Svanen plaatst windturbines voor kust van Denemarken

Het grote hefschip Svanen van Van Oord gaat een prominente rol spelen bij de aanleg van het grootste windturbinepark in Deense wateren. Dit zogeheten Kriegers Flak windpark wordt in opdracht van energiemaatschappij Vattenfall op zo’n 15 tot 40 kilometer voor de Deense oostkust aangelegd.

Svanen plaatst windturbines voor kust van Denemarken

Het contract tussen Vattenfall en Van Oord is vlak voor de feestdagen ondertekend. Het omvat het transport en de installatie van 72 grote stalen fundatiepalen (monopiles) en eenzelfde aantal transitiestukken. De monopiles worden vanuit de Duitse havenstad Rostock drijvend versleept naar het park, terwijl de transitiestukken op pontons vanuit de Deense havenstad Aalborg worden aangevoerd. De monopiles en de transitiestukken zullen vervolgens met de Svanen in de Oostzee worden geïnstalleerd. Het speciaal voor dit werk uitgeruste vaartuig beschikt over een hefcapaciteit van 8000 ton.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer