Problemen

Nijmeegse Waalkade alleen nog bereikbaar met ontheffing

De hele Waalkade in Nijmegen wordt per 1 september van dit jaar in beide richtingen afgesloten voor voertuigen. De binnenvaart kan een ontheffing krijgen, net als toeleveranciers.

Handhaving van het verbod op de Nijmeegse Waalkade gaat gebeuren met behulp van camera’s. Negeren van het verbod levert een bekeuring op.  Foto Erik van Huizen

De oostelijke Waalkade tegenover het Casino en de horecazaken is al enkele jaren gesloten voor autoverkeer. Nu komt daar de westelijke Waalkade, dus de kade met de damwand tussen Grote Straat en Veemarkt (autoafzetplaats) bij. Nadat de gemeente het nieuws over deze afsluiting had bekendgemaakt, kwam de Nijmeegse maritieme bedrijvenvereniging Aqualink in actie. Het verbod zou namelijk problemen opleveren voor de binnenvaartschippers en de toeleveranciers. In gesprek met de Nijmeegse havenmeester en de afdeling Parkeren, werd voor beide een oplossing gevonden.

Ontheffing

Afgesproken is dat de binnenvaart, cruisevaart en scheepvaartgerelateerde bedrijven een ontheffing kunnen krijgen. Dat kan bijvoorbeeld als de schipper met zijn schip binnen het rijverbod ligt en de auto aan of van boord moet, als reparaties aan boord moeten worden uitgevoerd of als passagiers van en naar de cruiseschepen moeten worden gebracht. 

Het lage gedeelte van de autoafzetplaats valt buiten het verbod. Aanmelden van het kenteken is hiervoor dus niet nodig. Het hoge gedeelte en de kade bovenstrooms de autoafzetplaats vallen wel onder het verbod. Ligt u dus kopvoor aan de autoafzetplaats, of heeft u de autokraan voorop dan moet u het kenteken wel aanmelden. Dat kan via de website van de gemeente Nijmegen (www.nijmegen.nl/formulieren/kenteken-doorgeven). 

Het kenteken kan vooraf of op de dag van aankomst worden aangemeld. Achteraf aanmelden is niet mogelijk, omdat de camerabeelden dagelijks worden uitgelezen. Na aanmelding ontvangt u een ontvangstbevestiging. De Havendienst beoordeelt de aanmelding, mocht er twijfel zijn dan wordt contact met de aanvrager opgenomen.

Problemen

Mochten de binnenvaart of de toeleveranciers ondanks de afspraken met de gemeente toch nog tegen problemen aanlopen, dan vraagt Aqualink deze te communiceren. ‘Dan kunnen we deze bespreken met de gemeente.’

Voor eventuele vragen over het verbod en de ontheffing kunt u mailen naar havens@nijmegen.nl of bellen met de Havendienst via 06 46 19 54 73.

Lees ook:

Te zwaar beladen schip aan de grond bij Nijmegen

Nijmegen wil zware industrie uit Kanaalhavens verbannen