Wat eten we vandaag? ‘Niet van de pakjes en blikjes’

‘Ik las laatst dat in de binnenvaart veel pakjes en blikjes worden gebruikt. Nou, dat is hier aan boord absoluut niet zo’, zegt Lilian. ‘Wij eten bijna alleen maar vers, ik gebruik zelden een saus of mix uit een pakje. Je bent vrijwel altijd binnen vier dagen op de plek van bestemming en zoiets als een krop sla kun je in de groentela gerust vijf, zes dagen bewaren.’

Fam. van Deurzen

RECEPT
Ovenschotel met kip van Lilian

Ingrediënten voor 2 personen:
2 kipkarbonaadjes of kippenpoten
4 of 5 tomaten
250 gram ongeschilde krieltjes
2 fijngehakte teentjes knoflook
1 à 2 gesneden uien
pittig kruidenmengsel zoals cajunkruiden of Provençaalse kruiden
zakje rucola
zout en peper

De kip van het bot snijden, maar het vel laten zitten en in kleine stukjes snijden. De kip royaal kruiden met het kruidenmengsel en zonder vet knapperig bakken (het vel zorgt voor bakvet). De uien even meebakken. De aardappels met schil bijna gaar koken en op het laatst de gewassen en ingekerfde tomaten twee minuten laten meekoken. In vergiet doen en laten afkoelen. De aardappeltjes in stukje snijden of een beetje prakken, de tomaten ontvellen. Alle ingrediënten (behalve peper, olijfolie en rucola) in een grote ingevette ovenschaal door elkaar mixen en een beetje zout toevoegen. De schaal een half uur in een voorverwarmde oven op 180 graden laten garen. Als het klaar is de rucola eroverheen verdelen met een beetje peper en wat olijfolie. ‘Ik varieer er ook weleens op en doe er dan nog wat courgette, venkel of champignons bij en voeg bij de kip nog wat gebakken spekjes.’

Lilian van Deurzen (48) vaart en woont met vriend Chris Pols (48) op de Cheyenne, een droge-ladingschip van 80 meter lang. Ze komen beiden uit de binnenvaart en varen voor Rhenus. ‘Eerst vrijwel altijd op en neer van Rotterdam naar Bazel, de laatste twee jaar vanwege de crisis voornamelijk in Duitsland. We komen bijna nooit meer in Nederland, in juni waren we er voor het laatst met ons schip. We gaan wel regelmatig een dagje op en neer om de ouders te zien en de post op te halen.’
Koken en uit eten gaan, dat zijn de grote hobby’s van Lilian. Op haar site http://www.koekhoek.nl/ verzamelt ze recepten en schrijft ze recensies van restaurants, die meestal in de buurt van de haven liggen.

Heel lekker, maar ook wel aan de prijs, kun je volgens Lilian eten bij Villa Copera in Tolkamer. ‘Ze hebben geen kaart, ze vragen je van tevoren of je ergens allergisch voor bent of iets niet lust. Dan is het afwachten wat je krijgt, maar het valt nooit tegen. Je bent daar echt een avondje uit en proeft nieuwe dingen; een heel goed adres.’
In Duitsland vindt Lilian restaurant C Five in Mannheim een aanrader. ‘Zoals de naam al zegt is het restaurant gevestigd in blok C5, ongeveer een kwartiertje lopen van de haven. C Five ligt midden in een woonwijk en daar verwacht je een zaak met zo’n mooi terras niet. Het is een modern restaurant met aangrenzend een brasserie met loungebar. Het is duurder dan het gemiddelde Duitse restaurant maar daar is de kaart dan ook naar. Geen schnitzels dus.’

Eigenheimers

Qua eten missen ze in Duitsland niet veel. ‘Eigenlijk maar twee dingen, pindakaas en aardappelen. In Duitsland hebben ze van die glazige aardappelen en die lust ik niet. Ik houd van een bloemige Eigenheimer en die zijn hier niet te krijgen. De familie weet dat en haalt vaak aardappels voor ons bij de boer, zodat we weer een voorraadje kunnen meenemen.’
‘We liggen nu in Ottmarsheim en hier gaan we altijd even naar de Carrefour in Mulhouse. Dat is het leuke van varen, dat je steeds op andere plekken ligt. In Frankrijk koop ik verse vis in de supermarkt. Dat doe ik in Duitland niet, ja hooguit diepvriesvis. We kopen daar ook lekkere patés en Franse kazen en soms wild, zoals eend. En op de wijnafdeling is het leuk rondneuzen. De laatste keer kocht ik er een pakje briquedeeg. Dat is een soort bladerdeeg, maar dan gemaakt van fijngemalen, gegaard griesmeel. Van oorsprong Algerijns. Ik heb ze een keer gevuld met verse vruchten; de andere keer met kaas en ei. Ik ben altijd in voor nieuwe dingen en probeer ook vaak een gerecht na te maken wat ik in een restaurant heb gegeten.’

Risotto is ook één van de specialiteiten van Lilian. ‘Je fruit een gesnipperd uitje en een uitgeperst teentje knoflook in wat olijfolie en doet na een paar minuten de risottorijst erbij. Even aanbakken en dan een glas witte wijn en warme bouillon toevoegen. Steeds een scheutje. In totaal 20 minuten koken en dan van het vuur af wat geraspte Parmezaanse kaas en een klontje roomboter erdoor. Daarbij eten we bijvoorbeeld asperges, coquilles of paddestoelen.

Jan Steen

‘We hebben eigenlijk een beetje een huishouden van Jan Steen. Chris staat vroeg op en begint met varen en ik slaap nog even door, waarna Chris een paar uur gaat slapen. Rond half 11 ontbijten/brunchen we en tussen 5 en 7 eten we warm. Zo deden mijn ouders het ook, ik ben dat zo gewend.
‘Ik kook niet écht vet, maar we moeten wel een beetje op onze lijn letten. We snaaien af en toe. Zo had ik gisteren zelf speculaas gebakken en dan moeten we de trommel echt dicht doen, anders blijven we dooreten. En als we niet varen, zitten we ook nog weleens te snacken voor de tv. Ik wil eigenlijk wel een Wii of een X-box met zo’n bewegingsprogramma erop. Gezellig samen met die poppetjes bewegen. Beter dan alleen op een hometrainer.’

Wat eten we vandaag? ‘Niet van de pakjes en blikjes’ | Schuttevaer.nl

Wat eten we vandaag? ‘Niet van de pakjes en blikjes’

‘Ik las laatst dat in de binnenvaart veel pakjes en blikjes worden gebruikt. Nou, dat is hier aan boord absoluut niet zo’, zegt Lilian. ‘Wij eten bijna alleen maar vers, ik gebruik zelden een saus of mix uit een pakje. Je bent vrijwel altijd binnen vier dagen op de plek van bestemming en zoiets als een krop sla kun je in de groentela gerust vijf, zes dagen bewaren.’

Fam. van Deurzen

RECEPT
Ovenschotel met kip van Lilian

Ingrediënten voor 2 personen:
2 kipkarbonaadjes of kippenpoten
4 of 5 tomaten
250 gram ongeschilde krieltjes
2 fijngehakte teentjes knoflook
1 à 2 gesneden uien
pittig kruidenmengsel zoals cajunkruiden of Provençaalse kruiden
zakje rucola
zout en peper

De kip van het bot snijden, maar het vel laten zitten en in kleine stukjes snijden. De kip royaal kruiden met het kruidenmengsel en zonder vet knapperig bakken (het vel zorgt voor bakvet). De uien even meebakken. De aardappels met schil bijna gaar koken en op het laatst de gewassen en ingekerfde tomaten twee minuten laten meekoken. In vergiet doen en laten afkoelen. De aardappeltjes in stukje snijden of een beetje prakken, de tomaten ontvellen. Alle ingrediënten (behalve peper, olijfolie en rucola) in een grote ingevette ovenschaal door elkaar mixen en een beetje zout toevoegen. De schaal een half uur in een voorverwarmde oven op 180 graden laten garen. Als het klaar is de rucola eroverheen verdelen met een beetje peper en wat olijfolie. ‘Ik varieer er ook weleens op en doe er dan nog wat courgette, venkel of champignons bij en voeg bij de kip nog wat gebakken spekjes.’

Lilian van Deurzen (48) vaart en woont met vriend Chris Pols (48) op de Cheyenne, een droge-ladingschip van 80 meter lang. Ze komen beiden uit de binnenvaart en varen voor Rhenus. ‘Eerst vrijwel altijd op en neer van Rotterdam naar Bazel, de laatste twee jaar vanwege de crisis voornamelijk in Duitsland. We komen bijna nooit meer in Nederland, in juni waren we er voor het laatst met ons schip. We gaan wel regelmatig een dagje op en neer om de ouders te zien en de post op te halen.’
Koken en uit eten gaan, dat zijn de grote hobby’s van Lilian. Op haar site http://www.koekhoek.nl/ verzamelt ze recepten en schrijft ze recensies van restaurants, die meestal in de buurt van de haven liggen.

Heel lekker, maar ook wel aan de prijs, kun je volgens Lilian eten bij Villa Copera in Tolkamer. ‘Ze hebben geen kaart, ze vragen je van tevoren of je ergens allergisch voor bent of iets niet lust. Dan is het afwachten wat je krijgt, maar het valt nooit tegen. Je bent daar echt een avondje uit en proeft nieuwe dingen; een heel goed adres.’
In Duitsland vindt Lilian restaurant C Five in Mannheim een aanrader. ‘Zoals de naam al zegt is het restaurant gevestigd in blok C5, ongeveer een kwartiertje lopen van de haven. C Five ligt midden in een woonwijk en daar verwacht je een zaak met zo’n mooi terras niet. Het is een modern restaurant met aangrenzend een brasserie met loungebar. Het is duurder dan het gemiddelde Duitse restaurant maar daar is de kaart dan ook naar. Geen schnitzels dus.’

Eigenheimers

Qua eten missen ze in Duitsland niet veel. ‘Eigenlijk maar twee dingen, pindakaas en aardappelen. In Duitsland hebben ze van die glazige aardappelen en die lust ik niet. Ik houd van een bloemige Eigenheimer en die zijn hier niet te krijgen. De familie weet dat en haalt vaak aardappels voor ons bij de boer, zodat we weer een voorraadje kunnen meenemen.’
‘We liggen nu in Ottmarsheim en hier gaan we altijd even naar de Carrefour in Mulhouse. Dat is het leuke van varen, dat je steeds op andere plekken ligt. In Frankrijk koop ik verse vis in de supermarkt. Dat doe ik in Duitland niet, ja hooguit diepvriesvis. We kopen daar ook lekkere patés en Franse kazen en soms wild, zoals eend. En op de wijnafdeling is het leuk rondneuzen. De laatste keer kocht ik er een pakje briquedeeg. Dat is een soort bladerdeeg, maar dan gemaakt van fijngemalen, gegaard griesmeel. Van oorsprong Algerijns. Ik heb ze een keer gevuld met verse vruchten; de andere keer met kaas en ei. Ik ben altijd in voor nieuwe dingen en probeer ook vaak een gerecht na te maken wat ik in een restaurant heb gegeten.’

Risotto is ook één van de specialiteiten van Lilian. ‘Je fruit een gesnipperd uitje en een uitgeperst teentje knoflook in wat olijfolie en doet na een paar minuten de risottorijst erbij. Even aanbakken en dan een glas witte wijn en warme bouillon toevoegen. Steeds een scheutje. In totaal 20 minuten koken en dan van het vuur af wat geraspte Parmezaanse kaas en een klontje roomboter erdoor. Daarbij eten we bijvoorbeeld asperges, coquilles of paddestoelen.

Jan Steen

‘We hebben eigenlijk een beetje een huishouden van Jan Steen. Chris staat vroeg op en begint met varen en ik slaap nog even door, waarna Chris een paar uur gaat slapen. Rond half 11 ontbijten/brunchen we en tussen 5 en 7 eten we warm. Zo deden mijn ouders het ook, ik ben dat zo gewend.
‘Ik kook niet écht vet, maar we moeten wel een beetje op onze lijn letten. We snaaien af en toe. Zo had ik gisteren zelf speculaas gebakken en dan moeten we de trommel echt dicht doen, anders blijven we dooreten. En als we niet varen, zitten we ook nog weleens te snacken voor de tv. Ik wil eigenlijk wel een Wii of een X-box met zo’n bewegingsprogramma erop. Gezellig samen met die poppetjes bewegen. Beter dan alleen op een hometrainer.’