vergelijken met een Filippijn.
    Zie u nou zelf niet in dat al u opmerkingen over concurrentie vervalsing en alle bijbehorende reactie,s niet gegrond zijn.
    Een reactie van u:
    Het is dus gewoon een feit dat men met een Filippijn ongeveer 15000 tot 20000 euro per jaar en arbeidsplaats spaart ten opzichte van een eerlijk werkende collega.
    Daarna deze reactie op een reactie van mijn zelf dat je voor het geld twee leerling matrozen in dienst kan nemen.
    Grappig he,dat u nu de zo hoog geprezen Filippijn vergelijkt met een waarschijnlijk 16 jarige leerling matroos.
    Dan is de kwaliteit plotseling niet meer zo belangrijk.
    Kwaliteit kost inderdaad geld,en u wil dus voor een dubbeltje op de eerst rang zitten.
    Doet zeer he,op de feiten gewezen worden.
    Even u prachtige woorden herhalen.
    Ik begrijp dat u er ook alles aan gedaan heeft
    Even voor de goede gang van zaken waarom heeft u ooit mensen in dienst genomen met andere nationaliteiten?
    U ben eigenlijk de trend zetter om met buitenlands personeel te gaan varen.

    Meneer Schoenmakers heeft de opvolgers in huis.
    Ongelooflijk dat je over opvolgers durft te praten als je zelf andere nationaliteiten in dienst heb.

    En meneer Jansen,
    U heeft gelijk dat ik u aangevallen heb op u woordspellingen.
    Door de discussie met meneer de Vette (en meerdere reactie,s) die echt van links naar rechts gaan en beschuldigd zijn collega,s die Filippijnen inhuren van concurrentie vervalsing,uitbuiting enz. was ik de reacties zo zat en daarom reageerde ik zo, excuus daarvoor en ik neem de woorden ”wat een verstand” bij deze terug.
    Het feit was wel dat ik het echt had gelezen zoals je het beschreven had dus 4 mensen voor 70.000,- euro.
    Achteraf kan ik ook concluderen dat met 4 man je geen 70.000,- euro per jaar kwijt ben, te snel gereageerd van mijn kant.
    Overigens ben ik het niet eens met al u geopperde zogenaamde feiten.
    Ook u betuiging over mijn bank bellen is een vertoning die de schoonheid niet verdiend
    We hebben wel zeker een bank nodig maar zitten gelukkig niet in de problemen maar ik wens dit ook niemand toe.

    Het onderzoek (nog geen feiten vast gesteld alleen denk iedereen deze te weten) is waarschijnlijk pas in 2013 afgerond.
    In de reactie,s staat ook dat Gyron Crew al is opgerold maar voor degene die het nog niet weten ook dit is niet het geval.
    Als je een belastingzaak win tegen over het rijk en deze betaald een bedrag van 2.400.000,- euro terug vraag ik mijn hardop af of dit alles echt zo illegaal is.
    Het zal waarschijnlijk op het randje zijn maar ondanks dat het op het randje is verdient onze Filippijn 4 keer zoveel als het in de Filippijnen normale gestelde loon.
    Dat ze hiervoor willen werken is toch niet gek.
    Dit zou betekenen dat je als Nederlander voor 6000,- euro in een ander land gaat werken wat een uitbaterij he.
    Natuurlijk zal het op het stoeprandje zijn van de gestelde Nederlandse wetgeving maar dat is nog steeds op de stoep.
    En nogmaals als het niet correct is moet dit beboet of gestraft worden.
    Je mag het ter discussie brengen maar al uitspraken te gaan doen van uitbaterij ,woekerbazen, onder erbarmelijke omstandigheden, concurrentie vervalsing enz. zijn vooraf echt uitspraken die in mijn ogen niet kunnen.
    Daarom reageer ik behoorlijk fel op deze uitspraken.

    Geplaatst door: **** op
  • Jansen,
    Daarom zijn die zogenaaamde tevreden Gyron klanten ook zo fel maar, hebben niet in de gaten dat ze voor gaas gaan. Een beetje naief.

    Geplaatst door: Koos op
  • De enige reden waarom we met filipijnen varen is dat ze idd 8 maanden aan boord zijn. Weinig wisselen, en geen weekenden weg. We zijn ook nog eens ondernemers, en de een vind dit niet nodig en de ander dat niet. En zo heb ik geen enkel probleem met een filipijn die als hij aan boord is en 1500 euro verdiend per maand. En of dat op het randje is of niet, als deze mogelijkheid er is waarom niet. En zal er blijken dat het niet correct is, gaan we wat extra betalen, en blijf ik indien mogelijk [ivm min kamp] toch mijn filipijn behouden. En een propere tsjech of pool heb ik op de schepen nog maar weinig gezien. Dat kan je van de filipijnen niet zeggen. En c.de.vette spreek je de taal van de filipijnen wel? zal ook nog een rede kunnen zijn. En wij heb voor de toekomst ook al gezorgt, staat aleen nog in de kinderschoenen. Nu nog even een tussen oplossing [de filipijn].
    een tevreden schipper.

    Geplaatst door: ? op
  • Lukt zo een paar goede algemene voorwaarden erbij en jij bent binnen.

    Geplaatst door: @,?! op
  • Ik ga vanaf volgende maand apen verhuren, ik zie hier een potentiele klantenkring.

    Geplaatst door: ^&5 op
  • Nooit opgenomen in het dagtarief zijn de volgende posten die
    derhalve bovenop het dagtarief in rekening zullen worden
    gebracht:
    1. Betaling van overwerk voor uren die gemaakt zijn boven
    de normale arbeidstijd.

    Nog zo een stukje uit de algemene voorwaarden van Gyron Crew
    Ik zou met zijn allen maar een advocaat inhuren want zij gaan alles door spelen naar de inhuurder van de filippijnen ,u dus .

    Geplaatst door: jansen op
  • @ D.W.

    Doet zeer he,op de feiten gewezen worden.
    Maar eerlijk gezegd wil ik voornamelijk dat de concurrentie dezelfde kosten heeft als ik,en niet met slinkse methoden eronder gaat.

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • De kosten voor Filipijnse matrozen liggen lager dan voor Oost Europeanen. U bent vrijgesteld van het betalen van loonbelasting en premies volksverzekeringen. Nederlandse sociale verzekeringspremies zijn evenmin verschuldigd. Niettemin zorgen wij voor een uitgebreid pakket verzekeringen die de gevolgen van ziekte en ongeval dekken. Dit alles in overeenstemming met de voorschriften van de Filipijnse overheid. Onze mensen dienen volgens de binnenvaart CAO betaald te worden, maar door het ontbreken van opslagen valt de eindafrekening aanzienlijk lager uit. De vliegkosten voor onze mensen zijn inbegrepen in het door ons gehanteerde tarief. We willen u over de kosten-aspekten graag nader informeren in een persoonlijk gesprek.

    Dit is een stukje waar Gyron Crew mee adverteert dat zegt toch genoeg .
    Succes en goed weekend allemaal

    Geplaatst door: Jansen op
  • Er zijn nog al wat mensen die schijnbaar graag een lintje krijgen, als ik de reactie’s zo lees.
    En dan met name die mensen die het zo goed met zich zelf getroffen hebben, zoals (onder andere) Vette en Schoenmakers. Een stelletje betweters zijn jullie, en niet anders. Wat zijn jullie goed zeg!

    Geplaatst door: D. W. op
  • @Dhr Schoenmakers,

    Als u alles gelezen had (of beter) dan had u gelezen dat ik geen personeel heb en ook niet wil.
    Vriendelijk groet Hans

    Geplaatst door: Hans op
  • Uitbuiting door bevrachters? Wie hebben er voor overcapaciteit gezorgd? En nu niet zeggen; dat waren de banken!
    Ieder wist dat het een kaartenhuis was maar niemand wist wanneer het zou instorten..Alleen hopende dat je niet de laatste was die op deze trein sprong.
    Met de huidige schimmige constucties wordt de bedrijfstak uitgehold en om zeep geholpen.

    Je zou kunnen overwegen net als in de zeevaart om buitenlandse arbeidskrachten naar de maatstaven van hun thuisland te betalen. Je zult dan wel een opleidingstraject moeten starten om stuurlui en kapiteins op te leiden. Het ambacht gaat dan wel grotendeels veloren. De lol van het varen gaat er ook aardig vanaf als je met niemand meer kunt praten in je eigen taal.

    Ik hoop dat het niet zover komt, realisisch is het schip al gezonken denk ik..

    Dit is pure

    Geplaatst door: Duh! op
  • Meneer Hans.

    Voorlopig hebben we internationaal in de binnenvaart geen engels als voertaal dus daarom verwacht ik niet dat mede daar door deze groep mensen onze opvolgers worden.Nee inderdaad we kunnen niet beslissen waar we geboren worden maar voor u is het blijkbaar niet verwerpelijk dat zij uiteindelijk onderbetaald bij u aan boort werken.(omdat ze ergens anders geboren zijn)
    Dubbel moraal vindt u niet.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ms Revisio op
  • Beste @… ik wens niemand wat toe alleen ik was het domme gezeik zat ,ik hoef maar in mijn boekhouding te kijken naar de personeelskosten en dan zit ik bijna op het dubbelle in de maand qua kosten voor de bezetting van de matroos en dan schrijf jij in je stukje wat een verstand ,daarna wil je iemand op zijn woordspelingen onderuit halen ,daarna geloof je er niks van en dan vind je het raar dat iemand jou wat wenst Maar misschien zou ik ook zo reageren als jou als ik het niet meer wist wat ik met een filippijn aan moest waar het uitzend buro van opgerolt was door de instanties.

    Geplaatst door: jansen op
  • De politie pakt uitbuiting in de binnenvaart aan.
    Eindelijk een aktie tegen misstanden in de bevrachters wereld ?

    Geplaatst door: josef op
  • @Dhr Schoenmakers,

    Sorry hoor, maar of mijn opvolger nu een Tjech of Fillipijn word maakt niks uit, zijn allebei mensen.
    Als u zich over de opvolging van ons zogenaamd erfgoed zorgen maakt dan Nederlanders als opvolger.
    Verder heb IK niets tegen Tjechische Filipijnse DDR of waar dan ook vandaan-collega’s.
    Als het vakmensen zijn, zijn ze dat.
    Of kunt u er iets aan doen waar u geboren bent??

    Geplaatst door: Hans op
  • meneer Jansen,

    Er is geen enkele financiele noot hier aan boord.
    Wel bedankt voor de waarschuwing.
    Ik begrijp wel dat je de mede buurman ook wat wens.
    Alleen omdat wij een filippijn ingeleend hebben.
    Het is te gek voor woorden.

    Geplaatst door: **** op
  • Wij moeten een onbeleefde niet behulpzame filipijn aan boort van colega,s nog tegen komen en die ervaring hebben we wel eens anders beleefd met nederlands personeel.
    Tot zover onze ervaring met filipijnen.Zelf hebben we tjechie,s personeel in dienst,twee stuks,onder nederlands CAO.Zij draaien 4op en af volgens CAO en hebben de CAO salaris en reiskosten vrij.
    Wij zijn gewoon duurder uit als een colega met 1 filipijn aan boort die thuis niet zijn werkelijke CAO loon ontvangt en geen behoorlijke vrije tijd heeft.Conclusie tegenover mijn colega,s zijn we ongeveer €20.000,00 per jaar meer kwijt aan personeel dus je kan het concurentie vervalsing noemen maar de gelegenheid maakt de dief en CWI helpt een handje mee met de koppelbazen.
    Probeer jij maar eens als particulier een werkvergunning te regelen op korte termijn van iemand buiten het sjengen-land.Minister Kamp mag ook wel een invalletje daar mogen doen.Persoonlijk als ondernemers vinden we aanstellen van filipijns personeel zowiezo een verkeerde investering voor onze toekomst.Dacht u nou werkelijk dat 1 van deze mannen onze opvolger wordt?
    Volgend kalender jaar haalt eentje van ons zijn Rijnpatent.Hij zal dan misschien een deurtje verder gaan kijken na 7 jaar trouwe dienst.Jammer dat hij weg zal gaan? Nee ben blij met zo,n jonge colega.Fabeltje dat er binnen eu niet genoeg personeel voor ons zal zijn is niet waar anders hadden we al eens zonder moeten zitten.Het is gewoon een centen kwestie en de ontbrekende wil om in personeel te investeren in onze beroepsgroep.
    Ik zal niet lekker slapen met de wetenschap dat ons personeel 8 maanden lang 24 uur aan boort aanspreekbaar is voor maar $ 700,00 per maand.
    Het zal wel een kwestie van moraal zijn.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ ms Revisio op
  • och, de boetes van de bouwfraude waren ook een lachertje. Dan zal dit ook wel met een sisser aflopen. Hebben gelukkig weer een redelijk jaar dus geen probleem. p.s Als er zo slap gelult gaat woerden doe ik ook wel mee.

    Geplaatst door: ? op
  • @ marjolijn,
    Vaar een paar dagen mee met iemand of ga s,nachts de havens langs.
    Kun je zien of alle filipijnen maar 10 uurtjes werken.
    Natuurlijk anonomiem, anders zullen de barmhartigen zich nog beter voordoen.
    Kijk ook meteen het verschil tussen volbemande schepen en die schepen waar hun “vrouw” die zogenaamd als bemanningslid mee loopt.
    Denk dat je een verhaaltje kan maken.

    Geplaatst door: () op
  • Is wat voor jou @….kan je Mooi je verhaal uit de doeken doen waarom je met een filippijn vaart, ik zou ook gelijk je bank even bellen om te vertellen wat je te wachten staat als het uitzendbureau zijn zaken niet op orde heeft ,kan je misschien nog wat geld bijlenen .

    Geplaatst door: Jansen op
  • Beste mensen,

    Voor een artikel in de Volkskrant ben ik op zoek naar mensen die hun ervaringen met mij willen delen. Ik zou graag informatie willen vanuit alle perspectieven. Dus, is het voor schippers moeilijk hun hoofd boven water te houden en moeten ze daarom zo goedkoop mogelijke mensen aannemen? Is dat veranderd in de laatste jaren? Is het werk als matroos hoe dan ook zwaar en de arbeidsomstandigheden slecht?

    Wat ik me ook afvraag is waarom schippers de Fillipijnen niet direct inhuren. Waarom moet er een uitzendbureau tussen zitten? Heeft dat te maken met werkvergunningen?

    Goed, ik heb nog een heleboel andere vragen. Als iemand mij te woord wil staan, laat het me dan weten op m.vandewater@volkskrant.nl

    Alvast dank!

    Geplaatst door: Marjolein van de Water op
  • Bizar dat er hier binnenvaartondernemers zijn die liever een Filipijnse matroos aan boord hebben dan een Nederlandse (leerling) matroos. En wie wordt dan straks uw stuurman of opvolger? Of zijn er hier daadwerkelijk mensen die denken dat we straks Filipijnse kapiteins of binnenvaartondernemers in de binnenvaart hebben?

    De mensen die dit liever hebben zien blijkbaar niet dat ze de binnenvaartsector op langere termijn kapot maken. Dag pensioenfonds, dag onderwijsfonds, dag Nederlandse werknemers, dag kennis en dag sector. Dan ben je een goede ondernemer zeg.

    Maar dat de Nederlandse binnenvaartondernemers fout bezig zijn is al lang duidelijk. Ik hoop dat u blij bent met uw tas boodschappen salaris per week terwijl de bank de rest van uw zuur verdiende centen opvreet. En dat u straks tot uw dood met uw Filipijnse matroos aan boord moet zitten bij gebrek aan opvolgers door uw eigen stommiteit is natuurlijk ook maar een kleinigheidje. Owja en ga vooral door met het weigeren te organiseren want in je eentje redden jullie het wel.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Beste…. Ik maak me er niet druk om of u mij wel of niet gelooft omdat u het woord samen anders intrepeteert , ik weet alleen dat ik met mijn Hollandse personeel geen problemen heb en u nu met uw filippijnen wel want als de uitzendorganistie de boel niet op orde heeft word u daar voor verantwoordelijk gehouden en dat met terugwerkende kracht 4 jaar lang ga er maar aanstaan ,eigenlijk heb ik medelijden met u !!

    Geplaatst door: Jansen op
  • Er zijn al rechters geweest die varen slapen als werktijd honoreerde dat gaf de ondernemer een rekening van tonnen van zijn vroegere matroos aan achterstallig loon van enkele jaren. Vind het gek dat de pers dan negatieve woorden gebruik. Je heb je eigen aan laten praten als dat 8 uur werken alleen maar aan dek als werken beschouwd.

    Geplaatst door: Harrie op
  • @*****

    Als ik het goed begrijp verkiest u dus om verschillende redenen een onderbetaalde Filipijn in dienst te nemen.
    Hoe dan ook,dat is uitbuiting.

    Geplaatst door: C. de Vette op
  • Meneer Janssen,

    Met alle respect ik betwijfel u correctheid in het verhaal.
    Eerst zegt u dat je aan matrozen 70.000,- euro en nu ben u al 140.000,- euro per jaar kwijt.
    Heeft u echt twee schepen met 4 matrozen?
    Waarschijnlijk heeft u ergens een fout gemaakt en wilt u die fout zo herstellen.

    Ieder bedrijf zit anders in elkaar.
    Überhaupt 2 matrozen aan boord van ons schip hoe wij varen is voor ons onzin.
    Ik werk zelf (schipper/eigenaar) nog graag buiten.
    Een nachtje per week willen we nog wel eens doen maar 4 a 5 nachten is bij ons echt niet van toepassing.
    Als je personeel moet gaan aannemen op continu vaart stel je waarschijnlijk andere eisen vooral als je zelf als eigenaar niet aan boord ben.
    Daar ligt een verschil.
    Wij kunnen het echt makkelijk af met 2 leerling matrozen van 16 jaar.
    Alleen verkiezen wij om verschillende redenen (zoals in mijn eerdere reacties) voor een Filippijn.
    Daar zit een verschil maar zoiets kan je geen concurrentie vervalsing noemen.
    Concurrentie vervalsing noem ik gasolie aftappen (tankvaart) of de gasolie zwart betalen enz .

    Geplaatst door: **** op
  • Beste heer … Je moet geen matrozen met deksmannen verwisselen ik denk dat u Filippijn matroos is want hij werkt al 4jaar bij u en ik vind het trouwens knap als u iemand kan vinden van 20 jaar die voor dat geld komt werken wat u in de cao gevonden heeft dat schrijft u alleen maar neer om u gelijk te krijgen maar in de praktijk is het anders .dat weet u nu ook want er klopt niks van anders was deze beerput niet zo groots open gehaalt. Mvg

    Geplaatst door: Jansen op
  • De heren die reageren weten heus wel wat ik bedoel , ik heb 2 Hollandse matrozen per schip in dienst die 2 weken op en 2 weken thuis zijn dus totaal heb ik er 4 in loondienst want ik heb 2 schepen en jullie hebben daar 2 Filippijnen tegenover staan als je 2 schepen zou hebben, kortom ik betaal 2x zoveel een goede 140000 euro

    Geplaatst door: Jansen! op
  • Voor alle die denken dat een Filippijn concurrentie vervalsing is:
    Een 20 jarige leerling matroos moet volgens CAO 866,- per maand verdienen want volgens mijn weet niet iedereen wat er volgens CAO betaald moet worden.

    Ook zijn er schepen die varen met Nederlandse leerling matrozen in het rond waarop zij nog subsidie krijgen dit kost nog geen 5.000,- euro per jaar.
    Ik heb er geen zin in (dan moet je veel geduld hebben) maar daarvan zeggen we toch niet dat die schipper/eigenaar verkeerd bezig is.
    Deze varen volgens de wet gewoon goed bemand hoor.
    Dus heel dat concurrentie gezeur klopt echt helemaal niets van.
    Het is maar waarvoor je kies!

    Geplaatst door: **** op
  • Oh,Oh,

    Dit is het stukje van Janssen
    Jongens jullie kunnen heelveel schrijven maar als ik met een schip constant in de weer ben zoals de meeste bij jullie heb ik 2 matrozen nodig die samen 2 op 2 af werken.
    Als je goed lees staat er die samen twee op twee af varen.
    Dat betekent 4 man volgens mijn.
    Als meneer Janssen het anders bedoeld moet hij het anders opschrijven.
    Goedemiddag,

    Geplaatst door: **** op
  • Volgende week gaan al die overheidsinstanties op bezoek bij de bevrachters en verladers. Krijgen we ook een mooie media aandacht: BEVRACHTERS/VERLADERS BUITEN BINNENVAART UIT

    Geplaatst door: goed idee op
  • Er zijn nog steeds mensen niet weten dat 1 philipijn die constant aan boord is 2 matrozen vervangt die 7/7 14/14 21/21 varen . Dus ***** denk daar eens over na , met Uw eigen verstand.

    Geplaatst door: oh oh op
  • Hallo Janssen,

    70.000,- voor twee matrozen.
    3100,- per maand keer 12 maanden is.
    Dan keer twee Filipijnen is ???
    Wat een verstand!

    En met 1 matroos kunnen wij het echt makkelijk af maar dat is een verschil van de inzet van de schipper waarschijnlijk of inzet stuurman of stuurvrouw.
    Goedemiddag!

    Geplaatst door: **** op
  • Jongens jullie kunnen heelveel schrijven maar als ik met een schip constant in de weer ben zoals de meeste bij jullie heb ik 2 matrozen nodig die samen 2 op 2 af werken en dat kost mij nagelang de leeftijd toch gauw een 70000 euro op jaar basis en een Filippijn constant aan boord kost een 36000 euro en dan heb ik nog niet over reiskosten kleding en menage kosten gesproken ,ik heb 2 schepen dus tel uit jullie winst en dan heb ik het nog niet over de stuurman en gesproken want die zullen na een aantal jaren ook bij de Filippijnen voorkomen dus degelijk wel vals concurrentie

    Geplaatst door: Jansen op
  • meneer de Vette,

    Je had het over oneerlijke concurrentie.
    Nu reageer u dat je een 16 tot 18 jarige niet mag vergelijken met een Filippijn.
    Zie u nou zelf niet in dat al u opmerkingen over concurrentie vervalsing en alle bijbehorende reactie,s niet gegrond zijn.
    Een reactie van u:
    Het is dus gewoon een feit dat men met een Filippijn ongeveer 15000 tot 20000 euro per jaar en arbeidsplaats spaart ten opzichte van een eerlijk werkende collega.
    Daarna deze reactie op een reactie van mijn zelf dat je voor het geld twee leerling matrozen in dienst kan nemen.
    Grappig he,dat u nu de zo hoog geprezen Filippijn vergelijkt met een waarschijnlijk 16 jarige leerling matroos.
    Dan is de kwaliteit plotseling niet meer zo belangrijk.
    Kwaliteit kost inderdaad geld,en u wil dus voor een dubbeltje op de eerst rang zitten.

    Als een discussie of een reactie plaats moet u zich eerst bedenken waarop u reactie gebaseerd is.
    Is het voor het goedkoper vervoeren van een product: wat niet klopt en dat geeft u ook in u reactie weer.
    Of is het de slechte behandeling van de Filipijnen wat per schipper/eigenaar geheel verschillend is en over het algemeen echt niet slecht.
    Dit heeft niets te maken met het in dienst of inlenen van een Filippijn.
    Of ?

    De reactie,s om Nederlands personeel af te kraken of particulieren lijkt mijn echt niet nodig en is ook weer per schipper of matroos compleet verschillend.
    We hebben een Filippijn in dienst omdat wij dit gemakkelijk en prettig vinden werken en niet omdat Nederlandse matrozen niet zouden functioneren of werken.
    We hebben voordat wij met onze Filippijn gingen werken (nu inmiddels 4 jaar) met drie Nederlandse gewerkt en dit ging perfect.
    Het (nadeel) van goede matrozen is dat ze na een paar jaar meestal voor der eigen beginnen.
    Kortom het heeft meer met respect en prettige werksfeer te maken dan met een nationaliteit.
    Het feit blijft dat een Filippijn bereid willig is en dat ze in ons geval 9 maanden aan boord zijn wat het voor ons gemakkelijker maakt om je bedrijf te runnen.
    We weten als eigenaars (ik en mijn vrouw) waar we aan toe zijn.

    Discussies (ook anoniem) kunnen prettig zijn maar probeer het wel netjes te houden.

    Met vriendelijke groet,

    Geplaatst door: **** op
  • @Johan

    Trouwens,ik zou wel willen weten wat jij dan als onzin beschouwt.
    Ik heb in al mijn reacties nooit iets slechts over de Filipijnen gezegd.

    Ik ben alleen fel gekant tegen uitbuiting,en het vergoelijken daarvan, in de trend van,ze hebben het hier toch zo goed.
    Dan kun je namelijk net zo goed een Somaliër nemen,die zijn al blij dat er niet op hen geschoten wordt en hebben het daardoor hier al heel snel een stuk beter dan thuis.
    En zee vaardagen schijnen die heden ten dagen ook genoeg te hebben:)

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • Als je aan boord zit in het weekend en het schip vaart door/is in bedrijf ben je niet vrij.
    Je hoeft niet veel te doen, dat is wat anders.
    Triest hoeveel excuses er verzonnen worden om maar zo goedkoop mogelijk aan mensen te komen.
    Welke rekensom je er ook op los laat, die mensen worden uitgebuit, of het door het bureau is of niet,je doet er aan mee.
    En of ze nu lachen of niet, de uitbuiters lachen altijd harder.
    Kijken of die mensen nog op handen gedragen worden als ze conform de regelgeving beloond moeten worden, ja..ook overwerk etc.
    Stelletje Hypocrieten !!!

    Geplaatst door: t op
  • @ Johan
    Vertel de belastingdienst er maar niet bij dat je zwart bij betaalt,dat geeft je nog grotere problemen.

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • @ c.de vette

    ik weet miet waar je die onzin vandaan haalt,wij varen nu twee jaar met filipijnen,ze hebben zaterdags halve dag vrij,zondags hele dag vrij ( alleen laden/lossen/sluizen dan )

    Ik heb van begin afaan hun bankrekeningen zelf gecheckt,eerst klopte hier inderdaad geen reet van,heb hier dikke confrontaties over gehad met DHR Cornet,en beloofde beterschap,wat ook zo gebleken is.Je moet niet alles over 1 kam scheren.

    En ik werk tien keer liever met Filipijnen dan Nl jongens of tjechische,ze schilderen als een jachtschilder,zijn beleefd,werken goed door.

    Ze krijgen van mijn maandelijks een envelopje met meer dan 100E zodat ze er wat leuks mee kunnen doen,als we ergens liggen mogen ze de wal aan,ze krijgen per maand 500euro aan boodschappen,dus dat ze als een slaaf behandeld worden ik weet niet waar ze het vandaan halen.

    Geplaatst door: johan op
  • @ ****

    Grappig he,dat u nu de zo hoog geprezen Filipijn vergelijkt met een waarschijnlijk 16 jarige leerling matroos.
    Dan is de kwaliteit plotseling niet meer zo belangrijk.
    Kwaliteit kost inderdaad geld,en u wil dus voor een dubbeltje op de eerst rang zitten.
    En daarvoor neemt u uitbuiting op de koop toe.

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • Kijk het wegtransport pakt het anders aan. Zij openenen een filiaal in Polen, ronselen daar chauffeurs en betalen deze volgens de lage Poolse normen. Voorts laten ze deze chauffeurs in nedrland rijden..De nederlandse chauffeurs is te duur en zo krijgen we steeds meer buitenlanders, die goedkoper hier het werk gaan doen. Als de scheepvaart dit trucje ook zou uithalen en een filiaal op de fillepijnen opent en volgens die regels zou betalen zou het nog goedkoper worden.

    Geplaatst door: lucas op
  • beste collegas.
    de instantie die de werkvergunningen heeft uit gegeven die zit ook grondig fout.die blijf nou buiten schot.of te wel buiten de media.daar zit de grote fout.
    daar om begrijp ik niet dat hier werkvergunningen voor uitgegeven zijn.. dus ik denk klein om koop schandaal.
    waar voor hebben de schippers zelf geen werkvergunning aangevraagt, dat kon ook toen de nieuwe eu landen in europa kwammen.
    wat nog moet voor roemenen en bulgaren.
    die mensen deden goed hun werk maar kregen niet markcomform betaald.
    en daar gaat het om. in welk land dat ze ook vandaan kommen.kwa leef om standig hedden.
    het is te hoopen dat de schippers/ of de uitzend buraeus als nog de mensen comform met terug werkende kracht uit moeten betalen . de uitzend bureaus hebben aan deze malafide praktijken genoeg verdiend.

    Geplaatst door: d op
  • Ons personeel is allemaal NL, en waarom?? wij gaan met die jongens om ,zoals er ook met ons is om gegaan vroeger.

    Kloothommels worden niet geboren, die worden gemaakt !!!

    Geplaatst door: Jaap op
  • meneer de Vette,

    U berekening klopt echt niet.
    Zelf varen wij met een 110 meter.
    Benodigd personeel Schipper(ikzelf) Stuurman(Vrouw) Leerlingmatroos (nu Volmatroos Filipijn 3100,- euro)
    Volgens mijn hoef ik het CAO niet uit te leggen van een leerlingmatroos.
    Voor het geld wat ik nu betaal voor een Filipijn kan ik twee leerling matrozen keurig volgens CAO betalen.
    Dus waar haalt u die150.000 tot 20.000,- vandaan??
    En er zijn nog goedkopere Nederlandse leerling matrozen hoor waar je zelfs subsidie krijgt dus als je echt goedkoop wil dan zou ik daarvoor kiezen.

    Geplaatst door: **** op
  • Zo,daar ben ik weer even.

    Alle lofprijzingen op de Filipijnse werknemers ten spijt,het is nog steeds geen reden tot onderbetaling.
    Het is dus gewoon een feit dat men met een Filipijn ongeveer 15000 tot 20000 euro per jaar en arbeidsplaats spaart ten opzichte van een eerlijk werkende collega.
    Daarbij gaat het meeste geld niet naar de volprezen Filipijn maar naar die mensenhandelaren.

    Het is dus heel simpel,neem ze zelf aan,houd u aan de regels,en betaal volgens het CAO.

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • 9 op tien zie ik filipinos met een lach werken bij onze noorderburen zie er mij gemotiveerd personeel uit tegenover oostblokkers maar dit is misschien aard van cultuur alléén spijtig dat wij ze niet aan boord mogen nemen en in Nederland in feite ook niet volgens Europese norm maar ze zien daar blijkbaar meer door de vingers

    Geplaatst door: k op
  • @ “”””

    Er zijn meer criminelen buiten Wdam dan erbinnen

    Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.

    groet aan alle niet-criminelen

    Geplaatst door: Maarten Peggeman op
  • Nou nou er wordt nogal wat gezegd hier op het forum allemaal wel krasse taal over wat matrozen uit een ander land.
    Iedereen moet gewoon werken en geld verdienen op een normale manier. In mijn ogen is dat 12 uur per dag maar wel zodanig dat er genoeg slaaptijd is uit welk land ze dan ook komen.
    Maar ik denk dat als nou iedereen die gereageerd heeft(78 tot nu toe) eens 3 collegaschippers aanspoort en die ook weer 3 collegaschippers laat motiveren om in ieder geval break-even te varen (dus behoorlijke vrachten te vragen) 1 jaar lang dan zijn de problemen met de matrozen ook opgelost.
    Goeie vaart.

    Geplaatst door: Leo op
  • @****

    Die pesos zijn zo gek nog niet. Dan lijken de inkomsten nog ergens op……i.i.g het aantal cijfers.

    En wie is eigenlijk **** ?

    Groet aan alle on-annoniemen

    Geplaatst door: Maarten Peggeman op
  • Vraag dan meteen of de bevrachter je uitbetaalt in Fillipijnse Pesos, uiteraard naar die maatstaven.
    Beter nog, verscheep heel je zooi en ga daar lekker verder met je uitbuiterij.
    veel plezier daar..doei

    Geplaatst door: **** op
  • @andre blom

    Helemaal met je eens. Wij ook al 4,5 jaar met volle tevredenheid de filippijn in ons bedrijf laten integreren. Na wat slechte ervaringen met nl-personeel, nu zeer tevreden, ook over de service van Gyron. Het is dat ik niet genoeg vlaggen heb, anders hing ik ze van voor tot achter.

    De vlag van PH heeft dezelfde kleuren als de onze. Alleen hebben ze er een zonnetje met sterren bij. Over positief denken gesproken……..

    Hoe zou zo’n vlag staan op onze achtersteven?

    een groet aan ieder die ieder respecteerd

    Geplaatst door: Maarten Peggeman op
  • Ten aanzien van het salaris word steeds gezegd dat er 3000 euro word betaald, ongeacht de herkomst van het personeel, dus van goedkope arbeidskrachten is geen sprake.
    De arbeiders krijgen te weinig van het bemiddelingsburo, dat is de issue!!
    De behandeling van het personeel is een tweede discussie, gebeurt ook aan de wal (aspersje teelster…)en is niet goed te praten, maar weggaan doe je zelf.

    @Patrick, als ik ooit personeel nodig heb zal ik aan je denken, het ga je goed!

    Geplaatst door: Hans op
  • Het is jammer dat er zoveel binnenvaartondernemers zijn die leven in “op zijn koppie land” vracht aannemen voor eurocenten minder en dan op zoek gaan naar goedkoop personeel omdat de vrachtprijs de lading niet meer dekt. Schippers met gouden miljoenenschepen die niet meer dan een gevulde boodschappentas per week salaris hebben omdat de bank de rest wil hebben.

    Ondernemers in de binnenvaart moeten bij zichzelf te rade gaan waar zij mee bezig zijn. Blijf je je eigen sector kapot maken door altijd maar weer lading aan te blijven nemen tegen veel te lage prijzen? Of ga je je als bedrijfstak organiseren zodat de binnenvaartondernemers krachtig en met een stem kunt zeggen: nu is het genoeg de ladingprijs moet omhoog anders breng je je goederen maar zelf naar de bestemming.

    Helaas zijn de meeste binnenvaartondernemers sukkels en een dief van eigen portemonnee. Nog even en de binnenvaartondernemer moet geld betalen voor lading in het ruim. En dan kan zelfs de Filipijnse matroos niet meer helpen.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • @ Geert

    Het is jammer dat er bedrijven zijn die hun personeel slecht behandelen en teveel uren laten maken.
    ’s Nachts aan de bak, de volgende dag daar vrije uren voor. Lijkt mij lochies.
    Maar je moet zelf denk ik ook wel toegeven dat die jonge gasten aan boord komen en eerst hun vrije tijd en loon willen weten, voordat er wat bekend is over hun capaciteiten. Die vaak dan ook nihil is.
    Natuurlijk moeten ze het vak leren, maar om daar als werkgever dan maar gelijk 1300, 1400 euro voor moet betalen, is toch te gek voor woorden. Omdat ze voor minder amper aan de bak willen…Dat is aan de wal ook niet zo hoor.
    Vraag me trouwens af of zo’n gastje van 17, 18 jaar die 12 uur per dag mag werken?

    Geplaatst door: Stipje op
  • @Hans

    06-10-2011 op 13:12

    Dat bedoel ik, de uitzondering bevestigd de regel.

    Geplaatst door: Krijg nou de op
  • Ik ben ook uitgebuit en als slaaf gehouden, namelijk door de staat der Nederlanden !
    In 1960/ 1962 als diensplichtig soldaat ( ik had dus niet de vrije keus, onder bedreiging van Nieuwersluis moest ik komen .Of is Fl. 1,25 (€0,57) per dag, zijnde toen twee pilsjes een riant salaris ?

    Geplaatst door: O.J.Brink op
  • ik voel hier samenwerkende binnenvaart dit gaat de goede kant op?

    Geplaatst door: p op
  • 2000 $ (1491 euro) per maand voor 30 dagen werken..gemiddeld 12 uur per dag is 4,14 euro per uur (dus ook in de overtime) en als ze thuis zitten hebben ze niks dus wordt het uurloon nog minder als je dat verrekent.
    Weten zij dan misschien toch niet zo goed wat hun rechten zijn als we gaan rekenen ?

    Geplaatst door: $$$$ op
  • Kan een ieder die hier zijn gal heeft gespuwd, zijn handen wassen in onschuld? Hebben ze jullie vaartijdenboek met boekhouding al is in beslag genomen? Overtreed een ieder nooit eens de wet? Of zijn de fouten van een ander altijd net iets erger als de jouwe. Voor een ieder de ook wel is de wet overtreed [ook de nette mannentjes met naam] zou mondje dicht gepast zijn. Wij varen al 3
    jaar tevreden met de zelfde filippijn via Gyron. En weet dat hij niet uitgebuit [2000 dollar per maand], of slecht behandeld wordt. Ook hier geld geven en nemen. Ik tevreden met hem, en hij met ons. Waar ze slecht behandeld worden blijven ze niet langer dan 1 contract hoor. Ze weten heel goed wat hun rechten zijn. Een ieder succes.
    Ik hoop op een goede afloop. gegroet.

    Geplaatst door: André Blom op
  • @ stipje.. Wat ik probeer te zeggen, is dat wanneer je een jong persoon uit nederland: 12 uur per dag rot werk laat doen, s’nachts nog bezig gaat houden met sluizen en laden lossen (nachtwerk hoort erbij met volcontinu ik weet het
    ) en niet de kans geeft om zich te ontwikkelen als stuurman kapitein. Dat die gene denkt dan zoek ik wel een normaal beroep aan de wal en dan kan ik ook nog iedere avond bij me vriendinnetje in bed kruipen. En ik snap ook wel dat er wat mag gebeuren want je bent tenslotte ook 14 dagen vrij maar de MEESTE kupa’s overdrijven het. En ik ben geen matroos, en heb alle papieren waarschijnlijk meer dan jij

    Geplaatst door: geert op
  • ikke

    ik ben het met je eens, en dat jan het over zijn familie heeft is niet zo zeer negatief, hij heeft het met name over de domper op de binnenvaart..

    en mensen roer je niet in deze pot, want hij STINKT!!
    en ik vind het zo ie zo niet normaal om hier over de familie gaan zitten praten want zoals ik lees zit de zus van jan hier ook!! ga je man helpen met de onraad in zijn bedrijf en val hem daar niet over lastig, kzal eerst maar eens gaan uitzoeken of het ‘bedrijfje’ van je man wel helemaal pluis is!!

    Geplaatst door: its me op
  • Als de media zich nu zich zou richten OP de uitbuiting van de nedrlandse binnenvaart in plaats van IN de nederlandse binnenvaart ,zouden we er waarschijnlijk allemaal op vooruit gaan.

    Geplaatst door: J.W.Storm op
  • Wij,

    Je kunt je nu wel zo afgeven op men. Jan over zijn fam. en zus met haar 6 kinderen, maar als er daadwerkelijk iets aan de hand is , heeft die zus en haar man dat toch geweten waar ze mee bezig waren (of is zij altijd onwetend geweest van die praktijken??) en ze weten zelf heel goed dat ze 6 kinderen hebben? dus weet je ook wat daar de gevolgen van kunnen zijn als je je eigen met zoiets inlaat!!!

    Geplaatst door: ikke op
  • @ Geert \\\” Vind je het gek als je iemand 2 weken lang van 12 uur per dag laat boenen en schuren \\\”

    Tja Geert…. als je 14 dagen varen en daarna 14 dagen vrij wilt zijn, zul je toch voor jouw loon gewoon elke maand hetzelfde aantal uren moeten maken als een ander in de 5 daagse werkweek. Dat komt er dus op dat je in die 14 dagen 12 uur per dag moet werken….
    Jammer joh.
    En wat die particulieren aangaan…. die hebben wel een eigen zaak ( nu zal jij wel zeggen: \\\” ja over de rug van die arme matroosjes\\\” ) Wat ben jij nou joh… een beetje in loondienst en maar kankeren dat je het zelf allemaal zo goed weet.
    Voor mij ben je een minkukel, die waarschijnlijk niet eens z\\\’n school heeft afgemaakt en daardoor maar matroos is geworden. Want laten we wel wezen, op dit vak komen over het algemeen geen mavo of havo-klanten af. Dus als we het over inhoud van een wrijfhout hebben… zal dat meer op jouw slaan dan op de particulieren.
    Tjonge jonge, wat een nijd zeg.

    Geplaatst door: Stipje op
  • de KLPD kijkt naar alle buitenlandse matrozen en in het bijzonder naar 100 schepen.
    Als we buitenlanders hebben vanwege de financiele situaties, dan snap ik niet waarom heel veel schippers in 2006, 2007 en 2008 al buitenlanders in dienst hadden. De binnenvaartmarkt was toen op zijn hoogtepunt, dus was goedkoop personeel niet nodig. Dus reactie op lekker goedkoop slaan nergens op.
    Daarnaast. Waarom vinden mensen het vreemd als er betaald moet worden voor een woning en voor voedsel?? We moeten ze toch wettelijk betalen en volgens de regels leven. Nou lees dan mar eens goed de regels, waar daar staat toch echt iets over in.

    Geplaatst door: evdb op
  • Jongens! Wees tevreden met uw deel,of het weinig zij of veel,wat u niet is toegezeid, mis het met tevredenheid!

    Geplaatst door: Ceel Cornet a/b “Dielis” op
  • Er zitten ook nog boefjes uit Werkendam in Luxemburg.. En die hopen nu dat er aan hen niet gedacht wordt natuurlijk.

    Geplaatst door: Bas op
  • Het zou niet best zijn als het overgrote deel van de (particuliere) schippers het zelfde niveau had dan de gemiddelde die hier reageert!
    Zelfs de kleuterschool is nog een aantal niveaus te hoog!!

    Al diegenen welke hier van zulke onbeschofte opmerkingen plaatsen zijn het in het geheel niet waardig op een schip te werken, los van het feit of je het nu leuk, of aantrekkelijk vind, of niet.

    Het probleem in deze maatschappij is dat ieder individu alleen maar rechten denkt te hebben, maar, voor een IEDER, er zijn ook plichten! Dit geld inderdaad werkgevers, maar ook werknemers! Of wie er ook reageert.

    Geplaatst door: D. W. op
  • @krijg nou de..

    Bij mij kreeg een jongen van om en nabij de 20 jaar, die nog nooit een “boot”had gezien, laat staan een opleiding had genoten het salaris van een volmatroos, volgens CAO.
    Dienstboekje werd betaald, opleiding tot matroos werd betaald (zonder restricties)
    Gratis eten, onderdak aan boord, vrij reizen en werkdagen van 9 uur tot 5 uur met de bijbehorende pauzes.
    Elk weekend vrij, en uiteraard als we sávonds ergens lagen mocht hij de stad in, kreeg soms een tientje mee voor een pilsje of 2/ 3.
    Als ik uit eten wilde ging hij mee op mijn kosten, ze mochten ook sturen eigenlijk alles, behalve mijn boekhouding.
    Bij rotweer had ik ze liever binnen en niet in de machinekamer als er motoren draaiden.
    Dus ik gaf ze respekt!!
    Maar bijna zonder uitzondering als ze ziek waren (en dat gebeurt nu eenmaal) kreeg ik geregeld pas op dinsdag of woensdag bericht/ telefoon, tot die tijd waren ze niet bereikbaar.
    Als je dan om een doktersattest vroeg hadden ze niks, dat zijn mijn ervaringen.
    Voor de goeie jongens: chapeau, ga zo door en blijf trots op jezelf en je vak, want dat is het matrozen-vak!!

    Geplaatst door: Hans op
  • WIJ.. dankjewel voor je reactie ik sluit mij er helemaal bij aan!!!

    Geplaatst door: m den breejen op
  • @hans, waarom zou ik een particulier respectvol benamen. 70 procent zijn idioten en uitbuiters met de inhoud van een wrijfhout. o ja en vaak een dure duitse auto, overgehouden aan het bezuinigen. Het gaat zo slecht…

    Geplaatst door: geert op
  • ik vind de bericht geving op het nieuws te zielig voor woorden dat ze in onbarmelijke omstandig heden moeten werken ,en meer als tien uur per dag
    moeten werken en niet van boord mogen .ten eerste ze hebben een goede woning met alle voorzieningen en luxe die bij de meeste huis houdens niet zijn .ze kunnen over het algemeen als het schip stil ligt gewoon naar de wal voor boodschappen te doen of naar collega s te gaan die op andere schepen werken .ze komen goed aan hun nachtrust .ze werken overdag aan dek met de nodige onderbrekingen dat er als het schip in de nacht moet varen waarbij ze moeten vast maken in de nacht aan dek moeten komen lijkt mijn niet meer dan normaal dit moet ook nederlands personeel. ze kunnen gebruik maken van internet om contact te houden met het thuis front .oke ze zitten lang aan boord maar dit gebeurd ook op de zeevaart en naar mijn zins zijn ze daar slechter af als op de binnenvaart ik heb zelf ook met filipijne gewerkt en ze vinden het werk in de binnenvaart een heel stuk beter als zeevaart ,normaal zeggen ze dat ze meer rust krijgen en tijd voor hun eigen in de binnenvaart dan in de zee vaart in de zeevaart is het elke dag wachtjes draaien .en in de binnenvaart liggen ze 9 van de 10 snachts op hun bed .5 uur klaar met werk en zaterdag rond de middag hebben ze vrij tot maandag morgen alleen een touw vast zetten als dat nodig is ,maar dit moeten het nederlands personeel ook .nogmaals de omstandig heden waar ze in moeten werken zijn goed ze zijn van alle gemakken voorzien ,dat was toen ik matroos was wel anders .dat ze niet betaald krijgen wat ze eigenlijk moeten krijgen dat licht niet bij de binnenvaart dat licht toch echt bij de uitzendburau s ,ik ben van mening dat ze menselijk worden behandeld ,uitzonderingen daar gelaten .,maar vind het een zielige vertoning dat het zo in het nieuws komt .

    Geplaatst door: fred op
  • De liberalisering van de markt heeft er aan bijgedrage dat de vrachtprijzen kelderen bij economische crisis . Automatisch gaat de ondernemer zijn zaak proberen te redden door zich aan te passen aan de situatie, waaronder goedkoper personeel, minder gasolie verbruiken, onderhoud uitstellen en nog veel meer …
    Maar waarom het ene wel liberaliseren en de lonen dan weer niet ? Ik denk dat een werknemer het heel benauwd zal krijgen als dit ook een vrije markt wordt. Een geregelde markt in een vrije markt is onhoudbaar . Anders moeten ze er maar op toekijken dat wij ook niet worden uitgebuit .

    Geplaatst door: M op
  • @Hans

    06-10-2011 op 10:02

    Welja, steek je kop maar in het zand. Waarom denk je dat de Hollandse mensen niet komen? Omdat veel particulieren alleen maar jaknikkers en likkertjes willen hebben. Dat zie je terug in jou reactie, je eist alleen respect en gaat er helemaal aan voorbij waarom de ander er zo over denkt.
    Misschien als jij en je collega particulier eens respect naar elkaar en pesoneel hadden getoont hadden we deze discussie niet gehad.

    Geplaatst door: Krijg nou de op
  • Wat een onzin hier allemaal zeg! De een maakt het nog spannender dan de ander, overdrijven is echt een kunst. Over werktijden…welke schipper houdt zich aan werktijden? En dan heb ik het niet over vaartijden! Is 14 uur werken wel normaal? En dat 6 of 7 dgn in de week? Er zullen er maar
    weinig zijn die die 14 uur verdelen met zijn 2en.

    Het hele personeelsbeleid in de binnenvaart klopt niet of het
    nou buitenlanders of nederlanders zijn, ik vind het ook niet
    normaal dat een buurman aan onze matroos een hoger loon
    en een oh zo mooie voorwoning bied om hem bij ons weg te
    kopen…over handel gesproken!! Maar bij die buurman zit een
    addertje onder het gras want van die oh zo mooie
    voorwoning kan de jongen niet genieten want hij zal wel wat
    uurtjes extra moeten maken op een dag. Gek he dat de
    Nederlandse jongens niet meer willen of arrogant geworden
    zijn dat ze niet meer komen werken als matroos als ze niet minimaal een stuurmansloon krijgen?!

    Geplaatst door: Erik op
  • Jan waarom ben je nooit langs geweest om te vragen wat er werkelijk aan de hand is en alleen maar dingen suggereert?

    Geplaatst door: je zus op
  • Wat werken er toch allemaal goede schippers in deze tak van sport.
    Waarom zouden er geen Hollandse jongens te krijgen zijn? Zou ik er gewoon voor de gein eens een paar redenen opnoemen?

    – Voor het zelfde geld ben je elke avond thuis,
    – Het wordt ze soms verboden om bv in de stuurhut te komen,
    – Onzinnig boenwerk, “want met glimmend spul verdien je meer”.
    – Onnodig afgeblaft worden,
    – Laat naar huis gaan omdat je blijkbaar niet hard genoeg gewerkt hebt,
    – Omdat je niks geleerd word,
    – Omdat de schipper denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft omdat hij het van zijn vader geleerd heeft.

    Ach, hoeveel langer moet ik nog door gaan?
    Particulieren worden niet voor niks ook wel Kupa’s genoemd.

    Geplaatst door: Je echt he?!? op
  • Als er toch zoveel reacties zijn…hoop ik ook dat iedereen elkaar aan gaat geven!!!! concurentie strijders….barst los en bel je gek!!

    We kunnen natuurlijk hier ook gewoon alle namen van schepen neer zetten die onderbemand varen…dat maakt het de politie wat makkelijker!!

    Geplaatst door: Jaap op
  • Wij,

    Het is absoluut niet netjes om zo te reageren, en zeker niet anoniem. Gyron heeft dit aan zichzelf te danken en is het gevolg van hun eigen beleid.

    Maarten,

    Als dit enkel over de werkomstandigheden aan boord gaat, waarom doen ze dan invallen bij Gyron crew in Delft en Werkendam?

    Geplaatst door: John Verboom op
  • Ten eerste WIJ vind ik als je wat zeg zet dan ten minste je naam eronder, en ten tweede val ik en veroordeel ik niemand, ik noem alleen de consequentie,s voor de binnenvaart.
    En wat mijn zus en de kinderen aangaat vind ik het zeer triest wat er gebeurd,maar als er niks aan de hand is dan hebben die toch niks te vrezen,als het vogens de wet gegaan is dan zal het met een sisser aflopen.
    En je denk toch niet dat alle instanties die er nu opzitten door een klacht van rens komt?maar ja ze zullen toch een zonde bok moeten hebben he.

    Geplaatst door: Jan Den Breejen op
  • Onze sector leert het nooit. Ze hebben voor iedereen een fatsoenlijk cao geblokkeerd, ze hebben door inhuur van tijdelijke gelukzoekers hun opvolging onmogelijk gemaakt. Ze helpen het imago, zo de binnenvaart dit al had, naar de knoppen door buitenlanders uit te buiten. En binnenkort door het vertikken zich te verenigen, ook nog onze pensioenen. Is er nog iemand die durft te beweren dat we een mooie bedrijfstak zijn!

    Geplaatst door: verontrust op
  • weet je jan aan wie hun al die ellende te danken hebben denk ik.aan je broertje rens en pieter aarnoudse,want pietje moest tenslotte ook klanten hebben toch.maar je vergeet een ding dat jullie zus er ook nog is met 6kinderen,maar dat maakt in jullie familie schijnbaar niet uit,daar kan alles.

    Geplaatst door: wij op
  • Er komen heel veel schepen bij over al allemaal Filipijnen aan dek. Over 30a40 jaar zijn er geen schippers meer want ik ben nog geen filipijnse schipper tegen gekomen. Tuurlijk zijn Nederlandse jongens lastiger want ja die willen soms vrij gek hè en die willen het weekend naar huis vreemd jo. Wees nou gewoon eerlijk en geef het toe met z’n alle ja die filipijnen zijn lekker goed koop doen alles wat ik zeg zeuren nooit zijn altijd aan boort. Veel makkelijker dan zo n Nederlandse jongen want die praat terug wat lastig een filipijn kan alleen ja zeggen. En is je zo dankbaar dat tie bij jou mag werken. Slaven drijvers slaap lekker !!!!!!!

    Geplaatst door: Kakkerlak op
  • Er komen heel veel schepen bij over al allemaal Filipijnen aan dek. Over 30a40 jaar zijn er geen schippers meer want ik ben nog geen filipijnse schipper tegen gekomen. Tuurlijk zijn Nederlandse jongens lastiger want ja die willen soms vrij gek hè en die willen het weekend naar huis vreemd jo. Wees nou gewoon eerlijk en geef het toe met z’n alle ja die filipijnen zijn lekker goed koop doen alles wat ik zeg zeuren nooit zijn altijd aan boort. Veel makkelijker dan zo n Nederlandse jongen want die praat terug wat lastig een filipijn kan alleen ja zeggen. En is je zo dankbaar dat tie bij jou mag werken. Slaven drijvers slaap lekker !!!!!!!

    Geplaatst door: Kakkerlak op
  • @geert,

    Ik douche elke dag, dus zo smerig ben ik niet!
    Maar dat bedoel je niet.
    Als je van ons respect vraagt, doe het zelf ook!
    Ook die particulieren die jij bedoelt kun je anders/ respectvoller benoemen, dan zijn ze eerder genegen naar jouw argumenten te luisteren.

    Geplaatst door: Hans op
  • Net goed voor al die smerige particulieren van met name de droge-lading. Jullie hebben echt een achterstand van hier tot basel. De hele dag op 77 klagen tegen jullie vrienden/concurrenten, dat de nederlandse jongens een mentaliteit van niets hebben. Vind je het gek als je iemand 2 weken lang van 12 uur per dag laat boenen en schuren, en in de nacht moet er natuurlijk geladen of gelost worden. en o ja wil je varen? ja kom eerst maar in je eigen tijd. Vind je het gek dat die jongens stoppen. Heb er zelf ook vaak aan gedacht toen, totdat ik wel redelijke mensen heb getroffen. En dan zullen we het maar niet over het salaris hebben.

    Geplaatst door: geert op
  • Terug naar de V.O.C hoorde wij een paar jaar geleden.
    Uitkeringen van de jongeren schrappen komen er vanzelf weer NL matrozen,geen werk varen met je donder,dat gebeurde in mijn tijd(1977)ook,maar we leven in het land der softies.Lekker de markt ondermijnen,met alles wat hier niks te zoeken heeft.Als je matrozen goed behandeld dan blijven ze ook,kun je ze wat leren en worden ze met geluk schipper.Donkeren wolken hangen hier boven ons schip want wie gaat mij eigelijk vervangen als ik over een jaar of 10 de handoek in de ring gooit???
    Want laan we eerlijk zijn welke schipper van boven de 45 vind het nog een super baan?Geen tijd voor niks en niemand meer,Engels,duits,roemeens praten,vereenzamen in je woning of stuurhut,geen bakkie meer als we dagen lang 4 breed liggen,vaak kan er nog geen goede morgen af,Jammer.
    En dan onze Phillipijnen die kunnen er niks aan doen,dat zijn de regering en de Werkgevers die de mazen in de wet doorkruizen om er zelf weer beter van te worden.Zo gaat deze bedrijfstak ten onder aan uitbuiting en ondermeining zoals in de V.O.C tijd.Eigelijk is de Slavernij nooit weggeweest Toch?

    Geplaatst door: Piraat op
  • Ik ben heel eerlijk erg geschrokken hoe het interview in de media is gebracht en weet dat hier erg veel schade aan onze bedrijfstak is aangericht. Dat er bij sommige wantoestanden zijn weten we allemaal, waar is dat niet? Ik heb in het verleden als TD’er gewerkt in een vleesverwerkend berdijf, nou een stagaire stond 3 mnd onbetaald blokken vlees te sjouwen van 20 kg. Dit terwijl hij in het gehele bedrijf moest meelopen. Zeg dus nooit: dit gebeurt alleen in de binnenvaart.Ik vrees dat we als bedrijfstak heel wat jaren terug geworpen zijn en het was al zo moeilijk om personeel te krijgen. Ik zelf vaar weekenden vrij en matroos is dan dus ook vrij, ca 150 dagen in het jaar. Daarbij word er goed rekening gehouden met de uren die hij maakt zodat er rust genoeg is. Dat dit helaas erg vaak anders is weten we allemaal. Soms denk ik wel eens dat er een meldpunt moet zijn voor dit soort wantoestanden zodat de bedrijfstak zijn naam beter word.

    Geplaatst door: Gerrie op
  • @jan den breejen ms laborieux

    “UITBUITING,VERWAARLOOSING,VALSHEID IN GESCHRIFTEN,ERBARMELIJKE OMSTANDIGHEDEN ??????
    dat soort taal hebben we dan ook nog aan Gyron te danken en dat vind ik nog het erge van de hele zaak,want daar klopt gewoon geen zier van.”

    Is dat al bewezen dan? Of weet jij zelf daar meer van?
    Dit soort taal zoals je zegt wordt de wereld in geholpen door lui die zogenaamd het beste voor hebben met ” die arme Filippijnen” Die hebben als het erop aan komt geen enkele compassie met deze jongens. Ze zijn gewoon media-geil en de media neemt het zoals gewoonlijk klakkeloos over zonder de zaken van twee kanten te belichten. Of zijn ze wezen kijken in wat voor “erbarmelijke” omstandigheden deze mensen moeten werken?
    Modder gooien is niet zo moeilijk hoor.

    Geplaatst door: Stipje op
  • En nog iets als je nu op deze site reageer zet dan ook gewoon je naam eronder,jullie lijken wel een stel watjes.

    Geplaatst door: Jan den breejen ms LABORIEUX op
  • We kunnen nu wel blij zijn dat er wat aan gedaan wordt,en wat er van waar is wordt nu goed uitgezocht vind ik ook niet verkeerd,het enige is wel als dat GYRON zich aan de wet had gehouden dan had dit niet gebeurd en had ook het imago van de binnenvaart niet zo,n deuk opgelopen, ik vind dat het wel erg overtrokken wordt,zoals UITBUITING,VERWAARLOOSING,VALSHEID IN GESCHRIFTEN,ERBARMELIJKE OMSTANDIGHEDEN ??????
    dat soort taal hebben we dan ook nog aan Gyron te danken en dat vind ik nog het erge van de hele zaak,want daar klopt gewoon geen zier van.

    Geplaatst door: jan den breejen ms laborieux op
  • @ jaap

    “”””” Belgen varen ook altijd zwaar onderbemand “”””

    op wat slaagt dat nu weer , ons personeel is wettelijk in belgie ingeschreven , betalen sociale lasten , pensioen sparen … enz . ik zeg nu ni dat we is geen uurke teveel doen , maar wie doe dat ni .

    vind ni meer dan normaal dat ze is een onderzoek doen naar die filipino’s , dat vind ik tegenover de belgen en andere landen gewoon concurentie vervalsing want zo kunne jullie goedkoper varen als wij , als dat het geval al ni is

    groeten uit Belgie .

    Geplaatst door: Belgica op
  • eindelijk word er ingegrepen.. wij varen altijd netjes volbemand. en als ik anderen zie container schepen met 2 matroosjes.. vol continu aanpakken! Belgen varen ook altijd zwaar onderbemand .. etc kom mensen geef de schepen aan op het tel nr ! Nederlandse matrozen zijn niet te krijgen..?? nee die hebben ze vrot gescholden en door de lange uren zijn ze er maar weer mee gestopt! vandaar dat we over gingen op tjechen, want die hielden hun hand wel op als de schipper zei.. ik mot schijte !

    Geplaatst door: jaap op
  • Heins: ´Het is bekend dat de binnenvaart gebruik maakt van buitenlandse werknemers. Daar hebben wij niets op tegen, maar dan wel volgens het principe: gelijk werk, gelijk loon. Helaas is dat vaak niet het geval.´ Volgens de bestuurder van CNV Vakmensen is er een tekort aan krachten in de binnenvaart: ´Daar moet de sector structurele oplossingen voor vinden. Er moet geïnvesteerd worden in het opleiden van vakmensen. Het inzetten van goedkope, tijdelijke, krachten is volgens ons dan ook een slechte oplossing. Het is extra wrang dat het in deze sector maar niet lukt om tot een cao te komen. Daarin zouden dan duidelijke afspraken kunnen staan over het verbieden van concurrentie op arbeidsvoorwaarden.´

    Dit is waar het om draait! En niet de zielige schipper die zijn bedrijfstak uitholt

    Geplaatst door: Duh! op
  • Beste a vd Wal,

    Wij maken als schipper inderdaad veel uren en ik raad het ook niemand aan.
    Alleen zit er naar ons idee wel verschil in uren van een schipper/eigenaar en een matroos.
    Ik verwacht niet van ons personeel dat ze de uren draaien wat ik als eigenaar maak.
    Tegenwoordig is er ook veel luxe aan boord (spudpalen, draadlieren , alle toeters en bellen vanuit de stuurhut bedienbaar ,goede pompen ,elektrische luikenwagen enz enz.
    waardoor het werk ook minder zwaar en belastend is als vroeger.
    Daarom is u opmerking (Ik krijg de indruk dat hier sommige mensen doen of hun neus bloed) niet gegrond.
    Natuurlijk zijn er eigenaren die meer uren verwachten van hun personeel maar dat is niet afhankelijk van het beroep maar van de netheid van de werkgever zoals overal.

    Geplaatst door: **** op
  • De 1 heeft het over 900 dollar de ander over een paar honderd…
    Praten diegene uit ervaring of zijn dit uit de lucht gegrepen indianen verhalen? Ik vraag me toch af wie deze wijsheden de wereld in helpt en of die deze beweringen ook kan bewijzen.
    Wat betreft die erbarmelijke omstandigheden. Wat wordt daar dan onder verstaan? Moeten ze in de voorpiek slapen, geen eten? De politie zei dit op het nieuws, dus hebben ze daar bewijzen van?
    Ik denk dat zeker in de particuliere sector, het overgrote deel van deze jongens goed behandeld worden. Goed doet, goed ontmoet zal ik maar zeggen.
    Er zijn overal rotte appels te vinden, dus ook hier.
    Ik ken veel mensen die met Filippijns personeel werken en die zijn allemaal heel tevreden met hun Filippijnse matroos, dus die ook goed behandelen.
    De gasten die op dit onderwerp reageren, over de misstanden die wij allemaal met ze zouden uithalen, praten zelf juist heel denigrerend over deze jongens door ze Flippo’s te noemen en weet ik wat nog meer van termen. Stoer hoor….. wat zijn ze toch begaan met de rechten die geschonden zouden zijn. Jaja…
    Ik vraag me af of ze überhaupt weten waarover ze het hebben. Volgens mij roepen ze maar wat omdat ze ergens een keer een klepeltje hebben horen luiden.
    En nog even aan Rinus
    “De nette werkgevers lijden er ook onder, de jongens die wel willen varen die te horen krijgen dat ze te duur zijn ook.
    Het is voor niemand gezond, je hele bedrijfstak bloedt dood op deze manier, doorstroming gaat om zeep.”
    Wij betalen het uitzendbureau 2400 euro in de maand voor een lichtmatroos, dus het is geen kwestie dat Nederlandse jongens te duur zijn, maar dat ze zelfs voor dat bedrag niet als lichtmatroos aan het werk willen !!!!!!!!!

    Geplaatst door: Stipje op
  • Beste mensen,
    Ik ben een schipperszoon die zelf ook jaren heeft gevaren in de zand en grind, tankvaart en rijnvaart.
    De mooie verhalen van 8 uur werken per dag en weekends vrij herken ik echt niet hoor.
    Het was heel vaak dag en nacht en zaterdags naar huis en zondagavond of maandagmorgen vroeg terug.
    Ik was toen erg naief daarin en thuis gewend dat er veel uren werden gemaakt. Ik wil aangeven dat de uren die ik heb gewerkt en de omstandigheden waaronder dat soms ging buiten proportioneel waren. Jammer genoeg heb ik ook regelmatig ervaren wat het is om uitgebuit te worden door schippers.
    Het is een mooi vak qua techniek, natuur en zo maar niet meer aan mij besteed.
    Het is erg goed dat dit soort misstanden hard worden aangepakt. Ik krijg de indruk dat hier sommige mensen doen of hun neus bloed

    Geplaatst door: a de wal op
  • @****
    Uw verhaal is ook de mijne!

    Ook moet ik vermelden dat de razzia gericht is op de werkomstandigheden aan boord, en niet om het salaris.

    Geplaatst door: Maarten Peggeman op
  • Stel de schippers die nu een Filipijn in dienst hebben moeten volgend jaar 4000,- per maand betalen.
    Dan kunnen die schepen nu 250,- per week goedkoper varen.
    De meeste zijn minimaal 2500 Ton dit komt neer op nog geen 0,10 eurocent per ton per week.
    Jawel, volgend jaar 6,1 naar Thionville in plek van 6,- euro.
    Of van IJmuiden naar de Moerdijk voor 1,05 in plek van 1,- euro
    Kortzichtig? vul maar in!
    Dat noemen ze dan concurentie vervalsing!
    blablabla

    Geplaatst door: **** op
  • Beste Rinus,

    Mijn Filippijn werkt ook voor het genoemde bureau alleen is hij inmiddels matroos en volgend jaar volmatroos maar de verschillen zitten in leerling matroos /matroos /volmatroos tot stuurman.
    Zoals gebruikelijk gaan ze bij elke hogere functie ook meer verdienen.
    Dus die concurrentie vervalsing gaat in mijn weten niet op.
    De drie bureau hanteren dezelfde tarieven.
    Gezien de wetgeving daar en hier (wat ik niet precies weet anders had ik hem niet via een bureau) weet ik niet of alles volgens de CAO exact correct is.
    Dat dit wordt onderzocht heb ik als klant ook geen enkele moeite mee.
    Ik vind alleen nogmaals de reactie,s en berichtgeving niet kunnen.
    Er wordt maar wat geroepen terwijl niemand weet hoe blij/tevreden de meeste Filipijnen of schippers zijn.
    Ook de opmerking dat ze allemaal overspannen aan boord zitten slaat echt totaal nergens op.
    Natuurlijk zijn er Filippijnen die niet lekker in hun vel zitten (ik persoonlijk ken ze niet) maar daar hebben wij er in Nederland volgens mijn meer van.
    De meeste die ik gesproken werken met meer plezier in de binnenvaart als op de zeevaart.
    Redenen zijn meestal: Ze kunnen naar de wal (die van ons is 8 van de 10 weekenden weg bij vrienden die hij inmiddels overal heeft opgedaan meestal naar één bepaalde stad waar hij ook Familie heeft, niet overdreven!)
    Ze weten wanneer ze naar huis gaan dit is in de zeevaart meestal anders.
    Het bellen en sms’en is een stuk goedkoper en bijna altijd bereik. Het werk op een binnenvaart schip vinden ze over het algemeen beter. En die van mijn zit door de weeks graag op zijn eigen meerdere keren gevraagd of hij geen matroos erbij wil maar daar heeft hij geen baat bij.
    Ik vindt het stijlloos dat wij als een soort criminelen in beeld gebracht terwijl er bij het overgrote deel normaal mee wordt omgegaan en niets zoals beschreven of gezegd wordt.
    Zoals evbd aangeeft is het de mentaliteit van een schipper naar een matroos toe dit heeft geen betrekking op een Nationaliteit.
    Dit heeft meer betrekking op de mens als op een schipper volgens mijn heb je ook aan de wal goede en slechte bazen zo ook bij schippers.(ja, echt waar)
    Nogmaals alle berichtgeving en de meeste reactie,s zijn echt op wild west verhalen gebaseerd.

    Met vriendelijke groet,

    ****

    Geplaatst door: **** op
  • Allemaal armoede!!!
    Lekker doorvaren!!

    Geplaatst door: Varensvrouw op
  • Wat ik hieronder lees, mocht dat waar zijn niets meer dan lof.
    Dan hebben we lijkt mij geen commentaar, helaas bent u 1 van de weinige die ze zo dan zou behandelen.
    U heeft dan ook niks te vrezen lijkt mij.
    Aan de andere kant zou u blij moeten zijn dat deze razzia aan de gang is want uw buurman heeft dezelfde vrachtprjs met minder kosten die deze mensen dus wel uitbuit.
    Concurrentie vervalsing?
    Nu is wel mijn vraag; hoeveel van die mensen heeft u in dienst want een schip die maar 8 of 10 uur per etmaal in bedrijf is lijkt mij dat dat niet uit kan.
    Worden er ook sociale voorzieningen/belasting afgedragen etc ?
    Daar knijpt de schoen, het is pure concurrentie vervalsing, zelfde prijzen zelfde kosten.
    De nette werkgevers lijden er ook onder, de jongens die wel willen varen die te horen krijgen dat ze te duur zijn ook.
    Het is voor niemand gezond, je hele bedrijfstak bloedt dood op deze manier, doorstroming gaat om zeep.
    Het is toch aan de brache zelf om een een halt te roepen als de vrachtprijzen niet uit kunnen.
    Eendracht maakt macht denk ik maar.
    Of blijven we doorvaren (lees aankloten) tot we allemaal aan de geelhonger liggen? en er niks meer te redden valt ?

    Geplaatst door: Rinus op
  • het is onbeschoft hoe er hier gereageerd wordt. Net zo goed als er op het nieuws hierover gepraat wordt. Dat een kantoor fouten heeft gemaakt, dat moet worden aangepakt. Dat filipijnen de schuld zijn van geen CAO, slechte pensioenen enz is bij het belachelijke af. Kijk eerst eens naar jezelf. Veel mensen willen niet werken op een binennvaartschip. Als dat wel zo was dan hadden wij al jaren geen buitenlands personeel hoeven te hebben en al zeker geen 500.000 werklozen. Daarnaast de filipijnen zijn ook gewoon mensen. Niet iets wat je als vuil maar even op moet laten pakken en naar huis sturen. Ze werken hier met de beste intenties. UItbuiten is verschrikkelijk, maar discrimineren evenzo. Daarnaast worden er ook genoeg hollandse jongens onmenselijk behandeld aan boord. Neem maar schippers die hun matroos niet eens in de stuurhut laten of enkel daar op een matje mogen staan. Die als ze niet hard genoeg gewerkt hebben een uur langer moeten doorwerken enz. Dit alles heeft niets m et filipijnen of gyron crew te maken, maar met mentaliteit vd schippers.
    Het is goed dat als iets fout is het wordt aangepakt, het is niet goed als anderen daar als zielige lui over juichen. Zorg maar dat je je eigen administratie goed op orde hebt, want anders ben jij de volgende!!!

    Geplaatst door: evdb op
  • Goedeavond,

    Wat een zooitje weer.
    Vooral de berichtgeving in de kranten en tv zijn voorbarig en worden verkeerd gebruikt.
    Er is een onderzoek gaande naar bemiddelings bureaus die Filipijnen op een legale manier (want ze zijn met de juiste papieren aan boord) aan boord van binnenvaartschepen inzet,verhuurt.
    De vraag is echter of deze betaald worden na Nederlandse maatstaaf of te wel Nederlandse CAO.
    We worden als gehele binnenvaart weer op een verkeerde manier te kijk gezet.
    Dat hieraan een onderzoek wordt besteed is prima maar om voordat het onderzoek is afgerond al dingen te verkondigen en suggesties te doen is belachelijk.
    Zoals wij begrijpen zoals mijn Filipijn ons vertel is het bedrag wat hij krijg betaald 1620,- euro gemiddeld per maand overgemaakt hier gaat 209,- belasting af dat is een netto loon van 1411,- euro per maand.
    In de Filipijnen verdient zijn vrouw netto 320,- euro per maand als lerares wat voor daar een goede baan is.
    Dus het loon wat hij verdien is 4 tot 5 keer boven de gemiddelde in dat land.
    In de vier jaar dat hij bij ons werkt heeft hij een huis ,5 hectare grond gekocht en zijn studie van zijn broer betaald (computer engineer die verdient nu 2000,- euro per maand) en zijn vader en moeder onderhouden.
    Dit kan niet van 350,- euro zoals wordt aangegeven op tv.

    Ook dat hij 6 dagen van tien uur zou moeten werken aan boord kan ik mijn eigen absoluut niet in vinden.
    Meestal heeft hij de zaterdag en zondag vrij en hij werkt 8 uur per dag.
    Er zijn natuurlijk altijd mensen die meer eisen van iemand maar maak dan de strekking van het gebeurt in de binnenvaart dat…………
    We moeten de onderzoeken afwachten maar mocht het betaalde salaris niet voldoende blijken betaal ik graag meer.
    Niet omdat dit dan de goedkope manier is maar omdat deze filipijn (en over het algemeen de meeste) met veel plezier en bereidwilligheid zijn werk doe. Ook voor onze bedrijfszekerheid is het van toegevoegde waarde. Ik wil de (goeie schippers) niet de kost geven die op zaterdag of soms heel de week onbemand rond varen omdat hun matroos een vrij weekend heeft of op vakantie is of naar school is.
    Vandaar een stukje bedrijfszekerheid wat voor ons ook van waarde is.
    Ook de mentaliteit van een Filipijn kunnen wij als Nederlanders (ook ik zelf) niet aan tippen en ik maak hier graag gebruik (lees wel gebruik en geen misbruik) van.

    Met vriendelijke groet,
    ****

    Geplaatst door: **** op
  • zo het is weer 5 uur zweep in de kast philipijn aan de ketting in de voorpiek met een drinkesbakje en een klein bakje rijst op geruimt staat netjes in 7 maanden al 15 kilo afgevallen.gr een slavendrijver

    Geplaatst door: slavendrijver op
  • Goede nederlandse matrozen zijn niet te krijgen. Omdat er te weinig mensen willen varen.

    Wij hebben al jaren filipijnen aan boord, en ik ben daar zeer tevreden over, en dan heb ik het vooral over de instelling van de jongens.

    Dat er controle is vind ik een goede zaak, bij ons kunnen ze aan boord kommen voor controle wij hebben niets te verbergen.

    Mensen op deze site met direct al een oordeel, moeten maar eens bedenken of ze zelf nooit een uurtje teveel werken en of hun nederlandse matroos netjes alleen overdag 8 uur werk

    Geplaatst door: André op
  • schipper van het containerschip uit het filmpje zal zich wel achter de oren krabben als hij wist dat dit de tekst was die Harry elling(klpd)en Rik nieman(verslaggever)bij zijn niet max havelaar gebouwde schip gingen vertellen.Hij is nu boegbeeld van slavendrijvend nederland met 2 matrozen die chagrijnig keken en zich opgelaten voelden door dit optreden van de klpd.
    Mag aannemen dat hij toch bij Rtl nieuws ook de keerzijde mag vertellen over hoe ze werken en waar ze verblijven aan boord (nieuwe woning met alles erop en eraan)want deze jongens wonen en leven niet in de voorpiek zoals nu voorgespiegeld word.En we laten het ons allemaal aanleunen wie gaat ermee om massaal het nummer van de klpd te bellen en rtlnieuws om een aantal zaken te weerleggen over hoe slecht ze behandeld worden.
    Als het in de persoon zit dan behandel je ieder mens op aarde als zwijn dus maakt afkomst niet uit.
    En dan is de afbeelding op de gouden koets toch op ons lijf geschreven.
    Dus hierbij een oproep bellen en mailen naar klpd en rtl nieuws.

    Geplaatst door: een aangevallen schipper op
  • Mocht wille dat er zo’n actie komt voor uitgebuite schippers!

    Geplaatst door: Ries op
  • @ Rize
    Quote:”Het word wel weer overdreven door de NOS door het woord ‘mensenhandel’ te gebruiken, dat is toch helemaal niet aan de orde?? Net of schippers hun Filipijnse matrozen verkopen!”

    Maar kopen doen ze ze wel!!!

    Geplaatst door: Lange, Willi op
  • Mooi zo! Een puzzelstukje om tot een gezonde markt te komen is opgelost!

    Geplaatst door: Lydia op
  • Het word wel weer overdreven door de NOS door het woord ‘mensenhandel’ te gebruiken, dat is toch helemaal niet aan de orde?? Net of schippers hun Filipijnse matrozen verkopen!
    Wel vreemd vind ik dat je 2 verhalen hoort, sommige schippers mogen bankgegevens van de troos bekijken en zien een normaal loon staan terwijl sommigen weten dat ze te weinig krijgen. Als ik zou weten dat het bureau onze matroos maar ZO weinig betaald zou ik er gelijk mee kappen want waar betalen we die 2500 tot 3000 euries dan voor? Als die Filipijnse matroos je dan zo lief is kan je hem beter direct dat geld geven. (bij wijze van spreken)

    Geplaatst door: Rize op
  • Kunnen deze jongens weer leuk naar zee, waar ze gelukkig wel een topsalaris van rond de $500 hebben. Lekker mooi slingeren op de golven met een verfkwast in je hand en ook dan slechts 8-12mnd van huis. Ach ja dan gebeurt het tenminste niet in Nederland!!! Gelukkig wel beter voor de CAO, want nu komen al die mensen wel aan de bak?? Moeten ze dr wel zijn.. Zouden daarom al die Fillipijnen hier zijn?

    Geplaatst door: E.H. op
  • Dus als ik het goed lees( bovenaan het filmpje), buiten 120 schippers hun personeel uit? En de overige 80( want er werken er 200 in de binnenvaart)niet? En wie bepaalt dat? De matroos? Minister Kamp? Collega`s? Wat wordt de soep weer heet opgediend ( en uiteindelijk niet zo heet gegeten!)

    Geplaatst door: Rinus op
  • Dat de schippers zelf uitgebuit worden is deels hun eigen schuld, niemand heeft ze ooit verplicht om voor afbraak prijzen te gaan varen. Maar zoals altijd in de bvt, ieder voor zich en absoluut niet samen werken, maar wel klagen over de slechte vrachtprijzen. Ik heb het al vaker geschreven, verenigd u en weiger voor die slechte vrachten te gaan varen!

    Geplaatst door: pbvancampen op
  • Het meest erge aan die uitbuitingen van de filipijnse hard werkende mensen vind ik, dat er dan advertentie’s in kranten staat met Dekzwabber gezocht, twee halen een betalen. Dat gaat toch te ver en ik vind dat respectloos.

    Geplaatst door: Marieke op
  • Als ze dan ook gelijk even kijken hoe de schippers zelf uitgebuit worden zijn we misschien op de goede weg !!!

    Geplaatst door: Hans op
  • Eindelijk !!!!

    Geplaatst door: Jos op
  • Fijn mooi land.
    Lekker vliegen boven libie.
    Lekker agentje spellen in Afgan.
    He over uitbuiting gesproken.
    Beetje de grieken helpen waarom niet.
    En nu effe kijken waar we geld vandaan halen,ooit is een telefoontje gehad van een paar lijpe arnautjes.
    En de rest zit met gezeik bedankt, bedankt,

    Geplaatst door: Allah op
  • Dit is prachtig had veel eerder moeten gebeuren,laten ze gelijk samen werken met de Duitse wsp alles van boord halen en terug naar huis sturen een cao komt niet van de grond door dit soort praktijken pensioenfonds moet als het zo door gaat over een paar jaar stoppen doordat de meeste binnenvaartondernemers niet aan gesloten zijn bij een bond want ze varen toch met een Filippo.

    Geplaatst door: Jansen op
  • Eindelijk die mafia gyron crew..en die andere ook nog cerwil crewing… opgelost.. BOONTJE KOMT OM ZE LOONTJE….hahaha

    Geplaatst door: Ronald van loy op
  • laat ze ook naar het cwi gaan die heeft al die werkvergunningen afgegeven ,en stuurt ook geen nl personeel door,sta er al jaren ingeschreven nog nooit reactie gehad

    Geplaatst door: p op
  • Chapeau, eindelijk..
    Meteen goed aanpakken en de \”werkgevers\” (lees uitbuiters) die de oostblokkers onder wettelijke maatstaven betalen ook meenemen.
    En niet alleen in de binnenvaart, overal.

    Geplaatst door: Rinus op
  • is dat even publiciteit daar kunnen de bonden niet tegen op

    Geplaatst door: legaal op
  • Als een matroos niet meer als 10 mag laten werken dan kun de halve binnenvaart vloot wel stil leggen.
    Het werk ( schip moet glimmen ) moet toch gedaan worden dus moeten ze een extra matroos nemen maar dat kunnen ze niet betalen want de schippers worden namelijk zelf uitgebuit

    Geplaatst door: frits op
  • Al 5 jaar roep ik: eerlijkheid duurt het langst!

    Wat fijn om te zien dat er nu dan eindelijk actie wordt ondernomen tegen deze maffia-baas.

    Betrokken schippers: zeg nooit dat jullie niet gewaarschuwd zijn. Nu worden jullie gedupeerd! Wet Keten Aansprakelijkheid, weten jullie nog?

    Sterkte!

    Geplaatst door: Gedupeerde op
  • Eindelijk word er eens ingegrepen , Geweldig !!!!

    Geplaatst door: Alexander op

Reageer

Justitie nog weken druk met ‘uitbuiting in de binnenvaart’ | Schuttevaer.nl

Justitie nog weken druk met ‘uitbuiting in de binnenvaart’

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Arbeidsinspectie (AI) hielden van vorige week woensdag tot zondag een grootschalige actie tegen wat werd genoemd ‘uitbuiting in de Nederlandse binnenvaart’.

Door Dirk van der Meulen
In het hele land waren vorige week ruim 100 schepen geselecteerd voor gerichte controles en zijn invallen gedaan bij uitzendorganisatie Gyron Crew in Werkendam en Delft. Het NOS Journaal vertoonde woensdagmiddag beelden van het in beslag nemen van de administratie van Gyron Crew.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (187)

  • ik ben 23+ en heb het netto loon van 1200,- € p.mnd voor 2 op 1 af systeem als lichtmatroos met ongv. 12 u p dg, 7 dg p week. Ik ben nieuw in de binnenvaart met 2 j vaartyd mee van zee. Ik heb zelf z’on rot idee dat ik zwaar genaait wordt en wat denkt u,u reactie alstublieft. BVD gr koos

    Geplaatst door: koos dirksen op
  • @Marco het was ondertussen ook al door een medewerker van het CBRB per mail bevestigd dat het bruto bedragen zijn, wat in principe ook handig is aangezien de werknemers in verschillende belasting tarieven kunnen vallen……….. maargoed we zijn ondertussen ook al “way of topic”

    Geplaatst door: MatroosVincent op
  • @Marco, als dat zo is, bruto, dan klopt het tabel niet, dan ligt het loon van een lichtmatroos lager dan het wettelijke minimum……. en dat kan technisch gezien niet…….

    Geplaatst door: MatroosVincent op
  • @vincent brutolonen dus ongeveer 1230 euro netto in de maand.
    http://www.nu.nl/binnenland/2644193/consumenten-onwetend-slavernij-in-nederland.html
    zeer intresant

    Geplaatst door: marco op
  • Ik volg nu de discussie over onze Filipijnse medewerkers al een tijd via vaartforum en schuttevaer en ik blijf mij verbazen over de kortzichtigheid en hypocrisie die er is.
    Nautilus heeft hier zeker zijn doel bereikt zijnde veel publiciteit waarschijnlijk afgekeken van de vervoersbond FNV .

    Buitenlandse medewerkers hebben net zoals elke Nederlander een keus ,als men er voor kiest om in de binnenvaart te gaan werken mag ik toch aannemen dat men weet waar men aan begint ,wat het salaris is ,arbeidsvoorwaarden enz enz betreft.
    Anders als men hier wil doen geloven deze mensen zijn niet dom en kunnen ook rekenen , regelmatig doet men voorkomen dat Filipijnse matrozen zielig zijn uitgebuit worden en wat al niet meer hetzelfde gold ook vaak voor oost Europese matrozen maar is inmiddels achterhaald ,ga maar eens bij deze mensen thuis kijken !

    Ik ben wel nieuwsgierig wat onze Filipijnse collega’s ervan vinden dat ze eigenlijk als zielig of dom worden beschouwd door velen .
    Deze mensen zijn zeer goed in staat om voor zichzelf op te komen.
    Zo slecht kan het voor hen nu ook niet zijn want ze komen toch weer terug.
    Zolang men de regels naleeft wat betreft loon en arbeidvoorwaarden staat het iedere ondernemer vrij om te kiezen wat voor personeel men wil .
    Als dat financiële voordelen oplevert wat de loonkosten betreft ten opzichte van NL personeel dan moet men NL misschien eens denken aan fiscale maatregelen zoals inmiddels ook in de zeevaart gebeurd.
    Zoals reeds eerder gezegd
    Die ondernemers die de laatste jaren hun schip in het buitenland hebben laten bouwen o.a in China waren die ook zo begaan met het lot van de Chinese werfarbeiders of was de prijs van doorslaggevende factor .
    In Nederland zijn tenslotte ook voldoende scheepswerven en niemand dacht aan de toekomst van de Nederlandse werfarbeider zonder werk.

    In de meeste gevallen ondernemer tevreden en Filipijnse matroos tevreden !,er zullen altijd uitzonderingen zijn maar zijn die niet in elke bedrijfstak?
    Echter deze slechte uitzonderingen moeten worden uitgebannen maar daar ligt de verantwoording toch bij de ondernemer zelf en heeft niets meer te maken met buitenlands of Nederlands personeel.

    Er word door verschillende scholen nieuwe instroom geleverd echter de praktijk leert dat men selectief is waar men deze plaatst de 1e keus gaat vaak de rederijen waar men vaak goede relaties mee heeft de 2 keus word bij de particuliere ondernemer geplaatst.
    Dit is een zorgelijke ontwikkeling niet leuk voor diegene die als z.g 2e keus worden geclassificeerd en ook voor de particulier die zich ook 2e keus voelt met als resultaat Nederlandse matrozen zijn afgedaan en dat is voor de toekomst van de NL binnenvaart een slecht vooruitzicht.

    Robert Jorritsma

    Geplaatst door: Robert J op
  • De, in het hieronder genoemde loontabel, hoogtes van de lonen Loontabel moeten wel netto bedragen zijn….

    in het loontabel 1 Juli 2100 staat:
    LICHTMATROOS leeftijd 23 jr. of ouder 1.424,40

    dat bedrag kan nooit lager zijn dan:

    Het wettelijk brutominimumloon (WML) voor werknemers van 23 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt per 1 juli 2011:
    € 1.435,20 per maand

    BRONNEN:

    http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/06/07/wettelijk-minimumloon-per-1-juli-2011.html

    http://www.cbrb.nl/publicaties/78-informatie-voor-werkgevers/423-loontabellen-1-juli-2011

    Maar als ik uit de berichten hier opmaak is het wettelijk minimum maandloon niet alleen de maatstaf voor de salariëring voor nederlandse medewerkers in het goederenvervoer over het water en wordt ook nog eens omschreven als “heel dik betaald voor die luie Hollandse matrozen”, een goede reden om huis en haard te verlaten ……… ???

    ‘T IS 2011

    Elke baas krijgt het personeel dat hij verdient….

    Geplaatst door: MatroosVincent op
  • Dat vindt ik dus erg zwart wit Want er is geprobeerd te organiseren maar dat werd de kop ingedrukt Het riedeltje hoeft toch niet weer herhaald te worden
    Dan hebben de Filipijnen ook keuzes Niet tevreden dan kunnen ze ook weg gaan
    Maar daar zal de mentaliteit niet anders zijn als voor de ondernemers Helemaal niets is niets en iets is toch wat
    En natuurlijk hangt veel af van je rug recht houden Maar als je door toedoen van zaken die vroeger normaal waren Dus gewoon faillissementen zouden krijgen waar nu zogenaamd meer eigenbelang bij het beargumenteren om de hoek komt dat dat niet kan (nu levert een schip ook niets op want je verdiend niets)Vertel mij nu eens hoe je daar mee en tegenop kan werken als mensen gewoon verplicht worden om door te blijven varen wetend dat je op den duur toch “gepakt” wordt Zou ik ook niet weten waar ik me best voor zou doen Nu alle luxe om me heen en aan de wal moet ik het dat nog maar eens zien (is overigens niet mijn manier van doen maar het gebeurd wel)

    Geplaatst door: Schippersvrouw op
  • @Schippersvrouw

    Zolang binnenschippers weigeren zichzelf te organiseren en tevreden zijn met 100,- boodschappen salaris per week buiten zij zichzelf uit door steeds maar weer voor een paar cent per ton minder te gaan varen.

    Dus op het het moment dat de binnenvaartondernemers samen zeggen we varen niet meer voor die veel te lage tarieven stopt de zelfuitbuiting

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Wanneer gaan ze wat doen aan de uitbuiting van de binnenschipper

    Geplaatst door: Schippersvrouw op
  • @Jansen

    Natuurlijk zullen de exacte netto bedragen iets af kunnen wijken. Ik heb het brutobedrag per maand genomen + 14 dagen toeslag. Dus dit salaris hoort bij een 14/7 dagen op/af systeem Het bruto bedrag wat daar uitkomt kun je via diverse websites omrekenen naar een nettobedrag.

    Groet,

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Beste vaartbinnen ,

    Ik weet niet waar je die bedragen hebt zien staan , ik wil hier ook niet over twisten maar je praat altijd over bruto en dan je toeslagen erbij en van dat bruto bedrag gaat weer je belasting af nagelang ieder zijn persoonlijke situatie .Is de des betreffende persoon getrouwd of is hij alleen verdiener enz
    nogmaals mvg

    Geplaatst door: jansen op
  • @Jansen

    Nee hoor dit zijn netto bedragen inclusief onregelmatigheidstoeslag. Bekijk de loontabel anders eens goed kaal brutoloon ligt inderdaad rond de 16/1700 euro maar er komen nog een paar toeslagen bij.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Daar komt nog wel continue toeslag bij in de 5 daagse werkweek een 1500 bruto en in de Systeemvaart een 750 bruto .
    Dit is in de continue in de dagvaart heb je die toeslagen niet ,misschien een 12 procent zodat ze je flexibel kunnen indelen .
    Mvg

    Geplaatst door: Jansen op
  • Beste vaartbinnen ,
    De lonen die je daar neerschrijft zijn bruto bedragen voor een bemanning van een tanker niet netto.
    Mvg

    Geplaatst door: Jansen op
  • Heb zojuist papieren versie gelezen en heb de spijker heel juist op zijn kop geslagen zien worden: NORM-VERVAGING !!

    Voor de mannenbroeders van het Vasteland 12 heb ik slechts hoofdschuddingen. Als je ziende blind en horende doof bent, kan dat bij mijn weten alleen als je dat bewust wíl zijn.

    Wij stadsen moeten al jaren een Arbeidstijdenwet(ATW) eerbiedigen. Wanneer gaat de Binnenvaart arriveren in de 21-eeuw?
    (De goede werkgevers, óók bij de particulieren niet te na gesproken!)
    Er zit rek in buiten de ATW, maar dat kan alleen middels een (algemeen verbindend verklaarde?) CAO!

    Geplaatst door: ; – ] op
  • @Karel

    Heb het even voor je opgezocht onderstaand loonoverzicht is van toepassing op de continuvaart:

    Een volmatroos 23+ hoort minimaal 1742,75 netto te verdienen
    Een matroos 23+ hoort minimaal 1724,84 netto te verdienen
    Een lichtmatroos 23+ hoort minimaal 1532,44 netto te verdienen.

    Als je exact wil weten wat je je personeel minimaal betalen moet: http://www.cbrb.nl/publicaties/78-informatie-voor-werkgevers/359-loontabellen-1-januari-2011

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Ik dacht dat Dhr Robert Tieman van t Cbrb zich ging inzetten voor een nieuw Cao??? dus iedereen colectief organiseren en aan t Cao houden ben je van alle gezeik af!!!.

    Geplaatst door: ikke op
  • @Karel

    En is dat dan voor een lichtmatroos een volmatroos hoelang is hij/zij in dienst. Ik vind het namelijk vrij mager als je het vergelijkt met wat je met een walbaan verdient. Je vergeet dat je gedurende die 14 dagen aan boord ook het weekend werkt en in de avonduren. Dus het hangt er helemaal vanaf wat de situatie is. Beginneling prima salaris. Een ervaren volmatroos hou je daarmee niet aan boord.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • makkelijk hè, zo’n CAO.

    Geplaatst door: ;-] op
  • Dat is concurentie vervalsing.
    Geintje!

    Geplaatst door: blablabla op
  • @ karel,

    Ik ben het helemaal met je eens.. wij hebben een stelletje aan boord, die graag aan boord wilden wonen en alleen met kerst naar huis gaan…die betalen wij 2800,- p/m

    Geplaatst door: frits op
  • Kijk de salarissen zijn misschien wel ok? maar worden ze ook betaald als ze de maand o.i.d. vrij hebben. Wij werken ook 2 op 2 af maar nemen een maand salaris mee naar huis

    Geplaatst door: Karin Lusink op
  • @ Frits

    Ik vind 1400 a 1500 Euri per maand netto kost reizen vrij gewoon netjes betaald.
    laten we eens kijken wat jij vind.
    dit bekijk ik door de uren die ze werken keer een normaal uurloon tarief te doen.
    65uur per week x 26 weken gedeeld door gemiddeld 1450 ,heb je netto 10,29 per uur netjes toch

    Geplaatst door: Karel op
  • @wesley…… wat vind jij een hoog salaris?… ben ik gewoon eens benieuwd naar!?

    Geplaatst door: frits op
  • 2 Blauwe kegels in de gepolijste mast is tegenwoordig meer regel dan uitzondering, gelukkig gaat het meestal goed maar dit kan ook gevaar op leveren. Op de droge lading zijn de gangboordjes ook niet al te breed en hekken zijn niet mooi, in de winter lig je zo op je bakkes te kijken. De handjes mogen best wapperen als je 7/7 of 14/14 werkt maar is een hoog salaris niet terecht met dit risicovolle werk??

    Geplaatst door: wesley op
  • Daar doe je niks aan, en nu kunnen we gelukkig zelf kiezen of we filpijnen willen of niet. De wereld moet schijnbaar achterstevoren draaien. Maar mijn matroos zal geen baas op mijn schip worden.

    Geplaatst door: ? op
  • Vroeger was er ook geen ARBO.
    Toen mocht je nog je rug verzieken.
    Met -15 de verf van de boeing steken want dan springt het zo lekker makkelijk.
    En jezelf wassen in met een puts water en je behoefte in een emmer doen,
    we sliepen lekker onder een paarde deken met het ijs tegen de ramen aan de binnenkant.

    Kom word eens wakker mensen het is 2011.
    Er zijn zat Nederlandse jongens (en meisjes) die willen werken in de binnenvaart maar de tijden zijn veranderd.
    Daar doe je niks aan .

    Geplaatst door: Kobus op
  • @Karel

    Je geeft goed weer wat er mis gaat in de binnenvaart door te refereren aan vroeger (vroeger was asbest ook prima spul) en door te stellen dat een binnenvaartondernemer zijn personeel gedurende de 7/14 dagen dat hij/zij aan boord toch ook maximaal mag (mis)/(ge)bruiken. De matroos mag immers toch 7/14 dagen naar huis na 7/14 dagen werken. Ik ben bang dat veel binnenvaartondernemers de realiteitszin compleet zijn kwijtgeraakt als ik zo de pro-Filipijnse reacties zie.

    Nogmaals het probleem ligt niet bij de werknemers maar bij de binnenvaartondernemer die altijd maar weer beknibbelt op personeel om te kunnen blijven varen voor een dubbeltje of kwartje minder.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • @vaartbinnen.

    Nee zelf geregeld buiten gekeken naar het werk en mee geholpen.
    en 20jr geleden als matroos stond je s,nachts in de stof ook te scheppen en om 8 aan dek boenen.
    ten opzichte van 7 of 14 dagen vrij mag je toch zeker wel gewoon werken voor je geld. Nee dat is tegenwoordig echt eigenlijk belachelijk ze willen gewoon veel loon en weinig werken.

    Geplaatst door: Karel op
  • @Karel

    En daar wringt nou precies de schoen! De schippers zien niet in wat het probleem is vanuit hun comfortabele stuurstoel in hun met goud beklede stuurhut. Als men nou eens zou stoppen met het varen voor absurd lage vrachtprijzen, dan kon je een aantrekkelijk salaris betalen waar ook Nederlandse matrozen hard voor willen werken.

    Nee wat doet de binnenvaartondernemer? Die huurt een altijd lachende goedkope Filipijn in. Kom eens uit dat stuurhuis en kijk eens een programma waar de arbeid in dat soort landen word getoond. Deze mensen lachen nog als ze 20 uur per dag op een vuilnisbelt blikjes moeten verzamelen.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • @ Jan
    Ik zou het zo niet zeggen maar je heb 110% gelijk: Ik las “Maar ‘we kunnen geen Nederlanders krijgen’ moet je eigenlijk vertalen in ‘we willen geen Nederlanders betalen’.” en daarmee sla je precies de spijker op zijn kop. Elders als ik ook: “Maar weinigen hebben door dat dit eigenlijk een boos sprookje is rond een hele sluwe Vos. Rheinard kan misschien nog wel zijn haren verliezen, maar zeker nooit zijn sluwe streken. In zijn eigen woorden: “Inmiddels is in Singapore een justitieel onderzoek gaande tegen de bij het onderzoek betrokken ambtenaren van de Arbeidsinspectie.”..” ook dat klopt als een bus.

    En varen maar weer

    Geplaatst door: – – – – op
  • Het enigste wat ik aan concurentie vervalsing vindt is dat deze mensen niet de vrije tijd regeling hebben maar enkel alleen vergoed worden met een minimum loon.Maar onze ooster buren kennen überhaupt geen minimum loon,ontslag recht,e/d, en dat al decenia.Daar hoor ik nooit iemand over.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ms Revisio op
  • Aan allen die steeds blijven zeuren.
    Vele nederlandse matrozen hebben er voor gezorgd dat we naar andere mogelijkheden aan het zoeken zijn gegaan. Hoe vaak we het niet hebben meegemaakt na 11 uur werken op een dag goh moe hard werken kortom gezeur, er zijn 14 dagen vrij die een beetje werken genoeg compenseren. Het lijkt er steeds meer op dat werken voor je geld apart en bijzonder is, en ja dan heb je met filipijnen een vrolijke lach met een inzet aan dek lopen, laat het maar zo blijven of leer van hun en loop niet zo te zeuren en werk voor je geld DAT IS NORMAAL

    Geplaatst door: Karel op
  • Hetzelfde is in de zeevaart zo’n twintig jaar geleden begonnen. Er is nu geen Hollandse matroos meer te bekennen op de vloot. Daarna zijn de reders aan de stuurlieden begonnen en uiteindelijk deed de buitenlandse gezagvoerder zijn intrede. De Nederlandse zeevarende is een uitstervend ras, met dank aan onder andere Neelie Smit Kroes. Dat ging toen ook onder het mom van we kunnen geen Nederlanders krijgen. Hetzelfde zie ik nu gebeuren in de binnenvaart. Maar ‘we kunnen geen Nederlanders krijgen’ moet je eigenlijk vertalen in ‘we willen geen Nederlanders betalen’.

    Goeie vaart, Jan.

    Geplaatst door: Jan op
  • van assedelft heeft wel een punt zijn wel veel sukkeles en gepraat maar doen ho maar en vooral veel kupas die niet willen betalen.. wel veel goede ook maar nog meer slechten die de hele vaart kapotmaken! en dan nog een grote mond met filipeien aan boord!

    Geplaatst door: john op
  • Met toenemende verbazing verbaas ik me over het lage niveau in de Rijn- en Binnenvaart. Insinuaties, taalkundige gebreken en scheldpartijen over- en weer.

    Heren, alstublieft! U wordt in de gehele transportwereld al niet serieus genomen, maak het niet erger dan dat het al is! Een lage algehele ontwikkeling en een communicatief gebrek is een groot nadeel, wees daarvan bewust!

    Allen een goede vaart gewenst!

    Ltz.1 b.d. van Assendelft, den Helder

    Geplaatst door: Van Assendelft op
  • Kijk en dat is nou wat de meeste vergeten die denken hij heeft 8 geschuurd of andere werkzaamheden gedaan en zijn arbeidstijd telt niet door en daar word straks iedereen op getackelt ,ze leggen je vaartijdenboek naast de loonstrook van je filippijn en dan is het gewoon een reken sommetje.
    Want de justitie zal hier gewoon zijn gelijk willen halen , wat ze natuurlijk ook hebben.

    Geplaatst door: Jansen op
  • @ Johan

    Hoeveel Schippers ken jij die van 8:00 tot 17:00 varen? We kennen 14 uurs vaart 18 uurs vaart en 24 uurs vaart. Deze mensen zijn 8 maanden aan boord en de meeste schepen varen 7 dagen in de week. Reken zelf maar uit hoeveel mensen je dan nodig hebt. Kan je nu al vertellen dat je niet eens zoveel bedden aan boord hebt..

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Hee Johan ,als jij op zaterdag en zondag niet vaart is er niks aan de hand ,dan hoef je geen overuren of zaterdag ,zondag toeslag te betalen .
    Maar dat moet wel blijken uit je vaartijdenboek ,wil jij die jongens flexibel indelen moeten je ze 12 procent onregelmatigheidstoeslag betalen .
    Als dit allemaal gebeurd worden ze correct betaald ,alleen denk ik dat de nl regering het niet pikt dat er geen sociale lasten in nederland betaalt worden ,ik denk dat daar ook het grootste probleem zit.
    Er zal wel een gat in de wet zijn maar die zullen ze wel proberen te dichten .
    Wij hebben 20 jaar geleden ook personeel via ruba ,moldou trade enz gehad was ook volgens de advocaten en uitleners niks aan de hand ,maar totdat we ze zelf in dienst namen met sofienr enz was het gezeur pas over en niet eerder.
    Mvg

    Geplaatst door: Jansen op
  • Johan heeft het recht op een lintje jongens… applaus voor deze man. Die heeft de wereld veranderd.

    Geplaatst door: Luuk op
  • `@Vaartbinnen

    Ik weet niet in wat voor wereld jij leeft,maar dat jij je mensen de rambam laat werken min 10/12 uur per dag.

    Deze jongens hebben dezelfde werk uren dat als jij NL of CZ of wat voor matrozen je ok hebt hoor.

    Gewoon van 8:00 tot 17:00 . Dat staat overigens ook in hun contracten.Zondags vrij en Zaterdags tegen overuren mogen ze zelf aangeven of ze aan het werk willen ja. Word er s’nachts geladen /gelost / sluizen,hebben ze recht om hun uren in te halen met volgende dag uitslapen,in ons geval krijgen ze gewoon dag van te voren vrij,of erna. En het verhaal flikker een paar balen rijst en kip naar binnen en ze eten hahahahah jullie zijn zo dom!!!!

    Ze eten gewoon hetzelfde als ons hoor.Dus niks lekker goedkoop,nee gewoon varkensvlees/indd veel rijst , maar ook biefstukken/speklappen/kippepoten/halve kippen/aardappelen/lekker brood eierenen noem alles maar op.

    Laat gewoon iedereen in zn waarde voor welke soort matrozern diegene kiest.

    Ben alleen wel van mening,check die jongens hun loon wat ze gestort krijgen,neem het voor ze op,want zelf doen ze het nml niet. Zoals eerder ik heb op Kantoor bij Gyron crew geweest om die jongens hun loon normaal op peil te krijgen.Daarna was in orde.

    Geplaatst door: johan op
  • Haha jullie zijn ook prutsers van de bovenste plank zeg.

    En Jansen…( natuurlijk ook he )

    JE vaart normaal met 2matrozen 14/14 systeem : Dus 4matrozen in dienst in de maand.je hoefty geen eens een rekensommetje te maken.

    De 2 Filipijnen die je aan boord heb,betaal je ook per maand,maar je betaalt er dus altijd maar twee per maand,wanneer ze van boord gaan,krijgen ze geen salaris!!!!

    Dat is het hele verschil!

    Nu:! Er zijn inderdaad filipijnen bij die dus schijnbaar onder de maat betaalt kregen vanaf Gyron Crew! Ik zal je vertellen ik was er per ongeluk achtergekomen,heb hier meerdere ruzies over gehad bij Gyron Crew! Hun lonen zijn hersteld,en ik houd alles in de gaten of deze jongens krijgen waar ze recht op hebben.

    NU 2 : kan ik me zo voorstellen dat er zelfs schippers zijn die totaal ontwetend zijn over wat de jongens betaald krijgen van Gyron crew.

    De schippers moeten elke maand de 14/15/16e de salarissen overmaken,waarna Gyron crew ff dag of 12 rente kan trekken en t vervolgens overmaakt op de filipijnse rekeningen van de jonjgens,ik zou zeggen schippers controleer dit,klopt t niet maak er een melding van,dan is het hele verhaal ( concurrentie vervalsing / onderbetaling 0 van de baan.

    Druktemakers!!!

    MvG

    Geplaatst door: johan op
  • Kom, die lui weten donders goed dat die mensen een schijntje krijgen van die bureau,s.
    Ze hebben er gewoon schijt aan en voelen zich geweldig omdat die mensen lopen te lachen, waarschijnlijk uit angst om van boord getrapt te worden.

    Geplaatst door: LLLL op
  • Beste mensen als ik het verhaal een beetje volg in de media.
    dan betaald de scheepseigenaar ongeveer 3000 euro per maand voor een matroos/stuurman. iemand die op een schip werkt.
    En het uitzendbureau die mensen levert betaald die mensen een paar honder dollar???
    Dan ligt het niet aan de binnenvaart ondernemer maar aan het uitzend bureau.
    Het enigste wat je als binnenvaart ondernemer kunt doen is niet met zulke uitzendbureaus in zee gaan maar een ander betrouwbaar uitzendbureau gaan zoeken.

    Geplaatst door: marco op
  • @Karel

    Dus met andere woorden: muil houden en werken! En als je je niet dag en nacht een slag in de rondte wil werken voor een salaris waar de gemiddelde timmerman niet zijn nest voor uitkomt moet je maar wat anders zoeken. Dan kan die fijne topondernemer in de binnenvaart mooi een Filipijn in dienst nemen die dan 12 tot 16 uur per dag zonder morren 8 maanden lang tegen een hongerloon zich de rambam mag werken. Nee dan heb je het voor elkaar. Zo krijgt iedere simpele ziel het voor elkaar om een beroep om zeep te helpen.

    Dan krijg je van zelf het rijtje: Vuilnisman, Schoonmaker, Binnenvaart, Putjesschepper

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Bedankt Karel voor je positieve commentaar

    Geplaatst door: blij op
  • Aan allen.

    Werken in de binnenvaart kan nog steeds leuk zijn wezen.En ja mag het dat je moet werken meer als dat je een baan aan de wal hebt. Je bent toch ook 14 dagen vrij , nee dat gezeik o ik moet zo hard werken, 10u per dag kan eigenlijk niet want o we zijn zo moe. steeds meer gezeik geven die nederlandse matrozen, en bij buren zie ik filipijnse matrozen met plezier en inzet.
    laat ieder vrij in zijn keuze.

    veel succes allemaal

    Geplaatst door: Karel op
  • @lucas, “Kijk het wegtransport pakt het anders aan” Klopt dit doen ze al jaren veel langer dan Gyron Crew. MAAAAAAAAAAAR dit heeft wel betekend dat er geen bijna nieuwe instroom van nieuwe NL truckers was. en er binnen nu en 7 jaar 15.000 met pensieooen gaan en dat gat KAN NIET door de oost europese truckers aangevuld worden…. Alleen al omdat ook daar de economie vooruit is gegaan. Ook is het -buitenlandse- personeel mondiger geworden en vragen nu steeds vaker gewoon dezelfde voorwaarden als Nl personeel en krijgen die dan ook…….. want een truck MOET rijden….

    Misschien een wijze les voor de binnenvaart.?

    Trouwens ik vind het niet stoer dat mijn werkgever voor het gemak hier in de reacties over een grote kam wordt geschoren en een KUPA wordt genoemd dat heeft hij niet verdiend…

    Betere vrachtprijzen en ene goede CAO Ga je dara beter voor inzetten graag….

    Geplaatst door: MatroosVincent op
  • @ Hans

    Een verhoging van de vrachtprijs afdwingen omdat deze nu te laag is om de exploitatie van je bedrijf te dekken is geen prijsafspraak.

    Je zegt dan gewoon: Ik neem die lading niet aan want je betaald te weinig

    Dan kan de bevrachter 2 dingen doen. Of hij zoekt een andere oplossing (weg of spoor kan dat nooit opvangen) of hij betaald het bedrag dat jij nodig hebt om een gezond bedrijf te voeren.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • @vaartbinnen,

    Staken heeft geen zin, want als je ergens voor staakt moet je tijdens de staking ergens over onderhandelen.
    In ons geval is dat een betere vrachtprijs, maar je mag toch geen prijsafspraken maken in een “vrije”markt?

    Geplaatst door: Hans op
  • @ o_O Staken is een ultiem middel en kan alleen ingezet worden als er een meerderheid is die meedoen. Het is ook niet een middel dat je te vaak in moet zetten maar ik ben wel van mening dat het water de binnenvaartondernemers dermate aan de lippen staat dat zij er straks niet aan ontkomen. Je kunt niet blijven besparen op personeel en je eigen onderhoud. Dat houdt ergens een keer op.

    De verdeeldheid in de binnenvaart zorgt er voor dat men niets bereikt. En degenen die wel willen organiseren bereiken niets door gebrek aan animo van collega’s.

    Helaas gaat deze verdeeldheid straks echt ten koste van de sector. Maar maak dat al die eigenwijze schippers maar eens wijs die dag en nacht blijven varen voor een duppie minder.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Ho, ik denk dat je me verkeerd begrijpt.
    Het wordt staking heb ik nooit gebruikt, daar ben ik ook absoluut geen voorstander van.
    Je kan ook de dialoog aangaan met de juiste instanties en bevrachters.
    Alleen de juiste mensen moeten daarvoor aangesteld worden en iedereen daar ook achter staan.
    Niet zo lukraak de zooi stilgooien, dat is niet slim en kan alleen tegen je werken.

    Geplaatst door: o_O op
  • Voor diegenen des te meer reden om orde op zaken te stellen, mooie glimmende uitlaatjes en toch een slaaf van je eigen portefeulle, goeie zakenlui dan.
    Doet me denken aan een raadseltje; wat doet een binnenvaartschipper die een loterij wint ? die blijft net zo lang doorvaren tot het op is !!
    Maargoed, als je een bank hebt die niet mee kan gaan in het verhaal om ons proberen sterker te maken kan ik echt niet bij…is het echt zo zwart-wit ?
    Maar we dwalen af..jammer dat er teveel reply,s zijn om elkaar de zwarte piet toe te spelen en niet over mogelijke oplossingen..die zullen echt niet uit Den Haag gaan komen.
    Daar zullen we zelf voor moeten knokken.
    Over het waar dit mee begint kan ik kort zijn..Hollandse schepen, Hollandse condities.

    Geplaatst door: o_O op
  • Iedereen loopt maar te janken, dat het personeel duur is. Waarom kan men dat wel steeds roepen…en staken ho maar????

    mensen: denk eens 1 x met elkaar mee, en leg de boel naast elkaar neer in Lobith ! samen staken is de enigste oplossing! Help elkaar voor maar 1 of 2 weken! En iedereen heeft het weer goed. waarom durven jullie dit nou niet te doen????
    Je hebt maar 25 schepen nodig, en de hele rijn ligt stil. Wie durft????

    Geplaatst door: Jaap op
  • V.O.C.
    Tja wat een gezeur over 10 uur die er gewerkt wordt?
    Toen ik matroos,stuurman was keken wij nooit naar uren,Werk is werk,geen werk? dan had je massel slapen vanacht.Om 00:00uur ten anker gaan en om 4 uur weer gaan varen.Wie kent dit niet?
    Het hoort er bij,als je weet wat dag en nacht werken is weet je ook wat Binnenvaart betekend,je kunt er tegen of je stapt er af.
    Zaligmakend is het al helemaal niet meer maar we moeten het er maar mee doen.Wij kunnen niet anders.Iedereen betalen via de Nederlandse CQ Europeese wetgeving en is zorgen voor een Goed CAO
    Zou een stuk uitmaken om weer lekker met NL Personeel te kunnen varen.
    Regering schrap de WW & Sociaale dienst,geef ze 3 maanden en stop er dan mee,geen werk?onzin als je wil werken is er altijd werk.Ook in de Binnenvaart
    Nerderlanders het Volk Der Wateren Verenig U en U zult oogsten in naam der Koningin.
    Succes er mee.

    Geplaatst door: Piraat op
  • @…

    Ach,we hebben 1 van onze zonen op het STC zitten,zijn sinds enkele jaren reeds een erkend leerbedrijf dus ook aan de nederlandse afdeling wordt aan gewerkt.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ms Revisio op
  • Ja gek hoor dat het persoonlijk wordt als je eerst allerlei termen gebruik wat niet echt normaal is.
    Je laatste reactie is iets meer menselijk zonder de bekende termen.
    Het was en is je eigen keuze om met naam de boel op te blazen. Mijn keuze is dat niet.
    En ik ben er ook voor om onder Nederlandse voorwaarden een Filippijn te laten werken.
    Alleen gebruik u termen die voor mijn (en vele andere) niet echt normaal overkomen en dan krijg je zulke reactie,s.

    O-o u heeft gelijk.
    Het gaan lukken van dat doel zal moeilijk worden.
    Als je alleen al de onderstaande reactie,s neem dan zal dit niet meevallen.
    Een mooi voorbeeld is eigenlijk meneer de …..
    Maar vooruit daarom zullen we dit nooit bereiken ben ik bang voor.

    Geplaatst door: **** op
  • @ o_O Inderdaad binnenschippers zouden oppermachtig zijn als zij gezamenlijk op zouden trekken. Leg de boel maar eens een weekje stil met zijn allen moet je kijken wat er met de vrachtprijs gebeurt.

    Helaas krijg je de schippers die 24 uur per dag via camera’s en satelliet door de bank in de gaten gehouden worden niet mee. Als die alleen maar denken aan de regulateur terug halen gaan de zwaailamp en de toeter in de stuurhut al loeien.

    Ik zeg u: 1 week de boel stil gebroederlijk zij aan zij zal u allen in staat stellen een fatsoenlijk loon te betalen zodat ook Nederlandse jongelui weer zullen overwegen te gaan varen.

    Want waarom zou je tegen minimumloon 80 uur in de week op een schip gaan werken als je in 32/40 uur voor hetzelfde geld of meer aan de wal kunt werken?

    Veel binnenvaartondernemers willen nee kunnen helemaal geen Nederlands personeel aannemen omdat ze boekhoudtechnisch incompetent zijn. Maar ze varen dan tenminste wel de klok rond met een ruim vol vracht die eigenlijk voor het dubbele verscheept zou moeten worden. Met een goedkope Filipijn voorop en een tasje boodschappen salaris als dank van de bank dat u hen schathemeltje rijk maakt als zijnde incompetente ondernemer op een miljoenenschip.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Misschien is de tijd wel aangebroken om onderlinge vetes over wantoestanden opzij te zetten en ons eens goed te organiseren.
    Zeer moeilijke taak maar niet onmogeljk lijkt mij.
    Vuist op tafel en afgelopen met slechte vrachtprijzen, vergeet niet hoeveel macht we kunnen hebben !!!
    Dan heeft iedereen waar die recht op heeft en hoeft niemand meer mensen op slinkse manieren meer in te huren en kan de tak weer gezond worden.
    Ik weet, nobele hoop..gebeurt er niks zal het alleen maar slechter worden !!!!

    Geplaatst door: o_O op
  • @ ****

    Probeer dan eens eerst een paar leerlingen te krijgen voor het minimum loon.
    En er dan ook nog van te maken.
    Zoals ik al zei,u wilt voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.
    En ik heb al vaak genoeg gezegd dat ik er op zich niets op tegen heb dat men buitenlands personeel aan neemt,echter wel onder NEDERLANDSE voorwaarden.
    En aangezien u al weer met de dooddoener komt dat de Filipijnen het hier zo goed hebben,zou ik u weer willen adviseren misschien over te stappen naar Somaliërs, die zijn al heel gelukkig als ze elke dag te eten hebben.

    Maar aangezien het langzaam een welles- nietes spelletje wordt,en de aanvallen steeds persoonlijker,waarbij de “collega’s”anoniem blijven,stop ik nu met reageren.

    In de hoop op een goede en eerlijke afloop.
    C de Vette

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • @ ?

    Geen angst,met de talen heb ik geen probleem hoor,
    Het is overigens wel interessant dat de anonieme reacties steeds persoonlijker worden

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • meneer de Vette,

    Reageer is op mijn vragen die ik gesteld heb:

    Nu reageer u dat je een 16 tot 18 jarige niet mag vergelijken met een Filippijn.
    Zie u nou zelf niet in dat al u opmerkingen over concurrentie vervalsing en alle bijbehorende reactie,s niet gegrond zijn.
    Een reactie van u:
    Het is dus gewoon een feit dat men met een Filippijn ongeveer 15000 tot 20000 euro per jaar en arbeidsplaats spaart ten opzichte van een eerlijk werkende collega.
    Daarna deze reactie op een reactie van mijn zelf dat je voor het geld twee leerling matrozen in dienst kan nemen.
    Grappig he,dat u nu de zo hoog geprezen Filippijn vergelijkt met een waarschijnlijk 16 jarige leerling matroos.
    Dan is de kwaliteit plotseling niet meer zo belangrijk.
    Kwaliteit kost inderdaad geld,en u wil dus voor een dubbeltje op de eerst rang zitten.
    Doet zeer he,op de feiten gewezen worden.
    Even u prachtige woorden herhalen.
    Ik begrijp dat u er ook alles aan gedaan heeft
    Even voor de goede gang van zaken waarom heeft u ooit mensen in dienst genomen met andere nationaliteiten?
    U ben eigenlijk de trend zetter om met buitenlands personeel te gaan varen.

    Meneer Schoenmakers heeft de opvolgers in huis.
    Ongelooflijk dat je over opvolgers durft te praten als je zelf andere nationaliteiten in dienst heb.

    En meneer Jansen,
    U heeft gelijk dat ik u aangevallen heb op u woordspellingen.
    Door de discussie met meneer de Vette (en meerdere reactie,s) die echt van links naar rechts gaan en beschuldigd zijn collega,s die Filippijnen inhuren van concurrentie vervalsing,uitbuiting enz. was ik de reacties zo zat en daarom reageerde ik zo, excuus daarvoor en ik neem de woorden ”wat een verstand” bij deze terug.
    Het feit was wel dat ik het echt had gelezen zoals je het beschreven had dus 4 mensen voor 70.000,- euro.
    Achteraf kan ik ook concluderen dat met 4 man je geen 70.000,- euro per jaar kwijt ben, te snel gereageerd van mijn kant.
    Overigens ben ik het niet eens met al u geopperde zogenaamde feiten.
    Ook u betuiging over mijn bank bellen is een vertoning die de schoonheid niet verdiend
    We hebben wel zeker een bank nodig maar zitten gelukkig niet in de problemen maar ik wens dit ook niemand toe.

    Het onderzoek (nog geen feiten vast gesteld alleen denk iedereen deze te weten) is waarschijnlijk pas in 2013 afgerond.
    In de reactie,s staat ook dat Gyron Crew al is opgerold maar voor degene die het nog niet weten ook dit is niet het geval.
    Als je een belastingzaak win tegen over het rijk en deze betaald een bedrag van 2.400.000,- euro terug vraag ik mijn hardop af of dit alles echt zo illegaal is.
    Het zal waarschijnlijk op het randje zijn maar ondanks dat het op het randje is verdient onze Filippijn 4 keer zoveel als het in de Filippijnen normale gestelde loon.
    Dat ze hiervoor willen werken is toch niet gek.
    Dit zou betekenen dat je als Nederlander voor 6000,- euro in een ander land gaat werken wat een uitbaterij he.
    Natuurlijk zal het op het stoeprandje zijn van de gestelde Nederlandse wetgeving maar dat is nog steeds op de stoep.
    En nogmaals als het niet correct is moet dit beboet of gestraft worden.
    Je mag het ter discussie brengen maar al uitspraken te gaan doen van uitbaterij ,woekerbazen, onder erbarmelijke omstandigheden, concurrentie vervalsing enz. zijn vooraf echt uitspraken die in mijn ogen niet kunnen.
    Daarom reageer ik behoorlijk fel op deze uitspraken.

    Geplaatst door: **** op
  • Jansen,
    Daarom zijn die zogenaaamde tevreden Gyron klanten ook zo fel maar, hebben niet in de gaten dat ze voor gaas gaan. Een beetje naief.

    Geplaatst door: Koos op
  • De enige reden waarom we met filipijnen varen is dat ze idd 8 maanden aan boord zijn. Weinig wisselen, en geen weekenden weg. We zijn ook nog eens ondernemers, en de een vind dit niet nodig en de ander dat niet. En zo heb ik geen enkel probleem met een filipijn die als hij aan boord is en 1500 euro verdiend per maand. En of dat op het randje is of niet, als deze mogelijkheid er is waarom niet. En zal er blijken dat het niet correct is, gaan we wat extra betalen, en blijf ik indien mogelijk [ivm min kamp] toch mijn filipijn behouden. En een propere tsjech of pool heb ik op de schepen nog maar weinig gezien. Dat kan je van de filipijnen niet zeggen. En c.de.vette spreek je de taal van de filipijnen wel? zal ook nog een rede kunnen zijn. En wij heb voor de toekomst ook al gezorgt, staat aleen nog in de kinderschoenen. Nu nog even een tussen oplossing [de filipijn].
    een tevreden schipper.

    Geplaatst door: ? op
  • Lukt zo een paar goede algemene voorwaarden erbij en jij bent binnen.

    Geplaatst door: @,?! op
  • Ik ga vanaf volgende maand apen verhuren, ik zie hier een potentiele klantenkring.

    Geplaatst door: ^&5 op
  • Nooit opgenomen in het dagtarief zijn de volgende posten die
    derhalve bovenop het dagtarief in rekening zullen worden
    gebracht:
    1. Betaling van overwerk voor uren die gemaakt zijn boven
    de normale arbeidstijd.

    Nog zo een stukje uit de algemene voorwaarden van Gyron Crew
    Ik zou met zijn allen maar een advocaat inhuren want zij gaan alles door spelen naar de inhuurder van de filippijnen ,u dus .

    Geplaatst door: jansen op
  • @ D.W.

    Doet zeer he,op de feiten gewezen worden.
    Maar eerlijk gezegd wil ik voornamelijk dat de concurrentie dezelfde kosten heeft als ik,en niet met slinkse methoden eronder gaat.

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • De kosten voor Filipijnse matrozen liggen lager dan voor Oost Europeanen. U bent vrijgesteld van het betalen van loonbelasting en premies volksverzekeringen. Nederlandse sociale verzekeringspremies zijn evenmin verschuldigd. Niettemin zorgen wij voor een uitgebreid pakket verzekeringen die de gevolgen van ziekte en ongeval dekken. Dit alles in overeenstemming met de voorschriften van de Filipijnse overheid. Onze mensen dienen volgens de binnenvaart CAO betaald te worden, maar door het ontbreken van opslagen valt de eindafrekening aanzienlijk lager uit. De vliegkosten voor onze mensen zijn inbegrepen in het door ons gehanteerde tarief. We willen u over de kosten-aspekten graag nader informeren in een persoonlijk gesprek.

    Dit is een stukje waar Gyron Crew mee adverteert dat zegt toch genoeg .
    Succes en goed weekend allemaal

    Geplaatst door: Jansen op
  • Er zijn nog al wat mensen die schijnbaar graag een lintje krijgen, als ik de reactie’s zo lees.
    En dan met name die mensen die het zo goed met zich zelf getroffen hebben, zoals (onder andere) Vette en Schoenmakers. Een stelletje betweters zijn jullie, en niet anders. Wat zijn jullie goed zeg!

    Geplaatst door: D. W. op
  • @Dhr Schoenmakers,

    Als u alles gelezen had (of beter) dan had u gelezen dat ik geen personeel heb en ook niet wil.
    Vriendelijk groet Hans

    Geplaatst door: Hans op
  • Uitbuiting door bevrachters? Wie hebben er voor overcapaciteit gezorgd? En nu niet zeggen; dat waren de banken!
    Ieder wist dat het een kaartenhuis was maar niemand wist wanneer het zou instorten..Alleen hopende dat je niet de laatste was die op deze trein sprong.
    Met de huidige schimmige constucties wordt de bedrijfstak uitgehold en om zeep geholpen.

    Je zou kunnen overwegen net als in de zeevaart om buitenlandse arbeidskrachten naar de maatstaven van hun thuisland te betalen. Je zult dan wel een opleidingstraject moeten starten om stuurlui en kapiteins op te leiden. Het ambacht gaat dan wel grotendeels veloren. De lol van het varen gaat er ook aardig vanaf als je met niemand meer kunt praten in je eigen taal.

    Ik hoop dat het niet zover komt, realisisch is het schip al gezonken denk ik..

    Dit is pure

    Geplaatst door: Duh! op
  • Meneer Hans.

    Voorlopig hebben we internationaal in de binnenvaart geen engels als voertaal dus daarom verwacht ik niet dat mede daar door deze groep mensen onze opvolgers worden.Nee inderdaad we kunnen niet beslissen waar we geboren worden maar voor u is het blijkbaar niet verwerpelijk dat zij uiteindelijk onderbetaald bij u aan boort werken.(omdat ze ergens anders geboren zijn)
    Dubbel moraal vindt u niet.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ms Revisio op
  • Beste @… ik wens niemand wat toe alleen ik was het domme gezeik zat ,ik hoef maar in mijn boekhouding te kijken naar de personeelskosten en dan zit ik bijna op het dubbelle in de maand qua kosten voor de bezetting van de matroos en dan schrijf jij in je stukje wat een verstand ,daarna wil je iemand op zijn woordspelingen onderuit halen ,daarna geloof je er niks van en dan vind je het raar dat iemand jou wat wenst Maar misschien zou ik ook zo reageren als jou als ik het niet meer wist wat ik met een filippijn aan moest waar het uitzend buro van opgerolt was door de instanties.

    Geplaatst door: jansen op
  • De politie pakt uitbuiting in de binnenvaart aan.
    Eindelijk een aktie tegen misstanden in de bevrachters wereld ?

    Geplaatst door: josef op
  • @Dhr Schoenmakers,

    Sorry hoor, maar of mijn opvolger nu een Tjech of Fillipijn word maakt niks uit, zijn allebei mensen.
    Als u zich over de opvolging van ons zogenaamd erfgoed zorgen maakt dan Nederlanders als opvolger.
    Verder heb IK niets tegen Tjechische Filipijnse DDR of waar dan ook vandaan-collega’s.
    Als het vakmensen zijn, zijn ze dat.
    Of kunt u er iets aan doen waar u geboren bent??

    Geplaatst door: Hans op
  • meneer Jansen,

    Er is geen enkele financiele noot hier aan boord.
    Wel bedankt voor de waarschuwing.
    Ik begrijp wel dat je de mede buurman ook wat wens.
    Alleen omdat wij een filippijn ingeleend hebben.
    Het is te gek voor woorden.

    Geplaatst door: **** op
  • Wij moeten een onbeleefde niet behulpzame filipijn aan boort van colega,s nog tegen komen en die ervaring hebben we wel eens anders beleefd met nederlands personeel.
    Tot zover onze ervaring met filipijnen.Zelf hebben we tjechie,s personeel in dienst,twee stuks,onder nederlands CAO.Zij draaien 4op en af volgens CAO en hebben de CAO salaris en reiskosten vrij.
    Wij zijn gewoon duurder uit als een colega met 1 filipijn aan boort die thuis niet zijn werkelijke CAO loon ontvangt en geen behoorlijke vrije tijd heeft.Conclusie tegenover mijn colega,s zijn we ongeveer €20.000,00 per jaar meer kwijt aan personeel dus je kan het concurentie vervalsing noemen maar de gelegenheid maakt de dief en CWI helpt een handje mee met de koppelbazen.
    Probeer jij maar eens als particulier een werkvergunning te regelen op korte termijn van iemand buiten het sjengen-land.Minister Kamp mag ook wel een invalletje daar mogen doen.Persoonlijk als ondernemers vinden we aanstellen van filipijns personeel zowiezo een verkeerde investering voor onze toekomst.Dacht u nou werkelijk dat 1 van deze mannen onze opvolger wordt?
    Volgend kalender jaar haalt eentje van ons zijn Rijnpatent.Hij zal dan misschien een deurtje verder gaan kijken na 7 jaar trouwe dienst.Jammer dat hij weg zal gaan? Nee ben blij met zo,n jonge colega.Fabeltje dat er binnen eu niet genoeg personeel voor ons zal zijn is niet waar anders hadden we al eens zonder moeten zitten.Het is gewoon een centen kwestie en de ontbrekende wil om in personeel te investeren in onze beroepsgroep.
    Ik zal niet lekker slapen met de wetenschap dat ons personeel 8 maanden lang 24 uur aan boort aanspreekbaar is voor maar $ 700,00 per maand.
    Het zal wel een kwestie van moraal zijn.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ ms Revisio op
  • och, de boetes van de bouwfraude waren ook een lachertje. Dan zal dit ook wel met een sisser aflopen. Hebben gelukkig weer een redelijk jaar dus geen probleem. p.s Als er zo slap gelult gaat woerden doe ik ook wel mee.

    Geplaatst door: ? op
  • @ marjolijn,
    Vaar een paar dagen mee met iemand of ga s,nachts de havens langs.
    Kun je zien of alle filipijnen maar 10 uurtjes werken.
    Natuurlijk anonomiem, anders zullen de barmhartigen zich nog beter voordoen.
    Kijk ook meteen het verschil tussen volbemande schepen en die schepen waar hun “vrouw” die zogenaamd als bemanningslid mee loopt.
    Denk dat je een verhaaltje kan maken.

    Geplaatst door: () op
  • Is wat voor jou @….kan je Mooi je verhaal uit de doeken doen waarom je met een filippijn vaart, ik zou ook gelijk je bank even bellen om te vertellen wat je te wachten staat als het uitzendbureau zijn zaken niet op orde heeft ,kan je misschien nog wat geld bijlenen .

    Geplaatst door: Jansen op
  • Beste mensen,

    Voor een artikel in de Volkskrant ben ik op zoek naar mensen die hun ervaringen met mij willen delen. Ik zou graag informatie willen vanuit alle perspectieven. Dus, is het voor schippers moeilijk hun hoofd boven water te houden en moeten ze daarom zo goedkoop mogelijke mensen aannemen? Is dat veranderd in de laatste jaren? Is het werk als matroos hoe dan ook zwaar en de arbeidsomstandigheden slecht?

    Wat ik me ook afvraag is waarom schippers de Fillipijnen niet direct inhuren. Waarom moet er een uitzendbureau tussen zitten? Heeft dat te maken met werkvergunningen?

    Goed, ik heb nog een heleboel andere vragen. Als iemand mij te woord wil staan, laat het me dan weten op m.vandewater@volkskrant.nl

    Alvast dank!

    Geplaatst door: Marjolein van de Water op
  • Bizar dat er hier binnenvaartondernemers zijn die liever een Filipijnse matroos aan boord hebben dan een Nederlandse (leerling) matroos. En wie wordt dan straks uw stuurman of opvolger? Of zijn er hier daadwerkelijk mensen die denken dat we straks Filipijnse kapiteins of binnenvaartondernemers in de binnenvaart hebben?

    De mensen die dit liever hebben zien blijkbaar niet dat ze de binnenvaartsector op langere termijn kapot maken. Dag pensioenfonds, dag onderwijsfonds, dag Nederlandse werknemers, dag kennis en dag sector. Dan ben je een goede ondernemer zeg.

    Maar dat de Nederlandse binnenvaartondernemers fout bezig zijn is al lang duidelijk. Ik hoop dat u blij bent met uw tas boodschappen salaris per week terwijl de bank de rest van uw zuur verdiende centen opvreet. En dat u straks tot uw dood met uw Filipijnse matroos aan boord moet zitten bij gebrek aan opvolgers door uw eigen stommiteit is natuurlijk ook maar een kleinigheidje. Owja en ga vooral door met het weigeren te organiseren want in je eentje redden jullie het wel.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • Beste…. Ik maak me er niet druk om of u mij wel of niet gelooft omdat u het woord samen anders intrepeteert , ik weet alleen dat ik met mijn Hollandse personeel geen problemen heb en u nu met uw filippijnen wel want als de uitzendorganistie de boel niet op orde heeft word u daar voor verantwoordelijk gehouden en dat met terugwerkende kracht 4 jaar lang ga er maar aanstaan ,eigenlijk heb ik medelijden met u !!

    Geplaatst door: Jansen op
  • Er zijn al rechters geweest die varen slapen als werktijd honoreerde dat gaf de ondernemer een rekening van tonnen van zijn vroegere matroos aan achterstallig loon van enkele jaren. Vind het gek dat de pers dan negatieve woorden gebruik. Je heb je eigen aan laten praten als dat 8 uur werken alleen maar aan dek als werken beschouwd.

    Geplaatst door: Harrie op
  • @*****

    Als ik het goed begrijp verkiest u dus om verschillende redenen een onderbetaalde Filipijn in dienst te nemen.
    Hoe dan ook,dat is uitbuiting.

    Geplaatst door: C. de Vette op
  • Meneer Janssen,

    Met alle respect ik betwijfel u correctheid in het verhaal.
    Eerst zegt u dat je aan matrozen 70.000,- euro en nu ben u al 140.000,- euro per jaar kwijt.
    Heeft u echt twee schepen met 4 matrozen?
    Waarschijnlijk heeft u ergens een fout gemaakt en wilt u die fout zo herstellen.

    Ieder bedrijf zit anders in elkaar.
    Überhaupt 2 matrozen aan boord van ons schip hoe wij varen is voor ons onzin.
    Ik werk zelf (schipper/eigenaar) nog graag buiten.
    Een nachtje per week willen we nog wel eens doen maar 4 a 5 nachten is bij ons echt niet van toepassing.
    Als je personeel moet gaan aannemen op continu vaart stel je waarschijnlijk andere eisen vooral als je zelf als eigenaar niet aan boord ben.
    Daar ligt een verschil.
    Wij kunnen het echt makkelijk af met 2 leerling matrozen van 16 jaar.
    Alleen verkiezen wij om verschillende redenen (zoals in mijn eerdere reacties) voor een Filippijn.
    Daar zit een verschil maar zoiets kan je geen concurrentie vervalsing noemen.
    Concurrentie vervalsing noem ik gasolie aftappen (tankvaart) of de gasolie zwart betalen enz .

    Geplaatst door: **** op
  • Beste heer … Je moet geen matrozen met deksmannen verwisselen ik denk dat u Filippijn matroos is want hij werkt al 4jaar bij u en ik vind het trouwens knap als u iemand kan vinden van 20 jaar die voor dat geld komt werken wat u in de cao gevonden heeft dat schrijft u alleen maar neer om u gelijk te krijgen maar in de praktijk is het anders .dat weet u nu ook want er klopt niks van anders was deze beerput niet zo groots open gehaalt. Mvg

    Geplaatst door: Jansen op
  • De heren die reageren weten heus wel wat ik bedoel , ik heb 2 Hollandse matrozen per schip in dienst die 2 weken op en 2 weken thuis zijn dus totaal heb ik er 4 in loondienst want ik heb 2 schepen en jullie hebben daar 2 Filippijnen tegenover staan als je 2 schepen zou hebben, kortom ik betaal 2x zoveel een goede 140000 euro

    Geplaatst door: Jansen! op
  • Voor alle die denken dat een Filippijn concurrentie vervalsing is:
    Een 20 jarige leerling matroos moet volgens CAO 866,- per maand verdienen want volgens mijn weet niet iedereen wat er volgens CAO betaald moet worden.

    Ook zijn er schepen die varen met Nederlandse leerling matrozen in het rond waarop zij nog subsidie krijgen dit kost nog geen 5.000,- euro per jaar.
    Ik heb er geen zin in (dan moet je veel geduld hebben) maar daarvan zeggen we toch niet dat die schipper/eigenaar verkeerd bezig is.
    Deze varen volgens de wet gewoon goed bemand hoor.
    Dus heel dat concurrentie gezeur klopt echt helemaal niets van.
    Het is maar waarvoor je kies!

    Geplaatst door: **** op
  • Oh,Oh,

    Dit is het stukje van Janssen
    Jongens jullie kunnen heelveel schrijven maar als ik met een schip constant in de weer ben zoals de meeste bij jullie heb ik 2 matrozen nodig die samen 2 op 2 af werken.
    Als je goed lees staat er die samen twee op twee af varen.
    Dat betekent 4 man volgens mijn.
    Als meneer Janssen het anders bedoeld moet hij het anders opschrijven.
    Goedemiddag,

    Geplaatst door: **** op
  • Volgende week gaan al die overheidsinstanties op bezoek bij de bevrachters en verladers. Krijgen we ook een mooie media aandacht: BEVRACHTERS/VERLADERS BUITEN BINNENVAART UIT

    Geplaatst door: goed idee op
  • Er zijn nog steeds mensen niet weten dat 1 philipijn die constant aan boord is 2 matrozen vervangt die 7/7 14/14 21/21 varen . Dus ***** denk daar eens over na , met Uw eigen verstand.

    Geplaatst door: oh oh op
  • Hallo Janssen,

    70.000,- voor twee matrozen.
    3100,- per maand keer 12 maanden is.
    Dan keer twee Filipijnen is ???
    Wat een verstand!

    En met 1 matroos kunnen wij het echt makkelijk af maar dat is een verschil van de inzet van de schipper waarschijnlijk of inzet stuurman of stuurvrouw.
    Goedemiddag!

    Geplaatst door: **** op
  • Jongens jullie kunnen heelveel schrijven maar als ik met een schip constant in de weer ben zoals de meeste bij jullie heb ik 2 matrozen nodig die samen 2 op 2 af werken en dat kost mij nagelang de leeftijd toch gauw een 70000 euro op jaar basis en een Filippijn constant aan boord kost een 36000 euro en dan heb ik nog niet over reiskosten kleding en menage kosten gesproken ,ik heb 2 schepen dus tel uit jullie winst en dan heb ik het nog niet over de stuurman en gesproken want die zullen na een aantal jaren ook bij de Filippijnen voorkomen dus degelijk wel vals concurrentie

    Geplaatst door: Jansen op
  • meneer de Vette,

    Je had het over oneerlijke concurrentie.
    Nu reageer u dat je een 16 tot 18 jarige niet mag vergelijken met een Filippijn.
    Zie u nou zelf niet in dat al u opmerkingen over concurrentie vervalsing en alle bijbehorende reactie,s niet gegrond zijn.
    Een reactie van u:
    Het is dus gewoon een feit dat men met een Filippijn ongeveer 15000 tot 20000 euro per jaar en arbeidsplaats spaart ten opzichte van een eerlijk werkende collega.
    Daarna deze reactie op een reactie van mijn zelf dat je voor het geld twee leerling matrozen in dienst kan nemen.
    Grappig he,dat u nu de zo hoog geprezen Filippijn vergelijkt met een waarschijnlijk 16 jarige leerling matroos.
    Dan is de kwaliteit plotseling niet meer zo belangrijk.
    Kwaliteit kost inderdaad geld,en u wil dus voor een dubbeltje op de eerst rang zitten.

    Als een discussie of een reactie plaats moet u zich eerst bedenken waarop u reactie gebaseerd is.
    Is het voor het goedkoper vervoeren van een product: wat niet klopt en dat geeft u ook in u reactie weer.
    Of is het de slechte behandeling van de Filipijnen wat per schipper/eigenaar geheel verschillend is en over het algemeen echt niet slecht.
    Dit heeft niets te maken met het in dienst of inlenen van een Filippijn.
    Of ?

    De reactie,s om Nederlands personeel af te kraken of particulieren lijkt mijn echt niet nodig en is ook weer per schipper of matroos compleet verschillend.
    We hebben een Filippijn in dienst omdat wij dit gemakkelijk en prettig vinden werken en niet omdat Nederlandse matrozen niet zouden functioneren of werken.
    We hebben voordat wij met onze Filippijn gingen werken (nu inmiddels 4 jaar) met drie Nederlandse gewerkt en dit ging perfect.
    Het (nadeel) van goede matrozen is dat ze na een paar jaar meestal voor der eigen beginnen.
    Kortom het heeft meer met respect en prettige werksfeer te maken dan met een nationaliteit.
    Het feit blijft dat een Filippijn bereid willig is en dat ze in ons geval 9 maanden aan boord zijn wat het voor ons gemakkelijker maakt om je bedrijf te runnen.
    We weten als eigenaars (ik en mijn vrouw) waar we aan toe zijn.

    Discussies (ook anoniem) kunnen prettig zijn maar probeer het wel netjes te houden.

    Met vriendelijke groet,

    Geplaatst door: **** op
  • @Johan

    Trouwens,ik zou wel willen weten wat jij dan als onzin beschouwt.
    Ik heb in al mijn reacties nooit iets slechts over de Filipijnen gezegd.

    Ik ben alleen fel gekant tegen uitbuiting,en het vergoelijken daarvan, in de trend van,ze hebben het hier toch zo goed.
    Dan kun je namelijk net zo goed een Somaliër nemen,die zijn al blij dat er niet op hen geschoten wordt en hebben het daardoor hier al heel snel een stuk beter dan thuis.
    En zee vaardagen schijnen die heden ten dagen ook genoeg te hebben:)

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • Als je aan boord zit in het weekend en het schip vaart door/is in bedrijf ben je niet vrij.
    Je hoeft niet veel te doen, dat is wat anders.
    Triest hoeveel excuses er verzonnen worden om maar zo goedkoop mogelijk aan mensen te komen.
    Welke rekensom je er ook op los laat, die mensen worden uitgebuit, of het door het bureau is of niet,je doet er aan mee.
    En of ze nu lachen of niet, de uitbuiters lachen altijd harder.
    Kijken of die mensen nog op handen gedragen worden als ze conform de regelgeving beloond moeten worden, ja..ook overwerk etc.
    Stelletje Hypocrieten !!!

    Geplaatst door: t op
  • @ Johan
    Vertel de belastingdienst er maar niet bij dat je zwart bij betaalt,dat geeft je nog grotere problemen.

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • @ c.de vette

    ik weet miet waar je die onzin vandaan haalt,wij varen nu twee jaar met filipijnen,ze hebben zaterdags halve dag vrij,zondags hele dag vrij ( alleen laden/lossen/sluizen dan )

    Ik heb van begin afaan hun bankrekeningen zelf gecheckt,eerst klopte hier inderdaad geen reet van,heb hier dikke confrontaties over gehad met DHR Cornet,en beloofde beterschap,wat ook zo gebleken is.Je moet niet alles over 1 kam scheren.

    En ik werk tien keer liever met Filipijnen dan Nl jongens of tjechische,ze schilderen als een jachtschilder,zijn beleefd,werken goed door.

    Ze krijgen van mijn maandelijks een envelopje met meer dan 100E zodat ze er wat leuks mee kunnen doen,als we ergens liggen mogen ze de wal aan,ze krijgen per maand 500euro aan boodschappen,dus dat ze als een slaaf behandeld worden ik weet niet waar ze het vandaan halen.

    Geplaatst door: johan op
  • @ ****

    Grappig he,dat u nu de zo hoog geprezen Filipijn vergelijkt met een waarschijnlijk 16 jarige leerling matroos.
    Dan is de kwaliteit plotseling niet meer zo belangrijk.
    Kwaliteit kost inderdaad geld,en u wil dus voor een dubbeltje op de eerst rang zitten.
    En daarvoor neemt u uitbuiting op de koop toe.

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • Kijk het wegtransport pakt het anders aan. Zij openenen een filiaal in Polen, ronselen daar chauffeurs en betalen deze volgens de lage Poolse normen. Voorts laten ze deze chauffeurs in nedrland rijden..De nederlandse chauffeurs is te duur en zo krijgen we steeds meer buitenlanders, die goedkoper hier het werk gaan doen. Als de scheepvaart dit trucje ook zou uithalen en een filiaal op de fillepijnen opent en volgens die regels zou betalen zou het nog goedkoper worden.

    Geplaatst door: lucas op
  • beste collegas.
    de instantie die de werkvergunningen heeft uit gegeven die zit ook grondig fout.die blijf nou buiten schot.of te wel buiten de media.daar zit de grote fout.
    daar om begrijp ik niet dat hier werkvergunningen voor uitgegeven zijn.. dus ik denk klein om koop schandaal.
    waar voor hebben de schippers zelf geen werkvergunning aangevraagt, dat kon ook toen de nieuwe eu landen in europa kwammen.
    wat nog moet voor roemenen en bulgaren.
    die mensen deden goed hun werk maar kregen niet markcomform betaald.
    en daar gaat het om. in welk land dat ze ook vandaan kommen.kwa leef om standig hedden.
    het is te hoopen dat de schippers/ of de uitzend buraeus als nog de mensen comform met terug werkende kracht uit moeten betalen . de uitzend bureaus hebben aan deze malafide praktijken genoeg verdiend.

    Geplaatst door: d op
  • Ons personeel is allemaal NL, en waarom?? wij gaan met die jongens om ,zoals er ook met ons is om gegaan vroeger.

    Kloothommels worden niet geboren, die worden gemaakt !!!

    Geplaatst door: Jaap op
  • meneer de Vette,

    U berekening klopt echt niet.
    Zelf varen wij met een 110 meter.
    Benodigd personeel Schipper(ikzelf) Stuurman(Vrouw) Leerlingmatroos (nu Volmatroos Filipijn 3100,- euro)
    Volgens mijn hoef ik het CAO niet uit te leggen van een leerlingmatroos.
    Voor het geld wat ik nu betaal voor een Filipijn kan ik twee leerling matrozen keurig volgens CAO betalen.
    Dus waar haalt u die150.000 tot 20.000,- vandaan??
    En er zijn nog goedkopere Nederlandse leerling matrozen hoor waar je zelfs subsidie krijgt dus als je echt goedkoop wil dan zou ik daarvoor kiezen.

    Geplaatst door: **** op
  • Zo,daar ben ik weer even.

    Alle lofprijzingen op de Filipijnse werknemers ten spijt,het is nog steeds geen reden tot onderbetaling.
    Het is dus gewoon een feit dat men met een Filipijn ongeveer 15000 tot 20000 euro per jaar en arbeidsplaats spaart ten opzichte van een eerlijk werkende collega.
    Daarbij gaat het meeste geld niet naar de volprezen Filipijn maar naar die mensenhandelaren.

    Het is dus heel simpel,neem ze zelf aan,houd u aan de regels,en betaal volgens het CAO.

    Geplaatst door: C.de Vette op
  • 9 op tien zie ik filipinos met een lach werken bij onze noorderburen zie er mij gemotiveerd personeel uit tegenover oostblokkers maar dit is misschien aard van cultuur alléén spijtig dat wij ze niet aan boord mogen nemen en in Nederland in feite ook niet volgens Europese norm maar ze zien daar blijkbaar meer door de vingers

    Geplaatst door: k op
  • @ “”””

    Er zijn meer criminelen buiten Wdam dan erbinnen

    Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.

    groet aan alle niet-criminelen

    Geplaatst door: Maarten Peggeman op
  • Nou nou er wordt nogal wat gezegd hier op het forum allemaal wel krasse taal over wat matrozen uit een ander land.
    Iedereen moet gewoon werken en geld verdienen op een normale manier. In mijn ogen is dat 12 uur per dag maar wel zodanig dat er genoeg slaaptijd is uit welk land ze dan ook komen.
    Maar ik denk dat als nou iedereen die gereageerd heeft(78 tot nu toe) eens 3 collegaschippers aanspoort en die ook weer 3 collegaschippers laat motiveren om in ieder geval break-even te varen (dus behoorlijke vrachten te vragen) 1 jaar lang dan zijn de problemen met de matrozen ook opgelost.
    Goeie vaart.

    Geplaatst door: Leo op
  • @****

    Die pesos zijn zo gek nog niet. Dan lijken de inkomsten nog ergens op……i.i.g het aantal cijfers.

    En wie is eigenlijk **** ?

    Groet aan alle on-annoniemen

    Geplaatst door: Maarten Peggeman op
  • Vraag dan meteen of de bevrachter je uitbetaalt in Fillipijnse Pesos, uiteraard naar die maatstaven.
    Beter nog, verscheep heel je zooi en ga daar lekker verder met je uitbuiterij.
    veel plezier daar..doei

    Geplaatst door: **** op
  • @andre blom

    Helemaal met je eens. Wij ook al 4,5 jaar met volle tevredenheid de filippijn in ons bedrijf laten integreren. Na wat slechte ervaringen met nl-personeel, nu zeer tevreden, ook over de service van Gyron. Het is dat ik niet genoeg vlaggen heb, anders hing ik ze van voor tot achter.

    De vlag van PH heeft dezelfde kleuren als de onze. Alleen hebben ze er een zonnetje met sterren bij. Over positief denken gesproken……..

    Hoe zou zo’n vlag staan op onze achtersteven?

    een groet aan ieder die ieder respecteerd

    Geplaatst door: Maarten Peggeman op
  • Ten aanzien van het salaris word steeds gezegd dat er 3000 euro word betaald, ongeacht de herkomst van het personeel, dus van goedkope arbeidskrachten is geen sprake.
    De arbeiders krijgen te weinig van het bemiddelingsburo, dat is de issue!!
    De behandeling van het personeel is een tweede discussie, gebeurt ook aan de wal (aspersje teelster…)en is niet goed te praten, maar weggaan doe je zelf.

    @Patrick, als ik ooit personeel nodig heb zal ik aan je denken, het ga je goed!

    Geplaatst door: Hans op
  • Het is jammer dat er zoveel binnenvaartondernemers zijn die leven in “op zijn koppie land” vracht aannemen voor eurocenten minder en dan op zoek gaan naar goedkoop personeel omdat de vrachtprijs de lading niet meer dekt. Schippers met gouden miljoenenschepen die niet meer dan een gevulde boodschappentas per week salaris hebben omdat de bank de rest wil hebben.

    Ondernemers in de binnenvaart moeten bij zichzelf te rade gaan waar zij mee bezig zijn. Blijf je je eigen sector kapot maken door altijd maar weer lading aan te blijven nemen tegen veel te lage prijzen? Of ga je je als bedrijfstak organiseren zodat de binnenvaartondernemers krachtig en met een stem kunt zeggen: nu is het genoeg de ladingprijs moet omhoog anders breng je je goederen maar zelf naar de bestemming.

    Helaas zijn de meeste binnenvaartondernemers sukkels en een dief van eigen portemonnee. Nog even en de binnenvaartondernemer moet geld betalen voor lading in het ruim. En dan kan zelfs de Filipijnse matroos niet meer helpen.

    Geplaatst door: Vaartbinnen op
  • @ Geert

    Het is jammer dat er bedrijven zijn die hun personeel slecht behandelen en teveel uren laten maken.
    ’s Nachts aan de bak, de volgende dag daar vrije uren voor. Lijkt mij lochies.
    Maar je moet zelf denk ik ook wel toegeven dat die jonge gasten aan boord komen en eerst hun vrije tijd en loon willen weten, voordat er wat bekend is over hun capaciteiten. Die vaak dan ook nihil is.
    Natuurlijk moeten ze het vak leren, maar om daar als werkgever dan maar gelijk 1300, 1400 euro voor moet betalen, is toch te gek voor woorden. Omdat ze voor minder amper aan de bak willen…Dat is aan de wal ook niet zo hoor.
    Vraag me trouwens af of zo’n gastje van 17, 18 jaar die 12 uur per dag mag werken?

    Geplaatst door: Stipje op
  • @Hans

    06-10-2011 op 13:12

    Dat bedoel ik, de uitzondering bevestigd de regel.

    Geplaatst door: Krijg nou de op
  • Ik ben ook uitgebuit en als slaaf gehouden, namelijk door de staat der Nederlanden !
    In 1960/ 1962 als diensplichtig soldaat ( ik had dus niet de vrije keus, onder bedreiging van Nieuwersluis moest ik komen .Of is Fl. 1,25 (€0,57) per dag, zijnde toen twee pilsjes een riant salaris ?

    Geplaatst door: O.J.Brink op
  • ik voel hier samenwerkende binnenvaart dit gaat de goede kant op?

    Geplaatst door: p op
  • 2000 $ (1491 euro) per maand voor 30 dagen werken..gemiddeld 12 uur per dag is 4,14 euro per uur (dus ook in de overtime) en als ze thuis zitten hebben ze niks dus wordt het uurloon nog minder als je dat verrekent.
    Weten zij dan misschien toch niet zo goed wat hun rechten zijn als we gaan rekenen ?

    Geplaatst door: $$$$ op
  • Kan een ieder die hier zijn gal heeft gespuwd, zijn handen wassen in onschuld? Hebben ze jullie vaartijdenboek met boekhouding al is in beslag genomen? Overtreed een ieder nooit eens de wet? Of zijn de fouten van een ander altijd net iets erger als de jouwe. Voor een ieder de ook wel is de wet overtreed [ook de nette mannentjes met naam] zou mondje dicht gepast zijn. Wij varen al 3
    jaar tevreden met de zelfde filippijn via Gyron. En weet dat hij niet uitgebuit [2000 dollar per maand], of slecht behandeld wordt. Ook hier geld geven en nemen. Ik tevreden met hem, en hij met ons. Waar ze slecht behandeld worden blijven ze niet langer dan 1 contract hoor. Ze weten heel goed wat hun rechten zijn. Een ieder succes.
    Ik hoop op een goede afloop. gegroet.

    Geplaatst door: André Blom op
  • @ stipje.. Wat ik probeer te zeggen, is dat wanneer je een jong persoon uit nederland: 12 uur per dag rot werk laat doen, s’nachts nog bezig gaat houden met sluizen en laden lossen (nachtwerk hoort erbij met volcontinu ik weet het
    ) en niet de kans geeft om zich te ontwikkelen als stuurman kapitein. Dat die gene denkt dan zoek ik wel een normaal beroep aan de wal en dan kan ik ook nog iedere avond bij me vriendinnetje in bed kruipen. En ik snap ook wel dat er wat mag gebeuren want je bent tenslotte ook 14 dagen vrij maar de MEESTE kupa’s overdrijven het. En ik ben geen matroos, en heb alle papieren waarschijnlijk meer dan jij

    Geplaatst door: geert op
  • ikke

    ik ben het met je eens, en dat jan het over zijn familie heeft is niet zo zeer negatief, hij heeft het met name over de domper op de binnenvaart..

    en mensen roer je niet in deze pot, want hij STINKT!!
    en ik vind het zo ie zo niet normaal om hier over de familie gaan zitten praten want zoals ik lees zit de zus van jan hier ook!! ga je man helpen met de onraad in zijn bedrijf en val hem daar niet over lastig, kzal eerst maar eens gaan uitzoeken of het ‘bedrijfje’ van je man wel helemaal pluis is!!

    Geplaatst door: its me op
  • Als de media zich nu zich zou richten OP de uitbuiting van de nedrlandse binnenvaart in plaats van IN de nederlandse binnenvaart ,zouden we er waarschijnlijk allemaal op vooruit gaan.

    Geplaatst door: J.W.Storm op
  • Wij,

    Je kunt je nu wel zo afgeven op men. Jan over zijn fam. en zus met haar 6 kinderen, maar als er daadwerkelijk iets aan de hand is , heeft die zus en haar man dat toch geweten waar ze mee bezig waren (of is zij altijd onwetend geweest van die praktijken??) en ze weten zelf heel goed dat ze 6 kinderen hebben? dus weet je ook wat daar de gevolgen van kunnen zijn als je je eigen met zoiets inlaat!!!

    Geplaatst door: ikke op
  • @ Geert \\\” Vind je het gek als je iemand 2 weken lang van 12 uur per dag laat boenen en schuren \\\”

    Tja Geert…. als je 14 dagen varen en daarna 14 dagen vrij wilt zijn, zul je toch voor jouw loon gewoon elke maand hetzelfde aantal uren moeten maken als een ander in de 5 daagse werkweek. Dat komt er dus op dat je in die 14 dagen 12 uur per dag moet werken….
    Jammer joh.
    En wat die particulieren aangaan…. die hebben wel een eigen zaak ( nu zal jij wel zeggen: \\\” ja over de rug van die arme matroosjes\\\” ) Wat ben jij nou joh… een beetje in loondienst en maar kankeren dat je het zelf allemaal zo goed weet.
    Voor mij ben je een minkukel, die waarschijnlijk niet eens z\\\’n school heeft afgemaakt en daardoor maar matroos is geworden. Want laten we wel wezen, op dit vak komen over het algemeen geen mavo of havo-klanten af. Dus als we het over inhoud van een wrijfhout hebben… zal dat meer op jouw slaan dan op de particulieren.
    Tjonge jonge, wat een nijd zeg.

    Geplaatst door: Stipje op
  • de KLPD kijkt naar alle buitenlandse matrozen en in het bijzonder naar 100 schepen.
    Als we buitenlanders hebben vanwege de financiele situaties, dan snap ik niet waarom heel veel schippers in 2006, 2007 en 2008 al buitenlanders in dienst hadden. De binnenvaartmarkt was toen op zijn hoogtepunt, dus was goedkoop personeel niet nodig. Dus reactie op lekker goedkoop slaan nergens op.
    Daarnaast. Waarom vinden mensen het vreemd als er betaald moet worden voor een woning en voor voedsel?? We moeten ze toch wettelijk betalen en volgens de regels leven. Nou lees dan mar eens goed de regels, waar daar staat toch echt iets over in.

    Geplaatst door: evdb op
  • Jongens! Wees tevreden met uw deel,of het weinig zij of veel,wat u niet is toegezeid, mis het met tevredenheid!

    Geplaatst door: Ceel Cornet a/b “Dielis” op
  • Er zitten ook nog boefjes uit Werkendam in Luxemburg.. En die hopen nu dat er aan hen niet gedacht wordt natuurlijk.

    Geplaatst door: Bas op
  • Het zou niet best zijn als het overgrote deel van de (particuliere) schippers het zelfde niveau had dan de gemiddelde die hier reageert!
    Zelfs de kleuterschool is nog een aantal niveaus te hoog!!

    Al diegenen welke hier van zulke onbeschofte opmerkingen plaatsen zijn het in het geheel niet waardig op een schip te werken, los van het feit of je het nu leuk, of aantrekkelijk vind, of niet.

    Het probleem in deze maatschappij is dat ieder individu alleen maar rechten denkt te hebben, maar, voor een IEDER, er zijn ook plichten! Dit geld inderdaad werkgevers, maar ook werknemers! Of wie er ook reageert.

    Geplaatst door: D. W. op
  • @krijg nou de..

    Bij mij kreeg een jongen van om en nabij de 20 jaar, die nog nooit een “boot”had gezien, laat staan een opleiding had genoten het salaris van een volmatroos, volgens CAO.
    Dienstboekje werd betaald, opleiding tot matroos werd betaald (zonder restricties)
    Gratis eten, onderdak aan boord, vrij reizen en werkdagen van 9 uur tot 5 uur met de bijbehorende pauzes.
    Elk weekend vrij, en uiteraard als we sávonds ergens lagen mocht hij de stad in, kreeg soms een tientje mee voor een pilsje of 2/ 3.
    Als ik uit eten wilde ging hij mee op mijn kosten, ze mochten ook sturen eigenlijk alles, behalve mijn boekhouding.
    Bij rotweer had ik ze liever binnen en niet in de machinekamer als er motoren draaiden.
    Dus ik gaf ze respekt!!
    Maar bijna zonder uitzondering als ze ziek waren (en dat gebeurt nu eenmaal) kreeg ik geregeld pas op dinsdag of woensdag bericht/ telefoon, tot die tijd waren ze niet bereikbaar.
    Als je dan om een doktersattest vroeg hadden ze niks, dat zijn mijn ervaringen.
    Voor de goeie jongens: chapeau, ga zo door en blijf trots op jezelf en je vak, want dat is het matrozen-vak!!

    Geplaatst door: Hans op
  • WIJ.. dankjewel voor je reactie ik sluit mij er helemaal bij aan!!!

    Geplaatst door: m den breejen op
  • @hans, waarom zou ik een particulier respectvol benamen. 70 procent zijn idioten en uitbuiters met de inhoud van een wrijfhout. o ja en vaak een dure duitse auto, overgehouden aan het bezuinigen. Het gaat zo slecht…

    Geplaatst door: geert op
  • ik vind de bericht geving op het nieuws te zielig voor woorden dat ze in onbarmelijke omstandig heden moeten werken ,en meer als tien uur per dag
    moeten werken en niet van boord mogen .ten eerste ze hebben een goede woning met alle voorzieningen en luxe die bij de meeste huis houdens niet zijn .ze kunnen over het algemeen als het schip stil ligt gewoon naar de wal voor boodschappen te doen of naar collega s te gaan die op andere schepen werken .ze komen goed aan hun nachtrust .ze werken overdag aan dek met de nodige onderbrekingen dat er als het schip in de nacht moet varen waarbij ze moeten vast maken in de nacht aan dek moeten komen lijkt mijn niet meer dan normaal dit moet ook nederlands personeel. ze kunnen gebruik maken van internet om contact te houden met het thuis front .oke ze zitten lang aan boord maar dit gebeurd ook op de zeevaart en naar mijn zins zijn ze daar slechter af als op de binnenvaart ik heb zelf ook met filipijne gewerkt en ze vinden het werk in de binnenvaart een heel stuk beter als zeevaart ,normaal zeggen ze dat ze meer rust krijgen en tijd voor hun eigen in de binnenvaart dan in de zee vaart in de zeevaart is het elke dag wachtjes draaien .en in de binnenvaart liggen ze 9 van de 10 snachts op hun bed .5 uur klaar met werk en zaterdag rond de middag hebben ze vrij tot maandag morgen alleen een touw vast zetten als dat nodig is ,maar dit moeten het nederlands personeel ook .nogmaals de omstandig heden waar ze in moeten werken zijn goed ze zijn van alle gemakken voorzien ,dat was toen ik matroos was wel anders .dat ze niet betaald krijgen wat ze eigenlijk moeten krijgen dat licht niet bij de binnenvaart dat licht toch echt bij de uitzendburau s ,ik ben van mening dat ze menselijk worden behandeld ,uitzonderingen daar gelaten .,maar vind het een zielige vertoning dat het zo in het nieuws komt .

    Geplaatst door: fred op
  • De liberalisering van de markt heeft er aan bijgedrage dat de vrachtprijzen kelderen bij economische crisis . Automatisch gaat de ondernemer zijn zaak proberen te redden door zich aan te passen aan de situatie, waaronder goedkoper personeel, minder gasolie verbruiken, onderhoud uitstellen en nog veel meer …
    Maar waarom het ene wel liberaliseren en de lonen dan weer niet ? Ik denk dat een werknemer het heel benauwd zal krijgen als dit ook een vrije markt wordt. Een geregelde markt in een vrije markt is onhoudbaar . Anders moeten ze er maar op toekijken dat wij ook niet worden uitgebuit .

    Geplaatst door: M op
  • @Hans

    06-10-2011 op 10:02

    Welja, steek je kop maar in het zand. Waarom denk je dat de Hollandse mensen niet komen? Omdat veel particulieren alleen maar jaknikkers en likkertjes willen hebben. Dat zie je terug in jou reactie, je eist alleen respect en gaat er helemaal aan voorbij waarom de ander er zo over denkt.
    Misschien als jij en je collega particulier eens respect naar elkaar en pesoneel hadden getoont hadden we deze discussie niet gehad.

    Geplaatst door: Krijg nou de op
  • Wat een onzin hier allemaal zeg! De een maakt het nog spannender dan de ander, overdrijven is echt een kunst. Over werktijden…welke schipper houdt zich aan werktijden? En dan heb ik het niet over vaartijden! Is 14 uur werken wel normaal? En dat 6 of 7 dgn in de week? Er zullen er maar
    weinig zijn die die 14 uur verdelen met zijn 2en.

    Het hele personeelsbeleid in de binnenvaart klopt niet of het
    nou buitenlanders of nederlanders zijn, ik vind het ook niet
    normaal dat een buurman aan onze matroos een hoger loon
    en een oh zo mooie voorwoning bied om hem bij ons weg te
    kopen…over handel gesproken!! Maar bij die buurman zit een
    addertje onder het gras want van die oh zo mooie
    voorwoning kan de jongen niet genieten want hij zal wel wat
    uurtjes extra moeten maken op een dag. Gek he dat de
    Nederlandse jongens niet meer willen of arrogant geworden
    zijn dat ze niet meer komen werken als matroos als ze niet minimaal een stuurmansloon krijgen?!

    Geplaatst door: Erik op
  • Jan waarom ben je nooit langs geweest om te vragen wat er werkelijk aan de hand is en alleen maar dingen suggereert?

    Geplaatst door: je zus op
  • Wat werken er toch allemaal goede schippers in deze tak van sport.
    Waarom zouden er geen Hollandse jongens te krijgen zijn? Zou ik er gewoon voor de gein eens een paar redenen opnoemen?

    – Voor het zelfde geld ben je elke avond thuis,
    – Het wordt ze soms verboden om bv in de stuurhut te komen,
    – Onzinnig boenwerk, “want met glimmend spul verdien je meer”.
    – Onnodig afgeblaft worden,
    – Laat naar huis gaan omdat je blijkbaar niet hard genoeg gewerkt hebt,
    – Omdat je niks geleerd word,
    – Omdat de schipper denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft omdat hij het van zijn vader geleerd heeft.

    Ach, hoeveel langer moet ik nog door gaan?
    Particulieren worden niet voor niks ook wel Kupa’s genoemd.

    Geplaatst door: Je echt he?!? op
  • Als er toch zoveel reacties zijn…hoop ik ook dat iedereen elkaar aan gaat geven!!!! concurentie strijders….barst los en bel je gek!!

    We kunnen natuurlijk hier ook gewoon alle namen van schepen neer zetten die onderbemand varen…dat maakt het de politie wat makkelijker!!

    Geplaatst door: Jaap op
  • Wij,

    Het is absoluut niet netjes om zo te reageren, en zeker niet anoniem. Gyron heeft dit aan zichzelf te danken en is het gevolg van hun eigen beleid.

    Maarten,

    Als dit enkel over de werkomstandigheden aan boord gaat, waarom doen ze dan invallen bij Gyron crew in Delft en Werkendam?

    Geplaatst door: John Verboom op
  • Ten eerste WIJ vind ik als je wat zeg zet dan ten minste je naam eronder, en ten tweede val ik en veroordeel ik niemand, ik noem alleen de consequentie,s voor de binnenvaart.
    En wat mijn zus en de kinderen aangaat vind ik het zeer triest wat er gebeurd,maar als er niks aan de hand is dan hebben die toch niks te vrezen,als het vogens de wet gegaan is dan zal het met een sisser aflopen.
    En je denk toch niet dat alle instanties die er nu opzitten door een klacht van rens komt?maar ja ze zullen toch een zonde bok moeten hebben he.

    Geplaatst door: Jan Den Breejen op
  • Onze sector leert het nooit. Ze hebben voor iedereen een fatsoenlijk cao geblokkeerd, ze hebben door inhuur van tijdelijke gelukzoekers hun opvolging onmogelijk gemaakt. Ze helpen het imago, zo de binnenvaart dit al had, naar de knoppen door buitenlanders uit te buiten. En binnenkort door het vertikken zich te verenigen, ook nog onze pensioenen. Is er nog iemand die durft te beweren dat we een mooie bedrijfstak zijn!

    Geplaatst door: verontrust op
  • weet je jan aan wie hun al die ellende te danken hebben denk ik.aan je broertje rens en pieter aarnoudse,want pietje moest tenslotte ook klanten hebben toch.maar je vergeet een ding dat jullie zus er ook nog is met 6kinderen,maar dat maakt in jullie familie schijnbaar niet uit,daar kan alles.

    Geplaatst door: wij op
  • Er komen heel veel schepen bij over al allemaal Filipijnen aan dek. Over 30a40 jaar zijn er geen schippers meer want ik ben nog geen filipijnse schipper tegen gekomen. Tuurlijk zijn Nederlandse jongens lastiger want ja die willen soms vrij gek hè en die willen het weekend naar huis vreemd jo. Wees nou gewoon eerlijk en geef het toe met z’n alle ja die filipijnen zijn lekker goed koop doen alles wat ik zeg zeuren nooit zijn altijd aan boort. Veel makkelijker dan zo n Nederlandse jongen want die praat terug wat lastig een filipijn kan alleen ja zeggen. En is je zo dankbaar dat tie bij jou mag werken. Slaven drijvers slaap lekker !!!!!!!

    Geplaatst door: Kakkerlak op
  • Er komen heel veel schepen bij over al allemaal Filipijnen aan dek. Over 30a40 jaar zijn er geen schippers meer want ik ben nog geen filipijnse schipper tegen gekomen. Tuurlijk zijn Nederlandse jongens lastiger want ja die willen soms vrij gek hè en die willen het weekend naar huis vreemd jo. Wees nou gewoon eerlijk en geef het toe met z’n alle ja die filipijnen zijn lekker goed koop doen alles wat ik zeg zeuren nooit zijn altijd aan boort. Veel makkelijker dan zo n Nederlandse jongen want die praat terug wat lastig een filipijn kan alleen ja zeggen. En is je zo dankbaar dat tie bij jou mag werken. Slaven drijvers slaap lekker !!!!!!!

    Geplaatst door: Kakkerlak op
  • @geert,

    Ik douche elke dag, dus zo smerig ben ik niet!
    Maar dat bedoel je niet.
    Als je van ons respect vraagt, doe het zelf ook!
    Ook die particulieren die jij bedoelt kun je anders/ respectvoller benoemen, dan zijn ze eerder genegen naar jouw argumenten te luisteren.

    Geplaatst door: Hans op
  • Net goed voor al die smerige particulieren van met name de droge-lading. Jullie hebben echt een achterstand van hier tot basel. De hele dag op 77 klagen tegen jullie vrienden/concurrenten, dat de nederlandse jongens een mentaliteit van niets hebben. Vind je het gek als je iemand 2 weken lang van 12 uur per dag laat boenen en schuren, en in de nacht moet er natuurlijk geladen of gelost worden. en o ja wil je varen? ja kom eerst maar in je eigen tijd. Vind je het gek dat die jongens stoppen. Heb er zelf ook vaak aan gedacht toen, totdat ik wel redelijke mensen heb getroffen. En dan zullen we het maar niet over het salaris hebben.

    Geplaatst door: geert op
  • Terug naar de V.O.C hoorde wij een paar jaar geleden.
    Uitkeringen van de jongeren schrappen komen er vanzelf weer NL matrozen,geen werk varen met je donder,dat gebeurde in mijn tijd(1977)ook,maar we leven in het land der softies.Lekker de markt ondermijnen,met alles wat hier niks te zoeken heeft.Als je matrozen goed behandeld dan blijven ze ook,kun je ze wat leren en worden ze met geluk schipper.Donkeren wolken hangen hier boven ons schip want wie gaat mij eigelijk vervangen als ik over een jaar of 10 de handoek in de ring gooit???
    Want laan we eerlijk zijn welke schipper van boven de 45 vind het nog een super baan?Geen tijd voor niks en niemand meer,Engels,duits,roemeens praten,vereenzamen in je woning of stuurhut,geen bakkie meer als we dagen lang 4 breed liggen,vaak kan er nog geen goede morgen af,Jammer.
    En dan onze Phillipijnen die kunnen er niks aan doen,dat zijn de regering en de Werkgevers die de mazen in de wet doorkruizen om er zelf weer beter van te worden.Zo gaat deze bedrijfstak ten onder aan uitbuiting en ondermeining zoals in de V.O.C tijd.Eigelijk is de Slavernij nooit weggeweest Toch?

    Geplaatst door: Piraat op
  • Ik ben heel eerlijk erg geschrokken hoe het interview in de media is gebracht en weet dat hier erg veel schade aan onze bedrijfstak is aangericht. Dat er bij sommige wantoestanden zijn weten we allemaal, waar is dat niet? Ik heb in het verleden als TD’er gewerkt in een vleesverwerkend berdijf, nou een stagaire stond 3 mnd onbetaald blokken vlees te sjouwen van 20 kg. Dit terwijl hij in het gehele bedrijf moest meelopen. Zeg dus nooit: dit gebeurt alleen in de binnenvaart.Ik vrees dat we als bedrijfstak heel wat jaren terug geworpen zijn en het was al zo moeilijk om personeel te krijgen. Ik zelf vaar weekenden vrij en matroos is dan dus ook vrij, ca 150 dagen in het jaar. Daarbij word er goed rekening gehouden met de uren die hij maakt zodat er rust genoeg is. Dat dit helaas erg vaak anders is weten we allemaal. Soms denk ik wel eens dat er een meldpunt moet zijn voor dit soort wantoestanden zodat de bedrijfstak zijn naam beter word.

    Geplaatst door: Gerrie op
  • @jan den breejen ms laborieux

    “UITBUITING,VERWAARLOOSING,VALSHEID IN GESCHRIFTEN,ERBARMELIJKE OMSTANDIGHEDEN ??????
    dat soort taal hebben we dan ook nog aan Gyron te danken en dat vind ik nog het erge van de hele zaak,want daar klopt gewoon geen zier van.”

    Is dat al bewezen dan? Of weet jij zelf daar meer van?
    Dit soort taal zoals je zegt wordt de wereld in geholpen door lui die zogenaamd het beste voor hebben met ” die arme Filippijnen” Die hebben als het erop aan komt geen enkele compassie met deze jongens. Ze zijn gewoon media-geil en de media neemt het zoals gewoonlijk klakkeloos over zonder de zaken van twee kanten te belichten. Of zijn ze wezen kijken in wat voor “erbarmelijke” omstandigheden deze mensen moeten werken?
    Modder gooien is niet zo moeilijk hoor.

    Geplaatst door: Stipje op
  • En nog iets als je nu op deze site reageer zet dan ook gewoon je naam eronder,jullie lijken wel een stel watjes.

    Geplaatst door: Jan den breejen ms LABORIEUX op
  • We kunnen nu wel blij zijn dat er wat aan gedaan wordt,en wat er van waar is wordt nu goed uitgezocht vind ik ook niet verkeerd,het enige is wel als dat GYRON zich aan de wet had gehouden dan had dit niet gebeurd en had ook het imago van de binnenvaart niet zo,n deuk opgelopen, ik vind dat het wel erg overtrokken wordt,zoals UITBUITING,VERWAARLOOSING,VALSHEID IN GESCHRIFTEN,ERBARMELIJKE OMSTANDIGHEDEN ??????
    dat soort taal hebben we dan ook nog aan Gyron te danken en dat vind ik nog het erge van de hele zaak,want daar klopt gewoon geen zier van.

    Geplaatst door: jan den breejen ms laborieux op
  • @ jaap

    “”””” Belgen varen ook altijd zwaar onderbemand “”””

    op wat slaagt dat nu weer , ons personeel is wettelijk in belgie ingeschreven , betalen sociale lasten , pensioen sparen … enz . ik zeg nu ni dat we is geen uurke teveel doen , maar wie doe dat ni .

    vind ni meer dan normaal dat ze is een onderzoek doen naar die filipino’s , dat vind ik tegenover de belgen en andere landen gewoon concurentie vervalsing want zo kunne jullie goedkoper varen als wij , als dat het geval al ni is

    groeten uit Belgie .

    Geplaatst door: Belgica op
  • eindelijk word er ingegrepen.. wij varen altijd netjes volbemand. en als ik anderen zie container schepen met 2 matroosjes.. vol continu aanpakken! Belgen varen ook altijd zwaar onderbemand .. etc kom mensen geef de schepen aan op het tel nr ! Nederlandse matrozen zijn niet te krijgen..?? nee die hebben ze vrot gescholden en door de lange uren zijn ze er maar weer mee gestopt! vandaar dat we over gingen op tjechen, want die hielden hun hand wel op als de schipper zei.. ik mot schijte !

    Geplaatst door: jaap op
  • Heins: ´Het is bekend dat de binnenvaart gebruik maakt van buitenlandse werknemers. Daar hebben wij niets op tegen, maar dan wel volgens het principe: gelijk werk, gelijk loon. Helaas is dat vaak niet het geval.´ Volgens de bestuurder van CNV Vakmensen is er een tekort aan krachten in de binnenvaart: ´Daar moet de sector structurele oplossingen voor vinden. Er moet geïnvesteerd worden in het opleiden van vakmensen. Het inzetten van goedkope, tijdelijke, krachten is volgens ons dan ook een slechte oplossing. Het is extra wrang dat het in deze sector maar niet lukt om tot een cao te komen. Daarin zouden dan duidelijke afspraken kunnen staan over het verbieden van concurrentie op arbeidsvoorwaarden.´

    Dit is waar het om draait! En niet de zielige schipper die zijn bedrijfstak uitholt

    Geplaatst door: Duh! op
  • Beste a vd Wal,

    Wij maken als schipper inderdaad veel uren en ik raad het ook niemand aan.
    Alleen zit er naar ons idee wel verschil in uren van een schipper/eigenaar en een matroos.
    Ik verwacht niet van ons personeel dat ze de uren draaien wat ik als eigenaar maak.
    Tegenwoordig is er ook veel luxe aan boord (spudpalen, draadlieren , alle toeters en bellen vanuit de stuurhut bedienbaar ,goede pompen ,elektrische luikenwagen enz enz.
    waardoor het werk ook minder zwaar en belastend is als vroeger.
    Daarom is u opmerking (Ik krijg de indruk dat hier sommige mensen doen of hun neus bloed) niet gegrond.
    Natuurlijk zijn er eigenaren die meer uren verwachten van hun personeel maar dat is niet afhankelijk van het beroep maar van de netheid van de werkgever zoals overal.

    Geplaatst door: **** op
  • De 1 heeft het over 900 dollar de ander over een paar honderd…
    Praten diegene uit ervaring of zijn dit uit de lucht gegrepen indianen verhalen? Ik vraag me toch af wie deze wijsheden de wereld in helpt en of die deze beweringen ook kan bewijzen.
    Wat betreft die erbarmelijke omstandigheden. Wat wordt daar dan onder verstaan? Moeten ze in de voorpiek slapen, geen eten? De politie zei dit op het nieuws, dus hebben ze daar bewijzen van?
    Ik denk dat zeker in de particuliere sector, het overgrote deel van deze jongens goed behandeld worden. Goed doet, goed ontmoet zal ik maar zeggen.
    Er zijn overal rotte appels te vinden, dus ook hier.
    Ik ken veel mensen die met Filippijns personeel werken en die zijn allemaal heel tevreden met hun Filippijnse matroos, dus die ook goed behandelen.
    De gasten die op dit onderwerp reageren, over de misstanden die wij allemaal met ze zouden uithalen, praten zelf juist heel denigrerend over deze jongens door ze Flippo’s te noemen en weet ik wat nog meer van termen. Stoer hoor….. wat zijn ze toch begaan met de rechten die geschonden zouden zijn. Jaja…
    Ik vraag me af of ze überhaupt weten waarover ze het hebben. Volgens mij roepen ze maar wat omdat ze ergens een keer een klepeltje hebben horen luiden.
    En nog even aan Rinus
    “De nette werkgevers lijden er ook onder, de jongens die wel willen varen die te horen krijgen dat ze te duur zijn ook.
    Het is voor niemand gezond, je hele bedrijfstak bloedt dood op deze manier, doorstroming gaat om zeep.”
    Wij betalen het uitzendbureau 2400 euro in de maand voor een lichtmatroos, dus het is geen kwestie dat Nederlandse jongens te duur zijn, maar dat ze zelfs voor dat bedrag niet als lichtmatroos aan het werk willen !!!!!!!!!

    Geplaatst door: Stipje op
  • Beste mensen,
    Ik ben een schipperszoon die zelf ook jaren heeft gevaren in de zand en grind, tankvaart en rijnvaart.
    De mooie verhalen van 8 uur werken per dag en weekends vrij herken ik echt niet hoor.
    Het was heel vaak dag en nacht en zaterdags naar huis en zondagavond of maandagmorgen vroeg terug.
    Ik was toen erg naief daarin en thuis gewend dat er veel uren werden gemaakt. Ik wil aangeven dat de uren die ik heb gewerkt en de omstandigheden waaronder dat soms ging buiten proportioneel waren. Jammer genoeg heb ik ook regelmatig ervaren wat het is om uitgebuit te worden door schippers.
    Het is een mooi vak qua techniek, natuur en zo maar niet meer aan mij besteed.
    Het is erg goed dat dit soort misstanden hard worden aangepakt. Ik krijg de indruk dat hier sommige mensen doen of hun neus bloed

    Geplaatst door: a de wal op
  • @****
    Uw verhaal is ook de mijne!

    Ook moet ik vermelden dat de razzia gericht is op de werkomstandigheden aan boord, en niet om het salaris.

    Geplaatst door: Maarten Peggeman op
  • Stel de schippers die nu een Filipijn in dienst hebben moeten volgend jaar 4000,- per maand betalen.
    Dan kunnen die schepen nu 250,- per week goedkoper varen.
    De meeste zijn minimaal 2500 Ton dit komt neer op nog geen 0,10 eurocent per ton per week.
    Jawel, volgend jaar 6,1 naar Thionville in plek van 6,- euro.
    Of van IJmuiden naar de Moerdijk voor 1,05 in plek van 1,- euro
    Kortzichtig? vul maar in!
    Dat noemen ze dan concurentie vervalsing!
    blablabla

    Geplaatst door: **** op
  • Beste Rinus,

    Mijn Filippijn werkt ook voor het genoemde bureau alleen is hij inmiddels matroos en volgend jaar volmatroos maar de verschillen zitten in leerling matroos /matroos /volmatroos tot stuurman.
    Zoals gebruikelijk gaan ze bij elke hogere functie ook meer verdienen.
    Dus die concurrentie vervalsing gaat in mijn weten niet op.
    De drie bureau hanteren dezelfde tarieven.
    Gezien de wetgeving daar en hier (wat ik niet precies weet anders had ik hem niet via een bureau) weet ik niet of alles volgens de CAO exact correct is.
    Dat dit wordt onderzocht heb ik als klant ook geen enkele moeite mee.
    Ik vind alleen nogmaals de reactie,s en berichtgeving niet kunnen.
    Er wordt maar wat geroepen terwijl niemand weet hoe blij/tevreden de meeste Filipijnen of schippers zijn.
    Ook de opmerking dat ze allemaal overspannen aan boord zitten slaat echt totaal nergens op.
    Natuurlijk zijn er Filippijnen die niet lekker in hun vel zitten (ik persoonlijk ken ze niet) maar daar hebben wij er in Nederland volgens mijn meer van.
    De meeste die ik gesproken werken met meer plezier in de binnenvaart als op de zeevaart.
    Redenen zijn meestal: Ze kunnen naar de wal (die van ons is 8 van de 10 weekenden weg bij vrienden die hij inmiddels overal heeft opgedaan meestal naar één bepaalde stad waar hij ook Familie heeft, niet overdreven!)
    Ze weten wanneer ze naar huis gaan dit is in de zeevaart meestal anders.
    Het bellen en sms’en is een stuk goedkoper en bijna altijd bereik. Het werk op een binnenvaart schip vinden ze over het algemeen beter. En die van mijn zit door de weeks graag op zijn eigen meerdere keren gevraagd of hij geen matroos erbij wil maar daar heeft hij geen baat bij.
    Ik vindt het stijlloos dat wij als een soort criminelen in beeld gebracht terwijl er bij het overgrote deel normaal mee wordt omgegaan en niets zoals beschreven of gezegd wordt.
    Zoals evbd aangeeft is het de mentaliteit van een schipper naar een matroos toe dit heeft geen betrekking op een Nationaliteit.
    Dit heeft meer betrekking op de mens als op een schipper volgens mijn heb je ook aan de wal goede en slechte bazen zo ook bij schippers.(ja, echt waar)
    Nogmaals alle berichtgeving en de meeste reactie,s zijn echt op wild west verhalen gebaseerd.

    Met vriendelijke groet,

    ****

    Geplaatst door: **** op
  • Allemaal armoede!!!
    Lekker doorvaren!!

    Geplaatst door: Varensvrouw op
  • Wat ik hieronder lees, mocht dat waar zijn niets meer dan lof.
    Dan hebben we lijkt mij geen commentaar, helaas bent u 1 van de weinige die ze zo dan zou behandelen.
    U heeft dan ook niks te vrezen lijkt mij.
    Aan de andere kant zou u blij moeten zijn dat deze razzia aan de gang is want uw buurman heeft dezelfde vrachtprjs met minder kosten die deze mensen dus wel uitbuit.
    Concurrentie vervalsing?
    Nu is wel mijn vraag; hoeveel van die mensen heeft u in dienst want een schip die maar 8 of 10 uur per etmaal in bedrijf is lijkt mij dat dat niet uit kan.
    Worden er ook sociale voorzieningen/belasting afgedragen etc ?
    Daar knijpt de schoen, het is pure concurrentie vervalsing, zelfde prijzen zelfde kosten.
    De nette werkgevers lijden er ook onder, de jongens die wel willen varen die te horen krijgen dat ze te duur zijn ook.
    Het is voor niemand gezond, je hele bedrijfstak bloedt dood op deze manier, doorstroming gaat om zeep.
    Het is toch aan de brache zelf om een een halt te roepen als de vrachtprijzen niet uit kunnen.
    Eendracht maakt macht denk ik maar.
    Of blijven we doorvaren (lees aankloten) tot we allemaal aan de geelhonger liggen? en er niks meer te redden valt ?

    Geplaatst door: Rinus op
  • het is onbeschoft hoe er hier gereageerd wordt. Net zo goed als er op het nieuws hierover gepraat wordt. Dat een kantoor fouten heeft gemaakt, dat moet worden aangepakt. Dat filipijnen de schuld zijn van geen CAO, slechte pensioenen enz is bij het belachelijke af. Kijk eerst eens naar jezelf. Veel mensen willen niet werken op een binennvaartschip. Als dat wel zo was dan hadden wij al jaren geen buitenlands personeel hoeven te hebben en al zeker geen 500.000 werklozen. Daarnaast de filipijnen zijn ook gewoon mensen. Niet iets wat je als vuil maar even op moet laten pakken en naar huis sturen. Ze werken hier met de beste intenties. UItbuiten is verschrikkelijk, maar discrimineren evenzo. Daarnaast worden er ook genoeg hollandse jongens onmenselijk behandeld aan boord. Neem maar schippers die hun matroos niet eens in de stuurhut laten of enkel daar op een matje mogen staan. Die als ze niet hard genoeg gewerkt hebben een uur langer moeten doorwerken enz. Dit alles heeft niets m et filipijnen of gyron crew te maken, maar met mentaliteit vd schippers.
    Het is goed dat als iets fout is het wordt aangepakt, het is niet goed als anderen daar als zielige lui over juichen. Zorg maar dat je je eigen administratie goed op orde hebt, want anders ben jij de volgende!!!

    Geplaatst door: evdb op
  • Goedeavond,

    Wat een zooitje weer.
    Vooral de berichtgeving in de kranten en tv zijn voorbarig en worden verkeerd gebruikt.
    Er is een onderzoek gaande naar bemiddelings bureaus die Filipijnen op een legale manier (want ze zijn met de juiste papieren aan boord) aan boord van binnenvaartschepen inzet,verhuurt.
    De vraag is echter of deze betaald worden na Nederlandse maatstaaf of te wel Nederlandse CAO.
    We worden als gehele binnenvaart weer op een verkeerde manier te kijk gezet.
    Dat hieraan een onderzoek wordt besteed is prima maar om voordat het onderzoek is afgerond al dingen te verkondigen en suggesties te doen is belachelijk.
    Zoals wij begrijpen zoals mijn Filipijn ons vertel is het bedrag wat hij krijg betaald 1620,- euro gemiddeld per maand overgemaakt hier gaat 209,- belasting af dat is een netto loon van 1411,- euro per maand.
    In de Filipijnen verdient zijn vrouw netto 320,- euro per maand als lerares wat voor daar een goede baan is.
    Dus het loon wat hij verdien is 4 tot 5 keer boven de gemiddelde in dat land.
    In de vier jaar dat hij bij ons werkt heeft hij een huis ,5 hectare grond gekocht en zijn studie van zijn broer betaald (computer engineer die verdient nu 2000,- euro per maand) en zijn vader en moeder onderhouden.
    Dit kan niet van 350,- euro zoals wordt aangegeven op tv.

    Ook dat hij 6 dagen van tien uur zou moeten werken aan boord kan ik mijn eigen absoluut niet in vinden.
    Meestal heeft hij de zaterdag en zondag vrij en hij werkt 8 uur per dag.
    Er zijn natuurlijk altijd mensen die meer eisen van iemand maar maak dan de strekking van het gebeurt in de binnenvaart dat…………
    We moeten de onderzoeken afwachten maar mocht het betaalde salaris niet voldoende blijken betaal ik graag meer.
    Niet omdat dit dan de goedkope manier is maar omdat deze filipijn (en over het algemeen de meeste) met veel plezier en bereidwilligheid zijn werk doe. Ook voor onze bedrijfszekerheid is het van toegevoegde waarde. Ik wil de (goeie schippers) niet de kost geven die op zaterdag of soms heel de week onbemand rond varen omdat hun matroos een vrij weekend heeft of op vakantie is of naar school is.
    Vandaar een stukje bedrijfszekerheid wat voor ons ook van waarde is.
    Ook de mentaliteit van een Filipijn kunnen wij als Nederlanders (ook ik zelf) niet aan tippen en ik maak hier graag gebruik (lees wel gebruik en geen misbruik) van.

    Met vriendelijke groet,
    ****

    Geplaatst door: **** op
  • zo het is weer 5 uur zweep in de kast philipijn aan de ketting in de voorpiek met een drinkesbakje en een klein bakje rijst op geruimt staat netjes in 7 maanden al 15 kilo afgevallen.gr een slavendrijver

    Geplaatst door: slavendrijver op
  • Goede nederlandse matrozen zijn niet te krijgen. Omdat er te weinig mensen willen varen.

    Wij hebben al jaren filipijnen aan boord, en ik ben daar zeer tevreden over, en dan heb ik het vooral over de instelling van de jongens.

    Dat er controle is vind ik een goede zaak, bij ons kunnen ze aan boord kommen voor controle wij hebben niets te verbergen.

    Mensen op deze site met direct al een oordeel, moeten maar eens bedenken of ze zelf nooit een uurtje teveel werken en of hun nederlandse matroos netjes alleen overdag 8 uur werk

    Geplaatst door: André op
  • schipper van het containerschip uit het filmpje zal zich wel achter de oren krabben als hij wist dat dit de tekst was die Harry elling(klpd)en Rik nieman(verslaggever)bij zijn niet max havelaar gebouwde schip gingen vertellen.Hij is nu boegbeeld van slavendrijvend nederland met 2 matrozen die chagrijnig keken en zich opgelaten voelden door dit optreden van de klpd.
    Mag aannemen dat hij toch bij Rtl nieuws ook de keerzijde mag vertellen over hoe ze werken en waar ze verblijven aan boord (nieuwe woning met alles erop en eraan)want deze jongens wonen en leven niet in de voorpiek zoals nu voorgespiegeld word.En we laten het ons allemaal aanleunen wie gaat ermee om massaal het nummer van de klpd te bellen en rtlnieuws om een aantal zaken te weerleggen over hoe slecht ze behandeld worden.
    Als het in de persoon zit dan behandel je ieder mens op aarde als zwijn dus maakt afkomst niet uit.
    En dan is de afbeelding op de gouden koets toch op ons lijf geschreven.
    Dus hierbij een oproep bellen en mailen naar klpd en rtl nieuws.

    Geplaatst door: een aangevallen schipper op
  • Mocht wille dat er zo’n actie komt voor uitgebuite schippers!

    Geplaatst door: Ries op
  • @ Rize
    Quote:”Het word wel weer overdreven door de NOS door het woord ‘mensenhandel’ te gebruiken, dat is toch helemaal niet aan de orde?? Net of schippers hun Filipijnse matrozen verkopen!”

    Maar kopen doen ze ze wel!!!

    Geplaatst door: Lange, Willi op
  • Mooi zo! Een puzzelstukje om tot een gezonde markt te komen is opgelost!

    Geplaatst door: Lydia op
  • Het word wel weer overdreven door de NOS door het woord ‘mensenhandel’ te gebruiken, dat is toch helemaal niet aan de orde?? Net of schippers hun Filipijnse matrozen verkopen!
    Wel vreemd vind ik dat je 2 verhalen hoort, sommige schippers mogen bankgegevens van de troos bekijken en zien een normaal loon staan terwijl sommigen weten dat ze te weinig krijgen. Als ik zou weten dat het bureau onze matroos maar ZO weinig betaald zou ik er gelijk mee kappen want waar betalen we die 2500 tot 3000 euries dan voor? Als die Filipijnse matroos je dan zo lief is kan je hem beter direct dat geld geven. (bij wijze van spreken)

    Geplaatst door: Rize op
  • Kunnen deze jongens weer leuk naar zee, waar ze gelukkig wel een topsalaris van rond de $500 hebben. Lekker mooi slingeren op de golven met een verfkwast in je hand en ook dan slechts 8-12mnd van huis. Ach ja dan gebeurt het tenminste niet in Nederland!!! Gelukkig wel beter voor de CAO, want nu komen al die mensen wel aan de bak?? Moeten ze dr wel zijn.. Zouden daarom al die Fillipijnen hier zijn?

    Geplaatst door: E.H. op
  • Dus als ik het goed lees( bovenaan het filmpje), buiten 120 schippers hun personeel uit? En de overige 80( want er werken er 200 in de binnenvaart)niet? En wie bepaalt dat? De matroos? Minister Kamp? Collega`s? Wat wordt de soep weer heet opgediend ( en uiteindelijk niet zo heet gegeten!)

    Geplaatst door: Rinus op
  • Dat de schippers zelf uitgebuit worden is deels hun eigen schuld, niemand heeft ze ooit verplicht om voor afbraak prijzen te gaan varen. Maar zoals altijd in de bvt, ieder voor zich en absoluut niet samen werken, maar wel klagen over de slechte vrachtprijzen. Ik heb het al vaker geschreven, verenigd u en weiger voor die slechte vrachten te gaan varen!

    Geplaatst door: pbvancampen op
  • Het meest erge aan die uitbuitingen van de filipijnse hard werkende mensen vind ik, dat er dan advertentie’s in kranten staat met Dekzwabber gezocht, twee halen een betalen. Dat gaat toch te ver en ik vind dat respectloos.

    Geplaatst door: Marieke op
  • Als ze dan ook gelijk even kijken hoe de schippers zelf uitgebuit worden zijn we misschien op de goede weg !!!

    Geplaatst door: Hans op
  • Eindelijk !!!!

    Geplaatst door: Jos op
  • Fijn mooi land.
    Lekker vliegen boven libie.
    Lekker agentje spellen in Afgan.
    He over uitbuiting gesproken.
    Beetje de grieken helpen waarom niet.
    En nu effe kijken waar we geld vandaan halen,ooit is een telefoontje gehad van een paar lijpe arnautjes.
    En de rest zit met gezeik bedankt, bedankt,

    Geplaatst door: Allah op
  • Dit is prachtig had veel eerder moeten gebeuren,laten ze gelijk samen werken met de Duitse wsp alles van boord halen en terug naar huis sturen een cao komt niet van de grond door dit soort praktijken pensioenfonds moet als het zo door gaat over een paar jaar stoppen doordat de meeste binnenvaartondernemers niet aan gesloten zijn bij een bond want ze varen toch met een Filippo.

    Geplaatst door: Jansen op
  • Eindelijk die mafia gyron crew..en die andere ook nog cerwil crewing… opgelost.. BOONTJE KOMT OM ZE LOONTJE….hahaha

    Geplaatst door: Ronald van loy op
  • laat ze ook naar het cwi gaan die heeft al die werkvergunningen afgegeven ,en stuurt ook geen nl personeel door,sta er al jaren ingeschreven nog nooit reactie gehad

    Geplaatst door: p op
  • Chapeau, eindelijk..
    Meteen goed aanpakken en de \”werkgevers\” (lees uitbuiters) die de oostblokkers onder wettelijke maatstaven betalen ook meenemen.
    En niet alleen in de binnenvaart, overal.

    Geplaatst door: Rinus op
  • is dat even publiciteit daar kunnen de bonden niet tegen op

    Geplaatst door: legaal op
  • Als een matroos niet meer als 10 mag laten werken dan kun de halve binnenvaart vloot wel stil leggen.
    Het werk ( schip moet glimmen ) moet toch gedaan worden dus moeten ze een extra matroos nemen maar dat kunnen ze niet betalen want de schippers worden namelijk zelf uitgebuit

    Geplaatst door: frits op
  • Al 5 jaar roep ik: eerlijkheid duurt het langst!

    Wat fijn om te zien dat er nu dan eindelijk actie wordt ondernomen tegen deze maffia-baas.

    Betrokken schippers: zeg nooit dat jullie niet gewaarschuwd zijn. Nu worden jullie gedupeerd! Wet Keten Aansprakelijkheid, weten jullie nog?

    Sterkte!

    Geplaatst door: Gedupeerde op
  • Eindelijk word er eens ingegrepen , Geweldig !!!!

    Geplaatst door: Alexander op

Reageer