Dan werkt het zo

Als het werkt: paardenkracht

Op de vraag waarom het vermogen van motoren nog steeds vaak in paardenkrachten (pk) wordt uitgedrukt is een eenvoudig antwoord te geven. Het is niet verboden. De paardenkracht is een officieel toegestane hulpeenheid van vermogen. En dat komt dan weer omdat er een vaste verhouding bestaat tussen de pk en de kilowatt (kW) die de aanbevolen eenheid van vermogen is. Een pk is ongeveer 0,7355 kW.

Paardenkracht
Voor een paardenkracht werd een gemiddelde waarde genomen, want net als bij mensen is niet elk paard even sterk. Desondanks blijft de paardenkracht als eenheid min of meer onuitroeibaar. Foto Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer

Als het werkt: paardenkracht | Schuttevaer.nl
Dan werkt het zo

Als het werkt: paardenkracht

Op de vraag waarom het vermogen van motoren nog steeds vaak in paardenkrachten (pk) wordt uitgedrukt is een eenvoudig antwoord te geven. Het is niet verboden. De paardenkracht is een officieel toegestane hulpeenheid van vermogen. En dat komt dan weer omdat er een vaste verhouding bestaat tussen de pk en de kilowatt (kW) die de aanbevolen eenheid van vermogen is. Een pk is ongeveer 0,7355 kW.

Paardenkracht
Voor een paardenkracht werd een gemiddelde waarde genomen, want net als bij mensen is niet elk paard even sterk. Desondanks blijft de paardenkracht als eenheid min of meer onuitroeibaar. Foto Jeroen Bons

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Wilt u onbeperkt lezen? Word abonnee en krijg toegang tot unieke maritieme vakinformatie waarmee u altijd up-to-date bent.

Abonneer