Dan werkt het zo

Als het werkt: stoomketel

Een vergeten reden waarom er tegenwoordig weinig stoommachines meer zijn, is dat het explosiegevaar bij stoomketels veel groter en vernietigender is dan bijvoorbeeld bij een dieselmotor van gelijk vermogen. Ook daarbij kan het mis gaan, zoals een carterexplosie, maar de gevolgen zijn peanuts vergeleken bij een stoomexplosie.

Juist in de begintijd van de stoomvoortstuwing, zoals hier in 1812 konden er gigantische explosies plaatsvinden die een heel schip en zelfs gebouwen in de omgeving ervan konden vernielen. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: stoomketel | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: stoomketel

Een vergeten reden waarom er tegenwoordig weinig stoommachines meer zijn, is dat het explosiegevaar bij stoomketels veel groter en vernietigender is dan bijvoorbeeld bij een dieselmotor van gelijk vermogen. Ook daarbij kan het mis gaan, zoals een carterexplosie, maar de gevolgen zijn peanuts vergeleken bij een stoomexplosie.

Juist in de begintijd van de stoomvoortstuwing, zoals hier in 1812 konden er gigantische explosies plaatsvinden die een heel schip en zelfs gebouwen in de omgeving ervan konden vernielen. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer