Wat eten we vandaag? Fitter en slanker aan boord

Het eetpatroon aan boord van de Kempenaar Antares is het laatst half jaar veranderd. Werd er altijd veel rijst, pasta en couscous gegeten, tegenwoordig is de hoofdrol voor de aardappel. Frauke Klom wilde fitter worden en zocht het in een andere manier van eten en meer bewegen. Bijkomend voordeel is dat ze van maat 46 naar (bijna) maat 38 ging. Man en kinderen eten gewoon met de pot mee en vinden het lekker.

Eten aan boord van de Antares

Tagliatelle met zalm van Frauke

Ingrediënten twee personen:

  • 150 gr tagliatelle (of Eierspätzle of andere pasta)
  • 2 zalmmoten van 150 gr (of plakken gerookte zalm)
  • 100 gr verse light kaas en 100 ml magere melk
  • 2 theelepels geraspte mierikswortel (kan ook uit een potje)
  • 1 theelepel dille, knoflook (het liefst gerookte uit Arleux) en flink wat peper

De pasta koken zoals op de verpakking vermeld en ondertussen de zalmmoten een minuut of vijf zachtjes koken (pocheren) en in stukjes snijden. Kaas en melk samen in een pannetje langzaam opwarmen, blijven roeren totdat er een gladde saus ontstaat. Pan van het vuur en de mierikswortel en de dille er doorheen scheppen. Saus door de pasta samen met de zalm en smullen maar!
Een gemengde salade is er lekker bij, van bijvoorbeeld sla, tomaten, komkommer, paprika en wat er nog meer in de groentela ligt. Als dressing voldoet een scheutje gembersiroop.
De maaltijd staat binnen 20 minuten op tafel.

Door Marja de Vet
Ze is heel enthousiast over Benfit, een voedingsprogramma dat ze via internet volgt. ‘Ik ben veel energieker en het afvallen is mooi meegenomen. En het is heel goed te doen aan boord.

‘Je krijgt voedingslijsten en adviezen over sporten en je hebt wekelijks contact met een voedingsdeskundige die je heel goed motiveert. En sporten, dat kun je op een vierkante meter doen. Je krijgt tubes, dat zijn elastieken, en daarmee train je om de dag 20 minuten. Niet lang, maar wel heel intensief. Zo bouw je spiermassa op en dat zorgt voor meer vetverbranding. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk te zwemmen, wandelen en fietsen.’

Tussendoortjes

‘Het echte geheim van het dieet kan ik niet doorgronden. Het is vetarm, maar je eet best veel. Het zit denk ik in de combinatie van koolhydraten en eiwitten. Het ontbijt is goed en heel gevarieerd. Soms een smoothie, maar ook muesli, knäckebröd of brood. Je krijgt eigenlijk alles wat je gewoon ook eet. ’s Avonds eet je aardappelen, vlees en groente. Heel normaal allemaal. En je mag heel veel tussendoortjes. Eierkoeken, appels, dat soort dingen. Dat is om je bloedsuikerspiegel op peil te houden, zodat je niet flauw wordt.’

Man en kinderen eten gewoon mee. ‘We eten nu om de dag aardappelen en ik bak alles in olijfolie, maar verder is er niet veel veranderd. We eten vetarmer, dat wel. Geen sauzen meer en ook geen roomboter. En ik let erop dat ik niet teveel eet, dat doet de rest van het gezin niet.’

Spits

Frauke vaart met man Harm (Bathoorn) sinds anderhalf jaar op de Kempenaar Antares, vast tussen Zeebrugge en Roeselare. Daarvoor hadden ze de spits Triade. ‘Die hebben we nog steeds, we proberen in de zomer lange reizen naar Frankrijk te maken, want we missen het leven op een spits.

‘Nu zitten we eigenlijk altijd in België, maar de boodschappen haal ik vrijdag in Terneuzen, als ik de kinderen ophaal. Het is in Nederland toch goedkoper. Brood koop ik wel in België. Wij houden niet van Nederlands brood, dat vinden we klef. We houden van brood waar je op kunt bijten, volkorenbrood met een stevige korst.’

Frauke heeft geen problemen met een keer in de week alle boodschappen halen. ‘Ik ben gewend om te plannen. Toen de kinderen nog klein waren, gingen we soms voor een maand naar Zuid-Frankrijk. Dan kwam ik met 80 literpakken houdbare melk uit de Aldi! We hadden bewust geen auto en probeerden altijd zo dicht mogelijk bij de winkel af te meren.

‘Onderweg haalden we af en toe bij. Ik ben in die tijd heel veel op de foto gezet. Ik fietste met een kind voorop, een kind achterop en nog een in de draagzak en had dan ook nog eens twee grote boodschappentassen aan het stuur hangen. ‘Sinds de kinderen op het internaat zitten hebben we wel een auto. Daar kwamen we niet meer onderuit.’

Eenheidsworst

De twee jongste kinderen zijn niet zo dol op het internaatseten in Terneuzen. ‘Het is wel beter geworden na een gesprek met de kok, maar ze vinden het thuis lekkerder. De internaten zijn kleiner geworden, maar er wordt nog steeds in het groot gekookt. Misschien moeten ze experimenteren met koken per groep. In Nijmegen op het internaat zijn ze daar ook mee bezig. De groepsleiding kookt, de kinderen helpen mee. Dat is misschien wel wat. ‘Omdat ze het eten doordeweeks niet erg lekker vinden mogen ze in het weekeinde aangeven wat ze willen eten, als het maar gezond is. Maar dat is geen probleem, ze kiezen alleen gezonde dingen. Ze krijgen op het internaat al patat, dus dat hoeven ze in het weekend niet meer.’

Spätzle

Frauke groeide op in Duitsland en koopt als ze in Duitsland is Eierspätzle, Duitse pasta. ‘Die vind ik nog altijd heel erg lekker.’ En verder maak ik regelmatig Zwiebelkuchen, Duitse uientaart, ook een erfenis van mijn jeugd in Duitsland. En we kopen in Duitsland altijd Malzbier, bruin bier zonder alcohol. Echt heel lekker. De kinderen zijn er dol op, maar je kunt het hier niet krijgen. Volgens mij is dat een gat in de markt. Als we ooit nog eens stoppen met varen, zie ik daar nog wel brood in.’

Wat eten we vandaag? Fitter en slanker aan boord | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? Fitter en slanker aan boord

Het eetpatroon aan boord van de Kempenaar Antares is het laatst half jaar veranderd. Werd er altijd veel rijst, pasta en couscous gegeten, tegenwoordig is de hoofdrol voor de aardappel. Frauke Klom wilde fitter worden en zocht het in een andere manier van eten en meer bewegen. Bijkomend voordeel is dat ze van maat 46 naar (bijna) maat 38 ging. Man en kinderen eten gewoon met de pot mee en vinden het lekker.

Eten aan boord van de Antares

Tagliatelle met zalm van Frauke

Ingrediënten twee personen:

  • 150 gr tagliatelle (of Eierspätzle of andere pasta)
  • 2 zalmmoten van 150 gr (of plakken gerookte zalm)
  • 100 gr verse light kaas en 100 ml magere melk
  • 2 theelepels geraspte mierikswortel (kan ook uit een potje)
  • 1 theelepel dille, knoflook (het liefst gerookte uit Arleux) en flink wat peper

De pasta koken zoals op de verpakking vermeld en ondertussen de zalmmoten een minuut of vijf zachtjes koken (pocheren) en in stukjes snijden. Kaas en melk samen in een pannetje langzaam opwarmen, blijven roeren totdat er een gladde saus ontstaat. Pan van het vuur en de mierikswortel en de dille er doorheen scheppen. Saus door de pasta samen met de zalm en smullen maar!
Een gemengde salade is er lekker bij, van bijvoorbeeld sla, tomaten, komkommer, paprika en wat er nog meer in de groentela ligt. Als dressing voldoet een scheutje gembersiroop.
De maaltijd staat binnen 20 minuten op tafel.

Door Marja de Vet
Ze is heel enthousiast over Benfit, een voedingsprogramma dat ze via internet volgt. ‘Ik ben veel energieker en het afvallen is mooi meegenomen. En het is heel goed te doen aan boord.

‘Je krijgt voedingslijsten en adviezen over sporten en je hebt wekelijks contact met een voedingsdeskundige die je heel goed motiveert. En sporten, dat kun je op een vierkante meter doen. Je krijgt tubes, dat zijn elastieken, en daarmee train je om de dag 20 minuten. Niet lang, maar wel heel intensief. Zo bouw je spiermassa op en dat zorgt voor meer vetverbranding. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk te zwemmen, wandelen en fietsen.’

Tussendoortjes

‘Het echte geheim van het dieet kan ik niet doorgronden. Het is vetarm, maar je eet best veel. Het zit denk ik in de combinatie van koolhydraten en eiwitten. Het ontbijt is goed en heel gevarieerd. Soms een smoothie, maar ook muesli, knäckebröd of brood. Je krijgt eigenlijk alles wat je gewoon ook eet. ’s Avonds eet je aardappelen, vlees en groente. Heel normaal allemaal. En je mag heel veel tussendoortjes. Eierkoeken, appels, dat soort dingen. Dat is om je bloedsuikerspiegel op peil te houden, zodat je niet flauw wordt.’

Man en kinderen eten gewoon mee. ‘We eten nu om de dag aardappelen en ik bak alles in olijfolie, maar verder is er niet veel veranderd. We eten vetarmer, dat wel. Geen sauzen meer en ook geen roomboter. En ik let erop dat ik niet teveel eet, dat doet de rest van het gezin niet.’

Spits

Frauke vaart met man Harm (Bathoorn) sinds anderhalf jaar op de Kempenaar Antares, vast tussen Zeebrugge en Roeselare. Daarvoor hadden ze de spits Triade. ‘Die hebben we nog steeds, we proberen in de zomer lange reizen naar Frankrijk te maken, want we missen het leven op een spits.

‘Nu zitten we eigenlijk altijd in België, maar de boodschappen haal ik vrijdag in Terneuzen, als ik de kinderen ophaal. Het is in Nederland toch goedkoper. Brood koop ik wel in België. Wij houden niet van Nederlands brood, dat vinden we klef. We houden van brood waar je op kunt bijten, volkorenbrood met een stevige korst.’

Frauke heeft geen problemen met een keer in de week alle boodschappen halen. ‘Ik ben gewend om te plannen. Toen de kinderen nog klein waren, gingen we soms voor een maand naar Zuid-Frankrijk. Dan kwam ik met 80 literpakken houdbare melk uit de Aldi! We hadden bewust geen auto en probeerden altijd zo dicht mogelijk bij de winkel af te meren.

‘Onderweg haalden we af en toe bij. Ik ben in die tijd heel veel op de foto gezet. Ik fietste met een kind voorop, een kind achterop en nog een in de draagzak en had dan ook nog eens twee grote boodschappentassen aan het stuur hangen. ‘Sinds de kinderen op het internaat zitten hebben we wel een auto. Daar kwamen we niet meer onderuit.’

Eenheidsworst

De twee jongste kinderen zijn niet zo dol op het internaatseten in Terneuzen. ‘Het is wel beter geworden na een gesprek met de kok, maar ze vinden het thuis lekkerder. De internaten zijn kleiner geworden, maar er wordt nog steeds in het groot gekookt. Misschien moeten ze experimenteren met koken per groep. In Nijmegen op het internaat zijn ze daar ook mee bezig. De groepsleiding kookt, de kinderen helpen mee. Dat is misschien wel wat. ‘Omdat ze het eten doordeweeks niet erg lekker vinden mogen ze in het weekeinde aangeven wat ze willen eten, als het maar gezond is. Maar dat is geen probleem, ze kiezen alleen gezonde dingen. Ze krijgen op het internaat al patat, dus dat hoeven ze in het weekend niet meer.’

Spätzle

Frauke groeide op in Duitsland en koopt als ze in Duitsland is Eierspätzle, Duitse pasta. ‘Die vind ik nog altijd heel erg lekker.’ En verder maak ik regelmatig Zwiebelkuchen, Duitse uientaart, ook een erfenis van mijn jeugd in Duitsland. En we kopen in Duitsland altijd Malzbier, bruin bier zonder alcohol. Echt heel lekker. De kinderen zijn er dol op, maar je kunt het hier niet krijgen. Volgens mij is dat een gat in de markt. Als we ooit nog eens stoppen met varen, zie ik daar nog wel brood in.’