Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

Automatiseringstrends op ‘Marine & Offshore Automation’

ROTTERDAM

Orders van IHC Merwede, SBM Offshore en Huisman Equipment, die de Nederlandse marine- en offshore-industrie prominent in het nieuws brachten, laten zien dat er voldoende kansen liggen in deze markt. Om deze kansen optimaal te benutten moeten producten en diensten zo efficiënt mogelijk functioneren, waarin automatisering een belangrijke rol speelt. Op Marine & Offshore Automation 2013, dinsdag 29 oktober in de RDM Campus in Rotterdam, draait het om de laatste trends op automatiseringsgebied.

Innovativiteit is een sleutelwoord in de marine- en offshore-sector. Gas- en olievelden zijn steeds moeilijker te vinden en te exploiteren, waardoor efficiency een prominentere rol aanneemt. Innovatie in automatisering kan bijdragen aan het maken van de benodigde efficiencyslagen. Hier kan bijvoorbeeld gedacht worden aan boorplatforms die op verschillende locaties inzetbaar zijn, zichzelf kunnen plaatsen op gas- en olievelden of op verschillende diepten inzetbaar zijn.

Dual Multi Power Tower

Een concreet voorbeeld van zo’n innovatie in de automatisering zal worden besproken op Marine & Offshore Automation 2013, namelijk de Dual Multi Power Tower. Om dit apparaat soepel en veilig te laten functioneren zijn belangrijke processen geautomatiseerd, waardoor de efficiency sterk verhoogd wordt. De innovaties zijn een iteratief proces, waardoor de Dual Multi Power Tower sinds de introductie in de jaren negentig verbeterd is. Dit levert zowel bouwer Huisman als haar toeleveranciers uitdagingen op.

Jo Nijsen van Huisman Equipment zal zijn visie op de continue ontwikkelingen in de offshore geven.

Netwerkbeschikbaarheid

Een goede beschikbaarheid is essentieel voor het functioneren van digitale netwerken. De marine- en offhore-sectoren stellen hun eigen, specifieke eisen aan deze beschikbaarheid. Systemen, ICT-diensten en componenten moeten altijd beschikbaar zijn voor de gebruikers, aangezien ongeplande downtime op zee voor aanvullende complicaties zorgt.

Op Marine & Offshore Automation 2013 zijn meerdere specialisten aanwezig met toepassingen voor het realiseren van een zo hoog mogelijk beschikbaarheid.

Veiligheid en beschikbaarheid zijn uiteraard van groot belang bij de kabels van netwerken, zeker bij gebruik op zee. Een netwerk redundant maken is hiervoor een goed middel, aangezien steeds meer besturingen aan boord door middel van netwerken worden gerealiseerd. Het creëren van hoge beschikbaarheid (van visualisering, besturing, netwerk tot I/O) kan bijvoorbeeld met een volledig redundant Profinet Automatiseringsplatform. Tijdens de presentatie van Phoenix Contact zullen Paul Zeelen en Eerke van der Glas ingaan op systeemprincipes en voorbeeldapplicaties in schepen.

Beschikbaarheid heeft ook directe invloed op de bedrijfsresultaten. De implementatie van een Enterprise Control System biedt beheersbaarheid in het gebruik van de middelen. Een dergelijk systeem kan namelijk de efficiency van mensen, het rendement van de toepassing en de betrouwbaarheid van het geheel te verbeteren. Mark Bakker zal namens Invensys laten zien hoe dit middel te gebruiken is om 100% beschikbaarheid te bewerkstelligen.

Veiligheid op zee

Ondernemen op zee brengt sinds jaar en dag risico’s met zich mee. Het winnen van brandbare stoffen zoals olie en gas is een boeiende en uitdagende activiteit, waarbij veiligheid essentieel is. Van reddingsboeien tot het escorteren van schepen bij de Hoorn van Afrika, de sector blijft zich verbeteren en vernieuwen. De bedrijven op de beursvloer van Marine & Offshore Automation 2013 kunnen bezoekers bijpraten over de laatste veiligheidsontwikkelingen.

Op het gebied van veiligheid van bijvoorbeeld boorplatforms wordt veel gebruik gemaakt van automatiseringstechnieken. Zo wordt een Process Control System (PCS) ingezet om analoge en digitale signalen te regelen en gegevens van alarmsystemen op te slaan en te visualiseren. Sebastian Amos zal namens Rockwell Automation tonen hoe een efficiencyslag is te maken door deze controle- en veiligheidsapplicaties te integreren bij offshore-applicaties. Er is een turn key-oplossing voor het gehele PCS en de daarbij behorende Emergency Shutdown System (EDS) en Fire and Gas System (FGS).

Ook de overslag van goederen moet veilig en betrouwbaar gebeuren. Zo heeft Endress+Hauser software ontwikkeld die turn key geleverd kan worden. Hun programma Ship Vision visualiseert de inhoud en de staat van de tanks van een schip. Het is toepasbaar bij zowel scheepvaart op zee als de binnenvaart. Dit systeem verhoogt de veiligheid van processen zoals het innemen van vloeibaar gas.

Marine & Offshore Automation 2013

De behoefte aan innovaties is groot in de zeevaart en de offshore. Internationale ontwikkelingen zoals schaalvergrotingen, toenemende concurrentie en de behoefte aan goed technisch personeel vragen om technologische vernieuwingen. Dat geldt ook voor de strengere wet- en regelgeving, met thema’s als duurzaamheid en veiligheid. De conferentie Marine & Offshore Automation op 29 oktober 2013 in de RDM Campus (Rotterdam) haakt in op deze behoefte.

Het lezingenprogramma van Marine & Offshore 2013 is sterk gericht op kennisoverdracht op het technische vlak. De plenaire sprekers van Huisman en SBM Offshore zullen de bezoekers meenemen in de ontwikkelingen op het gebied van Marine & Offshore. In de parallelle tracks wordt ingegaan op thema’s als duurzaamheid, efficiency en asset performance met behulp van automatisering.

Op de site van het evenement is het volledige programma na te lezen, evenals de nieuwsberichten van deelnemende exposanten. De exposanten bieden bezoekers ook op de site al regelmatig actuele informatie aan. Zowel films, beelden als specifieke folders zijn te downloaden vanaf het nieuwsdeel.

Registratie voor een gratis bezoek aan Marine & Offshore Automation 2013 is mogelijk op de site.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook