water onder de kiel

Als het werkt: Squat

Squat is een fenomeen waarvoor alleen een Engelse term bestaat. Het treedt voornamelijk op in ondiep water en in het bijzonder op kanalen en rivieren, dus het komt bij uitstek voor op Nederlandse wateren. Maar toch, er bestaat geen accuraat Nederlands woord voor. Het is de vermindering van de hoeveelheid water onder de kiel bij een (snel)varend schip ten opzichte van een stilliggend schip. Het hangt ook samen met de zijdelingse krachten op schepen bij het oplopen en ontmoeten.

Squat is een moeilijk te begrijpen fenomeen. Om er meer inzicht in te krijgen, werden er in 1945 met de Christiaan Brunings al proeven gedaan bij zo te zien een spiegelglad vaarwater. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: Squat | Schuttevaer.nl
water onder de kiel

Als het werkt: Squat

Squat is een fenomeen waarvoor alleen een Engelse term bestaat. Het treedt voornamelijk op in ondiep water en in het bijzonder op kanalen en rivieren, dus het komt bij uitstek voor op Nederlandse wateren. Maar toch, er bestaat geen accuraat Nederlands woord voor. Het is de vermindering van de hoeveelheid water onder de kiel bij een (snel)varend schip ten opzichte van een stilliggend schip. Het hangt ook samen met de zijdelingse krachten op schepen bij het oplopen en ontmoeten.

Squat is een moeilijk te begrijpen fenomeen. Om er meer inzicht in te krijgen, werden er in 1945 met de Christiaan Brunings al proeven gedaan bij zo te zien een spiegelglad vaarwater. Beeld Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer