Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

UK-258 Jacoba vist continu op krabben

LAUWERSOOG

De UK-258 Jacoba van Holland Crab BV op Urk vist sinds bijna een jaar op krabben vanuit Lauwersoog. De Urker Pau van Slooten en het Ierse McBride Fishing hebben daartoe samen de garnalenkotter KW-72 Tina Adriana overgenomen van de broers Arend en Wim Messemaker uit Katwijk aan Zee.

1 / 1
De krabben worden gelost in leeftanks in de vrachtauto, met Pau van Slooten aan dek. (Foto Bram Pronk)

De krabben worden gelost in leeftanks in de vrachtauto, met Pau van Slooten aan dek. (Foto Bram Pronk)

De broers stopten vorig jaar met vissen. Van Slooten en McBride hebben de kotter vervolgens ondergebracht in Holland Crab BV. In thuishaven Urk is de 19,50 meter lange kotter uit 1988 eerst grondig verbouwd voor de krabbenvisserij. De grootste aanpassing was de installatie van leeftanks voor de krabben en de meegevangen kreeft op de plek waar eerst het visruim was voor garnalenopslag.

Arbeidsintensief

Het familiebedrijf McBride heeft zelf drie krabbenvissers in de vaart die een groot deel van het jaar vissen in de Duitse bocht. De uitvalsbasis is de Eemshaven. De UK-258 vist enkele keren per week uit om de korven te zetten en weer te legen. Een zeer arbeidsintensief proces. De maanden maart en april waren duidelijk minder goed voor de krabbenvisserij, maar de vangsten trekken nu weer wat aan.

De UK-258 heeft vier bemanningsleden. Pau van Slooten zelf is schipper.

Lees ook:

Oosterscheldekreeft lang in rust-modus

Garnalenkotter UQ 17 naar Stavoren

(Bram Pronk)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook