‘Ik verveel me nogal aan boord’

Anton en Carrol Hovestadt-Prins varen sinds oktober 2009 samen op het beunschip Confianza. In oktober verwachten ze hun eerste kind. De Confianza vaart doorgaans binnenlands. Carrol kende het schippersleven niet voordat ze trouwde en doet haar best aan het varen te wennen.

Carrol en Anton

Carrol was voordat ze trouwde busbegeleidster op een schoolbus voor kinderen met een beperking. Ze zorgde ervoor dat de kinderen rustig op school aankwamen en niet aan elkaars haren trokken. Daarvoor werkte ze in de horeca en op een administratiekantoor. Het varen was een grote overgang voor haar.

  • Carrol doet haar best om aan het schippersleven te wennen
  • ‘Ik ken praktisch geen vrouwen op de vaart’

‘Ik heb een administratieve opleiding gedaan en na mijn opleiding runde ik na twee maanden een administratieve afdeling, omdat mijn collega met zwangerschapsverlof ging. Ik doe nu in het weekend de administratie van mijn moeder. Dat vind ik leuk. Het komt erop neer, dat ik me momenteel nogal verveel aan boord. Als ik me een dag kwaad maak, dan is de woning helemaal gepoetst en dan heb ik nog vier dagen, waarop we varen. Samenwonen om het varen uit te proberen was voor ons geen optie, omdat je dan als man en vrouw leeft. Ik trouwde en kreeg het schip erbij, zeg maar. Ik zit volop in de fase dat ik eraan moet wennen om niet overal heen te kunnen. Aan de wal loop je naar de bakker en heb je je sociale contacten. Dat zijn de dingen die ik mis door de week aan boord. Wij komen bijna nooit jongeren van onze leeftijd tegen als we varen. Buiten mijn varende schoonfamilie ken ik geen vrouwen op de vaart’, vertelt ze.

Dik tevreden

Anton is een schipperszoom. Hij zat niet op het internaat, want zijn vader kocht een huis toen zijn zus zes was en zijn moeder ging aan de wal. Het was voor hem een duidelijke keuze om te gaan varen. ‘Ik vond het als kind altijd leuk om te varen en als je de kans krijgt om voor jezelf te beginnen, dan moet je dat gewoon doen. Tenminste, zo denk ik erover.’
Hij heeft altijd als ondernemer willen werken. ‘Voor mij was het een wens. In deze tijd is het natuurlijk wat minder als je de lasten van een onderneming moet dragen, maar over het algemeen ben ik dik tevreden. Als eigen baas heb je meer vrijheid.’

De Confianza vaart momenteel veel op de Maas, af en toe in België en soms op Zeeland. Het valt Anton op dat er de laatste tijd veel is verbeterd in hun vaargebied. Als voorbeelden noemt hij de vluchthaven van IJzendoorn waar er steigers zijn bij gemaakt en Gorinchem waar een nieuwe autosteiger is geplaatst.
Hij verwacht dat er een goede toekomst is voor zijn scheepstype. ‘Ik denk dat het voor dit scheepstype redelijk goed blijft. Wij varen naar plaatsen waar de grote schepen niet kunnen komen.’

De toekomst voor de hele binnenvaart ziet hij evenmin somber in. ‘Ik denk dat, als de economie aantrekt, het voor de hele binnenvaart verbetert. Maar ik ben wel bang dat het heel lang gaat duren.’
Of Anton en Carrol ooit vrije tijd gaan varen weten ze nog niet. Anton heeft er momenteel geen behoefte aan en Carrol volgt Anton in die beslissing.

Zwanger

De zwangerschap van Carrol verloopt voorspoedig. Het valt haar op dat de verloskundigenpraktijk waar zij komt, rekening houdt met schippers. ‘In Sliedrecht, waar ik zit, houden ze echt rekening met varenden. Ik mag op zaterdag op controle komen. Dat komt bijna altijd uit, want wij varen van maandag tot vrijdag en slechts sporadisch op zaterdag.’

De verwachting is dat hun kind in de toekomst naar het internaat gaat. Carrol ziet daar niet tegenop. ‘De peetouders van ons toekomstige kind varen ook. Als er wat met ons gebeurt gaat ons kind sowieso naar het internaat. Ons kind moet pas over zes jaar naar het internaat. Tegen die tijd zal ik wel aan dit leven zijn gewend, verwacht ik.’ (HDJ)

Scheepsgegevens

Scheepsnaam: Confianza. Lengte: 64 meter. Breedte: 7,32 meter. Diepgang: 2,76 meter.
Tonnage: 826. Europanummer: 02104034. Motor: Mitsubishi, 600 pk. Bouwjaar: 1966. Thuishaven: Sliedrecht. Eigenaar: A. Hovestadt.

Deel dit artikel

Reacties (15)

  • @medemoeder; ze schrijft toch niet dat er een kindje komt uit verveling?
    Carrol; het komt best goed, het eerste jaar aan boord is gewoon wennen, je weet niet zo goed wat je wel of niet kunt/mag/wil doen, maar langzaamaan komt dat wel. Ik vind het juist nu met een kindje erg lastig dat ik buiten veel minder kan doen!
    Succes en veel geluk met jullie baby!

    Geplaatst door: R op
  • tis tehopen dat het kind dit bericht nooit gaat lezen.voortgekomen uitverveeling en niet uit liefde.goede basis om ontoerekeningsvatbaar tezijn .vervelen aan boord?de beurs is er toch niet meer?

    Geplaatst door: meedemoeder op
  • vervelen aan boord?
    dat is een goeie

    Geplaatst door: Jtje op
  • Ik kom ook van de wal af en ben inmiddels al bijna 1 jaar aan de vaart met mijn man. Ik verveel me ook weleens helemaal nu dat ik zwanger ben en geen buiten werkzaamheden doe. af en toe een stukje varen, huishouden, eten koken, boekje lezen, genoeg te doen. Ik mis wel de drukte van de stad, contact met mensen, lekker winkelen…maar jah is niet anders. Ik weet waar is het voor doe.

    Geplaatst door: zwangere schippersvrouw op
  • Ik kom ook van de wal, en vaar nou 2 jaar samen met mijn vriend! Vanaf dag 1 heb ik mij niet verveeld, Er is genoeg te doen! Boenen, afspuiten, schuren, verfen, bikken, varen, huishouden, koken noem maar op! Tis maar net hoe je de taken verdeeld! schippersvrouw zijn betekend niet dat je maar binnen kunt zitten en mooi wezen zijn!

    Je handjes vuil maken hoort er ook bij!

    Wij zijn nog niet getrouwd! Het leek ons eerst verstandig om het eerst te proberen, Samen varen! Want je zit toch 24/7 op elkaars lip!

    Geplaatst door: ? op
  • Nou Carol, ik verveel me ook wel eens aan boord, als je het leven aan de wal gewend was net zoals ik dat is dit wel heel anders dus ik begrijp het heel goed.Je neemt echt geen kinderen om je niet meer te hoeven vervelen, wat een onzin weer.

    Geplaatst door: Andere schippersvrouw op
  • Hoi lieve luitjes,
    Wat een leuk verhaal maken jullie ervan, ik zou na 24 jaar nog jaloers worden op z’n leven samen:-)
    geniet ervan en maak er samen wat moois van!
    Als je langs komt kom ik weer zwaaien!
    grt uit Aalburg

    Geplaatst door: wim en ans op
  • Hoe bedoel je bekrompen….. Dus je moet bezig gehouden worden?Staat wel lekker als vrouw zijnde
    Je gunt je op 1 recht en dat is het aanrecht
    Sorry maar als je je ogen opent vind je echt wel iets om aan te pakken en niet alleen luiers
    Ik sluit me aan met ikke

    Geplaatst door: schippersvrouw Maria op
  • uhh dus wil/neem je kids om de verveeling door tekomen?lijkt me hele goede therapie beter volgens mij.

    Geplaatst door: ikke op
  • Beste Anton en Carrol,

    Zouden jullie het leuk vinden om mee te werken aan de rubriek ‘Het Kompas kijkt binnen bij…’ ?
    Voor meer inf zie: http://www.hetkompassliedrecht.nl
    Met vriendelijke groet,
    Margreet Strijker
    Correspondent Het Kompas Sliedrecht

    Geplaatst door: Het Kompas op
  • Hoi Carrol,
    Het is in het begin erg wennen zo de hele week aan boord.IK kom ook van de wal,ik werkte in een verpleeghuis,dan is dit wel even wat anders.Vooral de boodschappen dat was in het begin echt een drama,vergat diverse dingen zo kon het wel eens gebeuren dat ik van boord moest om echt de maandelijkse problematiek door te komen! vreselijk,je leer er van. IK doe lekker rustig aan en omdat we een beun schip zijn,zand laden en zelf laden ,maak ik het buiten schoon en als er geverfd moet worden doen we dat lekker samen. Wij vinden het zalig om samen te varen en doen er alles aan om elkaar te vermaken,een mop een grapje,discussieren over de verkiezingen,mailen chatte lezen,met de honden spelen,schoonmaken,
    er is altijd wel iets te verzinnen maar vervelen doe ik me echt nooit.
    ga een cursus doen of maak een website voor eenzame schippersvrouwen,en zo meteen met je kindje ben e al wat uurtjes zoet
    veel sterkte en ga wat doen wat je leuk vind
    groetjes
    mbs Verandering

    Geplaatst door: ik verveel me nooit op
  • Hoi

    Tja, ik herken me wel een beetje in je! Alleen dat vervelen is aardig voorbij! inmiddels 2 kindjes rijker en werk genoeg! daarbij doe ik nog wel vrijwilligerswerk op de adminstratie van een vertaalbureau en daar is ook nog wel tijd voor te vinden! Het is maar net waar je je prioriteiten stelt! Zolang het varen doorgaat, de woning, de kinderen en wijzelf schoon zijn is er nog tijd over voor persoonlijke dingen!
    Veel succes! mocht je nog willen weten of zomaar even mailen, laat het ff weten! Het went idd!
    Groetjes!

    Geplaatst door: nog een -van oorsprong geen- schippersvrouw op
  • Voor mij ook herkenbaar, maar ik verzin wel wat om te doen. Het huishouden houdt me sowieso wel bezig en daarnaast lees ik veel boeken en heb ik een paar thuisstudies besteld waar ik aan de wal nooit tijd voor had. En als jullie kindje er eenmaal is, krijgen jullie het druk zat denk ik zo! Gefeliciteerd en succes met de zwangerschap!

    Geplaatst door: nog een schippersvrouw op
  • Ik kom ook van de wal af en het is voor mij heel herkenbaar. Ik moet er na 2jr ook nog aan wennen dat ik niet zomaar naar huis kan of naar de sportschool wat ik eerder 5x per week deed.

    De sociale contacten worden erg minder maar gelukkig bestaat er mobiel en computer.
    Maar zou graag vaker naar huis willen.

    En over het vervelen, het is maar net hoe de rollen verdeeld zijn natuurlijk aan boord. Straks met jullie kleine zal er vast en zeker verandering inkomen.

    Veel succes!!

    Geplaatst door: Andere schippersvrouw op
  • Je vervelen? Ik wilde dat ik tijd had om me te vervelen. ’s Morgens doe ik het huishouden (en evt. sluizen en verhalen tijdens laden en lossen)en ’s middags stuur ik. Kan manlief buiten werken. Wij varen ook samen op een beunschip en ik vind het behoorlijk druk! Maar wel leuk! Enne, alles went (zelfs een vent).

    Geplaatst door: schipperinnetje op

Reageer

‘Ik verveel me nogal aan boord’ | Schuttevaer.nl

‘Ik verveel me nogal aan boord’

Anton en Carrol Hovestadt-Prins varen sinds oktober 2009 samen op het beunschip Confianza. In oktober verwachten ze hun eerste kind. De Confianza vaart doorgaans binnenlands. Carrol kende het schippersleven niet voordat ze trouwde en doet haar best aan het varen te wennen.

Carrol en Anton

Carrol was voordat ze trouwde busbegeleidster op een schoolbus voor kinderen met een beperking. Ze zorgde ervoor dat de kinderen rustig op school aankwamen en niet aan elkaars haren trokken. Daarvoor werkte ze in de horeca en op een administratiekantoor. Het varen was een grote overgang voor haar.

  • Carrol doet haar best om aan het schippersleven te wennen
  • ‘Ik ken praktisch geen vrouwen op de vaart’

‘Ik heb een administratieve opleiding gedaan en na mijn opleiding runde ik na twee maanden een administratieve afdeling, omdat mijn collega met zwangerschapsverlof ging. Ik doe nu in het weekend de administratie van mijn moeder. Dat vind ik leuk. Het komt erop neer, dat ik me momenteel nogal verveel aan boord. Als ik me een dag kwaad maak, dan is de woning helemaal gepoetst en dan heb ik nog vier dagen, waarop we varen. Samenwonen om het varen uit te proberen was voor ons geen optie, omdat je dan als man en vrouw leeft. Ik trouwde en kreeg het schip erbij, zeg maar. Ik zit volop in de fase dat ik eraan moet wennen om niet overal heen te kunnen. Aan de wal loop je naar de bakker en heb je je sociale contacten. Dat zijn de dingen die ik mis door de week aan boord. Wij komen bijna nooit jongeren van onze leeftijd tegen als we varen. Buiten mijn varende schoonfamilie ken ik geen vrouwen op de vaart’, vertelt ze.

Dik tevreden

Anton is een schipperszoom. Hij zat niet op het internaat, want zijn vader kocht een huis toen zijn zus zes was en zijn moeder ging aan de wal. Het was voor hem een duidelijke keuze om te gaan varen. ‘Ik vond het als kind altijd leuk om te varen en als je de kans krijgt om voor jezelf te beginnen, dan moet je dat gewoon doen. Tenminste, zo denk ik erover.’
Hij heeft altijd als ondernemer willen werken. ‘Voor mij was het een wens. In deze tijd is het natuurlijk wat minder als je de lasten van een onderneming moet dragen, maar over het algemeen ben ik dik tevreden. Als eigen baas heb je meer vrijheid.’

De Confianza vaart momenteel veel op de Maas, af en toe in België en soms op Zeeland. Het valt Anton op dat er de laatste tijd veel is verbeterd in hun vaargebied. Als voorbeelden noemt hij de vluchthaven van IJzendoorn waar er steigers zijn bij gemaakt en Gorinchem waar een nieuwe autosteiger is geplaatst.
Hij verwacht dat er een goede toekomst is voor zijn scheepstype. ‘Ik denk dat het voor dit scheepstype redelijk goed blijft. Wij varen naar plaatsen waar de grote schepen niet kunnen komen.’

De toekomst voor de hele binnenvaart ziet hij evenmin somber in. ‘Ik denk dat, als de economie aantrekt, het voor de hele binnenvaart verbetert. Maar ik ben wel bang dat het heel lang gaat duren.’
Of Anton en Carrol ooit vrije tijd gaan varen weten ze nog niet. Anton heeft er momenteel geen behoefte aan en Carrol volgt Anton in die beslissing.

Zwanger

De zwangerschap van Carrol verloopt voorspoedig. Het valt haar op dat de verloskundigenpraktijk waar zij komt, rekening houdt met schippers. ‘In Sliedrecht, waar ik zit, houden ze echt rekening met varenden. Ik mag op zaterdag op controle komen. Dat komt bijna altijd uit, want wij varen van maandag tot vrijdag en slechts sporadisch op zaterdag.’

De verwachting is dat hun kind in de toekomst naar het internaat gaat. Carrol ziet daar niet tegenop. ‘De peetouders van ons toekomstige kind varen ook. Als er wat met ons gebeurt gaat ons kind sowieso naar het internaat. Ons kind moet pas over zes jaar naar het internaat. Tegen die tijd zal ik wel aan dit leven zijn gewend, verwacht ik.’ (HDJ)

Scheepsgegevens

Scheepsnaam: Confianza. Lengte: 64 meter. Breedte: 7,32 meter. Diepgang: 2,76 meter.
Tonnage: 826. Europanummer: 02104034. Motor: Mitsubishi, 600 pk. Bouwjaar: 1966. Thuishaven: Sliedrecht. Eigenaar: A. Hovestadt.

Deel dit artikel

Reacties (15)

  • @medemoeder; ze schrijft toch niet dat er een kindje komt uit verveling?
    Carrol; het komt best goed, het eerste jaar aan boord is gewoon wennen, je weet niet zo goed wat je wel of niet kunt/mag/wil doen, maar langzaamaan komt dat wel. Ik vind het juist nu met een kindje erg lastig dat ik buiten veel minder kan doen!
    Succes en veel geluk met jullie baby!

    Geplaatst door: R op
  • tis tehopen dat het kind dit bericht nooit gaat lezen.voortgekomen uitverveeling en niet uit liefde.goede basis om ontoerekeningsvatbaar tezijn .vervelen aan boord?de beurs is er toch niet meer?

    Geplaatst door: meedemoeder op
  • vervelen aan boord?
    dat is een goeie

    Geplaatst door: Jtje op
  • Ik kom ook van de wal af en ben inmiddels al bijna 1 jaar aan de vaart met mijn man. Ik verveel me ook weleens helemaal nu dat ik zwanger ben en geen buiten werkzaamheden doe. af en toe een stukje varen, huishouden, eten koken, boekje lezen, genoeg te doen. Ik mis wel de drukte van de stad, contact met mensen, lekker winkelen…maar jah is niet anders. Ik weet waar is het voor doe.

    Geplaatst door: zwangere schippersvrouw op
  • Ik kom ook van de wal, en vaar nou 2 jaar samen met mijn vriend! Vanaf dag 1 heb ik mij niet verveeld, Er is genoeg te doen! Boenen, afspuiten, schuren, verfen, bikken, varen, huishouden, koken noem maar op! Tis maar net hoe je de taken verdeeld! schippersvrouw zijn betekend niet dat je maar binnen kunt zitten en mooi wezen zijn!

    Je handjes vuil maken hoort er ook bij!

    Wij zijn nog niet getrouwd! Het leek ons eerst verstandig om het eerst te proberen, Samen varen! Want je zit toch 24/7 op elkaars lip!

    Geplaatst door: ? op
  • Nou Carol, ik verveel me ook wel eens aan boord, als je het leven aan de wal gewend was net zoals ik dat is dit wel heel anders dus ik begrijp het heel goed.Je neemt echt geen kinderen om je niet meer te hoeven vervelen, wat een onzin weer.

    Geplaatst door: Andere schippersvrouw op
  • Hoi lieve luitjes,
    Wat een leuk verhaal maken jullie ervan, ik zou na 24 jaar nog jaloers worden op z’n leven samen:-)
    geniet ervan en maak er samen wat moois van!
    Als je langs komt kom ik weer zwaaien!
    grt uit Aalburg

    Geplaatst door: wim en ans op
  • Hoe bedoel je bekrompen….. Dus je moet bezig gehouden worden?Staat wel lekker als vrouw zijnde
    Je gunt je op 1 recht en dat is het aanrecht
    Sorry maar als je je ogen opent vind je echt wel iets om aan te pakken en niet alleen luiers
    Ik sluit me aan met ikke

    Geplaatst door: schippersvrouw Maria op
  • uhh dus wil/neem je kids om de verveeling door tekomen?lijkt me hele goede therapie beter volgens mij.

    Geplaatst door: ikke op
  • Beste Anton en Carrol,

    Zouden jullie het leuk vinden om mee te werken aan de rubriek ‘Het Kompas kijkt binnen bij…’ ?
    Voor meer inf zie: http://www.hetkompassliedrecht.nl
    Met vriendelijke groet,
    Margreet Strijker
    Correspondent Het Kompas Sliedrecht

    Geplaatst door: Het Kompas op
  • Hoi Carrol,
    Het is in het begin erg wennen zo de hele week aan boord.IK kom ook van de wal,ik werkte in een verpleeghuis,dan is dit wel even wat anders.Vooral de boodschappen dat was in het begin echt een drama,vergat diverse dingen zo kon het wel eens gebeuren dat ik van boord moest om echt de maandelijkse problematiek door te komen! vreselijk,je leer er van. IK doe lekker rustig aan en omdat we een beun schip zijn,zand laden en zelf laden ,maak ik het buiten schoon en als er geverfd moet worden doen we dat lekker samen. Wij vinden het zalig om samen te varen en doen er alles aan om elkaar te vermaken,een mop een grapje,discussieren over de verkiezingen,mailen chatte lezen,met de honden spelen,schoonmaken,
    er is altijd wel iets te verzinnen maar vervelen doe ik me echt nooit.
    ga een cursus doen of maak een website voor eenzame schippersvrouwen,en zo meteen met je kindje ben e al wat uurtjes zoet
    veel sterkte en ga wat doen wat je leuk vind
    groetjes
    mbs Verandering

    Geplaatst door: ik verveel me nooit op
  • Hoi

    Tja, ik herken me wel een beetje in je! Alleen dat vervelen is aardig voorbij! inmiddels 2 kindjes rijker en werk genoeg! daarbij doe ik nog wel vrijwilligerswerk op de adminstratie van een vertaalbureau en daar is ook nog wel tijd voor te vinden! Het is maar net waar je je prioriteiten stelt! Zolang het varen doorgaat, de woning, de kinderen en wijzelf schoon zijn is er nog tijd over voor persoonlijke dingen!
    Veel succes! mocht je nog willen weten of zomaar even mailen, laat het ff weten! Het went idd!
    Groetjes!

    Geplaatst door: nog een -van oorsprong geen- schippersvrouw op
  • Voor mij ook herkenbaar, maar ik verzin wel wat om te doen. Het huishouden houdt me sowieso wel bezig en daarnaast lees ik veel boeken en heb ik een paar thuisstudies besteld waar ik aan de wal nooit tijd voor had. En als jullie kindje er eenmaal is, krijgen jullie het druk zat denk ik zo! Gefeliciteerd en succes met de zwangerschap!

    Geplaatst door: nog een schippersvrouw op
  • Ik kom ook van de wal af en het is voor mij heel herkenbaar. Ik moet er na 2jr ook nog aan wennen dat ik niet zomaar naar huis kan of naar de sportschool wat ik eerder 5x per week deed.

    De sociale contacten worden erg minder maar gelukkig bestaat er mobiel en computer.
    Maar zou graag vaker naar huis willen.

    En over het vervelen, het is maar net hoe de rollen verdeeld zijn natuurlijk aan boord. Straks met jullie kleine zal er vast en zeker verandering inkomen.

    Veel succes!!

    Geplaatst door: Andere schippersvrouw op
  • Je vervelen? Ik wilde dat ik tijd had om me te vervelen. ’s Morgens doe ik het huishouden (en evt. sluizen en verhalen tijdens laden en lossen)en ’s middags stuur ik. Kan manlief buiten werken. Wij varen ook samen op een beunschip en ik vind het behoorlijk druk! Maar wel leuk! Enne, alles went (zelfs een vent).

    Geplaatst door: schipperinnetje op

Reageer