Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Renault kiest voor vervoer onder zeil

NANTES

Autofabrikant Renault heeft een driejarig contract gesloten met Neoline om onderdelen en auto’s tussen Frankrijk en de Verenigde Staten te gaan vervoeren met een 136 meter lang RoRo-schip met daarop 4200 vierkante meter zeil.

1 / 1
Artist’s impression van de zeilende zeeschepen die Neoliner wil laten bouwen. (Afbeelding Mauric)

Artist’s impression van de zeilende zeeschepen die Neoliner wil laten bouwen. (Afbeelding Mauric)

Het ruim 24 meter brede schip beschikt verder over een 4000 kW sterke dieselelektrische aandrijving. De lading voor Renault is een deel van de vracht die tijdens een drieweekse reis vervoerd gaat worden. 

Neoline is een Franse start-up, gevestigd in Nantes. Het bedrijf wil in eerste instantie twee identieke schepen bouwen en die vanaf 2020-2021 inzetten op een pilot-project, een route tussen Frankrijk, Bilbao, Charleston, Baltimore en de eilandengroep Saint Pierre et Miquelon. Bij bewezen behoefte kunnen ook Zeebrugge en Antwerpen worden ingepast. De havens onderweg worden met een tweewekelijkse frequentie aangedaan. Over de keuze voor de eilandengroep Saint Pierre et Miquelon, een Frans overzees gebiedsdeel voor de kust van New Foundland, zegt commercieel manager Adrie Prot: ‘De eilanden zijn hoofdzakelijk op toerisme ingesteld en worden momenteel bevoorraad via Halifax. Daardoor duurt het zes weken voordat vracht vanuit Frankrijk de eilanden bereikt. Via onze service wordt dat teruggebracht tot drie weken.’

Renault verklaart de stap naar Neoline door te wijzen op het doel dat het bedrijf zich heeft gesteld; terugdringing van de carbon footprint met 6% tussen 2016 en 2022.

Neoline claimt met haar schip de CO2-uitstoot met 90% te kunnen beperken. (WdN)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook