Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk
Schuttevaer Premium

Nautilus-actie in river cruise

AMSTERDAM

Werknemersorganisatie Nautilus NL maakt zich met Europese collega’s zorgen over het uitblijven van collectieve loon-en arbeidsvoorwaarden, de erosie van de individuele regelingen en de ongebreidelde tewerkstelling van buitenlandse werknemers in de florerende river cruise sector.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (8)
 • Vetboer

  @Vaartbinnen
  Het ging toen om een groep, in het begin riepen ze om het hardst en stonden ze op hun achterste poten, maar toen er echt actie ondernomen moest worden gaven ze niet thuis. Begin dan ook niet zo hoog van de toren te blazen, maar verdiep je als bond zijnde eerst in de materie en loop niet weg als het lastig is.
  De FNV in de haven die doet meer wat ze zelf willen en spelen hun persoonlijke ding over de rug van de leden, of ze het nou willen of niet. Ik heb het allemaal van dichtbij gezien.
  Ik wil trouwens niet beweren dat ze nooit wat goeds doen, maar ik heb ze in ieder geval niet hoog zitten.

 • Vaartbinnen

  @Vetboer

  Volgens mij heb je een vreemde voorstelling van zaken. Een vakbond doet alleen iets als een lid daar mee instemt. Ik heb een aantal keer goede hulp gehad van ze en ze hebben nooit iets gedaan zonder mij daarvan eerst op de hoogte te stellen of om toestemming te vragen.

  Mogelijk ben je teleurgesteld geraakt over het resultaat maar helaas ik weet ook uit ervaring dat de vakbond geen toverinstelling is die al je dromen waar maakt.

  En FNV in de haven is toch wel een heel ander clubje dan Nautilus. Ben een poosje bij de FNV lid geweest maar als je dan een vraag had over de vaart dan wisten ze het niet terwijl bij Nautilus de mensen bijna allemaal zelf gevaren hebben.

  Ik ben zeer tevreden over Nautilus en zij behartigen mijn belangen in ieder geval op een goede manier en weet zeker dat ze dat in de toekomst ook zullen doen. Ik ben ook nog geen vakbond tegen gekomen die zo’n informatief vakgericht blaadje uitgeeft zoals Nautilus dat doet zeker nu het er ook nieuws uit Zwitserland bij zit.

  Maar goed het is ieder ze eigen keus om al dan niet lid te worden van een vakbond ik weet in ieder geval dat ik op ze terug kan vallen mocht me (weer) wat overkomen.

 • Vetboer

  @Vaartbinnen
  Ik heb niet met ze om tafel gezeten over de CAO, maar om wat anders.
  Verder luisteren ze nauwelijks naar de leden en gaan liever hun eigen gang en gaan voor makkelijk resultaat, eventueel over de rug van hun eigen leden. Doet de FNV ook in de Rotterdamse haven, ze zetten alleen maar werknemers en werggevers tegen elkaar op.
  Ik weet niet of je als werknemer nou moet willen dat dit clubje jouw belangen vertegenwoordigt.

 • j

  Hoop dat het goed komt. helaas na nautilus met die engelsen zijn samengegaan is t helaas niet veel soeps. maar ja…crisis hé…

 • Vaartbinnen

  @vetboer @rederijschipper naar mijn weten komt een CAO pas tot stand nadat een meerderheid van de leden akkoord is gegaan.

  Dus dan zijn jullie of akkoord gegaan met iets waar je het niet mee eens bent of je komt achteraf klagen over je eigen fouten.

  De FNV was praktisch onzichtbaar in de binnenvaart Nautilus profileert zich een stuk nadrukkelijker.

  Dat er geen binnenvaart CAO is, komt door onze fijne werkgevers die lekker ongeorganiseerd zichzelf kapot blijven concurreren. Schepen laten bouwen voor miljoenen en dan niet beseffen dat je ook nog loon moet betalen aan jezelf en je werknemers is helaas de dagelijkse werkelijkheid in de binnenvaart.

  En als Nautilus niets zou doen/hebben gedaan zouden jullie straks alleen nog met Filipijnse collega’s varen. Sterker nog dan hebben we straks helemaal geen werk meer. (tenzij je natuurlijk voor 600 tot 800 dollar in de maand wil komen werken?)

 • Vetboer

  Nautilus kunnen allen maar roepen, zodra resultaat niet op een presenteerblaadje word aangeboden, gaan ze confrontatie uit de weg.
  Heb met die gasten aan tafel gezeten, was een hoop poeha, maar toen er opgetreden moest worden bleven ze stil.
  Ze kunnen zich beter in hoekje gaan zitten schamen.

 • rederijschipper

  het overplaatsen het binnenvaartgedeelte van fnv naar nautilus heeft de binnenvaart geen goed gedaan. Als je als bedrijf al een paar jaar achter de inflatie aan hobbelt kijkt nautilus naar de landelijke looneis in plaats van de vorige jaren bij dat bedrijf… En daarbij speelt nautilus onder 1 hoedje met de werkgevers. Hoe gaat nederland ten onder???

 • Ed Landsmeer

  Nautilus International veel succes met jullie action. Het is een elke keer terugkerend probleem
  zo als ook het afsluiten van een fatsoenlijk CAO.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook