Schuttevaer

Maritiem nieuws: zoet, zout & zakelijk

R’damse architecten ontwerpen maritiem museum Antwerpen

ANTWERPEN

Antwerpen heeft het Rotterdamse architectenbureau Atelier Kempe Thill architects and planners uitgeroepen als winnaar van de wedstrijd om het nieuwe Maritiem Museum te tekenen.

Vier kandidaten hadden voor de ontwerpwedstrijd ingetekend. Schepen (wethouder) Caroline Bastiaens van cultuur, noemde de bekroonde inzending een gedurfd en ambitieus ontwerp dat inzet op een unieke bezoekerservaring. Zo komt de ingang tussen de voormalige werkplaatsen van de droogdokken te liggen, wat aangeeft dat zij de kern zijn van het nieuwe museum. De nieuwbouw zal aan de buitenzijde ingetogen en sober ogen, maar binnenin volop ruimtelijkheid uitstralen, aldus Bastiaens.
De bestaande gebouwen van de voormalige Algemene Werkhuizen Noord op het droogdokkenterrein gaat een actief belevingsmuseum herbergen dat het verhaal van het maritiem verleden van de stad moet vertellen. Grote blikvanger wordt het Middeleeuwse vrachtschip Doelse Kogge, dat bij graafwerkzaamheden voor het Deurganckdok werd ontdekt; een archeologische vondst van bijzondere waarde die in de voormalige werkhuizen zal worden gerestaureerd. Ook wordt het museum de thuishaven worden voor de stedelijke collectie vaartuigen en havenwerktuigen en het Red Star Line Museum. Het gebouw moet in 2024 klaar zijn en gaat 18 miljoen euro kosten. (JG)

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Om te reageren op dit bericht moet u ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen. Indien u nog geen account heeft kunt u zich hier registreren om te kunnen reageren op Schuttevaer.nl. Uw reacties worden altijd ondertekend met uw volledige persoonsnaam.

Lees ook