Aluminium

Nieuw reddingsvaartuig voor brandweer Kalkar

De brandweer in Kalkar heeft sinds afgelopen weekend een nieuw reddingsvaartuig. Het gaat om een aluminium boot van zes meter lang. De nieuwe RTB2 Britta wordt ingezet bij calamiteiten op de Rijn tussen Rees en Emmerich.

Pastoor Alois van Doornick van Kalkar doopt de nieuwe brandweerboot RTB2 Britta. Foto brandweer Kalkar

De vrijwillige brandweer van Kalkar dekt 16 kilometer van de op dat punt drukbevaren Rijn. De overige delen van het traject vallen onder Emmerich, Kleef en Rees. De nieuwe boot vervangt de vorige, die sinds 1989 dienst heeft gedaan. De oude boot is de laatste drie jaar 15 keer ingezet en er is uiteraard regelmatig mee geoefend.

Topsnelheid

Door de rompvorm in combinatie met een 80 pk sterke Honda buitenboordmotor heeft de nieuwe brandweerboot een topsnelheid van 55 kilometer per uur. Er is zitplaats voor zes brandweerlieden. De boot heeft aan de voorzijde een klep die tot de waterspiegel kan zakken om voorwerpen of personen uit het water te halen. De vrij vlakke bodem zorgt voor een beperkte diepgang, zodat er bij hoge waterstanden ook mee in de uiterwaarden kan worden gevaren.

Burgemeester

De boot werd gedoopt door pastoor Alois van Doornick van Kalkar en kreeg behalve het dienstnummer RTB2 ook de naam Britta mee. Daarmee werd de boot vernoemd naar Dr Britta Schulz, de burgemeester van Kalkar die zich heeft ingespannen om de aanschaf mogelijk te maken.