Schippersz 27: Stein-Luik-Stein

Broer Jan is geen schlemiel, behalve soms. Zoals toen hij schipper-eigenaar werd van het 700 tons sleepschip Corrina, verworven met financiële steun van een welgestelde oom en van een dito olieboer, wiens vriendschap hij zich toedichtte. Een mooie dame, zei de olieboer. Een mooi schip, zei Jan. Een mooie investering, zei de oom. De olieboer, tevens bevrachter, contracteerde de Corrina voor de Deltawerken.

Voor het vervoer van basaltblokken naar Zeeland. Maar ze brak bij de eerste lading doormidden en de strijd om de verzekeringspenningen duurde tot Jan die verloor. ‘Verkeerd geladen’, was de conclusie. ‘Verborgen gebreken’, zei Jan. ‘M’n poen terug’, zei de olieboer. En de welgestelde oom betreurde zijn investering.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer