Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk

Ontslaggolf offshoresector houdt aan

DEN HAAG

Shell heeft aangekondigd wereldwijd 6500 banen te schrappen en waar nodig activiteiten te zullen afstoten of beƫindigen. De ingreep is het gevolg van de aanhoudend lage olieprijs.

Ook Shell houdt er rekening mee dat de olieprijs langere tijd op het huidige lage niveau blijft. Op dit moment ligt de prijs van een vat rond de 54 dollar. Shell heeft de laatste jaren echter veel geïnvesteerd in winningsprojecten in diep water, koude gebieden en schalie-olie en gas. Die zijn bij de huidige olieprijs niet of nauwelijks rendabel.
Recent kondigde ook de Noorse maatschappij Statoil het verlies aan van meer dan 2000 banen. Het Noorse concern is naar eigen zeggen een volgende fase ingegaan van een efficiëntieprogramma dat eind 2013 al is begonnen en waarbij toen 1340 eigen medewerkers plus 995 ingehuurde consultants zijn ontslagen. Deze keer treft het 1500 eigen medewerkers en 525 consultants, samen goed voor 2025 banen.
Eerder dit jaar hadden ook Shell, Chevron, BP en ConocoPhillips al aangekondigd dat zij fors gingen snijden. Bij grote wereldwijd opererende servicebedrijven zoals marktleider Schlumberger, Baker Hughes en Halliburton wordt echter nog forser gesneden. Schlumberger maakte eerder dit jaar bekend 9000 banen te gaan schrappen, gevolgd door Baker Hughes met 7000 banen en Halliburton met 6400 banen. Schlumberger is nu aan een tweede ronde begonnen, waardoor nog eens 11.000 mensen hun baan zullen verliezen. Dit komt neer op een totale personeelsreductie van ruim 20%. Verder heeft FMC Technologies aangekondigd 2000 banen te schrappen en KCA Deutag 500 banen. Daarnaast hebben de afgelopen maanden door het opleggen van offshoresupportvaartuigen talloze bemanningen reeds hun baan verloren. En nu het er alle schijn van heeft dat de olieprijzen zich voor langere tijd rond de 60 dollar per vat zullen blijven stabiliseren, lijkt het einde van de ontslaggolf in de olie- en gassector nog niet in zicht. (PAS/PN )

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook