Coaster ramt geladen bak van ms Mureen

De Eurocoaster Hestia (89,71 x 11,65, DW 2459 ton) heeft 14 mei, rond 22.30 uur, bij het verlaten van de Kreekraksluizen de langzij liggende duwbak van het met containers geladen ms Mureen (135 x 11,45 meter) geramd.

Coaster ramt geladen bak ms Mureen

De bemanning van de voor de Emdense Lauterjung Group varende Hestia merkte de Mureen, die lag te wachten tot ze de sluis binnen kon varen, pas het allerlaatste moment op, en zag de bak over het hoofd. De in 2000 in Roemenië gebouwde Hestia was leeg op weg naar Antwerpen, waar de Mureen met een lading containers vandaan kwam.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (38)

  • Tsja,

    Zou je alstjeblieft niet alle zeevarenden over 1 kam willen scheren. Dat je problemen hebt met zeeman is 1 ding, maar zo zijn we niet allemaal en ook niet alle binnenvaartschippers zijn hetzelfde. Ik heb een groot respect voor een hoop binnenvaartschippers, maar er varen er ook een hoop rond (net zoals zeevarenden) die minimaal een nekschot verdienen en dat zal altijd zo blijven. Als we toch met modder gaan gooien dan kunnen we nog wel even doorgaan, bijvoorbeeld met je gangboorden onder water over bijvoorbeeld de Schelde varen, met de deur van de woning open en dan gaan tieren als er 300 meter containerschip voorbij gaat die een boeg en hekgolf trekt waardoor je woning onder loopt. Een hoop coaster passen zich aan als ze binnenvaren en een hoop binnenvaarders ook, maar er blijven uitzonderingen op de regel.

    Geplaatst door: Martijn op
  • Beste Diana,

    Hou voortaan gewoon bakboordswal aan met jullie verband en ook als je langzaam moet doen kan je vanaf de brug rustig bakboordswal houden zodat de uitvarende schepen het midden kunnen gebruiken en stilliggende schepen daar minder last van de uitvaart heeft.
    Jullie realiseren het misschien niet maar jullie nemen behoorlijk wat ruimte in als je in het midden blijft drijven.
    Het is jammer wat allemaal gebeurt is en gelukkig geen gewonden of nog erger dus dat is alleen maar goed.

    Geplaatst door: Johan op
  • Zeeman maken jullie maar stabiliteits berekeningen en weersvoorspellingen en wat navigatie erbij DAT is waar jullie goed in zijn maar laat manouvreren en varen op kleine vaarwaters aan ons over want daar heb je de ballen verstand niet van en dat laat je nog weten met domme praat ook!

    Diana houdt de eer aan jezelf.
    Het enige wat misschien niet zo handig was om in de midden te gaan drijven maar er is jullie niet te verwijten.
    Lange redevoeringen over wat jullie wel en niet en die coaster zus en zo maken de boel alleen maar verdacht.

    Goede vaart iedereen

    Geplaatst door: Tja op
  • Beste zeeman, ik ga het nog een keer uitleggen en misschien dat U het bericht nog een keer goed gaat lezen.
    Wij dreven naar de sluis en de coaster kwam uit de sluis, en ging gelijk flink gas geven en nee hij hed geen mannetje vooraop staan. Pas op het laatst heeft zijn mannetje, die buiten de hut stond, gezegt dat er een schip was, maar heeft vergeten te zeggen dat we ook nog een bak bij ons hadden. Of heeft dat niet gezien, okee een coaster ligt achterover maar als wij drie, vier hoog staan gaan wij zodra we onder de deur door zijn de hut weer omhoog doen, dit heeft hij dus nagelaten. U heeft kunnen lezen dat de man een proces verbaal heeft gekregen , dat was niet omdat zijn engels gebrekkig is maar omdat hij dingen heeft nagelaten.
    Het gebrekkige Engels van deze kapitein heeft er niet aan bijgedragen of de aanvaring voorkomen had kunnen worden of niet. Daarvoor gaat zoiets veel te snel en misschien had deze man wel met een loods moeten varen juist omdat hij niet snel genoeg informatie kan verwerken. Tevens zegt U dat wij in de binnenvaart zo stil liggen en wendbaar zijn, ik weet niet of U heel goed kan lezen maar er staat in het artikel dat we 135 meter zijn en ook nog eens een bak langzij en ook geladen , de coaster heeft net zoveel tonnage als onze bak en dan zouden wij makkelijker kunnen wenden en stoppen???? Ooit gehoord van massa.
    Misschien dat we in de binnenvaart beter opletten (sommigen ) en daardoor het gevaar al zien aan komen en daarom alvast anticiperen op de situatie???Maar goed dit gaat gewoon een hele lange discursie worden zo, Ik wil U dan graag eens uitnodigen bij ons aan boord en misschien dat u dan wat meer begrip kan opbrengen voor de binnenvaart en dat u dan ook kan zien dat er in de binnenvaart veel , heel veel rekening gehouden wordt met de zeevaart, misschien wel meer dan dat de zeevaart soms verdient.

    We zien U wel aan boord , telefoon nummer voor een afspraak kunt U wel bij de redactie opvragen.

    Geplaatst door: Diana op
  • ik doe zo denegerend over de binnenvaart omdat ik persoonlijk vaak in de stress schiet van zulke gasten wij varen ook zonder loods en ik erger me behoorlijk over de binnenvaart!!!

    Geplaatst door: zeeman op
  • coaster is in fout en daarmee basta .zij moeten maar engelse taal leren . wij moeten ook alle talen spreken ? zo dan zij ook .

    Geplaatst door: e op
  • Er zit een kern van waarheid in wat zeeman zegt. Er zijn een hoop schippers die om het hardst een sluis uit varen, of niet even netjes antwoord geven als er gevraagt wordt of er nog kruisende vaart op het hoofdvaarwater is. Maar er zijn ook een hoop schippers die dat wel netjes doen. Waar zeeman wel 100% gelijk in heeft is dat een coaster in ballast niet gelijk lastig te trimmen is zonder daardoor en stuur en voortstuwingsproblemen te krijgen. Maar ik snap niet waarom zeeman zo denigrerend over de binnenvaart doet, want ik heb nu niet echt iets gelezen waarop de coaster vaart afgerekend wordt, behalve dat er coasters zonder loods mogen varen terwijl er slecht engels sprekend personeel op zit en dat vind ik ook niet normaal, terwijl ik ook een coaster onder m’n donder heb zitten.

    Geplaatst door: Martijn op
  • tjonge jonge ik zou bijna een minderwaardigheid,s complexkrijgen ware het niet dat ik in de voorgaande berichten een afgunstige ondertoon lees.voor de gene die zoveel commentaar heeft op de binnenvaart ga lekker ander werk zoeken als ik me zo zou opvreten als jullie had ik al lang iets anders gezocht!why cant we all just get along!

    Geplaatst door: ouwehoer op
  • niemand snapt volgens mij dat een zeeschip van nature erg achterover ligt. dit is soms bijna niet te verhelpen. Ik weet zeker dat iemand voorop stond met een porto, maar op de binnenvaart heb ik dat nog nooit gezien. en een zeeschip leg je niet zo stil draai je niet zo weg enz. een binnenvaarder ligt zo stil en draait zo weg maar jullie hebben altijd haast om weg te komen. zelfs in de sluis moet er direct de volle damp erop om voor de zeevaart uit de sluis te komen die dan op zijn beurt bijna uit de trossen knapt. dit is mijn ervaring met de binnenvaart. vraag eens bij een bocht waar alleen zeevaart doorheen kan of er ook een binnenman aankomt. je hoort niks dus je gaat varen zit je midden in de bocht zie je een schip met een blauw flitsend stuurhuis voorbij schieten. typisch binnenvaart kom eens proberen met een zeeschip te manoevreren!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Geplaatst door: zeeman op
  • Het is gewoon van den zotte dat dit soort mensen daar mogen varen. Is weer typisch nederland, een schip is loodsvrij, maar niet de bemanning. Volgens deze regelgeven kan je dus lekker een tukkie gaan bouwen, want het schip weet wel waar ze heen moet.
    Maar kijk nog eens verder. Dit gebeurt nu op de binnenwater, deze schepen komen ook de normale zeehavens binnen waar de post ook hoort dat er geen fatsoenlijk Engenls gesproken wordt. Er wordt niks aan deze schepen gedaan en worden braaf na laden/lossen weer naar buiten gestuurd, want je kan ze beter kwijt dan rijk zijn. Door het gewoon weer naar buiten sturen veroorzaken ze op zee dan ook nog eens een gevaar omdat er geen fatsoenlijke afspraken gemaakt kunnen worden met dit soort gasten.
    Het IVW moet gewoon weer aan loodsplicht gaan doen en dan maar je vrijstellingen halen voor bepaalde stukken waar je veel komt, met als kanttekening dat er wel een examen Engels bijzit.

    Geplaatst door: Martijn op
  • @ Ouwehoer:

    Ja goed idee, geen verkeersleiding, want iedereen heeft A.I.S

    wel eens op een verkeerspost gekeken, als ik een krat bier zou krijgen voor elk schip dat we voor een stranding hebben kunnen behoeden, kan ik vanavond nog mijn lever afschrijven.

    En jachten, sloepjes, vissers enz. enz. hebben vaak geen AIS.

    En nee, het maken van passeerafspraken in meerdere talen is heus niet vermoeiend, maar het vergroot de kansen van miscommunicatie.

    Maar goed, aan uw reactie te lezen bent u vast een van de schippers die standaard weigert om wat te zeggen tegen een post, jammer hoor.

    Geplaatst door: Verkeersleider op
  • Hallo,
    Ook al hadden beiden bemanningen keurig en vlot engels gesproken was naar mijns inziens de aanvaring toch gebeurd.
    Als ik met m`n binnenvaartscheepie op z`n kont van Zwijndrecht naar Papendrecht wil varen, staan gelijk de ambtenaren aan dek om te controleren of mijn dode hoek niet te groot is. Als ik ze attendeer op de draaiende radar (prachtig beeld voor de boeg) staan ze hoofdschuddend te vragen waar ik eigenlijk mee bezig ben…ook nog zonder uitkijk.. ja levensgevaarlijk als ik `ze`had moeten geloven!
    Ik mocht onder gratie m`n reisje afmaken.
    Zo`n coaster die als hij niet getrimd al bijna helemaal geen overzicht heeft, mag zelfs in ballast lekker z`n gang gaan….
    Is het niet zo dat in gegeven situaties (afmeren/Onoverzichtelijke havens in-uit-varen, drukte bij een sluis)je een mannetje voorop hebt staan?zodra je op de ruimte zit kan je mannetje ook weer weg.

    Als ik bepaalde mensen moet geloven hieronder,had ik m`n eigen dus in 4 talen moeten melden om de ..ja zeg het maar, paar minuten of zo?

    Ik begin steeds warmere gevoelens te krijgen voor ais, nog in kunnen toetsen dat ik achterover lig en vervolgens hoef ik me in iedergeval niet meer te melden!

    Mij lijkt het handigst om in de taal van het land waar je je bevindt te communiceren, als ik in Duitsland vaar meld ik ook in het Duits.
    Dat bijna alle Duitsers in NL varend, Duits communiceren heb ik altijd al vaag gevonden.
    Meld je maar eens richting Frankrijk in het NL, ze geven je vervolgens in vlot Frans antwoord terug, schijt aan de Hollanders dus!

    Best hoor Engelse voertaal, vooral op drukke punten, maar dan wel in heel europa en niet alleen in ons land!
    In dit opzicht hoeven wij niet maar weer is voorop te lopen vind ik!
    Alle goeds voor iedereen en om vast in de stemming te komen; farewell!

    Geplaatst door: kees op
  • @ Ouwe hoer,

    Met “de bak” (op een zeeschip) bedoelt men het “voorschip”.
    Dus de verkeersleider bedoelt dat de kapitein een man met een porto naar het voorschip (de bak) had moeten sturen.
    PS ik neem aan dat die man er ook stond?!?! Die heeft (hebben) toch ook even moeten vastmaken in de sluis???

    Geplaatst door: Scheeps elektriciën op
  • @verkeersleider
    goedeman u heeft het artikel niet goed gelezen; de coaster lag nl achterover en had daardoor slecht zicht,de bak lag bij de mureen opzij en had goed overzicht.uw opvatting dat het voor u zeer vermoeiend is om als verkeersleider(waar u toch denk ik geen onverdienstelijk inkomen mee vergaardt)in drie talen voor de binnenvaart te bemiddelen is wedra binnenkort niet meer nodig met de komst van het a.i.s. systeem.

    Geplaatst door: ouwehoer op
  • @ Zeeman:

    Nee, achterover getrimt, en een stuurhuis laten zakken, en NIET iemand naar de bak sturen met een portofoon, dat getuigd van goed zeemanschap zeg.

    Maar goed, het wordt gewoon eens tijd dat we overal overgaan op het communiceren in het engels, dus ook op de binnenwateren.

    Meer als de standaardtermen hoef je niet te leren, dus zo moeilijk is het niet, ook de communicatie tussen schepen onderling, en tussen schip en sluis of verkeerspost gewoon in het engels, dan is iedereen gelijk op de hoogte.

    Nu moet ik soms een passeerafspraak maken voor een schip in drie talen, nederlands, duits en frans……….

    Het ouwehoeren in het nederlands gewoon lekker op 77.

    Geplaatst door: Verkeersleider op
  • Beste zeeman, het is erg moeilijk om zulke berichten serieus te nemen. Maar ja de baste zeelui staan aan wal, is het toch??? Als zo’n zeeman zich op binnenwateren wil begeven zal hij zich daar ook moeten aanpassen . Want volgens mij is het 1-0 voor bak tegen coaster en tja goed zeemansschap is toch ook een vereiste op binnenwaters????? Dus iemand kan nog zo goed engels lullen maar dat wil niet zeggen dat hij ook kan varen. En iemand die zulke domme commentaar geeft moet gewoon op de wal blijven en iemand opbellen die het wel interressant vind.

    Geplaatst door: binnenvaartman op
  • goeiendag wat een reactie weer. ik zal de binnenvaart een goeie tip geven communiceer in het engels doet de zeevaart ook en wij kunnen allemaal met mekaar praten hetzij met een rus een duitser of een fransman dus neem een voorbeeld aan de zeevaart. en nog een tip als er een zeevaart aankomt geef hem maar ruimte want het is geen auto zoals die binnenvaart bakjes van jullie die om hun eigen as kunnen!!!!!!!!!!!!!!!

    Geplaatst door: zeeman op
  • waar is die kapitein uit st.pillipsland gebleven??

    Geplaatst door: houdinie op
  • Even een opmerking voor ik hier.

    Volgens U had een aanvaring voorkomen kunnen worden als wij naar de remmingwerk waren gevaren. Even een klein situatieschets dan, wij melden ons aan de brug om 22.00 doe maar rustig aan word er gezegd we zijn jullie kant an het opkomen. Een schutting in de kreekrak duurt 7 minuten , dan moeten de schepen uitvaren . Dus even meerekenen tijd en afstand. Als we eerst nog naar de remmingwerk hadden moeten varen dan hadden we er gas bij moeten geven, maar aangezien we binnen sluisbereik zitten mag je niet volaan draaien , Wij zitten op het kanaal gemiddeld met bak op 13 km/u dus geen tijd om ook nog eens naar het remmingwerk te gaan, in dit geval dan. Soms is het beter om dan gewoon langzaam te gaan draaien , ook dat heeft te maken met goed zeemansschap , inspelen op de situatie. Daarbij we hebben ons gemeld en ik neem aan dat iedereen in de sluis het sluiskanaal op heeft staan en weet of er schepen liggen te wachten om te gaan schutten.

    Geplaatst door: diana op
  • en wie kent die geluidsseinen nog?okay toegegeven ik heb nog een ouderwetse stikker.heb ik geloof ik n keer gekregen vanuit een overheid,s instelling.

    Geplaatst door: van nog toete nog blaze op
  • @ Jan Tensen
    Ik begrijp wat je bedoelt,maar ik denk dat je er wettelijk niet mee weg komt,als je je melt en niets hoort over de marifoon en vervolgens prompt verloren naar buiten vaart.
    En vervolgens daar en aanvaring krijgt met kruisend verkeer.

    Geplaatst door: Dirk op
  • zijn we blij dat straks de ais verplicht word dan weet tenminste die spits dat er 3 hollandse schepen opkomen die te lui zijn om hun marifoon te gebruiken.

    Geplaatst door: ondernemer op
  • @ Dirk

    Dat zal een getoeter worden in Rotterdam als iedereen weer gaat blazen bij het uitvaren van een haven,,gezellig vooral s,nachts.
    En kom niet met de smoes dat daar posten zijn want de marifoon kan kapot zijn!!

    Geplaatst door: Jan Tensen op
  • @ Ovcak
    Dus dat was ook de fout van de franse spits.
    De basis regels van een haven uitvaren zijn naar mijn mening,geluidsein geven en een uitkijk voorop.Want marifonen kunnen ook kapot zijn.

    Geplaatst door: Dirk op
  • Beste Teunis,
    Ik ben het daar in grote lijnen ook wel mee eens,
    als iedereen ook inderdaad engels zou spreken maar de best engels sprekende collega zal het waarschijnlijk niet begrijpen als iemand zich meld met de woorden “meuterschip kumt uut den hoave van ijzedeurn en keet in den upvoart” dus zolang niet iedereen op een lijn zit wat het taalgebruik betrefd zullen er nog wel vaker zulke dingen gebeuren,ik denk dat de grootste fout was dat er geen uitkijk op de coaster stond.

    Geplaatst door: Ovcák op
  • Het gaat er niet om of dat we Frans, kroatisch of wat dan ook moeten spreken. Waar het om gaat is dat we de VOERTAAL spreken en als ik me niet vergis is er niet zo lang geleden afgesproken dat de voertaal Engels is. Als die coaster zich in het Engels had gemeld (omdat hij slecht zicht had) dan was er in iedergeval contact geweest.

    Geplaatst door: Teunis Heuvelman op
  • Nog niet zo lang geleden was ik onderweg naar Basel,op de marifoon melde zich een Franse spitsenschipper in het Frans dat hij uit de voorhaven Nord in Strasbourg kwam,niemand reageerde,de beste man voer dus de haven uit maar tot zijn grote schrik kwamen er 3 grote Nederlandse schepen aan,een aanvaring kon nog maar net worden voorkomen,solidair als ze waren begonnen de 3 Nederlanders de Franse schipper samen de Franse schipper in steenkolenduits uit de kafferen want de beste man had zich volgens hun ook in zijn eigen land in het Duits moeten melden!!! 3 vragen, wie meldt zich in Nederland in het Duits als hij of zij een haven uit vaart,wie vaart naar Basel en spreekt vloeiend Frans en wie vaart er weleens op de Donau en spreekt vloeiend Kroatisch? ik bedoel hier alleen maar mee dat je geen talenwonder hoeft te zijn om een goede kapitein te zijn want naar mijn mening heeft het taalgebrek hier totaal niets met de aanvaring te maken.

    Geplaatst door: Ovcák op
  • zo maar een opmerking, wat mij opvalt bij de sluizen is dat men weinig gebruik maakt van de wachtplaats voor de sluis (startplek cq de remming). was hier geen plaats of te veel werk om ff vast te maken. uit het verhaal hierboven lijkt mij een aanvaring voorkomen had kunnen worden. let wel ik weet niet of de remming vrij was ik was er niet bij. gewoon intresse!

    Geplaatst door: ik hier op
  • HAllOOOOOO IVW TRIIIIIIIng. Wakker worden..
    Vliegtuigen lazeren uit de lucht, patenten uit Tjetsjenie. Een eechte zeeoeverstaat met machtige stranden.( alleen zonder water)
    Heeft Zimbabwe ook patenten , En afganistan. ?
    Kenne we nog lachen.

    Geplaatst door: dik trom op
  • Ze zouden ook de eigenaars en de reders verantwoordelijk moeten stellen, deze kapitein heeft zijn papieren in tsetsjenie gehaald, het is een oudere kapitein die dus Russisch spreekt en daarom zijn examen in Tsetsjenie kon doen daar men in Polen ook Russisch sprak, maar in alle gemoedelijkheid het moet toch wel iemand op dat kantoor van die rederij zijn opgevallen dat deze man slecht of totaal geen Engels sprak en men moest toch ook weten dat je op de in Nederland zowel op de RPR als op de BPR wateren als tweede voertaal Duits is.
    En meneer van de Mureen u heeft mazzel gehad, ik heb een aanvaring in het Zandvliet complex gehad gelukkig achteraf niet door mij fout, de deur ging open en de zeeboot was weg, men moest naar Zeebrugge en liet mij met een schadepost van achteraf FL 225,000 achter.
    Hoop voor u dat de coater in een goed land is verzekerd en niet op de een of andere bananen replubiek, zodat u snel u centen krijgt en u liggeld ( dit heeft bij mij een jaar geduurd ).
    Voor meneer Dion ik heb ook gerepareerd bij Reimerswaal en de prijs was de prijs en een afspraak was een afspraak, heb er zelfs nog een mooie hefbare alminium stuurhuis aan overgehouden, moest ik wel 6 weken brandwacht voor spelen en nog wat hand en spandiensten.
    Schipper en bemanning van de Mureen ik wens u veel sterkte met de afwikkeling.

    Geplaatst door: Hagens op
  • ze zouden die eens allen een les in taal moeten geven .voor ze eerst mogen alleen varen .maar ja wie zijn wij .

    Geplaatst door: e op
  • Bij deze willen we even alle speculaties uit de lucht halen.
    Wij de Mureen zijn dus het schip waarmee de Hestia een aanvaring heeft gehad. Wij hebben ons omstreeks 22.00 uur gemeld bij de sluis en wij kregen de bakboordsluis.
    Op dat moment was die aan het schutten met twee schepen waarvan de een dus de Hestia.
    Op het moment dat de Hestia uit de sluis kwam gaf hij naar bakboord roer en tja daar lagen wij dus met de bak . En nee wij waren niet te dicht bij de sluis. Hij heeft ons gewoon niet gezien, of zoals die kapitein het zelf zei, de hut was laag en de bemanning gaf wel door een schip maar niet een met bak . De Hestia is op de hoek van de bak terecht gekomen en heeft daarna de voorste bolder gepakt en die heeft over een lengte van ongeveer 5 meter een gat getrokken van net na zijn ankerkluisgat tot begin kopschroef. Door de aanvaring konden wij gelukkig nog net de Coburg ontwijken die uit de stuurboordsluis kwam. We moeten er niet aan denken als we daar ook nog bovenop hadden gezeten.
    Het verbaasde ons dat de Kapitein van de Hestia ook nog eens wilde doorvaren naar Antwerpen want er moest de volgende dag geladen worden maar ja zo werkt dat gelukkig niet in nederland. We konden pas om 4 uur onze reis vervolgen . En ik ben het wel met een paar mensen die commentaar hebben gegeven eens , geen van de bemanningsleden sprak fatsoenlijk Engels en geen loods. Het had heel anders kunnen lopen als hij precies tussen de bak en schip terecht was gekomen.
    Ms Mureen

    Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 18-05-2010 09:40.

    Geplaatst door: Ms Mureen op
  • De coaster heet hestia en zijn kop is aan bakboord over een paar meter open gescheurd dat moet dus flink aangekomen zijn.
    Maar met welk schip was de aanvaring?

    Geplaatst door: van sluis op
  • Correctie n.a.v. mijn vorig bericht: Ik hoop het niet mee te gaan maken dat Tsjetsjenië in Europa zal liggen. Sorry!

    Geplaatst door: Tiemen op
  • Dit zijn gewone persberichten die naar buiten worden gebracht. Kwestie van ‘kopieren – plakken’ en klaar. Google maar eens op “Frontale aanvaring bij Kreekraksluizen” en je zult zien dat diverse nieuws sites dit bericht één op één overgenomen hebben. Dat even terzijde.

    Feit blijft dat dit wéér een coaster met een Oost Europeaan aan het roer betreft. Het had ook een stuk slechter kunnen aflopen, denk aan de aanvaring op de Oude Maas met de ‘Wisdom’ en een binnenvaarder.

    Geplaatst door: Tiemen op
  • Dat komt er van geen loods aan boord en dus ook niemand die Nederlands of Duits spreekt als tweede voertaal, neen wij moeten allemaal maar Engels leren voor die gasten, kijk naar de oversteek tussen de Moerdijk en de Dortse Kil die veel drukker bevaarbaar is door geulgebonden zeevaart, ook hier gaat het wel is mis, maar er staat wel meestal een loods aan boord met wie je normaal kan communiceren.
    Nu ga ik niet beweren dat dat de hoofdoorzaak is, ik was er dom weg niet bij, ben het wel met sommige mensen eens dat het artikel erg summier is, misschien omdat het Zondag is en er bij de politie geen perswoordvoeder is, denk dus dat we meer te weten komen zodra Schuttevaer meer weet, voorts is deze site natuurlijk wel gratis en een gegeven paard mag je niet in de bek kijken.

    Geplaatst door: Hagens op
  • Om welke coaster ging het?

    Geplaatst door: Piet op
  • Ik vind nergens in dit artikel hoe het is gekomen dat beide schepen een aanvaring kregen. En sinds wanneer word een coaster naar een rederij gebracht voor reparatie? Rare berichtgeving!

    Geplaatst door: dorus op

Reageer

Coaster ramt geladen bak van ms Mureen | Schuttevaer.nl

Coaster ramt geladen bak van ms Mureen

De Eurocoaster Hestia (89,71 x 11,65, DW 2459 ton) heeft 14 mei, rond 22.30 uur, bij het verlaten van de Kreekraksluizen de langzij liggende duwbak van het met containers geladen ms Mureen (135 x 11,45 meter) geramd.

Coaster ramt geladen bak ms Mureen

De bemanning van de voor de Emdense Lauterjung Group varende Hestia merkte de Mureen, die lag te wachten tot ze de sluis binnen kon varen, pas het allerlaatste moment op, en zag de bak over het hoofd. De in 2000 in Roemenië gebouwde Hestia was leeg op weg naar Antwerpen, waar de Mureen met een lading containers vandaan kwam.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Deel dit artikel

Reacties (38)

  • Tsja,

    Zou je alstjeblieft niet alle zeevarenden over 1 kam willen scheren. Dat je problemen hebt met zeeman is 1 ding, maar zo zijn we niet allemaal en ook niet alle binnenvaartschippers zijn hetzelfde. Ik heb een groot respect voor een hoop binnenvaartschippers, maar er varen er ook een hoop rond (net zoals zeevarenden) die minimaal een nekschot verdienen en dat zal altijd zo blijven. Als we toch met modder gaan gooien dan kunnen we nog wel even doorgaan, bijvoorbeeld met je gangboorden onder water over bijvoorbeeld de Schelde varen, met de deur van de woning open en dan gaan tieren als er 300 meter containerschip voorbij gaat die een boeg en hekgolf trekt waardoor je woning onder loopt. Een hoop coaster passen zich aan als ze binnenvaren en een hoop binnenvaarders ook, maar er blijven uitzonderingen op de regel.

    Geplaatst door: Martijn op
  • Beste Diana,

    Hou voortaan gewoon bakboordswal aan met jullie verband en ook als je langzaam moet doen kan je vanaf de brug rustig bakboordswal houden zodat de uitvarende schepen het midden kunnen gebruiken en stilliggende schepen daar minder last van de uitvaart heeft.
    Jullie realiseren het misschien niet maar jullie nemen behoorlijk wat ruimte in als je in het midden blijft drijven.
    Het is jammer wat allemaal gebeurt is en gelukkig geen gewonden of nog erger dus dat is alleen maar goed.

    Geplaatst door: Johan op
  • Zeeman maken jullie maar stabiliteits berekeningen en weersvoorspellingen en wat navigatie erbij DAT is waar jullie goed in zijn maar laat manouvreren en varen op kleine vaarwaters aan ons over want daar heb je de ballen verstand niet van en dat laat je nog weten met domme praat ook!

    Diana houdt de eer aan jezelf.
    Het enige wat misschien niet zo handig was om in de midden te gaan drijven maar er is jullie niet te verwijten.
    Lange redevoeringen over wat jullie wel en niet en die coaster zus en zo maken de boel alleen maar verdacht.

    Goede vaart iedereen

    Geplaatst door: Tja op
  • Beste zeeman, ik ga het nog een keer uitleggen en misschien dat U het bericht nog een keer goed gaat lezen.
    Wij dreven naar de sluis en de coaster kwam uit de sluis, en ging gelijk flink gas geven en nee hij hed geen mannetje vooraop staan. Pas op het laatst heeft zijn mannetje, die buiten de hut stond, gezegt dat er een schip was, maar heeft vergeten te zeggen dat we ook nog een bak bij ons hadden. Of heeft dat niet gezien, okee een coaster ligt achterover maar als wij drie, vier hoog staan gaan wij zodra we onder de deur door zijn de hut weer omhoog doen, dit heeft hij dus nagelaten. U heeft kunnen lezen dat de man een proces verbaal heeft gekregen , dat was niet omdat zijn engels gebrekkig is maar omdat hij dingen heeft nagelaten.
    Het gebrekkige Engels van deze kapitein heeft er niet aan bijgedragen of de aanvaring voorkomen had kunnen worden of niet. Daarvoor gaat zoiets veel te snel en misschien had deze man wel met een loods moeten varen juist omdat hij niet snel genoeg informatie kan verwerken. Tevens zegt U dat wij in de binnenvaart zo stil liggen en wendbaar zijn, ik weet niet of U heel goed kan lezen maar er staat in het artikel dat we 135 meter zijn en ook nog eens een bak langzij en ook geladen , de coaster heeft net zoveel tonnage als onze bak en dan zouden wij makkelijker kunnen wenden en stoppen???? Ooit gehoord van massa.
    Misschien dat we in de binnenvaart beter opletten (sommigen ) en daardoor het gevaar al zien aan komen en daarom alvast anticiperen op de situatie???Maar goed dit gaat gewoon een hele lange discursie worden zo, Ik wil U dan graag eens uitnodigen bij ons aan boord en misschien dat u dan wat meer begrip kan opbrengen voor de binnenvaart en dat u dan ook kan zien dat er in de binnenvaart veel , heel veel rekening gehouden wordt met de zeevaart, misschien wel meer dan dat de zeevaart soms verdient.

    We zien U wel aan boord , telefoon nummer voor een afspraak kunt U wel bij de redactie opvragen.

    Geplaatst door: Diana op
  • ik doe zo denegerend over de binnenvaart omdat ik persoonlijk vaak in de stress schiet van zulke gasten wij varen ook zonder loods en ik erger me behoorlijk over de binnenvaart!!!

    Geplaatst door: zeeman op
  • coaster is in fout en daarmee basta .zij moeten maar engelse taal leren . wij moeten ook alle talen spreken ? zo dan zij ook .

    Geplaatst door: e op
  • Er zit een kern van waarheid in wat zeeman zegt. Er zijn een hoop schippers die om het hardst een sluis uit varen, of niet even netjes antwoord geven als er gevraagt wordt of er nog kruisende vaart op het hoofdvaarwater is. Maar er zijn ook een hoop schippers die dat wel netjes doen. Waar zeeman wel 100% gelijk in heeft is dat een coaster in ballast niet gelijk lastig te trimmen is zonder daardoor en stuur en voortstuwingsproblemen te krijgen. Maar ik snap niet waarom zeeman zo denigrerend over de binnenvaart doet, want ik heb nu niet echt iets gelezen waarop de coaster vaart afgerekend wordt, behalve dat er coasters zonder loods mogen varen terwijl er slecht engels sprekend personeel op zit en dat vind ik ook niet normaal, terwijl ik ook een coaster onder m’n donder heb zitten.

    Geplaatst door: Martijn op
  • tjonge jonge ik zou bijna een minderwaardigheid,s complexkrijgen ware het niet dat ik in de voorgaande berichten een afgunstige ondertoon lees.voor de gene die zoveel commentaar heeft op de binnenvaart ga lekker ander werk zoeken als ik me zo zou opvreten als jullie had ik al lang iets anders gezocht!why cant we all just get along!

    Geplaatst door: ouwehoer op
  • niemand snapt volgens mij dat een zeeschip van nature erg achterover ligt. dit is soms bijna niet te verhelpen. Ik weet zeker dat iemand voorop stond met een porto, maar op de binnenvaart heb ik dat nog nooit gezien. en een zeeschip leg je niet zo stil draai je niet zo weg enz. een binnenvaarder ligt zo stil en draait zo weg maar jullie hebben altijd haast om weg te komen. zelfs in de sluis moet er direct de volle damp erop om voor de zeevaart uit de sluis te komen die dan op zijn beurt bijna uit de trossen knapt. dit is mijn ervaring met de binnenvaart. vraag eens bij een bocht waar alleen zeevaart doorheen kan of er ook een binnenman aankomt. je hoort niks dus je gaat varen zit je midden in de bocht zie je een schip met een blauw flitsend stuurhuis voorbij schieten. typisch binnenvaart kom eens proberen met een zeeschip te manoevreren!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Geplaatst door: zeeman op
  • Het is gewoon van den zotte dat dit soort mensen daar mogen varen. Is weer typisch nederland, een schip is loodsvrij, maar niet de bemanning. Volgens deze regelgeven kan je dus lekker een tukkie gaan bouwen, want het schip weet wel waar ze heen moet.
    Maar kijk nog eens verder. Dit gebeurt nu op de binnenwater, deze schepen komen ook de normale zeehavens binnen waar de post ook hoort dat er geen fatsoenlijk Engenls gesproken wordt. Er wordt niks aan deze schepen gedaan en worden braaf na laden/lossen weer naar buiten gestuurd, want je kan ze beter kwijt dan rijk zijn. Door het gewoon weer naar buiten sturen veroorzaken ze op zee dan ook nog eens een gevaar omdat er geen fatsoenlijke afspraken gemaakt kunnen worden met dit soort gasten.
    Het IVW moet gewoon weer aan loodsplicht gaan doen en dan maar je vrijstellingen halen voor bepaalde stukken waar je veel komt, met als kanttekening dat er wel een examen Engels bijzit.

    Geplaatst door: Martijn op
  • @ Ouwehoer:

    Ja goed idee, geen verkeersleiding, want iedereen heeft A.I.S

    wel eens op een verkeerspost gekeken, als ik een krat bier zou krijgen voor elk schip dat we voor een stranding hebben kunnen behoeden, kan ik vanavond nog mijn lever afschrijven.

    En jachten, sloepjes, vissers enz. enz. hebben vaak geen AIS.

    En nee, het maken van passeerafspraken in meerdere talen is heus niet vermoeiend, maar het vergroot de kansen van miscommunicatie.

    Maar goed, aan uw reactie te lezen bent u vast een van de schippers die standaard weigert om wat te zeggen tegen een post, jammer hoor.

    Geplaatst door: Verkeersleider op
  • Hallo,
    Ook al hadden beiden bemanningen keurig en vlot engels gesproken was naar mijns inziens de aanvaring toch gebeurd.
    Als ik met m`n binnenvaartscheepie op z`n kont van Zwijndrecht naar Papendrecht wil varen, staan gelijk de ambtenaren aan dek om te controleren of mijn dode hoek niet te groot is. Als ik ze attendeer op de draaiende radar (prachtig beeld voor de boeg) staan ze hoofdschuddend te vragen waar ik eigenlijk mee bezig ben…ook nog zonder uitkijk.. ja levensgevaarlijk als ik `ze`had moeten geloven!
    Ik mocht onder gratie m`n reisje afmaken.
    Zo`n coaster die als hij niet getrimd al bijna helemaal geen overzicht heeft, mag zelfs in ballast lekker z`n gang gaan….
    Is het niet zo dat in gegeven situaties (afmeren/Onoverzichtelijke havens in-uit-varen, drukte bij een sluis)je een mannetje voorop hebt staan?zodra je op de ruimte zit kan je mannetje ook weer weg.

    Als ik bepaalde mensen moet geloven hieronder,had ik m`n eigen dus in 4 talen moeten melden om de ..ja zeg het maar, paar minuten of zo?

    Ik begin steeds warmere gevoelens te krijgen voor ais, nog in kunnen toetsen dat ik achterover lig en vervolgens hoef ik me in iedergeval niet meer te melden!

    Mij lijkt het handigst om in de taal van het land waar je je bevindt te communiceren, als ik in Duitsland vaar meld ik ook in het Duits.
    Dat bijna alle Duitsers in NL varend, Duits communiceren heb ik altijd al vaag gevonden.
    Meld je maar eens richting Frankrijk in het NL, ze geven je vervolgens in vlot Frans antwoord terug, schijt aan de Hollanders dus!

    Best hoor Engelse voertaal, vooral op drukke punten, maar dan wel in heel europa en niet alleen in ons land!
    In dit opzicht hoeven wij niet maar weer is voorop te lopen vind ik!
    Alle goeds voor iedereen en om vast in de stemming te komen; farewell!

    Geplaatst door: kees op
  • @ Ouwe hoer,

    Met “de bak” (op een zeeschip) bedoelt men het “voorschip”.
    Dus de verkeersleider bedoelt dat de kapitein een man met een porto naar het voorschip (de bak) had moeten sturen.
    PS ik neem aan dat die man er ook stond?!?! Die heeft (hebben) toch ook even moeten vastmaken in de sluis???

    Geplaatst door: Scheeps elektriciën op
  • @verkeersleider
    goedeman u heeft het artikel niet goed gelezen; de coaster lag nl achterover en had daardoor slecht zicht,de bak lag bij de mureen opzij en had goed overzicht.uw opvatting dat het voor u zeer vermoeiend is om als verkeersleider(waar u toch denk ik geen onverdienstelijk inkomen mee vergaardt)in drie talen voor de binnenvaart te bemiddelen is wedra binnenkort niet meer nodig met de komst van het a.i.s. systeem.

    Geplaatst door: ouwehoer op
  • @ Zeeman:

    Nee, achterover getrimt, en een stuurhuis laten zakken, en NIET iemand naar de bak sturen met een portofoon, dat getuigd van goed zeemanschap zeg.

    Maar goed, het wordt gewoon eens tijd dat we overal overgaan op het communiceren in het engels, dus ook op de binnenwateren.

    Meer als de standaardtermen hoef je niet te leren, dus zo moeilijk is het niet, ook de communicatie tussen schepen onderling, en tussen schip en sluis of verkeerspost gewoon in het engels, dan is iedereen gelijk op de hoogte.

    Nu moet ik soms een passeerafspraak maken voor een schip in drie talen, nederlands, duits en frans……….

    Het ouwehoeren in het nederlands gewoon lekker op 77.

    Geplaatst door: Verkeersleider op
  • Beste zeeman, het is erg moeilijk om zulke berichten serieus te nemen. Maar ja de baste zeelui staan aan wal, is het toch??? Als zo’n zeeman zich op binnenwateren wil begeven zal hij zich daar ook moeten aanpassen . Want volgens mij is het 1-0 voor bak tegen coaster en tja goed zeemansschap is toch ook een vereiste op binnenwaters????? Dus iemand kan nog zo goed engels lullen maar dat wil niet zeggen dat hij ook kan varen. En iemand die zulke domme commentaar geeft moet gewoon op de wal blijven en iemand opbellen die het wel interressant vind.

    Geplaatst door: binnenvaartman op
  • goeiendag wat een reactie weer. ik zal de binnenvaart een goeie tip geven communiceer in het engels doet de zeevaart ook en wij kunnen allemaal met mekaar praten hetzij met een rus een duitser of een fransman dus neem een voorbeeld aan de zeevaart. en nog een tip als er een zeevaart aankomt geef hem maar ruimte want het is geen auto zoals die binnenvaart bakjes van jullie die om hun eigen as kunnen!!!!!!!!!!!!!!!

    Geplaatst door: zeeman op
  • waar is die kapitein uit st.pillipsland gebleven??

    Geplaatst door: houdinie op
  • Even een opmerking voor ik hier.

    Volgens U had een aanvaring voorkomen kunnen worden als wij naar de remmingwerk waren gevaren. Even een klein situatieschets dan, wij melden ons aan de brug om 22.00 doe maar rustig aan word er gezegd we zijn jullie kant an het opkomen. Een schutting in de kreekrak duurt 7 minuten , dan moeten de schepen uitvaren . Dus even meerekenen tijd en afstand. Als we eerst nog naar de remmingwerk hadden moeten varen dan hadden we er gas bij moeten geven, maar aangezien we binnen sluisbereik zitten mag je niet volaan draaien , Wij zitten op het kanaal gemiddeld met bak op 13 km/u dus geen tijd om ook nog eens naar het remmingwerk te gaan, in dit geval dan. Soms is het beter om dan gewoon langzaam te gaan draaien , ook dat heeft te maken met goed zeemansschap , inspelen op de situatie. Daarbij we hebben ons gemeld en ik neem aan dat iedereen in de sluis het sluiskanaal op heeft staan en weet of er schepen liggen te wachten om te gaan schutten.

    Geplaatst door: diana op
  • en wie kent die geluidsseinen nog?okay toegegeven ik heb nog een ouderwetse stikker.heb ik geloof ik n keer gekregen vanuit een overheid,s instelling.

    Geplaatst door: van nog toete nog blaze op
  • @ Jan Tensen
    Ik begrijp wat je bedoelt,maar ik denk dat je er wettelijk niet mee weg komt,als je je melt en niets hoort over de marifoon en vervolgens prompt verloren naar buiten vaart.
    En vervolgens daar en aanvaring krijgt met kruisend verkeer.

    Geplaatst door: Dirk op
  • zijn we blij dat straks de ais verplicht word dan weet tenminste die spits dat er 3 hollandse schepen opkomen die te lui zijn om hun marifoon te gebruiken.

    Geplaatst door: ondernemer op
  • @ Dirk

    Dat zal een getoeter worden in Rotterdam als iedereen weer gaat blazen bij het uitvaren van een haven,,gezellig vooral s,nachts.
    En kom niet met de smoes dat daar posten zijn want de marifoon kan kapot zijn!!

    Geplaatst door: Jan Tensen op
  • @ Ovcak
    Dus dat was ook de fout van de franse spits.
    De basis regels van een haven uitvaren zijn naar mijn mening,geluidsein geven en een uitkijk voorop.Want marifonen kunnen ook kapot zijn.

    Geplaatst door: Dirk op
  • Beste Teunis,
    Ik ben het daar in grote lijnen ook wel mee eens,
    als iedereen ook inderdaad engels zou spreken maar de best engels sprekende collega zal het waarschijnlijk niet begrijpen als iemand zich meld met de woorden “meuterschip kumt uut den hoave van ijzedeurn en keet in den upvoart” dus zolang niet iedereen op een lijn zit wat het taalgebruik betrefd zullen er nog wel vaker zulke dingen gebeuren,ik denk dat de grootste fout was dat er geen uitkijk op de coaster stond.

    Geplaatst door: Ovcák op
  • Het gaat er niet om of dat we Frans, kroatisch of wat dan ook moeten spreken. Waar het om gaat is dat we de VOERTAAL spreken en als ik me niet vergis is er niet zo lang geleden afgesproken dat de voertaal Engels is. Als die coaster zich in het Engels had gemeld (omdat hij slecht zicht had) dan was er in iedergeval contact geweest.

    Geplaatst door: Teunis Heuvelman op
  • Nog niet zo lang geleden was ik onderweg naar Basel,op de marifoon melde zich een Franse spitsenschipper in het Frans dat hij uit de voorhaven Nord in Strasbourg kwam,niemand reageerde,de beste man voer dus de haven uit maar tot zijn grote schrik kwamen er 3 grote Nederlandse schepen aan,een aanvaring kon nog maar net worden voorkomen,solidair als ze waren begonnen de 3 Nederlanders de Franse schipper samen de Franse schipper in steenkolenduits uit de kafferen want de beste man had zich volgens hun ook in zijn eigen land in het Duits moeten melden!!! 3 vragen, wie meldt zich in Nederland in het Duits als hij of zij een haven uit vaart,wie vaart naar Basel en spreekt vloeiend Frans en wie vaart er weleens op de Donau en spreekt vloeiend Kroatisch? ik bedoel hier alleen maar mee dat je geen talenwonder hoeft te zijn om een goede kapitein te zijn want naar mijn mening heeft het taalgebrek hier totaal niets met de aanvaring te maken.

    Geplaatst door: Ovcák op
  • zo maar een opmerking, wat mij opvalt bij de sluizen is dat men weinig gebruik maakt van de wachtplaats voor de sluis (startplek cq de remming). was hier geen plaats of te veel werk om ff vast te maken. uit het verhaal hierboven lijkt mij een aanvaring voorkomen had kunnen worden. let wel ik weet niet of de remming vrij was ik was er niet bij. gewoon intresse!

    Geplaatst door: ik hier op
  • HAllOOOOOO IVW TRIIIIIIIng. Wakker worden..
    Vliegtuigen lazeren uit de lucht, patenten uit Tjetsjenie. Een eechte zeeoeverstaat met machtige stranden.( alleen zonder water)
    Heeft Zimbabwe ook patenten , En afganistan. ?
    Kenne we nog lachen.

    Geplaatst door: dik trom op
  • Ze zouden ook de eigenaars en de reders verantwoordelijk moeten stellen, deze kapitein heeft zijn papieren in tsetsjenie gehaald, het is een oudere kapitein die dus Russisch spreekt en daarom zijn examen in Tsetsjenie kon doen daar men in Polen ook Russisch sprak, maar in alle gemoedelijkheid het moet toch wel iemand op dat kantoor van die rederij zijn opgevallen dat deze man slecht of totaal geen Engels sprak en men moest toch ook weten dat je op de in Nederland zowel op de RPR als op de BPR wateren als tweede voertaal Duits is.
    En meneer van de Mureen u heeft mazzel gehad, ik heb een aanvaring in het Zandvliet complex gehad gelukkig achteraf niet door mij fout, de deur ging open en de zeeboot was weg, men moest naar Zeebrugge en liet mij met een schadepost van achteraf FL 225,000 achter.
    Hoop voor u dat de coater in een goed land is verzekerd en niet op de een of andere bananen replubiek, zodat u snel u centen krijgt en u liggeld ( dit heeft bij mij een jaar geduurd ).
    Voor meneer Dion ik heb ook gerepareerd bij Reimerswaal en de prijs was de prijs en een afspraak was een afspraak, heb er zelfs nog een mooie hefbare alminium stuurhuis aan overgehouden, moest ik wel 6 weken brandwacht voor spelen en nog wat hand en spandiensten.
    Schipper en bemanning van de Mureen ik wens u veel sterkte met de afwikkeling.

    Geplaatst door: Hagens op
  • ze zouden die eens allen een les in taal moeten geven .voor ze eerst mogen alleen varen .maar ja wie zijn wij .

    Geplaatst door: e op
  • Bij deze willen we even alle speculaties uit de lucht halen.
    Wij de Mureen zijn dus het schip waarmee de Hestia een aanvaring heeft gehad. Wij hebben ons omstreeks 22.00 uur gemeld bij de sluis en wij kregen de bakboordsluis.
    Op dat moment was die aan het schutten met twee schepen waarvan de een dus de Hestia.
    Op het moment dat de Hestia uit de sluis kwam gaf hij naar bakboord roer en tja daar lagen wij dus met de bak . En nee wij waren niet te dicht bij de sluis. Hij heeft ons gewoon niet gezien, of zoals die kapitein het zelf zei, de hut was laag en de bemanning gaf wel door een schip maar niet een met bak . De Hestia is op de hoek van de bak terecht gekomen en heeft daarna de voorste bolder gepakt en die heeft over een lengte van ongeveer 5 meter een gat getrokken van net na zijn ankerkluisgat tot begin kopschroef. Door de aanvaring konden wij gelukkig nog net de Coburg ontwijken die uit de stuurboordsluis kwam. We moeten er niet aan denken als we daar ook nog bovenop hadden gezeten.
    Het verbaasde ons dat de Kapitein van de Hestia ook nog eens wilde doorvaren naar Antwerpen want er moest de volgende dag geladen worden maar ja zo werkt dat gelukkig niet in nederland. We konden pas om 4 uur onze reis vervolgen . En ik ben het wel met een paar mensen die commentaar hebben gegeven eens , geen van de bemanningsleden sprak fatsoenlijk Engels en geen loods. Het had heel anders kunnen lopen als hij precies tussen de bak en schip terecht was gekomen.
    Ms Mureen

    Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 18-05-2010 09:40.

    Geplaatst door: Ms Mureen op
  • De coaster heet hestia en zijn kop is aan bakboord over een paar meter open gescheurd dat moet dus flink aangekomen zijn.
    Maar met welk schip was de aanvaring?

    Geplaatst door: van sluis op
  • Correctie n.a.v. mijn vorig bericht: Ik hoop het niet mee te gaan maken dat Tsjetsjenië in Europa zal liggen. Sorry!

    Geplaatst door: Tiemen op
  • Dit zijn gewone persberichten die naar buiten worden gebracht. Kwestie van ‘kopieren – plakken’ en klaar. Google maar eens op “Frontale aanvaring bij Kreekraksluizen” en je zult zien dat diverse nieuws sites dit bericht één op één overgenomen hebben. Dat even terzijde.

    Feit blijft dat dit wéér een coaster met een Oost Europeaan aan het roer betreft. Het had ook een stuk slechter kunnen aflopen, denk aan de aanvaring op de Oude Maas met de ‘Wisdom’ en een binnenvaarder.

    Geplaatst door: Tiemen op
  • Dat komt er van geen loods aan boord en dus ook niemand die Nederlands of Duits spreekt als tweede voertaal, neen wij moeten allemaal maar Engels leren voor die gasten, kijk naar de oversteek tussen de Moerdijk en de Dortse Kil die veel drukker bevaarbaar is door geulgebonden zeevaart, ook hier gaat het wel is mis, maar er staat wel meestal een loods aan boord met wie je normaal kan communiceren.
    Nu ga ik niet beweren dat dat de hoofdoorzaak is, ik was er dom weg niet bij, ben het wel met sommige mensen eens dat het artikel erg summier is, misschien omdat het Zondag is en er bij de politie geen perswoordvoeder is, denk dus dat we meer te weten komen zodra Schuttevaer meer weet, voorts is deze site natuurlijk wel gratis en een gegeven paard mag je niet in de bek kijken.

    Geplaatst door: Hagens op
  • Om welke coaster ging het?

    Geplaatst door: Piet op
  • Ik vind nergens in dit artikel hoe het is gekomen dat beide schepen een aanvaring kregen. En sinds wanneer word een coaster naar een rederij gebracht voor reparatie? Rare berichtgeving!

    Geplaatst door: dorus op

Reageer