Schuttevaer

Zoet, Zout & Zakelijk
Schuttevaer Premium

Meldingsplicht en risicoanalyse voor passagiersschepen op Westerschelde

TERNEUZEN

De Permanente Commissie voor Toezicht op de Scheldevaart (PC) wil de nautische veiligheid op de Westerschelde vergroten. Aanleiding is het incident met de Viking Idun dat op 1 april bij Terneuzen in aanvaring kwam met een tanker. De Vlaams-Nederlandse PC onderzoekt een meldingsplicht voor binnenvaartpassagiersschepen, 48 uur voordat ze de Westerschelde opvaren.

1 / 1
Kapiteins krijgen van de GNB momenteel folders mee met de specifieke eigenschappen van de Westerschelde.

Kapiteins krijgen van de GNB momenteel folders mee met de specifieke eigenschappen van de Westerschelde.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Reacties (2)
 • DirkSteenstra

  @nosceorbis
  Goed geschreven stukje, sluit ik me helemaal bij aan.
  Maar ik lees tevens dat de O.v.v hun licht er over laat schijnen. Dat word weer tot “leringhe ende vermaeck ” Een van de vorige adviezen van deze club was, met dat incident in de mist bij sluis Grave, dat de scheepvaart maar niet meer moest varen bij mist. Ik denk dat nu hun advies word: Geen binnenvaartpassagierschepen meer op de Westerschelde, als daar ook zeeschepen varen. Probleem opgelost.

 • L.W. Feenstra

  Ik mag toch hopen dat de GNA ook inventariseert of loodsen de juiste kennis hebben met betrekking tot het varen met binnenvaartschepen en hoe om te gaan met de relatieve (in vergelijking met de zeevaart) kleine breedte t.o.v. lengte en licht gebouwde constructie van de schepen. Het zou dan niet slecht zijn tenminste een groot vaarbewijs en 2 jaar aantoonbare ervaring op binnenvaartschepen te eisen van deze loodsen. Maar ondanks de onkunde die door diverse kapiteins van passagiersschepen aan de dag wordt gelegd ben ik tegen deze ontwikkeling. Voor we het weten mogen binnenvaartschepen in allerhande zeehavens alleen nog maar met loodsen varen.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook