Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

H2S gas: een onderschat gevaar bij overbelaste accu’s in de scheepvaart

ZWIJNDRECHT

De stank van rotte eieren kennen we allemaal, maar wist je ook dat het gas dat deze stank veroorzaakt in hogere concentraties levensbedreigend is? Het gaat hier om H2S gas, wellicht beter bekend onder de namen waterstofsulfide en zwavelwaterstof. Het is een gas dat onder andere vrijkomt bij rotting van zwavelhoudende, organische stoffen en komt voor in riolen, tankwagens, waterzuiveringsinstallaties, bierbrouwerijen, boerderijen (giertanks) en scheepsruimtes.

1 / 1
Als je de lucht van rotte eieren ruikt bij de accu’s is het oppassen geblazen. Meteen ventileren en verlaat het schip of de ruimte waar de accu’s staan. Illustratie Bureau OMA

Als je de lucht van rotte eieren ruikt bij de accu’s is het oppassen geblazen. Meteen ventileren en verlaat het schip of de ruimte waar de accu’s staan. Illustratie Bureau OMA

Gooi ramen en deuren open bij stank van rotte eieren

Dit artikel is exclusief voor abonnees

(REDACTIE)

Reacties (2)
 • DirkSteenstra

  @seuter
  Ik ben het volkomen eens met u.
  Ik heb ook nog nooit meegemaakt dat accu’s gaan koken/gassen bij ontlading of eventuele zware ontlading.
  Het gassen gebeurde altijd bij oplading en dan eigenlijk altijd aan het eind van de oplaad cyclus .

 • Seuter

  Ben al tientallen jaren met accu’s bezig (eigenlijk er al mee opgegroeid) als varende en nu als scheepselektricien. Nooit van gehoord en nooit bemerkt dat accu’s kunnen stinken/gassen bij snelle/zware ontlading. Wél bij het laden, en dat is normaal boven de ca. 28 à 28,5 Volt. En dit hoort zo, zolang het niet extreem wordt. Maar dat is dan vermoedelijk ander gas dan waar het hier over gaat. Maar mogelijk speelt het meer bij grote verbruikers op kleine accu’s, zoals in dit voorbeeld op een jacht.
  Wel interessant om me er in te gaan verdiepen.

 • Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

  Lees ook