NMa onderzoekt boekhouding van ‘verdachte’ Anton van Megen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt de binnenvaartcoöperaties European United Barge Owners (EUBO) en Rent-a-Ship van ongeoorloofde prijsafspraken. Voormalig directeur Anton van Megen wacht deze maand een verhoor, waarvoor acht uur is uitgetrokken.

Door Marja de Vet
Van Megen begrijpt niets van de verdenking. ‘Ik ben intussen weer met de oliehandel bezig. De coöperaties spelen momenteel helemaal geen rol. Ze bestaan nog wel, maar slapen. We hebben eind november 2010 negen vragen van de NMa uitgebreid schriftelijk beantwoord en dachten dat daarmee de kous af was. Maar 3 augustus kwamen ze bij mij langs. Ze hebben allerlei gegevens uit de computers gekopieerd en eigenlijk de hele boekhouding meegenomen. Ze hebben alles doorzocht op keywords en waren vooral ook geïnteresseerd in de connecties met banken.
‘Ze kondigden toen al aan dat ze met me wilden praten en we hebben een eerste afspraak gemaakt voor een vier uur durend gesprek op 22 september. Ik heb gevraagd of ze de vragen schriftelijk kunnen stellen, want dat kost mij minder tijd en geld. Maar dat kan niet, ik moet er echt zelf naartoe en ben het verplicht. Niet meewerken kan een boete opleveren van 450.000 euro. Ik mag me laten bijstaan door een advocaat, maar dat ga ik denk ik niet doen. Dat kost geld.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (18)

  • Ik denk dat die frieche stijfkop het niet begrijp er is geen een schip betaalt die stil heb gelegen.
    Maar als we kerels zijn en anthon moet zitten en of betalen gooien wij heel de binnenvaart plat net zo lang tot hij wordt vrij gesproken.
    het is toch te gek voor woorden dat de bevrachters {op enkele na}niet anders doen dan prijzen afspreken en daar wordt niks tegen gedaan en anthon die zijn nek uitsteek voor een stel lompe en niet ondernemende schippers nu nat ga,nou je mag gerust weten ik schaam mij kapot en dat zou de nma ook moeten doen ze hebben niet anders gedaan dan dwars gezeten toen de eubo opstarten,maar ik weet het wel hoe dat ga het zijn gewoon vriendjes van de bevrachters.

    Geplaatst door: Den Breejen op
  • @friese stijfkop
    Je mag NIET gezamenlijk afspreken om stil te liggen als je motivatie is om de markt te beinvloeden. Of dat je voor dat stil liggen betaald krijgt of niet maakt niet uit.
    We hebben niet afgesproken om met zijn allen stil te liggen, we wilden juist varen. Daartoe hebben we een nieuw concept in de markt gebracht en we werden met dat concept genegeerd door de markt. En dat is nu iets wat ook NIET mag van de mededingingswet. Maar wat mij betreft zand erover want ik ben niet zo’n stijfkop. Nog even de NMa afhandelen en verder met het leven

    Geplaatst door: anton van megen op
  • Die haben schon den Richtigen.
    In Holland gibts davon viel zu viele.
    Weitersuchen!!!!!
    Genau solche Unternehmer machen Europaschiffahrt kaputt.

    Geplaatst door: Kapt. op
  • @duh!
    U zet vraagtekens bij:ik denk,ik heb gehoord,ik meen.
    Nou,mijn denken en wat ik gehoord heb en mijn mening,kan misschien niet de juiste zijn,van daar het voorzichtige schrijven.

    @F.Schoenmakers en duh!
    Na het onderzoek zal blijken of ik verkeerd gedacht heb of mijn menig niet de juiste is.
    En of ik ONZIN schrijft.

    Geplaatst door: friese stijfkop op
  • @ Friesse stijfkop

    Hoe kom je aan die onzin,je doet je naam eer aan.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ms Revisio op
  • Beste Kees.

    Als u uw huiswerk had gedaan dan had u kunnen constateren dat de schepen werden ingehuurd over een diepgang van 3m b.v.Dus de grotere schepen waren voor kleinere partijen net zo duur als een passende.Hiermee was wel de concurentie positie van het klein schip behoorlijk verbeterd.
    Misschien had dit een steentje bij gedragen om jonge ondernemers te trekken om in een klein schip te investeren wat de vorige generatie blijkbaar niet of onvoldoende heeft gedaan.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ms Revisio op
  • @friese stijfkop
    “Ik denk dat….”, “ik heb gehoord….”, “ik meen dat….” ??????

    Geplaatst door: duh! op
  • Ik denk dat het nog een zware kluif word voor de eubo dit onderzoek van de nma.
    Ik heb gehoord dat je wel mag afspreken om stil te gaan liggen,maar daarvoor niet betaald mag worden door anderen,en ik meen dat dat wel gebeurd is.

    Geplaatst door: friese stijfkop op
  • Wanneer start de NMA een onderzoek naar de banken met scheepvaartbelangen?
    Die beerput is waarschijnlijk te smerig om open te trekken.

    Wanneer de NMA niets kan vinden bij Anton, Publiceren ze dan ook een rectificatie voor hem?
    En wat doet de NMA met de schade die zij door dit onderzoek en de manier waarop het plaats vind aanricht?

    Sterke Anton

    Geplaatst door: Bobby op
  • Beste Hagens,

    Meneer van Megen zal het ongetwijfeld goed bedoeld hebben. Hij had alleen iets beter zijn huiswerk moeten doen. hij had zich meer in de geschiedenis en het ideaal van schippers om een nieuw schip te bouwen. Heelveel is gebaseerd op emotie. Voor wat betreft het granaria verhaal heeft U gelijk, dit is toen beslist niet netjes afgehandeld door mevrouw Smit-Kroes. Het Agrifirm verhaal ligt geheel anders. Dit heeft de bedrijfstak aan zich zelf te danken. De kleine schepen verdwijnen de komende jaren? Agrifirm denkt vooruit en ziet straks partijen van bv. 500 ton met een 3000 tonner voor de wal komen. Dat was nou net niet de bedoeling van Agrifirm. Dat al deze kleinere schepen verdwijnen is uiteraard een doodzonde, zeker omdat er zoveel werk voor is.
    Dat al deze schepen verdwijnen ligt niet aan de verladers maar aan de bedrijfstak zelf. De jonge ondernemers zullen nu snel moeten schakelen om nog een stukje van de kleinere schepen te behouden.Het begrip klein ligt tussen 500 en 1500ton.

    Geplaatst door: kees op
  • Dat er niet onder de kostprijs gevaren mag worden, daar is de Nma voor. Maar niet iemand verdacht maken die veel voor de binnenvaart gedaan heeft om hem gezond te (maken) houden !! Dat bevrachters werk weg zetten voor tarieven VER BENEDEN PIJL, en door geven aan andere bevrachters die er een duppie afdoen en het weer doorgeven aan een ander die daar weer 4% van moet hebben DAAR HOOR JE DE NMA NIET OVER. Ik vindt het schande, (is nog zachtjes uitgedrukt) Een schipper MAG niet eens eerlijk zijn geld verdienen, alleen CORRUPTE BEVRACHTERS mogen dat. Ik schaam mijn eigen dat ik hollander ben, dat dit hier kan in Nederland. Ik zal niet zeggen dat “verdachte” een vriend van me is, maar kan wel mededelen dat er niet een iemand is die zoveel gedaan heeft voor de binnenvaart. Niet voor z’n eigen maar voor schippers die niet”(konden) kunnen rekenen. Hij heeft zijn hoofd uitgestoken waar hij misschien straks wel aan wordt opgehangen. Anton, veel succes en sterkte, en ik hoop dat je ze kan laten inzien dat JIJ het beste met de binnenvaart voor hebt.

    Geplaatst door: L.den B op
  • Kan je na gaan wat zo,n klein clubje al invloed had in die paar weken.Waren het een paar honderd hadden we nu een redelijke markt.

    Sterkte Anton.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ms Revisio op
  • Als Anton (lees EUBO ) boter op zijn hoofd heeft volgens de NMA, wat heeft de minister dan wel niet.
    Deze heeft na het afbreken van ons sociale stelsel ( lees schippersbeurzen) samenwerkingsverbanden in het leven geroepen,ook schroomde ze niet om Granaria een vergunning te geven die door haar omvang een, spiraal op de markt kon drukken die haar (Granaria) te goede kwam, hetzelfde gebeurd nu door Agrifirm die eigen materiaal met eigen vervoer pleegt, wat moeten we van de prijzen van de duwboten denken of heeft niemand onderzocht of die ooit prijsafspraken maakte.
    De scheepvaart zit nu eenmaal zo in elkaar, je kan het niet goedkoper dan goedkoop doen, want dan pleeg je roofbouw op je bedrijf, waar als eerste de zo gewaarde kleine scheepjes verdwijnen.
    Heb even op Google gekeken en interpreteerde het dat de NMA ervoor is om een gezonde marktwerking te creeren, dit betekent niet onder de kostprijs varen, wat dus gebeurd en waar de EUBO voor in opstand kwam.
    Verboden? denk het niet, de NPRC, ELV e.d. varen toch ook voor een vaste prijs van te voren afgesproken in een contract, dit doet zelfs elke bevrachter.
    Nee ik denk dat het is om de EUBO monddood te maken, je weet als je voor een dubbeltje geboren bent zul je nooit een kwartje worden.

    Geplaatst door: Hagens op
  • Nou Bram Moszkowicz maar even meenemen voor je het weet zit je 2 jaar in de bak

    Geplaatst door: duh! op
  • Nu weet ik waar NMa voor staat,Nederlandse Maffia autoriteit.Als je genoeg betaald(smeergeld)dan staan ze aan jouw kant.
    Anton succes

    Geplaatst door: D v W op
  • Vind het schandalig gewoon.
    Is er eindelijk iemand die ons belangen wilt verdedigen wordt hij zelf aangevallen.
    Bij de echte oorzaak durven ze blijkbaar niet gaan zoeken.

    Veel sterkte ANton

    Geplaatst door: Andy op
  • dat de nma is bij bevrachters gaan kijken !!!!

    voor de rest , veel sterkte Anton , wij hebbe ook 14 dagen stilgelegen toen , en wij hebbe zeker ni geprofiteerd van de markt , de andere wel !!!

    Geplaatst door: jefke op
  • hehe tis wat.
    nederland

    Geplaatst door: dennis op

Reageer

NMa onderzoekt boekhouding van ‘verdachte’ Anton van Megen | Schuttevaer.nl

NMa onderzoekt boekhouding van ‘verdachte’ Anton van Megen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt de binnenvaartcoöperaties European United Barge Owners (EUBO) en Rent-a-Ship van ongeoorloofde prijsafspraken. Voormalig directeur Anton van Megen wacht deze maand een verhoor, waarvoor acht uur is uitgetrokken.

Door Marja de Vet
Van Megen begrijpt niets van de verdenking. ‘Ik ben intussen weer met de oliehandel bezig. De coöperaties spelen momenteel helemaal geen rol. Ze bestaan nog wel, maar slapen. We hebben eind november 2010 negen vragen van de NMa uitgebreid schriftelijk beantwoord en dachten dat daarmee de kous af was. Maar 3 augustus kwamen ze bij mij langs. Ze hebben allerlei gegevens uit de computers gekopieerd en eigenlijk de hele boekhouding meegenomen. Ze hebben alles doorzocht op keywords en waren vooral ook geïnteresseerd in de connecties met banken.
‘Ze kondigden toen al aan dat ze met me wilden praten en we hebben een eerste afspraak gemaakt voor een vier uur durend gesprek op 22 september. Ik heb gevraagd of ze de vragen schriftelijk kunnen stellen, want dat kost mij minder tijd en geld. Maar dat kan niet, ik moet er echt zelf naartoe en ben het verplicht. Niet meewerken kan een boete opleveren van 450.000 euro. Ik mag me laten bijstaan door een advocaat, maar dat ga ik denk ik niet doen. Dat kost geld.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (18)

  • Ik denk dat die frieche stijfkop het niet begrijp er is geen een schip betaalt die stil heb gelegen.
    Maar als we kerels zijn en anthon moet zitten en of betalen gooien wij heel de binnenvaart plat net zo lang tot hij wordt vrij gesproken.
    het is toch te gek voor woorden dat de bevrachters {op enkele na}niet anders doen dan prijzen afspreken en daar wordt niks tegen gedaan en anthon die zijn nek uitsteek voor een stel lompe en niet ondernemende schippers nu nat ga,nou je mag gerust weten ik schaam mij kapot en dat zou de nma ook moeten doen ze hebben niet anders gedaan dan dwars gezeten toen de eubo opstarten,maar ik weet het wel hoe dat ga het zijn gewoon vriendjes van de bevrachters.

    Geplaatst door: Den Breejen op
  • @friese stijfkop
    Je mag NIET gezamenlijk afspreken om stil te liggen als je motivatie is om de markt te beinvloeden. Of dat je voor dat stil liggen betaald krijgt of niet maakt niet uit.
    We hebben niet afgesproken om met zijn allen stil te liggen, we wilden juist varen. Daartoe hebben we een nieuw concept in de markt gebracht en we werden met dat concept genegeerd door de markt. En dat is nu iets wat ook NIET mag van de mededingingswet. Maar wat mij betreft zand erover want ik ben niet zo’n stijfkop. Nog even de NMa afhandelen en verder met het leven

    Geplaatst door: anton van megen op
  • Die haben schon den Richtigen.
    In Holland gibts davon viel zu viele.
    Weitersuchen!!!!!
    Genau solche Unternehmer machen Europaschiffahrt kaputt.

    Geplaatst door: Kapt. op
  • @duh!
    U zet vraagtekens bij:ik denk,ik heb gehoord,ik meen.
    Nou,mijn denken en wat ik gehoord heb en mijn mening,kan misschien niet de juiste zijn,van daar het voorzichtige schrijven.

    @F.Schoenmakers en duh!
    Na het onderzoek zal blijken of ik verkeerd gedacht heb of mijn menig niet de juiste is.
    En of ik ONZIN schrijft.

    Geplaatst door: friese stijfkop op
  • @ Friesse stijfkop

    Hoe kom je aan die onzin,je doet je naam eer aan.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ms Revisio op
  • Beste Kees.

    Als u uw huiswerk had gedaan dan had u kunnen constateren dat de schepen werden ingehuurd over een diepgang van 3m b.v.Dus de grotere schepen waren voor kleinere partijen net zo duur als een passende.Hiermee was wel de concurentie positie van het klein schip behoorlijk verbeterd.
    Misschien had dit een steentje bij gedragen om jonge ondernemers te trekken om in een klein schip te investeren wat de vorige generatie blijkbaar niet of onvoldoende heeft gedaan.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ms Revisio op
  • @friese stijfkop
    “Ik denk dat….”, “ik heb gehoord….”, “ik meen dat….” ??????

    Geplaatst door: duh! op
  • Ik denk dat het nog een zware kluif word voor de eubo dit onderzoek van de nma.
    Ik heb gehoord dat je wel mag afspreken om stil te gaan liggen,maar daarvoor niet betaald mag worden door anderen,en ik meen dat dat wel gebeurd is.

    Geplaatst door: friese stijfkop op
  • Wanneer start de NMA een onderzoek naar de banken met scheepvaartbelangen?
    Die beerput is waarschijnlijk te smerig om open te trekken.

    Wanneer de NMA niets kan vinden bij Anton, Publiceren ze dan ook een rectificatie voor hem?
    En wat doet de NMA met de schade die zij door dit onderzoek en de manier waarop het plaats vind aanricht?

    Sterke Anton

    Geplaatst door: Bobby op
  • Beste Hagens,

    Meneer van Megen zal het ongetwijfeld goed bedoeld hebben. Hij had alleen iets beter zijn huiswerk moeten doen. hij had zich meer in de geschiedenis en het ideaal van schippers om een nieuw schip te bouwen. Heelveel is gebaseerd op emotie. Voor wat betreft het granaria verhaal heeft U gelijk, dit is toen beslist niet netjes afgehandeld door mevrouw Smit-Kroes. Het Agrifirm verhaal ligt geheel anders. Dit heeft de bedrijfstak aan zich zelf te danken. De kleine schepen verdwijnen de komende jaren? Agrifirm denkt vooruit en ziet straks partijen van bv. 500 ton met een 3000 tonner voor de wal komen. Dat was nou net niet de bedoeling van Agrifirm. Dat al deze kleinere schepen verdwijnen is uiteraard een doodzonde, zeker omdat er zoveel werk voor is.
    Dat al deze schepen verdwijnen ligt niet aan de verladers maar aan de bedrijfstak zelf. De jonge ondernemers zullen nu snel moeten schakelen om nog een stukje van de kleinere schepen te behouden.Het begrip klein ligt tussen 500 en 1500ton.

    Geplaatst door: kees op
  • Dat er niet onder de kostprijs gevaren mag worden, daar is de Nma voor. Maar niet iemand verdacht maken die veel voor de binnenvaart gedaan heeft om hem gezond te (maken) houden !! Dat bevrachters werk weg zetten voor tarieven VER BENEDEN PIJL, en door geven aan andere bevrachters die er een duppie afdoen en het weer doorgeven aan een ander die daar weer 4% van moet hebben DAAR HOOR JE DE NMA NIET OVER. Ik vindt het schande, (is nog zachtjes uitgedrukt) Een schipper MAG niet eens eerlijk zijn geld verdienen, alleen CORRUPTE BEVRACHTERS mogen dat. Ik schaam mijn eigen dat ik hollander ben, dat dit hier kan in Nederland. Ik zal niet zeggen dat “verdachte” een vriend van me is, maar kan wel mededelen dat er niet een iemand is die zoveel gedaan heeft voor de binnenvaart. Niet voor z’n eigen maar voor schippers die niet”(konden) kunnen rekenen. Hij heeft zijn hoofd uitgestoken waar hij misschien straks wel aan wordt opgehangen. Anton, veel succes en sterkte, en ik hoop dat je ze kan laten inzien dat JIJ het beste met de binnenvaart voor hebt.

    Geplaatst door: L.den B op
  • Kan je na gaan wat zo,n klein clubje al invloed had in die paar weken.Waren het een paar honderd hadden we nu een redelijke markt.

    Sterkte Anton.

    Geplaatst door: F.Schoenmakers/ms Revisio op
  • Als Anton (lees EUBO ) boter op zijn hoofd heeft volgens de NMA, wat heeft de minister dan wel niet.
    Deze heeft na het afbreken van ons sociale stelsel ( lees schippersbeurzen) samenwerkingsverbanden in het leven geroepen,ook schroomde ze niet om Granaria een vergunning te geven die door haar omvang een, spiraal op de markt kon drukken die haar (Granaria) te goede kwam, hetzelfde gebeurd nu door Agrifirm die eigen materiaal met eigen vervoer pleegt, wat moeten we van de prijzen van de duwboten denken of heeft niemand onderzocht of die ooit prijsafspraken maakte.
    De scheepvaart zit nu eenmaal zo in elkaar, je kan het niet goedkoper dan goedkoop doen, want dan pleeg je roofbouw op je bedrijf, waar als eerste de zo gewaarde kleine scheepjes verdwijnen.
    Heb even op Google gekeken en interpreteerde het dat de NMA ervoor is om een gezonde marktwerking te creeren, dit betekent niet onder de kostprijs varen, wat dus gebeurd en waar de EUBO voor in opstand kwam.
    Verboden? denk het niet, de NPRC, ELV e.d. varen toch ook voor een vaste prijs van te voren afgesproken in een contract, dit doet zelfs elke bevrachter.
    Nee ik denk dat het is om de EUBO monddood te maken, je weet als je voor een dubbeltje geboren bent zul je nooit een kwartje worden.

    Geplaatst door: Hagens op
  • Nou Bram Moszkowicz maar even meenemen voor je het weet zit je 2 jaar in de bak

    Geplaatst door: duh! op
  • Nu weet ik waar NMa voor staat,Nederlandse Maffia autoriteit.Als je genoeg betaald(smeergeld)dan staan ze aan jouw kant.
    Anton succes

    Geplaatst door: D v W op
  • Vind het schandalig gewoon.
    Is er eindelijk iemand die ons belangen wilt verdedigen wordt hij zelf aangevallen.
    Bij de echte oorzaak durven ze blijkbaar niet gaan zoeken.

    Veel sterkte ANton

    Geplaatst door: Andy op
  • dat de nma is bij bevrachters gaan kijken !!!!

    voor de rest , veel sterkte Anton , wij hebbe ook 14 dagen stilgelegen toen , en wij hebbe zeker ni geprofiteerd van de markt , de andere wel !!!

    Geplaatst door: jefke op
  • hehe tis wat.
    nederland

    Geplaatst door: dennis op

Reageer