Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Eerste kraanschip voor Boskalis: Bokalift 1

ROTTERDAM

Onder mistige weersomstandigheden is het kraanschip Bokalift 1 maandag 19 februari in Rotterdam aangekomen. Dit nieuwe paradepaardje van Boskalis Offshore zal offshore in zowel de windenergiesector als de olie- en gasindustrie worden ingezet.

1 / 1
Aankomst van het nieuwe kraanschip Bokalift 1 van Boskalis. (Foto PAS Publicaties)

Aankomst van het nieuwe kraanschip Bokalift 1 van Boskalis. (Foto PAS Publicaties)

Geheel nieuw is het eerste grote kraanschip van Boskalis niet. Er is namelijk voor gekozen om één van de halfafzinkbare zwaartransportschepen, de Finesse van dochter Dockwise, op een werf in Singapore om te bouwen. Het vaartuig heeft hier de nodige aanpassingen ondergaan, waaronder de installatie van een helikopterdek en de uitbreiding van de accommodatie.

Vervolgens is het schip in het Chinese Xiamen op de werf van Huisman voorzien van een grote offshorekraan met een hefcapaciteit van 3000 ton. Ruim voldoende om de Bokalift 1 te kunnen inzetten voor zwaar installatiewerk, zoals van jackets en monopiles in de offshorewindenergiesector, voor installatiewerk van modules in de olie- en gasindustrie en voor ontmantelingswerk in laatstgenoemde sector.

Werkdek 165x43
De 216 meter lange en 43 meter brede Bokalift 1 heeft een werkdek van 165 bij 43 meter en een klasse 2 dynamisch positioneringssysteem. De hoofdvoortstuwing wordt gevormd door vier motoren van 3840 kW en twee van 4800 kW. Hiermee kan een maximale snelheid van 14 knopen worden gehaald. Aan boord is accommodatie voor 150 personen.

Het vaartuig is in 2012 door de Chinese Guangzhou werf aan Fairstar Heavy Transport uit Rotterdam opgeleverd. Deze rederij werd in 2015 overgenomen door Dockwise, die op haar beurt weer in handen kwam van Boskalis.

Plan is om ook de Forte, een zusterschip van de Finesse, tot kraanschip om te bouwen. Dit vaartuig krijgt de naam Bokalift 2. Eerder had Boskalis al de Smit-ponton Giant 7 laten ombouwen om er installatiewerk in de windenergiesector mee te kunnen uitvoeren. De Giant 7 werd voor dit werk uitgerust met een 600-tons kraan. (PAS)

Reacties

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Lees ook