Wat eten we vandaag? Koken met aandacht voor milieu

Jos en Sandra Rodewijk van het zeilcharterschip de Catharina van Mijdrecht koken voor hun gasten maaltijden met aandacht voor natuur en milieu. Zo ligt er scharrel- of biologisch vlees op de barbecue. Overigens niet alleen omdat het diervriendelijk is, volgens Jos is het vlees ook veel lekkerder dan het vlees uit de bio-industrie.

Koken met aandacht voor milieu
Pestobouillon van Jos en Sandra

Pestobouillon met verse spinazie en tomaat (voor 4 personen) van Jos en Sandra van de Catharina van Mijdrecht:

Ingrediënten:

  • een liter runderbouillon. (bouillonblokjes of een bouillon kant en klaar uit potje)
  • een potje groene pesto (verse pesto is lekkerder)
  • 200 gram spinazie
  • vier tomaten

Maak de runderbouillon. Voeg naar smaak groene pesto toe. Was de spinazieblaadjes en doe deze in de soepkommen. Snijd de tomaten in partjes en verwijder de zaadjes. Doe de tomaat in de soepkommen. Schep de hete bouillon in de soepkommen. Serveer de pestobouillon direct en heet.

Door

Erik van Huizen

Jos en Sandra maken met de Catharina van Mijdrecht dagtochten met bedrijven en families. Die kiezen volgens Jos meestal voor een uitgebreid arrangement, inclusief diner, waarbij ze zelf niets hoeven doen. De barbecue staat hierbij hoog in de top-10. Maar er zijn ook gasten die liever zelf koken.

Tot de jaren ’80 van de vorige eeuw was de Overijsselse klipperaak Catharina van Mijdrecht (26 x 5 meter) nog actief in de vrachtvaart. Daarna begon ze een tweede carrière als passagierschip. Nu heeft ze ruimte voor 38 personen. Er zijn aan boord 22 slaapplaatsen verdeeld over acht kamers. Als vaargebieden heeft het schip de Waddenzee, het Markermeer, het IJsselmeer en de Friese meren.

Minder water

Sandra kookt meestal, maar Jos is regelmatig in de keuken te vinden. Volgens Jos worden de maaltijden bereid met veel liefde en verse producten. En zeilen in de buitenlucht maakt hongerig.

De inkoop wordt gedaan bij de groothandel, die volgens Jos vaak net iets beter kwaliteit levert dan de detaillist. ‘Het vlees komt van onze eigen biologische slager. Wij hopen zo ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. En je merkt ook dat de gasten de betere kwaliteit herkennen en waarderen. Dat spreekt zich rond natuurlijk. Er komen nu echt groepen speciaal om een compleet biologisch pakket vragen.’

Om te testen welke maaltijden ze de gasten kunnen voorzetten, worden tijdens de feestdagen vaak familie of vrienden uitgenodigd. ‘Zij zijn dan proefkonijnen en wij testen dan de nieuwe creaties voor het volgende seizoen.’

Grote klomp pasta

Jos en Sandra hebben voor het bereiden van de maaltijden zelfs een hele filosofie ontwikkeld. Zo mogen geen onnodige toevoegingen worden gebruikt. ‘En ook bij de inkoop van vis letten we op. Wij serveren aan boord alleen nog duurzaam gekweekte of gevangen vis. Ook gebruiken we zoveel mogelijk producten uit de eigen streek. En op verzoek houden we rekening met speciale diëten, zoals vegetarisch, glutenvrij, Halal of koosjer. En als de klant dat wenst, dan maken we dus ook maaltijden met alleen maar biologische producten. Daar maken we dan een speciale offerte voor.’

Overigens is het niet altijd even culinair wat de gasten op de klipperaak bereiden. ‘Vooral in de zomer hebben we regelmatig meerdaagse zeiltochten. Dan koken de groepen meestal zelf. Vooral jongeren zetten dan vaak spaghetti op het menu. Dat hebben ze vaak thuis al eens gemaakt, maar nog nooit voor een grote groep. Het is altijd weer een verrassing wat ze ervan maken. Een grote klomp verkleefde pasta met opgewarmde ketchup is dan ook een bekende maaltijd voor de meeste charterschippers.’

Vrij eenvoudig

Als Jos en Sandra niet met de groep mee-eten maar voor zichzelf koken, dan eten ze vrij eenvoudig. ‘Meestal een verse salade of verse groenten. We koken dan niet zo uitgebreid, want onze jonge dochters lusten nog niet alles. Maar het eten is altijd wel vers en gevarieerd. En minstens één keer in de week eten we vegetarisch. Ook eten we meestal één keer in de week vis. Als we onderweg zijn eten we vaak even tussendoor aan het roer. De kinderen eten altijd aan tafel.’

Voorafjes en toetjes worden ook bereid op de Catharina van Mijdrecht.

‘Een door ons veel gebruikt voorafje is pestobouillon met verse spinazie en tomaat. Dat is een lekker en licht soepje. Als toetje, bijvoorbeeld na een uitgebreide barbecue, serveren wij meestal een verse fruitsalade. Maar we maken ook weleens wat stevigers. Bijvoorbeeld Friese tiramisu. Daarin gaan dan bitterkoekjes en Beerenburg.’

Uit eten gaan Jos en Sandra bijna nooit. ‘We gaan helaas te weinig uit eten. En als het al gebeurt, dan is het met de kinderen. Dan gaan we naar zoiets als McDonald’s of een pannenkoekenhuisje.’