Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

DP World wil het achterland bevoorraden met Hyperloop

Dubai

De toekomst vraagt om sneller en milieuvriendelijker transport. De wereldwijd opererende terminalexploitant DP World verwacht hiervoor de Hyperloop te kunnen inzetten en heeft samen met Richard Branson van Virgin Hyperloop One DP World Cargospeed opgericht.

1 / 1
Zo zou een station van DP World Cargospeed er in de nabije toekomst uit kunnen zien. (Afbeelding DP World Cargospeed)

Zo zou een station van DP World Cargospeed er in de nabije toekomst uit kunnen zien. (Afbeelding DP World Cargospeed)

 • ‘Sneller dan vliegtuig voor de prijs van een vrachtwagen'

 • Mumbai genoemd als geschikte locatie

Door Erik van Huizen
De Hyperloop is een futuristische vorm van personen- en vrachtvervoer waarbij een voertuig, de zogenoemde pod, elektromagnetisch wordt voortgestuwd door een stalen buis waarin een vacuüm heerst. Hiermee zijn snelheden mogelijk van 1200 kilometer per uur. In de experimentele Hyperloop One worden al topsnelheden tot 300 meter per seconde, ruim 1000 kilometer per uur gehaald. Twee tot drie keer sneller dan bijvoorbeeld een hogesnelheidstrein. Het systeem werkt geheel autonoom, waardoor de kans op menselijke fouten vermindert. En wanneer de stroom voor de Hyperloop groen wordt opgewekt is het transportmiddel zeer milieuvriendelijk.

Snel en goedkoop
DP World Cargospeed denkt goederen sneller te kunnen vervoer dan met het vliegtuig tegen de kosten van een vrachtwagen. Volgens de initiatiefnemers is het in het goederenvervoer vooral een kwestie van kosten en snelheid. ‘Als je iets snel vervoerd wilt hebben, dan moet je er rekening mee houden dat je flink je portemonnee moet trekken. Wij willen dat veranderen. Een reis van vier dagen met een vrachtwagen kan straks in 16 uur. Dat is niet alleen veel sneller, ook zullen de  kosten hierdoor dalen.'

De initiatiefnemers noemen de haven van Mumbai in India als voorbeeld. Veel van de goederen gaan vanuit deze haven naar de economische groeiregio Pune of komen daar vandaan. De snelweg van Mumbai naar Pune is dan ook vaak overvol. Dagelijks rijden 110.000 vrachtwagens over deze weg. Een Hyperloop-systeem kan de reis tussen de twee steden terugbrengen van drie uur naar circa 25 minuten.

Enorme groei
De plannen voor DP World Cargospeed werden onlangs in Dubai gepresenteerd. De initiatiefnemers voorzien dat het wereldwijde goederentransport de komende 30 jaar met een factor vier gaat stijgen. Het transport van met name palletgoederen groeit ook de komende twee jaar al fors. Wereldwijd stijgt de omzet van bijvoorbeeld e-commerce naar vier biljoen dollar (4.000.000.000.000), meer dan het bruto nationaal product van Duitsland. En die goederen moeten liefst steeds sneller op hun bestemming zijn. Dat lukt niet met de bestaande infrastructuur en transportmodi.

DP World zet al volop in op volledige automatisering van haar containerterminals. De Een volgende stap is het vervoer naar het achterland. Via de Hyperloop zouden leveringen niet alleen veel sneller en betrouwbaarder kunnen verlopen, maar er ook voor zorgen dat de ladingontvangers circa 25% minder voorraad hoeven aan te houden.

Eerste ter wereld
Volgens vicepresident en premier sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum van de Verenigde Arabische Emiraten is DP World Cargospeed het eerste initiatief in zijn soort ter wereld. ‘We willen als Verenigde Arabische Emiraten een leidende rol spelen in hoe de wereld er in de toekomst uit gaat zien. En als je een pionier wilt zijn, dan moet je aan de gang te gaan met innovatieve oplossingen. Want geavanceerde technologische ontwikkelingen zijn nodig om de efficiency en processen te verbeteren en de hoge kwaliteit van dienstverlening te behouden. Wij zijn al een belangrijke speler in de wereldhandel en worden nu ook een pionier in de sector.'

Volgens sultan Ahmed Bin Sulayem, CEO van DP World, heeft de geschiedenis uitgewezen dat het vervoer van lading altijd de katalysator is geweest voor nieuwe ontwikkelingen in de transportsector. De sultan maakte bekend dat DP World een ‘significante investering' heeft gedaan in het Hyperloop One-concept van Virgin. ‘Wij geloven in de Hyperloop en in de langere-termijnvisie van Virgin. Virgin is de juiste partner om de toekomst van de wereldwijde logistiek vorm te gaan geven.'

 

 

Reacties (1)

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

 • G.M. Noldes

  quote : En wanneer de stroom voor de Hyperloop groen wordt opgewekt is het transportmiddel zeer milieuvriendelijk. unquote

  zoiets heet open deur geloof ik.

  Als kerosine geen uitstoot veroorzaakte was vliegen de schoonste vervoersmodi.

  ppfffff en zo word je dag in en dag uit met dat soort onzin bestookt.

  Wel slim om dat in Mumbai te doen, 0,005 % uitstoot verminderen daar staat gelijk aan 95% uitstoot verminderen hier.

  Verder leuk speeltje dat zeker te weten gebouwd gaat worden, maar of het praktisch is en/of toekomst heeft?

  Is ieder geval nuttiger van die arabier als een overdekte skihal te bouwen midden in de woestijn.

Lees ook