Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Stalen dinosaurus op transport

ROTTERDAM

In het Rotterdamse havengebied trok wederom een bijzonder transport alle aandacht toen Allseas de grote stinger van het offshoresupportvaartuig Pioneering Spirit op de ponton Bumblebee van de Waalhaven naar de Tweede Maasvlakte bracht.

1 / 1
Indrukwekkend transport met de stinger van de Pioneering Spirit over de Nieuwe Waterweg. (Foto: PAS Publicaties)

Indrukwekkend transport met de stinger van de Pioneering Spirit over de Nieuwe Waterweg. (Foto: PAS Publicaties)

Alles aan het grootste offshoresupportvaartuig ter wereld is groot en indrukwekkend. Zo ook de stinger waarmee pijpen vanuit de Pionering Spirit in zee worden geleid. Hiervoor wordt de staalconstructie tussen de boegsecties van het vaartuig gehangen. Deze gestileerde stalen dinosaurus bestaat uit een 60 meter lang transitiesysteem en een 150 meter lange en 65 meter brede stinger met rollerboxen. De stinger heeft een gewicht van 4200 ton.

Eerder was de stinger in deze configuratie al gebruikt om in het kader van het Turkstream project 1100 kilometer aan pijpleiding in de Zwarte Zee te leggen. Dit werk werd onlangs onderbroken omdat de Pioneering Spirit in Noorse wateren een 22.000 ton wegende boormodule moest gaan installeren voor het Johan Sverdrup project. Het schip kwam toen eerst naar Rotterdam om de stinger tijdelijk op de Allseas-ponton Bumblebee te parkeren.

Nadat de installatieopdracht met succes was afgerond, keerde de Pioneering Spirit naar de Maasvlakte terug om weer van haar stinger te worden voorzien. De komende tijd moet met het vaartuig in de Zwarte Zee nog eens 700 kilometer aan pijpleiding worden gelegd. (PAS)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook