Kostbare knollen

Diepzeemijnbouw veroorzaakt grote stofwolken in kraakheldere oceaan

Stofwolken die ontstaan bij diepzeemijnbouw-activiteiten zijn op grote afstand zichtbaar in het water. Het grootste deel daalt echter al snel weer neer. Dat blijkt uit promotieonderzoek van marien geoloog Sabine Haalboom (NIOZ) op de bodem van de Stille Oceaan. ‘Dat water is van nature kraakhelder, dus diepzeemijnbouw zou een grote impact kunnen hebben op het diepzeeleven’, stelt Haalboom in haar proefschrift, dat ze verdedigt op 31 mei aan de Universiteit Utrecht.

Inzet van een onderwatervoertuig van IHC tijdens het diepzeeonderzoek, Foto Alberto Serrano

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Diepzeemijnbouw veroorzaakt grote stofwolken in kraakheldere oceaan | Schuttevaer.nl
Kostbare knollen

Diepzeemijnbouw veroorzaakt grote stofwolken in kraakheldere oceaan

Stofwolken die ontstaan bij diepzeemijnbouw-activiteiten zijn op grote afstand zichtbaar in het water. Het grootste deel daalt echter al snel weer neer. Dat blijkt uit promotieonderzoek van marien geoloog Sabine Haalboom (NIOZ) op de bodem van de Stille Oceaan. ‘Dat water is van nature kraakhelder, dus diepzeemijnbouw zou een grote impact kunnen hebben op het diepzeeleven’, stelt Haalboom in haar proefschrift, dat ze verdedigt op 31 mei aan de Universiteit Utrecht.

Inzet van een onderwatervoertuig van IHC tijdens het diepzeeonderzoek, Foto Alberto Serrano

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer