Aanlandingsplicht: acceptatie of verzet

‘Verzet tegen de aanlandplicht heeft geen zin. Dat wordt maatschappelijk niet meer geaccepteerd’, sprak staatssecretaris Sharon Dijksma zaterdag 11 juli in een digitale boodschap op de Dag van de Nederlandse Visserij in Stellendam. Maar Europarlementariër Jan Huitema vond juist dat er alles aan gedaan moet worden om de aanlandplicht weer ongedaan te maken.

Aanlandingsplicht: acceptatie of verzet
  • Dag van de Nederlandse Visserij scherpt standpunten

Door Maria Evers
Tijdens het programma in de Stellendamse visafslag volgden verschillende sprekers elkaar op, na introductie door Agnes Leewis, directeur Nederlands Visbureau. Stellendam werd door Cees Sinke, voorzitter visserijvereniging Zuid-West, ‘Het Silicon Valley van de visserij’ genoemd.
Het duurzame centrum van de visserij van West-Europa met een eigen innovatiecentrum, waar ook twee prachtige scheepswerven zijn gevestigd en waar zich meerdere toeleverings- en technische bedrijven hebben gevestigd. ‘De Willy Wortels hebben zich aangesloten. Een mooi resultaat, nadat tien jaar geleden de sector ten dode leek opgeschreven. Maar nood leert werken en door creativiteit en innovatie hebben we nieuwe stappen gezet.’

Nieuwe steun

Wegens een sterfgeval was mevrouw Dijksma alleen op video aanwezig. Zij riep de vissers op zich neer te leggen bij de aanlandplicht en er het beste van te maken. Dijksma beloofde te helpen met Europese gelden. ‘Vanaf september komt er weer een nieuwe innovatieregeling en ik zal zorgen voor maximale rek en ruimte om oplossingen te vinden voor de knelpunten van de aanlandplicht.’
Dijksma besloot: ‘De toekomst van de visserij is toch uw verantwoordelijkheid, maar met mijn steun.’ Na afloop van haar videoboodschap klonk er in de zaal geen applaus. Mogelijk enerzijds door de boodschap, de aanlandingsplicht nu maar te accepteren, anderzijds omdat het wat vreemd is te applaudisseren voor een scherm.

Niet uitvoerbaar

VVD-Europarlementariër Jan Huitema liep als agrariër ook tegen wet- en regelgeving aan, die onwerkbaar was. ‘Prachtig op papier, maar niet uitvoerbaar.’ Een belangrijke drijfveer voor hem om in de politiek te gaan. Hij meent dat de aanlandplicht veel te snel is ingevoerd. ‘Ongekend snel voor Europa, maar de gevolgen zijn niet goed onderzocht.´
Hij noemde een artikel in De Correspondent waarin wordt aangetoond dat aanlandplicht juist niet beter is. ´Een groot deel van de vis is nog levensvatbaar en een ander deel is belangrijk als voedsel voor vogels. De aangelande vis gaat sowieso dood.´

Huitema zet dus grote vraagtekens bij de aanlandplicht en vindt dat die afgeschaft moet worden. ‘Het zal lastig zijn om dit op de politieke agenda te krijgen, maar we moeten het wel proberen. Veel wordt door Brussel tegengehouden, zoals de selectieve vismethodes met de pulskor. We missen een gunfactor in Europa. Frankrijk ziet ons als concurrent, terwijl we juist moeten samenwerken.’

Hij besloot: ‘Stellendam is niet alleen het Silicon Valley van Europa maar van de hele wereld. We moeten er trots op zijn de meest duurzame vloot en vismethodes te hebben. Ik roep hierbij alle Nederlanders op: kies voor Nederlandse vis!´

Mindset

Professor Kitty Koelemeijer schetste de verschillende dilemma’s waar de sector tegenaan loopt. Innovatie en kennis vergaren aan de ene kant en concurrentie, strategische oriëntatie, efficiëntie en samenwerking aan de andere kant. Beiden zijn belangrijk en langetermijnplanning is tegenwoordig niet meer mogelijk. Inspelen op de ontwikkelingen vergt volgens haar een bepaalde ‘mindset’.

‘Kijk wat er om je heen gebeurt. Het bijzondere van de visserij is dat het als enige voeding levert uit de wilde oogst, met een enorme sortering en toch maar een kleine sector vormt. Moeilijk op te schalen en soms kan je trots je ook in de weg zitten.’ Hoogleraar Herman Pleij sloot de interessante ochtend af met een hilarisch historisch perspectief van de ontwikkeling van Nederland en de dominee/koopman als onderaannemer van God en met de nieuwe Nederlandse wapenspreuk: Moet kunnen!

Het middagprogramma bestond uit een vlootshow met burgemeester Ada Grootenboer als vlootadmiraal. Het publiek kon deze dag kennis maken met het meest duurzame vissersschip van Nederland: de Immanuel MDV 1, dat met een slimme elektromotor bijna 80% aan brandstof bespaart. Andere vooruitstrevende vernieuwingen zijn de verwerking van de vis en de manier waarop die wordt gevangen. De vissen worden helemaal geautomatiseerd verwerkt, waardoor er veel minder verspilling is.

Aanlandingsplicht: acceptatie of verzet | Schuttevaer.nl

Aanlandingsplicht: acceptatie of verzet

‘Verzet tegen de aanlandplicht heeft geen zin. Dat wordt maatschappelijk niet meer geaccepteerd’, sprak staatssecretaris Sharon Dijksma zaterdag 11 juli in een digitale boodschap op de Dag van de Nederlandse Visserij in Stellendam. Maar Europarlementariër Jan Huitema vond juist dat er alles aan gedaan moet worden om de aanlandplicht weer ongedaan te maken.

Aanlandingsplicht: acceptatie of verzet
  • Dag van de Nederlandse Visserij scherpt standpunten

Door Maria Evers
Tijdens het programma in de Stellendamse visafslag volgden verschillende sprekers elkaar op, na introductie door Agnes Leewis, directeur Nederlands Visbureau. Stellendam werd door Cees Sinke, voorzitter visserijvereniging Zuid-West, ‘Het Silicon Valley van de visserij’ genoemd.
Het duurzame centrum van de visserij van West-Europa met een eigen innovatiecentrum, waar ook twee prachtige scheepswerven zijn gevestigd en waar zich meerdere toeleverings- en technische bedrijven hebben gevestigd. ‘De Willy Wortels hebben zich aangesloten. Een mooi resultaat, nadat tien jaar geleden de sector ten dode leek opgeschreven. Maar nood leert werken en door creativiteit en innovatie hebben we nieuwe stappen gezet.’

Nieuwe steun

Wegens een sterfgeval was mevrouw Dijksma alleen op video aanwezig. Zij riep de vissers op zich neer te leggen bij de aanlandplicht en er het beste van te maken. Dijksma beloofde te helpen met Europese gelden. ‘Vanaf september komt er weer een nieuwe innovatieregeling en ik zal zorgen voor maximale rek en ruimte om oplossingen te vinden voor de knelpunten van de aanlandplicht.’
Dijksma besloot: ‘De toekomst van de visserij is toch uw verantwoordelijkheid, maar met mijn steun.’ Na afloop van haar videoboodschap klonk er in de zaal geen applaus. Mogelijk enerzijds door de boodschap, de aanlandingsplicht nu maar te accepteren, anderzijds omdat het wat vreemd is te applaudisseren voor een scherm.

Niet uitvoerbaar

VVD-Europarlementariër Jan Huitema liep als agrariër ook tegen wet- en regelgeving aan, die onwerkbaar was. ‘Prachtig op papier, maar niet uitvoerbaar.’ Een belangrijke drijfveer voor hem om in de politiek te gaan. Hij meent dat de aanlandplicht veel te snel is ingevoerd. ‘Ongekend snel voor Europa, maar de gevolgen zijn niet goed onderzocht.´
Hij noemde een artikel in De Correspondent waarin wordt aangetoond dat aanlandplicht juist niet beter is. ´Een groot deel van de vis is nog levensvatbaar en een ander deel is belangrijk als voedsel voor vogels. De aangelande vis gaat sowieso dood.´

Huitema zet dus grote vraagtekens bij de aanlandplicht en vindt dat die afgeschaft moet worden. ‘Het zal lastig zijn om dit op de politieke agenda te krijgen, maar we moeten het wel proberen. Veel wordt door Brussel tegengehouden, zoals de selectieve vismethodes met de pulskor. We missen een gunfactor in Europa. Frankrijk ziet ons als concurrent, terwijl we juist moeten samenwerken.’

Hij besloot: ‘Stellendam is niet alleen het Silicon Valley van Europa maar van de hele wereld. We moeten er trots op zijn de meest duurzame vloot en vismethodes te hebben. Ik roep hierbij alle Nederlanders op: kies voor Nederlandse vis!´

Mindset

Professor Kitty Koelemeijer schetste de verschillende dilemma’s waar de sector tegenaan loopt. Innovatie en kennis vergaren aan de ene kant en concurrentie, strategische oriëntatie, efficiëntie en samenwerking aan de andere kant. Beiden zijn belangrijk en langetermijnplanning is tegenwoordig niet meer mogelijk. Inspelen op de ontwikkelingen vergt volgens haar een bepaalde ‘mindset’.

‘Kijk wat er om je heen gebeurt. Het bijzondere van de visserij is dat het als enige voeding levert uit de wilde oogst, met een enorme sortering en toch maar een kleine sector vormt. Moeilijk op te schalen en soms kan je trots je ook in de weg zitten.’ Hoogleraar Herman Pleij sloot de interessante ochtend af met een hilarisch historisch perspectief van de ontwikkeling van Nederland en de dominee/koopman als onderaannemer van God en met de nieuwe Nederlandse wapenspreuk: Moet kunnen!

Het middagprogramma bestond uit een vlootshow met burgemeester Ada Grootenboer als vlootadmiraal. Het publiek kon deze dag kennis maken met het meest duurzame vissersschip van Nederland: de Immanuel MDV 1, dat met een slimme elektromotor bijna 80% aan brandstof bespaart. Andere vooruitstrevende vernieuwingen zijn de verwerking van de vis en de manier waarop die wordt gevangen. De vissen worden helemaal geautomatiseerd verwerkt, waardoor er veel minder verspilling is.